jump to navigation

China Miéville – SF, Steampunk si Staţia Pierzaniei 12/10/2011

Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21), SF-Fantezie.
Tags: , , ,
trackback

China Tom Miéville (n. 1972) este un premiat scriitor englez de fictiune fantastica. Miévilleeste  de asemenea un activist de stânga si membru al Partidului Socialist Muncitoresc Britanic, de facto un partid comunist. La vârsta de 18 ani, în 1990, s-a mutat în Egipt unde a predat limba engleză timp de un an și unde a devenit interesat de cultura arabă și politica Orientului Mijlociu. Miéville și-a luat diploma în antropologie socială la universitatea Cambridge în 1994, iar masteratul și doctoratul în relații internaționale de la London School of Economics în 2001.

Miéville a declarat că speră să scrie câte o carte din fiecare gen literar, și pentru aceasta și-a ‘construit o operă’ tributară unei game largi de stiluri, de la westernul clasic (în Consiliul de Fier) la sea-quest (în Cicatricea) și la romanul polițist noir (în The City & the City). Cu toate acestea, lucrările lui Miéville descriu, toate, lumi sau scenarii fantastice sau supranaturale și de aceea opera lui este catalogată drept fantasy. Mai multe despre acest exceptional autor, indiferent de opiniile lui politice – diametral opuse de cele ale mele, puteti citi,  aici si bineinteles aici.

Steampunk (steam – abur si punk – conflict, protest) este un subgen a literaturii de fictiune fantastica. Fictiunea Steampunk oscileaza intre oscilat între o viziune ucronică cu accente de (teme sumbre) noir și o viziune ce apela la sensibilitatea lumii științifice a invențiilor din perioada Victoriană. Eroii din povestirile Steampunk, inspirate de lucările lui Jules Verne, H.G. Wells, Mark Twain, sau Mary Shelley se folosesc cu precădere de tehnologia foței aburilor și un gen ciudat de cibernetică alternativă.

Staţia Pierzaniei (Perdido Street Station). primul dintre cele trei lucrări independente ce descriu lumea ficțională Bas-Lag, o lume în care co-există magia (‘taumaturgie’) și tehnologie steampunk. Romanul a câștigat câteva premii literare. În românește, a apărut la editura Tritonic în octombrie 2005.

Isaac Dan der Grimnebulin este un savant excentric din New Crobuzon, unde trăiește cu prietena lui, Lin, o creatură din specia khepri. În vreme ce Lin, fiind artistă, este angajată să creeze o sculptură a mafiotului Motley, Isaac are parte de o provocare unică. El este contactat de Yagharek, un garuda, care îi cere să-i refacă aripile ce-i fuseseră tăiate de tribul său drept pedeapsă pentru o crimă ce pretinde a nu avea echivalent în cultura umană.

In prima parte a trilogiei Bas-Lag actiunea se invarteste in jurul evadarii a cinci monstri mancatori de constiinte, cinci molii care seaca orasul de vise, producand insa pretiosul rahat de visat (dreamshit). In urmarirea lor se ciocnesc trei grupuri: armata de mercenari refacuti a mafiotului Mr. Motley, care incearca sa le prinda vii, ca sa le creasca pentru rahatul de visat, banda de vigilantes din jurul lui Isaac, care incearca sa le extermine, si politia, care incearca si nu reuseste mai nimic.

In societatea din Noul Crobuzon si Bas-Lag stadiul tehnicii (industrial si victorian) se imbina cu taumaturgia (un fel de magie), singura „scapare” electronica sunt camerele de luat vederi mentionate in treacat intr-un fragment. In rest – mecanica, abur, ulei de motor, roboti programati cu cartele perforate si… multe rotite si angrenaje. Aceasta stare steampunk e transformata de Mieville chiar intr-o doctrina a universului mecanicist, sustinuta de secta Rotitelor Mecanodivine (Godmech Cogs).

Un roman excelent, gandit meticulos din toate punctele de vedere: ca geografie, ca tablou social, ca ideologie, descriind o lume terifianta dar intr-un fel alegoric posibila. Citind in ultimele zile presa mioritica si luptele intre clanuri, neputinta politicienilor si nemernicia justitiei m-am intrebat cat de distopica sau ucronica este povestea povestita de China Miéville. Traducerea este problematica si mult sub original. Mai multe puteti citi aici.

Comentarii

1. Staţia Pierzaniei « Politeía - 12/10/2011

[…] Titlul l-am imprumutat de la cartea lui China Miéville a carui recenzie am publicat-o astazi pe blogul de carte. Daca cineva crede ca lucrurile descrise de el nu sunt posibile se insala. Toti traim cu ajutorul […]


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat: