jump to navigation

Dialoguri: “Eugen Stancu în dialog cu Lucian Boia. Istoriile mele” 30/09/2012

Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21), Dialoguri, Istorie, Memorii si Jurnale, Ziarul de Duminica.
Tags: , , , ,
trackback

Lucian Boia, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie (Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr şi ficţiune) şi la imaginar (Pentru o istorie a imaginarului), cât şi prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viaţa extraterestră şi sfârşitul lumii până la comunism, naţionalism şi democraţie). A adus, de asemenea, noi interpretări privitoare la istoria Occidentului şi la istoria Franţei. În 1997, lucrarea sa Istorie şi mit în conştiinţa românească a stârnit senzaţie şi a rămas de atunci un punct de reper în redefinirea istoriei naţionale.

***

Cărțile de interviuri au fost  întotdeauna un fenomen literar interesant  în cultura română contemporană, in special dupa ‘89. De multe ori ele dezvăluie fapte mai putin cunoscute legate de  diverși cărturari alteori ele prezintă doar imaginea pe care marii intelectuali doresc s-o lase posterității.

Intr-un articol publicat acum cateava luni in Contributors (Marţieni & mituri naţionale), scria Ioan Stanomir, Profesor de drept constitutional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti:

„Retractil, insurgent şi seducător în scriitura sa istorică , Lucian Boia va fi asociat, în orice istorie intelectuală a anilor de după 1989, cu efortul de subminare al discursului naţionalist-autarhic modelând identitatea naţională. Stigmatizat de purtătorii de flamură ai purităţii româneşti, de la G. D.Iscru până la Ioan Scurt, absent din academii şi jurii, Lucian Boia a propus o strategie istoriografică ce rupe cu tradiţia nefastă a cecităţii şi autoiluzionării patriotarde. Şi poate că acest volum de «Istorii», născut din dialogul cu Eugen Stancu, va fi una dintre căile naturale de acces în interiorul unui sistem de gândire ce a marcat, profund, ultimele două decenii. În Eugen Stancu, Lucian Boia are un interlocutor ce deţine arta de a construi cadrul intelectual şi uman adăpostind o conversaţie cu miez şi fermecătoare. «Istoriile mele», imaginate de Eugen Stancu şi Lucian Boia, sunt una dintre cele mai profunde şi dezinhibate meditaţii în marginea condiţiei intelectuale a scrisului istoric. O dată cu aceste confesiuni, exemplaritatea paradoxală a lui Lucian Boia este revelată unui public întreg, iar arta de mediator al lui Eugen Stancu este una dintre raţiunile acestei treceri dincolo de oglindă, în intimitatea unui profesor şi autor rezervat cu apariţiile publice şi imun la tentaţia oricărui vedetism facil.”

Nu cred ca cineva putea caracteriza opera istorica a lui Lucian Boia mai bine decat Satomir in acest citat.

Eugen Stancu,  cel care interviveaza pe Maestrul Boia s-a născut în  Turnu Măgurele în 1978, este doctor în istorie. A studiat la Universitatea din Bucureşti, la Central European University din Budapesta şi la Lincoln College, Oxford. A publicat Politics and Science Fiction: Science Fiction in Communist Romania 1955-1974 (VDM Verlag, 2008); a editat împreună cu Richard McMahon şi Hanna Orsolya Vincze Cultures of Communication: New Historical Perspectives, număr special al European Review of History (Routledge, 2009). A tradus Crearea Europei de Est: de la preistorie la postcomunism de Philip Longworth (Curtea Veche, 2002). Este director al Asociaţiei Eurocentrica şi cadru didactic asociat la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti. Poate mai mult decat toate calitatile mentionate mai sus, Eugen Stancu a fost si studentul lui Lucian Boia.

Eugen Stancu a reusit sa primeasca cateva  răspunsuri surprinzătoare, care contineau idei şi detalii, mai putin cunoscute si mentionate in biografia savantului Boia. Cartea lui Stancu nu este o memorialistica a carierei lui Lucian Boia (pana acum), ci o culegere de fapte si intamplari, surprinzator de variate şi autentice.

“Istoriile mele” – Eugen Stancu în dialog cu Lucian Boia. A aparut in Editura Humanitas. O carte care merita citita! O recomand cu caldura.

P.S. Pentru cei care au citit sau care doresc sa reciteasca doua recenzii publicate pe blog, recomand:

Lucian Boia: Romania – istorie, mituri, mentalitate

Lucian Boia: Germanofilii

Comentarii

1. miki - 02/10/2012

L-am descoperit pe Lucian Boia tarziu, si datorita Dvs.
Cartea sa referitoare la miturile romanesti ar trebui citita de multa lume.
Daca vrei sa explici unui strain cate ceva despre Romania cartea perfecta este tot a lui Boia: „Romania – tara de frontiera a Europei” exceptionala sinteza.

2. miki - 02/10/2012

Oare mai are ore la Universitate?
Am stat cativa ani in UB, am trecut de mai multe ori prin Facultatea de Istorie si abia acum ma gandesc sa ma duc la un curs….:(

3. Theophyle - 02/10/2012

Buna Dimineata,
Anul trecut a mai avut, nu stiu anul asta. Au vrut sa-l pensioneze. A iesit cu mare scandal, deci l-au lasat in pace.

Merita sa-ti faci drum pe la „istorie”. In zilele de luni are si MRU cursuri 🙂

4. miki - 02/10/2012

Multumesc. 🙂
Sigur voi gasi niste timp liber, am sa incerc si zilele de luni. 🙂


Sorry comments are closed for this entry