jump to navigation

Henri Troyat: Ivan cel Groaznic 14/03/2014

Posted by Theophyle in 1, Biografica.
trackback

IvanGr-1Henri Troyat, născut Lev Aslanovici Tarasov, a fost un autor si istoric francez de origina rusa. Nascut in 1911, intr-o familie foarte bogata cu radacini multietnice (armeană, rusă, germană, georgiană). In preajma revolutiei familia sa apărăsit Rusia, ajungând, după un traseu complicat prin Caucaz (unde familia deținea vaste proprietăți) și Crimeea, prin Istanbul și Veneția, în Franța, unde s-a stabilit la Paris în 1920. Aventuroasa călătorie este descrisă în cartea sa Atât cât va exista Pământul (Tant que la Terre durera).

 În 1952 a primit Marele Premiu Literar al Prințului Pierre de Monaco. Troyat a publicat peste o sută de cărți, beletristică, istorie, eseuri, biografii (printre care cele ale lui Anton Cehov, Ecaterina cea Mare, Rasputin, Feodor Dostoievski, Lev Tolstoi, Ivan cel Groaznic). În egală măsură a scris biografii ale unor importante personaje ale culturii și istoriei franceze, Flaubert, Maupassant, Verlaine, Baudelaire, Dumas, Zola, Balzac.

 A fost ales membru al Academiei franceze la 21 mai 1959, în locul lui Claude Farrère (fotoliul al 28-lea). Devenit „nemuritor” devreme și fiind longeviv, este consemnat ca membrul Academiei cu cea mai îndelungată activitate. A încetat din viață în 2007, la vârsta de 95 de ani.

Citeste articolul integral pe situl Politeia World

%d blogeri au apreciat: