jump to navigation

Ogier Ghislin de Busbecq: Scrisorile turcesti si povestea lui Despot Voda (1) 31/01/2012

Posted by Theophyle in 1, Biografica, Carte Medievala, Document, Istorie, Romania.
Tags: , , ,
trackback

 

Ghislin de Busbecq a fost fiul ilegitim al Seigneur de Busbecq, pe care il si mosteneste. Dupa o educatie solida in cele mai bune mai bune universitati ale vremii, Ghislin de Busbecq intra in slujba lui Ferdinant I-ul, este trimis ambasador la Inalta poarta pe langa sultanul „Suliman Magnificul”, incearca si reuseste sa negocieze un tratat legat de teritoriul Transilvaniei. De la Istambul el are un schimb de scrisori cu un prieten, si el diplomat pe nume Nicholas Michault. Aceste scrisori sunt una din putinele surse primare legate de Imperiul Otoman al secolului al XVI-lea. In aceste scrisori el trateaza cu un lux de detalii extraordinar situatia voievodatelor Romane. Intr-una dintre scrisorile mentionate il gasim pe Despot Voda, elogiat incomparabil cu celalate personaje ale Moldovei contemporane lui. Trebuie sa mentionez ca titlul de despot, este absolut incompatibil cu terminologia moderna. In lumea greco-bizantina, cuvantul Despot este sinonim cu latinul Dominus, adica Domn. Titulatura de Despot era aplicata patriarhilor, nobilimii de rang inalt si insusi Basileului (Imparatului Bizantin). Despot Voda, pe numele lui Ioan Iacob Heraclid, este infiat de Iacob Heraclid, care purta titlul de despot de Samos şi Paros. Bineintzeles detractorii lui vor povesti mai tarziu ca de fapt el a furat identitatea la moartea lui Iacob Heraclid (vezi o biografie, critica si ne-adevarata in WIKI-RO).

Citeste articolul integral pe situl Politeia World

Comentarii

1. Ștefan A. - 31/01/2012

Sefu 🙂
Daca bagi pe e-mail o informare automata cind publici pe acest blog , am sa fiu rescunoscator pina la abdicare . 🙂 Multumesc .

2. Theophyle - 31/01/2012

Salut Stef 🙂
te anunt de acum – maine ai partea a doua. O sa te intereseze – este si cu ardeleni 😆

3. Twisted - 31/01/2012

@Stefan – in dreapta jos mie imi apare un butonel: „Follow” . As primesc mail la fiecare postare a lui Theophyle pe blog 😉

4. Ștefan A. - 31/01/2012

Twisted (ce pseudonim dificil 🙂 )
Vazut „Follow” si inregistrat . Multam .

5. ovidiu - 31/01/2012

Multumesc!

6. Theophyle - 31/01/2012

Cu multa placere Ovidiu!


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat: