jump to navigation

Ian Morris: De ce conduce Vestul – Deocamdată 06/08/2011

Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21), Document, Filozofia Istoriei, Istorie.
Tags: , , ,
trackback

Titlul integral al cartii despre care vreau sa discut este: “Why the West Rules – For Now: The Patterns of History, and What they Reveal About the Future”, adica “De ce conduce Vestul – Deocamdata: Tipare istorice si ce ne dezvaluie despre viitor.”  Probabil ca daca nu as fi citit recenzia  decupata din presa germana de catre Deutsche Welle nu as fi discutat despre aceasta fundamentala lucrare  care chiar merita sa fie tradusa si citita de cititorul roman. Din nefericire, ca fiecare colaj, fragmentele de recenzie  publicate de situl german in limba romana nu reusesc sa redea adevarata valoare si importanta cartii lui Morris. Am  sa incerc in cateva cuvinte sa dezvalui cititorului tezele principale aduse in aceasta lucrare cu care nu sunt complet de acord.

Articolul integral pe PoliteiaWorld

Comentarii

1. Heliotropismul si răul absolut « Politeía - 06/08/2011

[…] O postare esentiala pe blogul de carte – De ce conduce Vestul – Deocamdată […]

2. mar - 06/08/2011

Buna ziua,
Foarte interesant, in fiecare zi mai aflu ceva. Multumesc 🙂

3. Ștefan A. - 06/08/2011

Recunosc ca nu am avut habar de existenta acestor oameni si in special de „productia” lor scrita .
Ce pot sa complectez 🙂 , nimic nu este etern . Nici civilizatile , nici imperile dar nici specile animale . Toate au perioada de crestere inflorire , supravietuire dificila si prabusire . Ma refer si la homo sapiens . Inclusiv la tot ce a creat. .

4. mar - 06/08/2011

Stefan, cea ce spui tu este spirala evolutiei care este similara unuei spirale ADN.

5. Calin - 06/08/2011

Mai cum se potriveste: Miercuri am comandat de pe amazon.co.uk cartea lui Paul Kennedy – The Rise and Fall of the Great Powers plus Three Victories and a Defeat scrisa de Simms. Am vazut cartea din articol prea tarziu din pacate. Dar va fi inclusa in urmatoarea comanda. 😀

6. STRAJNIK - 06/08/2011

Axioma Morris a fost definita, cu multa eleganta de un alt ginditor.
„Legea efortului minim” este axioma dupa care se dezvolta lumea.Motorul progresului, in alte cuvinte. (Vladimir Colin e numele autorului axiomei novatoare)
Latura negativa(lacomie) lucreaza in tandem cu latura creativa a fiintei umane.Ani de zile, primii doi cei mai bogati oameni din lume au ilustrat aceasta combinatie. Bill Gates versus Warren Buffet.

7. elena - 06/08/2011

O carte la subiect a lui Ferguson a fost tradusă la Polirom.

http://www.polirom.ro/catalog/carte/civilizatia-vestul-si-restu-4223/

8. elena - 06/08/2011

mi-a plăcut faza când îl contrazice pe Diamond şi spune că prăbuşirile au fost foarte bruşte, nu erodări treptate şi dă exemplul Romei

9. elena - 06/08/2011
10. cherie - 07/08/2011

Foarte interesant !
Dintr-un punct de vedere are dreptate, frica, sau mai bland exprimat (de tine), “necesitatea” a condus la progresul societatii. Dar eu ma intreb, oare rolul ADN-ului nu este lasat deoparte ? :))
Civilizatia occidentala este civilizatia celor care au emigrat in cautarea unui loc mai bun, poate undeva unde sa se debaraseze de ceva ce incomoda. Un anume tip de oameni pleaca acum din locurile natale iar acum 15000 de ani tot un anume tip de oameni au migrat spre Europa si mai tarziu spre America
Intr-un fel… curajosii.
:)) Uite asa ma intorc la tema fricii….


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat: