jump to navigation

Charles King: Moldovenii, România, Rusia şi politica culturală 18/03/2012

Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21), Carte Politica, Istorie, Ziarul de Duminica.
Tags: , , , ,
trackback

Charles King este profesor de Relaţii Internaţionale, expert in probleme postsovietice si  studii romanesti la Universitatea Georgetown din Washington si la School of Foreign Service. Este un lector apreciat în domeniul afacerilor internaţionale, violenţa socială, politică şi probleme etnice, apare deseori la CNN, BBC şi History Channel. Lucrarea prezentata de mine astazi, este partea unei serii – “Studies of nationalities“, in cadrul careia au mai aparut monografii despre popoarele din tarile spatiului ex-sovietic. Cartea actuala are la baza un volum anterior publicat in 1995 si aparut in versiune anglo-romana in cadrul Centrului pentru Studii Romanesti din Iasi (Post-Soviet Moldova: a Borderland in Transition). Versiunea romaneasca a carti de fata a aparut la Editura Arc din Chisinau.

Cartea lui King, Moldovenii, România,  Rusia şi politica culturală,  este prefatata de cunoscutul istoric roman Alexandru Zub, care  apreciaza ca dintre specialistii care au tratat problema respectiva pana in zilele noastre –  „nici unul n-a mers atit de departe cu analiza, reexaminand cu minutie dosarul unui contencios multisecular si cautand limpeziri pentru momentul actual“. Cartea trateaza  – „maleabilitatea identitatii nationale“ a unui popor situat la marginea Europei intre Romania si Rusia – este examinata din punctul de vedere al “relatiei controversate dintre elitele politice si masele populare pe care pretind ca le reprezinta“.

Cartea are doua parti distincte:  in prima parte autorul se ocupa de trecerea Basarabiei de la rusi la romani si inapoi la rusi,   perioada razboiului si dupa cel de al II-lea Razboi Mondial “contrafacerea unei natiuni moldovensti sovietice“. A doua parte a cartii se ocupa de doua subiecte – rusificarea fortata a populatiei si transmutarea unei populatii refractare pana in perioada lui Gorbaciov, care a fost caracterizata de autor ca “mobilizare etnica sub perestroika.” Capitolul cel mai voluminos, insotit si de o analiza serioasa si foarte documentata,  este “independenta si conflict”, care include temele  – politica moldoveneasca, identitate si incercarile de reforma dupa destramarea Uniunii Sovietice, caracterul multietnic, criza din Transnistria, problema gagauza si “nationalismul negociabil“ – retin in mod particular atentia.

Cartea  se incheie printr-un util “excurs istoriografic“ al lui Alexandru Zub- Basarabia in cautarea identitatii. Cartea este scrisa foarte bine si extrem de accesibila si cititorului obisnuit, fara dexteritati istorice sau academice. Cartea poseda o bibliografie serioasa si  foarte multe date statistice extrem de interesante. Recomandata cititorului interesat de istoria Moldovei in general si a Moldovei de Est in particular.

Comentarii

1. Ovidiu - 18/03/2012

Multumesc.
Strainii se ocupa de noi mai bine decat o facem insine.

Multumesc.

Theophyle - 18/03/2012

Buna seara Ovidiu,
Sunt straini care ne respecta si ne iubesc mai mult decat ne respectam noi. Cu placere!

2. Ovidiu - 18/03/2012

Buna seara,
Intotdeauna aveti dreptate 🙂

Toate cele bune!

3. septigre - 19/03/2012

Buna ziua,

Este o prezentare a cartii si a celui care o scrie.Punct.
Eu inteleg ca vrei sa fii …apolitic…non..sau cum vrei…sau…politically correct…
Chestia e ca …macar de dragul istoriei nostre comune…ei… sunt romani …carora li s-a imprimat pe creier ca sunt altfel…ca sunt moldoveni…DA…rusii s-au chinuit practic sa inventeze o natiune…cea moldoveneasca …any way…el probabil scrie putin mai bine decat rusii…cei de acolo…care au mai ramas si simt romaneste… sunt acum …moldoveni de etnie romani…o tampenie(parere personala)…ne jucam cu cuvintele…asa ca sa fim…politically correct…
Uitat-te la cei din tara muma…dupa 50 de ani+21 …si nu s-au trezit…
BTW folosesti si tu …la sfarsit o sintagma…Moldova de est…what?
Intrebare: Cine a introdus sintagma Moldova de est?…recunosc ca nu am citit cartea…este in carte…este autorul?
Pe google …de ex…
http://www.ziuaveche.ro/opinie/basarabia-sau-moldova-de-est-sau-republica-moldova-27199.html
„În mod paradoxal, Moldova de Est este o sintagmă utilizată de două categorii diferite – şi chiar opuse conceptual – de cetăţeni ai acestui ţinut…Prima o constituie cei ce au exercitat ani buni puterea…Moldova de Est? Aşa o numesc şi tinerii care detestă fostul regim comunist, visători care mai cred că astfel pot evita, în luările lor publice de poziţie, atât actuala identitate, cât şi denumirea istorică – Basarabia…”
Multumesc.
O seara linistita.

4. Theophyle - 20/03/2012

Salut,
asta s-a si dorit! Prezentarea unei carti importante!

5. septigre - 21/03/2012

Buna seara,
Multumesc.
O seara placuta!


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat: