jump to navigation

Romanul Istoric: Massimo Manfredi 07/07/2009

Posted by Theophyle in Carte Contemporana (sec. 20-21).
Tags: , ,
trackback

137-1Valerio Massimo Manfredi (nascut in 1943) este  istoric, scriitor, arheolog si jurnalist italian. S-a nascut si traieste in  aceeasi casa din Piumazzo di Castelfranco Emilia, provincia Modena , langa Bologna, si este casatorit cu  Christine Fedderson Manfredi, care traduce cartile sale din italiana in engleza. Au doi copii.  Valerio Massimo Manfredi se defineste ca “Un topograf al lumii vechi”. Din anul 1978 isi petrece timpul predand in mai multe universitati europene, sapand ruine in arealul Mediteranei si Orientului Mijlociu si scriind romane.

Manfredi este Profesor de Arheologie clasica la Universitatea din Milano  „Luigi Bocconi” si o fata cunoscuta la televiziunile din Europa, conducand expeditii stiintifice, excavari si explorari in Italia, Israel si alte tari. A publicat articole stiintifice si esee, precum si romane istorice, incluzand trilogia Alexandru cel Mare si Ultima Legiune. Trilogia Alexandru cel Mare a fost publicata in 36 de limbi straine, in 55 de tari, iar Ultima Legiune a fost baza scenariului pentru filmul cu acelasi nume din 2007.

A fost votat Omul Anului 1999 de catre Institutul American de Biografie (American Biographical Institute).  Care este secretul succesului romanelor sale ?

El raspunde :

 “ Intr-o lume suprapopulata, intr-o multime care iubeste reflectoarele si omoara misterul, oamenii au nevoie sa viseze. Cand eram copil si traiam la tara, puteai percepe necunoscutul iesind noaptea afara din casa. Crengile copacilor erau ca niste uriasi, strigatul bufnitei, totul era mare si magic, amenintator.”
Cum putem sa visam din nou? “Traind simplu, in armonie cu natura, pastrand controlul gandurilor proprii, imbogatind mintea in concordanta cu alte minti.”

Tiranul

Ne aflam in Sicilia anului 412 BC: duelul infinit intre un barbat si o supraputere incepe. Omul este Dionysius, stapanul (Tiranul) Siracusei. Supraputerea este Cartagina, oras mercantil si stapana marilor. In urmatorii opt ani, cuceririle militare brutale vor dobori inamici nenumarati si de asemenea multi prieteni pentru a face din Siracusa cel mai puternic oras grec, la vest de Grecia continentala. Tiranul construieste cea mai mare armata a antichitatii si inventeaza masinarii de razboi oribile pentru a le folosi impotriva Cartaginezilor, contra carora va lupta pe parcursul a cinci raazboaie. Dar cine a fost  Dionysius? Istoricii l-au condamnat ca pe unul dintre cei mai nemilosi si egoisti despoti. Dar, el a fost in acelasi timp patronul artelor, dramaturg, poet si un iubit tandru.

Trilogia Alexandru cel Mare

Alexandru: Fiul visului – Inainte de nasterea sa, profetii au prevestit ca Alexandru, fiul regelui Filip al Macedoniei, va fi destinat maretiei. Din copilarie, printul a fost scolit de cei mai buni profesori si antrenat de cei mai buni soldati pentru a atinge o putere extraordinara in corp si spirit.  Descendent al lui Hercule si Ahile, Alexandru a dorit sa-si intreaca predecesorii in eroism si onoare, iar tovarasii pe care i-a ales s-au straduit si s-au dovedit a fi la inaltimea destinului sau, asemuit unui zeu.  Chiar din frageda tinerete, puterile lui erau nemaivazute. Intr-o singura zi l-a imblinzit pe Bucephalus. In prima sa batalie, trupele sale au invins imbatabila Banda sacra. A crescut inconjurat de comploturi mortale si intriga de la curte, dar prietenii i-au jurat credinta si l-au urmat pana la capatul lumii. Cu ajutorul acestui grup de prieteni credinciosi, vointa lui Alexandru  ar putea transforma visele de cucerire in realitate, in ciuda puternicelor orase din Persia si din misteriosul Est…iar destinul lui ii va purta pe toti spre glorie.

Alexandru: Nisipurile lui Ammon – Manfredi isi intoarce atentia catre razboaiele lui Alexandru cel Mare in Campania din Persia, concentrandu-se pe seria de batalii memorabile dintre  Alexandru si un rival, general mercenar, Memnon din Rodos. Duplicitatea este la ordinea zilei cand incepe batalia, cu Memnon angajandu-se intr-o serie de manevre surpriza, atacuri si ambuscade, care, la inceput, il dau inapoi pe marele cuceritor. Alexandru stie ca trupele sale sunt superioare si in final va castiga batalia, dar chiar si asa nu se poate opri sa nu admire curajul rivalului sau, care  denunta motivatiile lacome si expansioniste ale cuceritorului. Misterioasa moarte a lui Memnon de o boala necunoscuta este sfarsitul bataliei, dar Manfredi il impinge pe Alexandru intr-o alta lupta: aceea pentru frumoasa sotie a lui Memnon, Barsine, pe fundalul  bataliilor cu fortele navale din Tyrian, care ii blocheaza intrarea in Egipt..

Alexandru: Capatul lumii – Toata viata sa, Alexandru s-a confruntat cu limitele pe care zeii le-au pus in calea muritorilor. Aceasta pasiune de a invinge l-a impins in cucerirea oraselor, a armatelor si a unificat un imperiu vast. Alexandru nu mai era un simplu Rege al Macedoniei. Liga Pan-Helenica l-a numit Lider Suprem, Egiptul l-a incoronat Faraon si toata  Persia l-a recunoscut ca Mare Rege.  A fost un mostenitor adevarat al lui Ahile si Hercule, un conducator care si-a condus trupele la victorie peste Nil, Tigru si Eufrat. Acum, cucerirea Indiei va pune toata Asia in mainile sale.

Dar, armata sa a atins limitele de a suporta aceste razboaie, iar costul victoriilor a fost mare – in sange, tradare si tragedii. Alexandru isi pierde sotia, calul favorit, cainele credincios si pe Hephaestion, cel mai apropiat tovaras din tinerete. Cu toate acestea, crede ca inteligenta si vointa ar putea transforma imperiul pe care l-a cucerit intr-un imperiu pe care l-a visat, nedivizat intre victoriosi si invinsi, doar un popor unificat sub comanda sa.  Alexandru a fost destinat unei glorii fara limite de timp, intre eroi muritori si zei deopotriva, atat in timpul vietii sale, cat si in legenda eterna.

137-2

Ultima Legiune

Roma antica, gladiatori, istorie. Acest roman le cuprinde pe toate. Asa ca, Dino De Laurentiis, producatorul  Gladiatorului, a ecranizat si acest roman. Situat in anii ultimi ai Imperiului Roman, o trupa de soldati de origine britanica incearca sa salveze imperiul decadent prin instalarea lui Romulus Augustus, fiul ultimului imparat, ca rege.  Filmul are in distributie pe: Colin Firth, Sir Ben Kingsley, John Hannah , Kevin McKidd  si Aishwarya Rai.

137-3

Cam toate romanele lui Manfredi au fost traduse in romana. Le-am citat numai pe acestea pentru a va trezi gustul catre un scriitor care nu are nevoie de laude, interviuri de promovare a cartilor, bloguri. Omul este extrem de serios in documentare si are un extraordinar talent de povestitor, fara a lungi descrieri, dialoguri, echilibrand romanele; niciodata cititorul nu poate lasa cartea din mana pana la sfarsit.

Postat de @demeter 🙂

Comentarii

1. tibi - 07/07/2009

seara buna
DRAGILOR
🙂

2. bibliophyle - 07/07/2009

@tibi, buna seara 🙂

3. tibi - 07/07/2009

demeter

Superba postare ! Am luat deja notite ! Probabil ca voi incerca sa ‘impumut’ cite ceva din modul tau de redactare (daca nu te superi desigur) ! pentru viitoarele mele postari din chioscul din gradina, daca vor mai fi desigur ! 🙂

4. tibi - 07/07/2009

servus Teofil

🙂

Nu ma voi transforma in plagiator, dar de inspirat, sigur ma voi inspira 🙂

5. bibliophyle - 07/07/2009

@tibi, sunt sigur ca demeter nu o sa se supere 🙂 si ea ca si tine a descoperit recent placerea scrisului, mult dupa cea a cititului 😆

6. tibi - 07/07/2009

De la tine ni se trage la amindoi ! 🙂

In cazul meu, mai este cineva vinovat . Stii tu ! 🙂

Mi-am luat caiet, pixuri, urmeaza sa ma viziteze si muza. Sa vedem!

7. bibliophyle - 07/07/2009

@tibi, gresesc rareori cand vad ceva care se infirpeaza pe baza unui talent adevarat. Nu pentru ca am un „har” special, simplu am experienta in a citi „lucrari” 🙂

8. tibi - 07/07/2009

Teofil

Ce pot sa spun ? Sper numai sa nu dezamagesc.

Stiu ca muza ma viziteaza uneori, dar daca imi propun sa scriu ceva, nu iese nimic. Asta E ! 🙂

Bon! iau o mica pauza.

9. bibliophyle - 07/07/2009

😆

10. tibi - 07/07/2009

bon
Teofil

Cit de mare scribalau voi deveni, ramine de vazut. Cind citesc in metrou cite o carticica d’aia simpluta, imi vine sa scriu si eu una pe saptamina. Dar cind citesc o carte adevarata, ma gindesc la faptul ca nu prea mai am timp de pierdut cu vise desarte si prefer sa ma mai delectez cu cite o carte buna ! 🙂

Eco isi permite lejer sa spuna ca „atunci cind un scriitor vrea sa citeasca o carte buna o scrie el insusi” – citat aproximativ din Misterioasa flacara a reginei Luana.

Eu imi permit inca sa citesc niste carti bune scrise de altii.
De exemplu, tare as vrea sa pot citi recenta carte pe care tocmai ai dus-o la bun sfirsit …

11. bibliophyle - 07/07/2009

@tibi, pot sa ti-o trimit in versiune ready-to-print (aprope de cea care va ajunge la librarii), problema este…limba 😦

12. tibi - 07/07/2009

Teofil

Te rog sa mi-o trimiti, pe bucatele. O sa inteleg eu pina la urma, cite ceva. Prefer sa inteleg ceva mai putin dintr-o carte adevarata, decit sa inteleg totul dintr-o carte insignifianta. Iar unde voi avea nedumeriri, nu voi ezita sa te apelez pentru explicatii supolimentare. Bine ? 🙂

13. bibliophyle - 07/07/2009

OK, am sa-ti trimit pe capitole 🙂 bine?

14. tibi - 07/07/2009

Bine Teofil

Deocamdata, va urez tot ce se poate dori de bine din partea unui biet calator pe tarimuri socratice : Sa fiti voiosi si fericiti !

Pe curind prietene !

15. bibliophyle - 07/07/2009

Tibi, toate bune si multa sanatate te astept inapoi cu multa nerabdare. Ti-am trimis primul capitol 😆

16. marian rotaru - 08/08/2009

Romanele lui Valerio Massimo Manfredi sunt fascinante . Reinvie istoria , readuc parfumul altor vremuri .

17. bibliophyle - 08/08/2009

Aveti dreptate Dle. Rotaru, sunt documentate exceptional si imbinarea fantasticului cu istoria produce o mare placere cititorului. 🙂


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat: