Lucian Boia: Romania – istorie, mituri, mentalitate 24/09/2011
Posted by Theophyle in 1, Istorie, Texte, Ziarul de Duminica.Tags: Istorie, Lucian Boia, Ziarul de Duminica
trackback
Un colaj de opinii adunate din interviuri pe care le-a dat Lucian Boia, care este dupa parerea mea unul din cei mai mari istorici romani contemporani. Este profesor la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti, autor a numeroase carti publicate in Romania si in lume. Apreciat autor de limba franceza, tradus insa si in engleza si germana. Dupa aparitia volumului “Istorie si mit in constiinta romaneasca” (1997), a dobandit reputatia unui istoric care abordeaza fara menajamente miturile trecutului si ale prezentului.
„Istoria a fost întotdeauna şi un instrument de putere. Cine stăpâneşte trecutul are şanse mari de a stăpâni şi prezentul. După 1989, condiţionarea opiniei publice prin istorie s-a dovedit a fi o constantă a strategiei Puterii, un mijloc cu atât mai abil, cu cât pentru cei mai mulţi este insesizabil. Societatea civilă trebuie să înveţe să se apere de «intoxicarea» prin istorie. Educaţia civică presupune nu numai tradiţionala valorizare de tip eroic a faptelor istoriei naţionale, ale cărei virtuţi identitare nu le contestăm; ea presupune şi asumarea critică şi responsabilă a propriului trecut, ca şi deprinderea «decodării» mesajului istoric, care, ca orice mesaj, urmăreşte «ceva».(Lucian Boia)
Despre criza economica si concluziile pe care le pot trage oamenii din aceasta criza:
L. Boia – Oamenii nu invata din istorie. Stiti in principal de ce nu invata? Nu fiindca omul e refractar sa invete din istorie, ci si din cauza ca istoria nu se repeta, asta-i problema. Deci, ce sa invat din istorie? Pentru ca nici criza asta n-a fost la fel cum a fost criza din ‘29-‘33. Vor mai fi si alte crize, vor mai fi si dezastre de tot felul, ca doar nu s-a incheiat istoria. Dar de fiecare data vor fi altfel. Oamenii se vor gasi de fiecare data in fata altor sfidari. Societatea insasi va fi alta. Nu se reia aceeasi piesa. Se joaca mereu piese diferite pe scena lumii.
Despre calitatile si defectele Romanilor:
L. Boia – Nu poti sa generalizezi si sa spui ca romanii sunt asa si asa. Dar daca incercam o generalizare, totusi, printre calitatile si defectele romanesti, la rubrica “defecte” sau “lacune” se afla si lipsa de spirit de organizare. E clar ca romanii nu exceleaza in organizare. Toate lucrurile acestea au o explicatie istorica, pentru ca eu nu cred in “psihologia popoarelor”. Lucrurile nu s-au legat atat de bine la romanii, din cauza ca au trait multa vreme intr-o societate traditionala, taraneasca si au intrat imperfect intr-o societate de tip modern. Cert e ca sunt opusul nemtilor in privinta asta. De asta s-a reactivat la noi o anumita mitologie pro-germana, vezi si revenirea in memoria istorica a lui Carol I, vezi si povestea mai recenta cu primarul Sibiului. Adica ne-ar placea sa primim o infuzie nemteasca tocmai pentru ca suntem constienti ca tocmai asta ne lipseste, ce au nemtii intr-un grad destul de inalt, adica disciplina, organizare, asta lipseste in cazul romanilor.
Despre rolul companiilor multi nationale (trans-nationale), care sunt prezente in Romania contemporana si posibilele transformari:
L. Boia – Cred ca pana la urma istoria ne va obliga. Nu stiu care e rolul fiecarei companii internationale in crearea unui nou spirit romanesc, dar, peste toate, istoria merge intr-o anumita directie si oamenii se adapteaza istoriei. Sunt convins ca, peste cateva decenii, societatea romaneasca nu va mai semana deloc cu societatea de astazi. Nu stiu daca va fi mai bine sau mai rau. Nu stiu in Occident daca va fi mai bine sau mai rau. Viitorul nu-l cunoastem. Eu ce stiu cu siguranta, sau cred ca stiu cu siguranta, este ca, peste 50 de ani, lumea nu va mai semana aproape de loc cu lumea de astazi, dar nu stiu cu ce va semana.
Despre modernizarea statului:
L. Boia – Sigur ca se poate imbunatati constitutia, si inca substantial, se pot restructura institutiile si asa mai departe, dar cred ca, in primul rand, noi avem o problema cu mentalitatile, deoarece constitutia, asa cum e ea, ar functiona mult mai bine daca si oamenii ar functiona mai bine. Noi avem o problema de cultura in sensul larg al termenului, mai mult decat o problema de constitutie sau de institutii ale statului.
Despre schimbarile de mentalitate:
L. Boia – Aici nu exista retete. Pana la urma, mediul social conteaza si istoria ne va obliga sa mergem in directia in care merge ea. Eu n-am nici entuziasme fata de Romania de astazi, dar n-am nici o reactie de respingere. Asta tine si de firea omului si de psihologia fiecaruia. Pe mine nu ma deranjeaza ca traiesc in Romania, nici nu ma umple de satisfactie. “Traim in Romania” – asta e o vorba mare! Fiecare dintre noi traim acasa in primul rand, traim intr-un cerc de prieteni, de cunostinte, si apoi e si cercul cel mare ca traim in Romania. Cred ca marile satisfactii sau insatisfactii le are fiecare din cercul mai ingust in care traieste. Eu ma simt bine la mine acasa, printre lucrurile si cartile mele si ma simt normal in viata sociala pe care o duc in Romania. In rest, stim cu totii ca Romania nu arata chiar foarte bine.
Ce mituri vom avea peste 50 de ani?
L. Boia – Le spun mereu si studentilor si am si scris in jurul acestei idei: tot ce spunem noi despre viitor nu are nici cea mai mica acoperire. Sunt convins ca viitorul e foarte diferit de tot ceea ce ne imaginam noi. De aceea, eu nu cred in tot felul de supozitii, in tot felul de scenarii si nici macar in cercetarile, daca pot sa le spun asa, care se doresc stiintifice, de proiectiile care se fac. Sunt sceptic in toate privintele: si cand ni se spune ca nu stiu ce clima va fi in anul 2100, si ce se va mai intampla in foarte multe privinte. Nu cred nimic din toate acestea, astfel incat nu-mi permit sa fac nici eu supozitii si sa anunt culorile sub care se va prezenta viitorul.
Lucian Boia – TVR si Revista Cariere
Comentarii
Sorry comments are closed for this entry
[…] blogul de carte – Lucian Boia: Romania – istorie, mituri, mentalitate Share this:StumbleUponDiggFacebookRedditTwitterEmailLike this:LikeBe the first to like this […]
minunata selectia, de pus la memorabile
multumesc 🙂
Buna ziua
Sunteti interesat de un schimb de linkuri? Detin mai multe website-uri si as fi interesat de un parteneriat. Daca sunteti interesat va rog sa-mi raspundeti la aceasta adresa de e-mail sau ma puteti contacta pe Yahoo Messenger la adresa: maryus_mono pentru a discuta mai multe detalii.
Cu stima, Daniel Stroe
Boia ramane Boia. Unic!