jump to navigation

O Actualizare: Pico della Mirandola 17/02/2009

Posted by Theophyle in Renastere.
Tags: , , , , ,
trackback

pico_smallDeoarece vad o circulatie intensa la postarea mea mai veche (02/02/09) despre Pico della Mirandola, si deoarece cred in vechea sintagma, “clientul nostru stapanul nostru”, am hotarat sa revin cu cateva date  care pot fi interesant pentru iubitori lui Pico, sau s-a aduca o nota mai buna la un referat  posibil. OK, actualizarea propusa:

Intre anii 1480si 1482 cand Pico a invatat la universitatea din Padova, a cunoscut si  a fost  discipolul marelui invatat evreu Elia del Medigo unul din ultimii mari Aristotelieni ai evului mediu. Pico a invatat de la Elia del Medigo si Ebraica. Del Mandigo  a tradus pentru Picolo si prietenii lui cateva carti de Kabbalah si capitole din Talmud. Tot la Padova, Pico la cunoscut pe vestitul Savonarola, care avea sa-i intunece sfarsitul vieti.  Deoarece del Medigo a fost un aprig Aristoelian si adeptul altui Aristotelian, arabul Averroes (ibn Rushd) care afost probabil cel mai proeminent filozof si medic al evului mediu, si Pico a devenit Aristotelian, lucru de la care nu a avut multe folose spre sfarsitul vietii. Anul 1484 a fost probabil anul cel mai important in viata lui Pico. In acest an el a avut sansa sa-i cunoasca pe Lorenzo de’ Medici si Marsilio Ficino.  Lorenzo cunoscu drept “magnificul” (Lorenzo il Magnifico) a devenit protectorul “zburdalnicului” Pico, Ficino mare carturar si el a fost prieten un timp cu Pico, dupa care s-au cam despartit din cauza un “diferente doctrinare”, Ficino era Platonist si Pico era Arestotelian (ce lume domle’ oamenii se certau din cauza filozofiei).

Pe drum spre Roma, pentru a publica cele 900 de teze despre care am vorbit in articolul precedent, Pico cel zburdalnic, intr-un popas in Arezzo se incurca cu nevasta unui var a lui Lorenzo de’ Medici, si  astazi in  Italia fapta poate fi nefasta, va dati seama ce se putea intampla atunci. Pico a fost arestat si probabil condamnat la ani grei de puscarie. Lorenzo in maretia lui la salvat de data sata asa cum o sa-l salveze si cand o sa aiba probleme cu Papa Innocent al-VIII-lea in 1487.

In 1946 Pico publica “Conclusiones philosophicae, cabalasticae et theologicae” (Concluzii pilozofice, cabalistice si teologice), considerata de mine (si de altii) drept o carte de capatai a renasterii Italiene. Dupa ce a fost acuzat de erezie din cauza celor 900 de teze si a altor lucrari, Pico fuge la Paris si este incarcerat de Philip al-II de Savoia, inca o data este facut scapat de Lorenzo. Ramane la Florenta pana la moartea lui Lorenzo in 1492. In 1494 Pico moare probabil otravit de secretarul sau, din cauza apropieri lui de Savanrola, radicalul religios si prietenul lui din tineretea timpurie.

Cateva concluzii despre Pico de la Mirandola. (1) Pico a fost primul umanist (in adevaratul sens al cuvantului) din istoria umanitati; (2) cele 900 de teze sunt adevaratul manifest al Renasteri; (3) Activitatea lui sincretica, ai incercarea de a armoniza religiile monoteiste (Crestinism-Iudaism-Islam) si filozofia Greaca este de o importanta majora, si intr-un fel predecesorul ecumenismului modern; (4) Pico della Mirandola este intemeitorul unei discipline numite de noi astazi, Cabala Crestina,  latura filozofica si teologica demna de recunoastere, desi este ponegrita de majoritatea teologilor Catolici. Referintele lui despre apropierea Kabblei Judaice de unele doctrine Crestine este  majora si evidenta. 

Bibliografie:

Campanini, Saverio. „Talmud, Philosophy, Kabbalah: A Passage from Pico della Mirandola’s Apologia and its Source.” In The Words of a Wise Man’s Mouth are Gracious. Festschrift for Günter Stemberger on the Occasion of His 65th Birthday, edited by M. Perani, 429-447. Berlin & New York: W. De Gruyter Verlag, 2005.

Dougherty, M. V., ed. Pico della Mirandola. New Essays. Cambridge: Cambridge University Press, 2008.

Farmer, S. A. Syncretism in the West: Pico’s 900 Theses (1486): The Evolution of Traditional Religious and Philosophical Systems

Cel mai mare expert in lume in probleme de Pico, este  S.A Farmer, si saitul lui este o minunatie de informatii. http://safarmer.com/pico/

P.S. pentru cine are nevoie de mai multe informatii despre Pico, posta mea este aboutread@gmail.com