Gladwell: Ce a văzut câinele şi alte aventuri 15/07/2012
Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21), Jurnalism.Tags: Carte Contemporana (sec. 20-21), Jurnalism, Malcolm T. Gladwell
trackback
Malcolm T. Gladwell, (născut 1963) este un jurnalist britanic de origine canadiana, autor major de best-sellers intr-o lumea care citeste mult mai putin decat a facut-o de multe decenii . Gladwell locuieste în New York City şi a fost un scriitor de personal pentru New York, fără 1996. Între anii 1987 şi 1996 a fost reporter la Washington Post, unde a scris despre afaceri şi ştiinţă. Din 1996 este editorialist la The New Yorker. Malcolm Gladwell ocupă poziţia 10 în clasamentul global al celor mai influenţi gânditori de business Thinkers 50, ediţia 2011, iar în anul 2005, revista Time l-a inclus în clasamentul celor mai influente 100 de persoane din lume.
Editura Publica, editura care a publicat in limba romana colectia de povestiri “Ce a văzut câineleşi alte aventuri” [2012, 456 de pagini] a mai publicat si „Blink” (2011), „Excepţionalii” (2009) şi „The Tipping Point” (2008). Toate carti de valoare literara si publicistica intr-o modernitate schimbatoare si neinteleasa de o mare majoritate a romanilor.
Colectia de povestiri a fost publicata de autor in magazinul New Yorker, cunoscut pentru stilul elitist-liberal de jurnalism pe care il promoveaza. Gladwell e un ziarist talentat “din nastere”, un povestitor palpitant care reuseste sa transforme trivialul intr-o poveste extrem de interesanta. Cine ar indrazni sa scrie o povestire care sa se bazeze pe intrebarea – de ce sint atit de multe sortimente de mustar si atit de putine sortimente de ketchup? Va asigur eu ca putini, Gladwell se intreaba si reuseste sa scrie o povestire extrem de “citibila” si interesanta.
Autorul îsi grupeaza povestirile publicate în New Yorker în trei categori. Prima secţiune e dedicată personalităţilor obsesive şi a celor pe autorul ii numeste genii minore (nu de talia unora ca Einstein, Winston Churchill, Mandela şi alţi arhitecţi ai lumii în care trăim, ci alţii mai minori cunoscuti in special publicului american). A doua secţiune se ţese în jurul teoriilor şi modurilor în care ne organizăm experienţele pe care le trăim. Cum ar trebui să abordăm problema oamenilor fără adăpost, scandalurile financiare sau un dezastru de tipul prăbuşirii navetei Challenger? A treia secţiune analizează intuiţiile pe care le avem în legătură cu semenii noştri. De unde ştim că cineva e rău intenţionat, deştept sau capabil să facă un anume lucru foarte bine? Prezentari de multe ori sceptice, mai intotdeauna cinice.”
Cartea merita citita, de fapt toate cartile lui publicate in limba romana merita citite. In zilele piromanilor politici care conduc astazi Romania, lectura poate ajuta – in orice caz mai ieftin decat o vizita la psiholog!
Comentarii
Sorry comments are closed for this entry
Trecut pe tabel, mulţumesc pentru semnalare.
Trebuie să ne mai întoarcem şi la carte.
Va veni vremea să ne refugiem în cultură, iar?
Multumesc, Intii o cumpar si dupa aia citesc si recenzia theophyleasca. 🙂 Tot pentru a evita vizita la psiholog: „Din copilarie” Amintiri de Radu Rosetti recent aparut dupa „Ce am auzit de la altii” -Amintiri. Cu jumatate de gura (dar) recomand si Marie-Helene Bratianu: Memoria frunzelor moarte
Multumesc frumos.
tibi – la carte nu renuntam – nici in vremuri fericite nici in cele rele chiar daca: Nessun dolore è più grande che ricordarsi del tempo felice nella miseria 🙂