Philip K. Dick: Omul din castelul înalt 06/11/2011
Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21), SF-Fantezie, Ziarul de Duminica.Tags: Philip K. Dick, SF, Ziarul de Duminica
trackback
Philip Kindred Dick (1928-1982) a fost unul dintre cei mai cunoscuti autori de SF din lume. Pe lângă cele 44 de romane publicate, Dick a mai scris aproximativ 121 de povestiri, dintre care multe au apărut în reviste science fiction. Desi marea parte a carierei de scriitor a lui Dick a fost marcată de sărăcie, nouă dintre povestile lui au fost ecranizate după moartea lui, incluzând aici Blade Runner, Total Recall, A Scanner Darkly si Minority Report. În 2005, revista Time a considerat romanul Ubik ca unul dintre cele mai bune 100 de romane de limbă engleză publicate din 1923. În 2007, Dick a devenit primul scriitor de science fiction inclus în seria The Library of America. Philip K. Dick a murit în Santa Ana, Californiape 2 martie 1982 din cauza unui accident cerebral vascular. Pentru mine, Philip K. Dick este autorul SF ultimativ! Mai multe despre biografia lui Philip K. Dick puteti citi pe wikipedia.
Romanul “Omul din castelul înalt” (The Man in the High Castle) a unit istoria alternativă cu science fiction-ul, aducându-i lui Dick un premiu Hugo pentru „Cel mai bun roman” în 1963. Cartea naveteaza intre doua povesti care contin doua alternative istorice despre cea care s-a petrecut cu adevarat.
Dick ne prezinta o viziune aproape apocaliptica a istoriei. Aliatii pierd al doilea razboi mondial, lumea este impartita Reichul German si Imperiul Japonez. Puterile Axei – Japonia imperială si Germania nazistă , complotează una împotriva celeilalte pe teritoriul Americii de Nord, mai ales în fostele State Unite, care li s-au predat după ce acestea au cucerit Eurasia si au exterminat populatia din Africa.
Cartea descrie evenimentele bazate pe faptul ca asasinarea președintelui Statelor Unite, Franklin D. Roosevelt, de Giuseppe Zangara a reusit în 1933. Cei doi urmasi au fost slabi si ambii politicieni nu au reusit sa rezolve criza economica inceputa in 1929 și au menținut politica izolaționistă a Statelor Unite în Al Doilea Război Mondial. În plus, Statele Unite au dovedit a avea o capacitate militară insuficientă pentru a ajuta Marea Britanie sau Uniunea Sovietică împotriva Germaniei naziste, sau pentru a se apăra în Pacific în fața Japoniei.
În 1941, naziștii au cucerit URSS-ul și au exterminat majoritatea popoarelor slave. Puținii supraviețuitori au fost închiși în rezervații. În Pacific, japonezii au distrus flota americană într-un atac decisiv și definitiv desfășurat la Pearl Harbor. În prima perioadă a anilor ’40, armata japoneză a cucerit Hawaii, Australia, Noua Zeelandă și Oceania. În continuare, puterile Axei, atacând din direcții opuse, au cucerit coasta Statelor Unite și, până în 1948, forțele Aliate li s-au predat.
După ce Adolf Hitler se îmbolnăvește de sifilis, cancelarul Partidului Nazist Martin Bormann își arogă puterea de Führer al Germaniei. Bormann începe crearea unui imperiu colonial pentru a crește Lebensraum-ul Germaniei prin secarea Mării Mediterane și transformarea ei în ferme, precum și prin trimiterea de nave pentru a coloniza planeta Marte și alte părți ale sistemului solar în numele Reich-ului. Romanul începe odată cu moartea Führer-ului Bormann, eveniment care dă naștere unei lupte pentru putere între Joseph Goebbels, Reinhard Heydrich, Hermann Göring și alți naziști din vârful ierarhiei.
Cea mai mare parte a experientei cititorului este cu partea din vest si este foarte interesant felul in care americanii se adapteaza la obiceiurile japonezilor. Personajele din aceast roman sunt un amestec de japonezi si personaje tipic western, iar acest lucru ii ofera lui Dick posibilitatea sa se joace cu interpretari ale evenimentelor din perspective culturale diferite.
Câteva personaje din Omul din castelul înalt citesc un roman popular, “Lăcusta abia se târăște” de Hawthorne Abendsen, al cărui titlu derivă din versetul biblic: „Lăcusta va fi o povară” . Este o poveste în cadrul poveștii, în care Abendsen creează un univers alternativ în care Axa a pierdut Al Doilea Război Mondial (1939–1948), motiv pentru care nemții au interzis-o în Statele Unite ocupate, în ciuda faptului că este o carte foarte răspândită în Pacific, iar publicarea ei legală în țările neutre.
Lăcusta abia se târăște postulează că președintele Franklin D. Roosevelt a supraviețuit tentativei de asasinat și a refuzat realegerea din 1940, respectând limita de două mandate impusă de George Washington. Următorul președinte, Rexford Tugwell, a retras flota americană de la Pearl Harbor, Hawaii, salvând-o de atacul japonez și asigurându-se că Statele Unite intră în Al Doilea Război Mondial ca o putere navală bine echipată. Marea Britanie și-a păstrat mare parte din forța industrială militară, contribuind mai mult la efortul de război al Aliaților, ceea ce a condus la înfrângerea mareșalului Erwin Rommel în Africa de Nord. Un britanic merge în Caucaz pentru a-i duce pe sovietici către victorie în Bătălia de la Stalingrad. Italia renunță la statutul de membru și trădează Puterile Axei. Armata britanică și Armata Roșie se reunesc și cuceresc Berlinul și, la sfârșitul războiului, conducătorii naziști – inclusiv Adolf Hitler — sunt judecați pentru crimele de război.
Deci avem doua carti imbinate in cea pe care o citim. Nu cred ca poate exista o carte mai interesanta de citit in aceste zile tulburi. O capodopera a genului – De citit!! A aparut in Editura Nemira in anul 2006 – 320 de pagini, traducător Mircea Ștefancu .
Comentarii
Sorry comments are closed for this entry
Chiar imi plac recenziile tale. Eu cand scriu pe blog de cate o carte scriu absolut pentru mine. Din recenzia ta intelege tot omul ceva !
Hm ! Trebuie sa iau aminte…
Salut si multumessc Cherie 🙂
Fiecare cu metoda lui! Blogul tau parerea ta asa cum crezi tu ca trebuie exprimata 🙂
Seara bună 🙂 Theophyle, prezentarea e tare antrenantă, îmi imaginez că lectura te ţine cu sufletul la gură. O ficţiune deosebită care oferă si multumirea imaginativă a judecăţii lui Hitler.
[…] Blogul de carte despre: Omul din castelul înalt Share this:StumbleUponDiggFacebookRedditTwitterEmailLike this:Like8 bloggers like this […]
Foarte bună recenzia, Theophyle! M-a frapat harta adăugată – ea corespunde (mai mult sau mai puțin) concepției geopolitice a lui Haushofer, cu: Pan-Europa, care spera să devină germană; Eurafrica (bazinul Mediteranean şi nordul Africii), care urma să intre sub controlul Pan-Europei; Pan-Rusia, o citadelă care ocupa imensul spaţiu dintre Elba şi Amur; Pan-Pacific, arie ce urma să fie disputată de Japonia cu puterile coloniale europene şi S.U.A.; Pan-America şi Pan-Islam, zona Orientului Mijlociu. Mai pe scurt, puterile Nordice își asigurau Lebensraum în Sud, de-a lungul meridianelor… Teoria rămîne în picioare, chiar dacă zarurile au căzut altfel după cel de-al Doilea Război Mondial – SUA controlează America Latină și Canada, China se extinde spre Africa, UE încurajează revoluțiile din Nordul Africii iar rușii ar ieși la Golful Persic, dacă n-ar fi blocați de americani…
Salut dle profesor 🙂
Multumesc! Carte veche, cred eu de referinta, care da de gandit in zilele noastre. Nu stiu de ce dar am avut impresia unei actualitati. Bineinteles gresite!