jump to navigation

Viata in Pustiu –1 15/08/2009

Posted by Theophyle in 1, In Desert.
Tags: , , , , ,
trackback

Astazi am sa vorbesc despre o poveste care nu este legata de o carte propriu zisa, ci de un curs  universitar pe care trebuia sa-l scriu. Incercarile mele de a scrie cursul au fost incununate cu succes dupa vreo 3 luni de munca intensiva. Aveam totul –  cursul se integra bine in curicula respectiva, silabusul era bine structurat, notele bibliografice satisfacatoare, un singur lucru am simtit ca nu avea acest curs, suflet. Vorbeam de lucruri pe care le intelegeam, dar nu le simteam, ambalajul era de plastic.

Am telefonat mentorului meu in ale crestinismului timpuriu  sa-mi recomande poate o metoda mai eficienta de a “simti” cursul. Omul a raspuns simplu:” incearca sa traiesti catva timp intr-o manastire”, “cat timp ?“ am intrebat, “vei simti tu cat timp,” a raspuns interlocutorul meu razand, “fi fara frica, nu vei ramane tu acolo prea mult, nu ai vocatie de calugar.”  

175-1

Inzestrat cu toate referintele de buna calitate pe care reusisem sa le strang mi-am incercat norocul la trei manastiri alese de mentorul meu. Am primit 3 raspunsuri pozitive. Telefon cu o intrebare “unde ma duc?,” la toate trei” a venit raspunsul prompt, “incearca cate putin din fiecare, ramai unde te simti mai bine.”

Astazi va voi povesti despre prima manastire, Mar Saba (Sfantul Sava). Manastirea este o manastire Ortodoxa de rit Grec-Bizantin; in manastire traiau 18 calugari cand am ajuns eu.  Manastirea este constuita in Muntii Ierusalimului.  pe costisa  unui defileu (Wadi Qelt) abrupt sapat in munti de raul Kidron, care uneste Ierusalimul de Ierihon. Manastirea are o extraordinara istorie, pe care o voi povesti (pe scurt) in urmatoarele randuri. Manastirea nu este accesibila cu masina, si singura posibilitate ar fi o plimbare de 6-7 Km din Ierihon sau aproape dublu de la autostrada principala, care uneste Ierusalimul cu Ierihonul.

175-2

Manastirea este una din cele mai vechi din lume, a fost construita in anul 439 d.Hr. langa grota in care a locuit Sf. Sava. Sf. Sava din Cappadocia,  fiul unui general Roman a fost educat de unchiul sau patriarhul Flavian al Antiohiei si trimis dupa aceea la manstirea lui Teochtist din Ierusalim. La varsta de 30 de ani devine sihastru in muntii Ierusalimului, traind singur o perioada de 10 ani. Cu timpul, se aduna imprejurul lui cativa calugari, formand una din cele mai vechi manastiri existente in lume. In secolul al VIII-a se alatura manastirii si Sf. Ioan Damaschinul, unul din cei mai mari teologi, astronomi si matematicieni ai bisericii din toate timpurile, si indiscutabil cel mai mare iconograf ortodox. Moastele Sf. Sava si Sf. Ioan Damaschinul sunt pastrate pana in zilele noastre in aceasta manastire. Manastirea este cucerita in secolul al XII-lea de cruciatii normanzi, care alunga calugarii in pustiu si devine manastire catolica pana in anul 1965, cand Papa Paul al VI-a inapoiaza manastirea Patriarhului Grec Athenagoras I-ul, cu ocazia vizitei lui in Tara Sfanta.

175-3

Importanta manastirii Sf. Saba pentru Crestinismul ortodox si a Crestinismului Unit (Greco-Catolic), este enorma, Typiconul (in româna , cred ca este tradus Tipicul – “respectând ordinea”) este cartea care conţine instrucţiunile şi rubricile care în Biserica Creştină Ortodoxă stabilesc ordinea cultului divin pentru fiecare zi din an si necesită existenţa cărţilor liturgice care conţin componentele fixe şi variabile ale acestor slujbe. În uzul monahal, tipicul mănăstiresc include atât regulile de vieţuire în mănăstire cât şi pravila de rugăciune a fost creat in aceasta manastire si este folosit asa cum a fost creat pana in zilele noastre.

175-5

In biblioteca aceste manastiri se afla unele din cele mai importante scrieri ale Crestinismului Timpuriu. Interesant de mentionat ca manastirea a fost distrusa in anul 651 d.Hr de Persani, care au cucerit-o si vandalizata de zeci de ori pana in secolul al IX-lea cand Califul arab, cunoscutul Harun-al-Rasid a inconjurat-o cu ziduri aproape impenetrabile.

Intrarea femeilor in manastire este permisa pentru rugaciune intr-un locas numit “Turnul Femeilor”. Deoarece calugarii manastirii sunt vegetarieni, intrarea cu alimente de carne sau cu mere (marul  Evei) este interzisa. Despre saptamana petrecuta in aceasta manastire si despre fratele Timoftei Suceveanul, in postarea viitoare.   

175-4

Comentarii

1. tibi - 15/08/2009

superb !

scuze pt. off topic

2. tibi - 15/08/2009

„Aveam totul – cursul se integra bine in curicula respectiva, silabusul era bine structurat, notele bibliografice satisfacatoare, un singur lucru am simtit ca nu avea acest curs, suflet. Vorbeam de lucruri pe care le intelegeam, dar nu le simteam, ambalajul era de plastic.”

Ce ar mai fi de spus ?
Multzumesc domnule Teofil !
ASTEPT continuarea !!!

3. Theophyle - 15/08/2009

@tibi servus si multumesc. Idea a fost a voastra si povestirea va fi a voastra 🙂

4. tibi - 15/08/2009

Teofil
am o intrebare (mai intii, te citez ) :

„Sf. Sava din Cappadocia, fiul unui general Roman a fost educat de unchiul sau patriarhul Flavian al Antiohiei si trimis dupa aceea la manstirea lui Teochtist din Ierusalim. La varsta de 30 de ani devine sihastru in muntii Ierusalimului, traind singur o perioada de 10 ani. Cu timpul, se aduna imprejurul lui cativa calugari, formand una din cele mai vechi manastiri existente in lume.”

Intrebarea mea este :

un pustnic, un monah care alege sa traiasca departe de lume, ce face de fapt ? Da un exemplu superbissim de izolare de cele lumesti, pentru a se dedica, veneratziei lui Dumnezeu ?
Apoi, daca asa cum spui, cu timpul, in jurul sau se aduna mai multzi monahi, puterea lor de ruga reunita este amplificata ?

De fapt intrebarea mea este mai simpla : TU! ce ai simtzit in aceasta experientza ? Ce trairi ai avut ? Ai fost mai aproape de Divinitate ???

Am intzeles cit de tiranic este CRONOS! NU! la asta ma refer.

5. Theophyle - 15/08/2009

@tibi, experienta mea a fost unica, eu nu am simtit-o la Mar Saba. Mar Saba a fost numai o statie pe un drum. Indrumatorul meu spiritual a cunoscut si felul in care voi reactiona si a intuit drumul pe care-l voi face.

Mar Saba a fost un inceput de cateva zile, un fel de „Basic Training,” pentru a ma obisnui cu altfel de viata fara sa am un soc prea puternic. In primul a fost un fel de „dezintoxicare.” Mananci o singura data pe zi, nu citesti nimic si nu scri nimic – te rogi sau te gandesti. Singurele carti pe care le ai la dispozitie sunt cele religioase.

Ceasul tau devine reglat pe baza ceasului liturgic, inveti sa traiesti cu tine insuti. Timpul pe care l-am petrecut la Mar saba a fost pentru a ma pregati pentru Manastirea din Latrun, care este o manastire Trapista (nu se vorbeste de loc, juramantul tacerii) care trebuia sa ma pregateasca la singuratate desvarsita – o chile in pustiu la St. Caterina

6. tibi - 15/08/2009

Teofil

Acum de-abia imi dau seama ca intrebarea mea a avut un caracter PREA imperativ. Scuze!

E limpede ca trebuie sa astept rabdator postarile urmatoare. Am intrebat, numai pentru ca una dintre imaginile care s-au impregnat ADINC! in memoria mea, a fost imaginea unui calugar de la Putna, care privea in zare; pur si simplu, in preajma sa, am avut impresia ca dialogheaza DIRECT! cu Dumnezeu.

Aceasta imagine, s-a impregnat in memoria mea, in 1982. Si acolo a ramas !

Acel calugar, nu dadea nici cea mai mica senzatzie ca este constient de cei care il priveau ( ca mine- de exemplu). Era total abstras, realitatzii inconjuratoare.

Sper ca m-am facut intzeles. Bine ? 🙂

7. Theophyle - 15/08/2009

@tibi, Am inteles exact ceea ce ai intrebat. Nu am stiut nimic despre ce se va intampla. Mentorul meu, la fel ca un „excurionist” experimentat mi-a pregatit un itinerar care a crezut el (si a stiut bine ce a facut) poate sa-mi dea exact ce am cautat.

Drumul pe care il aveam de parcurs era extrem de bine stabilit, numai eu nu l-am cunoscut 🙂 si bine ca a fost asa. Ai nevoie de timp pentru a te desparti de trivial si lumesc pana la stadiul in care simti, si atunci trebuie sa pleci sau vei ramane acolo pentru TOTDEAUNA 🙂

8. tibi - 15/08/2009

OK Teofil, multzumesc pentru 🙂

Mai am o problema; am citit recent, ‘caietele timpului’ de Dragomir.
Dezvolta el acolo, conceptul de ACUM! ca prezent continuu, in care trecutul desi exista, nu mai este fizic palpabil, iar viitorul inca NU! este, pentru ca, improbabil.

Intreaga noastra viatza (ma refer strict individual), se desfasoara in limitele (hapciu!-Liiceanu 🙂 ) ale unui continuu palpabil, dar improbabil qua! continuitate.
Sigur ca avem nevoie de repere. Sigur ca ne imaginam cum va fi.

Problema mea, este : de ce facem noi oamenii (ei bine, nu chiar totzi 🙂 ), atita caz de vestigii?
Indiferent ce soi de vestigii ar fi : istorice, culturale, cultice … ???

Si ca sa ma mentzin in linia postarii tale, intreb : de ce ne lipseste noua, oamenilor, sentimentul de ‘perisabil’ , desi suntem constientzi pina la suferintza, de ‘vremelnicie’ ???

Ce intzeleg, calugarii, in plus, fatza de noi, ‘statisticii’ , cum ar spune Noica ??? , in raport cu Divinitatea, careia noi, ii dam sensul de ETERN ???

9. Theophyle - 15/08/2009

@tibi, sa o luam metodic:

Trecutul este un „mister romantic,” majoritatea noastra nu poate cobora mai „adanc” de 4 generatii. Trecutul este si un element principal in toate religiile. Religia (Abrahamica: iudaism, crestinism, islam) este compusa din revelatie, scriptura, si traditie. Vestigiile sunt singura certitudine palpabila in cautarea timpului trecut.

Elementul principal in sihastrie, este ELIMINAREA TIMPULUI, cea ce noi „desteptii” numim TRANSCENDENTA. Ei au evoluat intr-un altfel de om (cei adevarati, sunt si falsi destui) 😆

10. tibi - 15/08/2009

Teofil

Deci 🙂
daca o luam metodic, noi oamenii, in lipsa ‘vestigiilor’ am suferi CUMPLIT! de ‘sindromul orfanului’. NU ?
Problema ! si asta nu mai este problema mea 🙂 ) ar fi ca in lipsa unui ‘trecut’ istoric, am bijbii intr-un prezent incert, in lipsa de repere, pe care le promovam la rang de ‘radacini’. Am pluti in plina aporie. Asa E ???

Apoi. Asa cum spui, in ‘sihastrie’ , acest tip de problema, se rezolva simplu : se elimina ‘timpul’ , se traieste intr-un soi de ACUM! perpetuu, si se spera/crede ? 🙄 ? ca pe aceasta cale de abordare, se poate palpa fie si numai tangentzial, TRANSCENDENTUL. Asta E ?

(despre ‘falsi’ , nu discut acum; bine ? 🙂 )

11. Theophyle - 15/08/2009

@tibi, inca odata povestea este timpul, prozaic dar adevarat.

Daca pana in secolul al XIX, foarte putini AVEAU timp, secolul al XX-lea+ a adus o groaza de timp. Numai avem nevoie de 18 ore pentru a ne asigura existenta, numai lucram 6-7 zile pe saptamana, si atunci incepem sa cautam. Exact ceea ce spui tu „radacini,” pe noi, viata, trecutul, viitorul, etc.

12. tibi - 15/08/2009

Teofil

Cred ca am priceput. 🙂

Si totusi … mai sunt destule lucruri care ne scapa …

ps. apropo : la prima mea postare, SUPERB se referea la postarea TA!, nu neaparat la Pavaroti. Bine ? 🙂

13. Theophyle - 15/08/2009

@tibi cei 50 de ani de comunism ne-au adus la o prostie totala. Am fost consternat cand am auzit ca oamenii isi sarbatoresc onomastica astazi 😦 in ziua inaltari Maici Domnului, care este o absoluta blasfemie, 😦

14. tibi - 15/08/2009

Teofil

Am spus asta si eu, pe blogul doamnei nora !

Comunistii au reusit sa rupa coloana vertebrala a ‘constiintzei de tip etic’ pe care de bine de rau, religia o statuase. Rezultatele se vad. 😦

15. Theophyle - 15/08/2009

tibi, asta este – singurul lucru de facut este sa deschidem Biblia din cand in cand 🙂

16. Theophyle - 15/08/2009

@tibi, am citit – foarte bine 🙂

17. fini - 15/08/2009

Va salut in soapta.

Dialogul vostru mi-o cere. Sper sa continuati.

18. Theophyle - 15/08/2009

@fini servus, promisiune este o promisiune 🙂

19. fini - 15/08/2009

Theophyle,

un mare MULTZUMESC pentru postarea de azi. Citind-o mi se invalmasesc gandurile,trebuie sa le las sa se decanteze.
Pe Sf. Ioan Damaschinul l-am cunoscut in adolescenta. Covarsitor personaj.

20. fini - 15/08/2009

Theophyle,

putina lume cunoaste acest dicton. 😥
Postarea ta infrumuseteaza seara, 🙂

21. Theophyle - 15/08/2009

@fini, maine am sa povestesc lucruri absolut necunoscute, chiar credinciosilor. Main vorbim de cele 7 daruri 🙂

22. fini - 15/08/2009

Theophyle,

am mai „ascultat” altadata o discutie intre tine si Ina,despre Psalmi. Pentru ca nu am intervenit atunci, ma gandesc ca ar fi potrivit pentru postarea ta Psalmul 135.
Una din cele mai frumoase pagini ale muzicii romantice este Psalmul 42 de Felix Mendelssohn-Barthody, pe care il voi posta altadata.

23. Theophyle - 15/08/2009

@fini, Psalmi sunt potriviti intodeuna 🙂 Multzumesc 😆

24. maya - 19/08/2009

Buna seara si buna sa va fie inima!
😆

25. maya - 19/08/2009

Theo-Phyl
🙂
fara cuvinte/superb material!

26. maya - 19/08/2009

Theo-Phyl
🙂
Aveam totul – cursul se integra bine in curicula respectiva, silabusul era bine structurat, notele bibliografice satisfacatoare, un singur lucru am simtit ca nu avea acest curs, suflet. Vorbeam de lucruri pe care le intelegeam, dar nu le simteam, ambalajul era de plastic

demult,demult, un batrin calugar ortodox mi-a spus ca nu este suficient sa ai talent si idei …….

peste ani am inteles ce a vrut sa spuna

27. maya - 19/08/2009

cindva,vizitind o manastire am fost condusa in biblioateca manastirii;
inchid ochii si revad imaginea

din usa,in linistea ce se scurgea de peste tot, m-am auzit spund un vai prelung ce s-a spart in mii de a- uri ce au cazut pe jos

privirea blinda,dar totusi usor curioasa a calugarului s-a indreptat spre mine; rosind, incurcata si rusinata am plecat ochii si din strafundurile inimii parca am auzit:”ce s-a intimplat”?

nici azi nu stiu daca am fost intrebata sau mi s-a parut,stiu numai ca am spus cu o voce linistita si clara:aici as ramine si nu mi-ar pasa de nimic ce se intimpla afara…….

28. Theophyle - 19/08/2009

@servus maya 🙂

29. maya - 19/08/2009

Theo-Phyl
😆
Servus!

30. maya - 19/08/2009

Theo-Phyl
🙂
ma bucur sa „te vad”!
mi-au placut tare,tare mult (si) aceste postari ale tale „Viata in pustiu”

superbe si pline de invataminte!

31. Theophyle - 19/08/2009

@maya, nu cred ca multi impartasesc parerea ta, asa ca probabil voi face o pauza cu aceste postari 😦

32. maya - 19/08/2009

Theo-Phyl
🙂

mie personal mi-ar parea tare,tare rau si daca iti faci (inca) un putzintel de timp te-as ruga sa continui

33. Theophyle - 19/08/2009

@maya, pentru tine 🙂

34. maya - 19/08/2009

Theo-Phyl
😆
Multumesc din suflet!

35. Theophyle - 19/08/2009

@maya nu trebuie, facem si noi o plimbare „virtuala” impreuna 🙂

36. maya - 19/08/2009

Theo-Phyl
🙂
experientele unice trebuiesc impartasite;spre luare la cunostinta si spre luare aminte

sint mii si mii de experiente unice in viata asta,dar nu toti trecem prin toate,iar cind „intilnesti” pe cineva care a trecut printr-o experienta de care tu stii ca nu ai cum sa ai parte,”nu poti rata povestirea ei,cunoasterea ei!

37. maya - 19/08/2009

Theo-Phyl
😆

38. Theophyle - 19/08/2009

OK, am sa-ti povestesc 🙂

39. maya - 19/08/2009

Theo-Phyl
🙂 multumesc inca odata!

ce este mai greu traiul in pustiu sau pustiul sufletului?

aparent este o intrebare retorica,dar poate aparant…….

40. Theophyle - 19/08/2009

@maya, nu exista ceva mai frumos pe pamant decat pustiul, crede-ma. Atentia ta este absoluta posibilitatea de a te concentra este maximala, linistea lui iti inspira incredere. Daca-l iubesti, el te iubeste pe tine 🙂

41. maya - 19/08/2009

Theo-Phyl

Atentia ta este absoluta posibilitatea de a te concentra este maximala, linistea lui iti inspira incredere

nu pot decit sa te cred,si sigur este ca te cred

ai avut ocazia sa simti trecerea Timpului sau trecerea vietii sau nu a mai contat?

42. Theophyle - 19/08/2009

maya, desertul are ceasornicul lui. Dimineata de tot este un timp, o culoare, un freamat – Roua. Mai tarziu se incalzeste si toti ne cautam racoare – Pestera sau arbustul. La pranz se doarme – Toropeala. Dupamasa se gandeste – ora gandului. Noaptea e cel mai frumos – Numaram stelele 🙂

43. maya - 19/08/2009

Theo-Phyl

numaram stelele :”cite stele sint pe cer/pina-n ziua toate pier”…… transformindu-se in lacrimi de roua

ceasornicului tau cit de greu/ushor i-a fost sa asculte ceasornicul desertului?

44. Theophyle - 19/08/2009

Usor maya, usor – desertul nu-ti face rau daca sti sa-i pastrezi regulile. Orasul nu are reguli, in oras traiesc oameni 😦

45. maya - 19/08/2009

Theo-Phyl

ceasornicului tau cit de ushor/greu i-a fost sa se puna in acord cu ceea ce te-ai dus „sa cauti”?

46. maya - 19/08/2009

Inger pazitor,mereu aproape!

47. Theophyle - 19/08/2009

@maya, eu am fost in desert de multe ori, multi ani, asa ca nu, nu a fost greu 🙂

48. maya - 19/08/2009

Theo-Phyl

dur a fost parintele Gregorie cu tine!

49. Theophyle - 19/08/2009

Ai vazut explicatia monseniorului meu. Eu eram de vina 🙂

50. maya - 19/08/2009

am vazut/a fost o incercare

atunci nu ti-ai dat seama?

51. Theophyle - 19/08/2009

Nu, mi-am dat seama mult mai tarziu, dupa ce am terminat ciclul 🙂

52. maya - 19/08/2009

singur sau numai cu ajutor

a fost vanitate sau o incercare de a obtine o ingaduinta?

53. maya - 19/08/2009

singur sau numai cu ajutor???

54. Theophyle - 19/08/2009

am inteles singur, am fost insa mai sigur dupa discutia „finalizatoare”

55. maya - 19/08/2009

ai mai avut ocazia dupa aceea sa te mai intilnesti cu parintele Gregorie ca sa ii spui ca ai inteles?

inca odata am ocazia sa ma bucur ca ai avut marea sansa si bucurie sa ai mentorul care l-ai avut
Doamne,Doamne sa-l odihneasca in pace!

56. Theophyle - 19/08/2009

Amin, el ne vegheaza si astazi cand vorbim cu atata dragoste despre el.

Nu, nu la-am intalnit pe Grigorie 🙂

57. maya - 19/08/2009

Ingerii si arta sublim inspirata!

58. Theophyle - 19/08/2009

maya 🙂

59. maya - 19/08/2009

Theo-Phyl

Asa sa fie!
Sint mai mult decit convinsa de faptul ca de acolo,de printre stele monseniorul te vegheaza/iar daca simti ca iti este un dor imens de dinsul,
atunci este „linga” tine,aproape! 🙂

60. Theophyle - 19/08/2009

@maya, este si va fi toata viata mea pe acest pamant!

61. maya - 19/08/2009

😆
Theo-Phyl

62. maya - 19/08/2009

Theo-Phyl
🙂 si de asta sint convinsa;Iubirea transcede Totul!

63. maya - 19/08/2009

Theo-Phyl
🙂
astept cu mare interes si mare placere, continuarea la „Viata in pustiu”

64. Theophyle - 19/08/2009

Maine vorbim despre catolicii din Latrun 🙂

65. maya - 19/08/2009

Theo-Phyl
😆

Noapte buna,vise placute,colorate si frumoase!
Ingerasii sa te aiba mereu in paza!

Doamne ajuta!

66. maya - 19/08/2009

Theo-Phyl

catolicii din Latrun multumesc!

67. Theophyle - 19/08/2009

@maya, noapte buna si vise placute 🙂

68. Theophyle - 19/08/2009

@maya, noapte buna si vise frumoase 🙂

69. maya - 19/08/2009

Asa sa fie!


Sorry comments are closed for this entry