jump to navigation

Kurt Vonnegut: Abatorul cinci 14/05/2011

Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21), SF-Fantezie.
Tags: , ,
trackback

Kurt Vonnegut (1922  — 2007) a fost unul dintre cei mai buni romancieri americani contemporani. Scriitor desavarsit care combina satira, umorul negru si un fel de literatura ştiinţifico-fantastica a reusit sa influenteze profund unele miscari anti-sistem in special in ultimi ani de la declansarea crizei economico-financiare.

Probabil ca nu as fi scris despre el fara intrebarea unui comentator pe blogul Politeia  despre miscarea Zeitgeist ( I,II,III & Addendum ) care reuseste sa dezvolte o ideie preluata de la Vonnegut si descrisa in cartea sa (mai putin cunoscuta) Player Piano. Personal cred ca o alta miscare modernista numita The Venus Project, bazata pe lucrarile futuristului Jacque Fresco este mai interesanta si mai originala.

Kurt Vonnegut s-a născut în a patra generaţie a unei familii de origine germano-americană, fiu şi nepot al unor arhitecţi cunoscuti din Indianapolis . Vonnegut a studiat la Universitatea Cornell în 1940-1942 şi a obţinut o diplomă în biochimie. Tot în acea perioadă s-a înrolat în armata Statelor Unite aflate deja in razboi. Armata l-a trimis la Institul de Tehnologie Carnegie (acum Carnegie Mellon University) şi la Universitatea Tennessee pentru a studia inginerie mecanică. Trimis pe front in 1944, Vonnegut a pierdut legătura cu batalionul său,  este capturat de germani si trimis sa lucreze la o fabrică de medicamente in Drezda. Vonnegut a fost martorul bombardării masive şi distrugerii a unei mari părţi a oraşului, in noaptre dintre  13-14 februarie 1945. Vonnegut a fost unul din cei şapte prizonieri de război americani din Dresda care au supravieţuit în celula unui depozit de carne cunoscut ca Schlachthof Fünf în germană, sau Slaughterhouse Five în engleză, adică “Abatorul cinci”. Germanii i-au ordonat să adune cadavre pentru o groapă comună. Vonnegut a fost eliberat de trupele reseşti  în mai 1945. Când s-a întors în Statele Unite, a fost decorat cu Purple Heart.

După război, Vonnegut a urmat cursurile Universităţii din Chicago ca student de antropologie, şi a lucrat de asemenea ca reporter la City News Bureau of Chicago. Conform declaraţiei lui Vonnegut în Bagombo Snuff Box, universitatea i-a respins prima teză privind similarităţile dintre pictorii cubişti şi liderii rebeliunilor amerindiene de la sfârşitul secolului al XIX-lea, pretinzând că ar fi „neprofesională”. A părăsit Chicago pentru a lucra la relaţii publice în Schenectady, New York, pentru General Electric. Universitatea din Chicago avea să-i accepte mai târziu romanul Leagănul pisicii (Cat’s Cradle) ca teză de masterat, remarcându-i conţinutul antropologic şi acordându-i diploma M.A. (Master of Arts) în 1971. Când se afla pe punctul de a abandona scrisul, Universitatea din Iowa i-a oferit lui Vonnegut un post de profesor. Cât timp a stat acolo, Leaganul pisicii (Cat’s Cradle) a devenit un best-seller, iar Vonnegut a început sa scrie Abatorul cinci (Slaughterhouse-Five), astăzi considerat unul din cele mai bune romane americane ale secolului al XX-lea, apărând pe lista celor mai bune 100 de romane ale revistei Time.

Abatorul cinci (Slaughterhouse-Five – 1969) este un roman pacifist  ştiinţifico-fantastic legat de experienţele autorului in cel de-al doilea război mondial şi călătoriile prin timp ale unui soldat numit Billy Pilgrim.

Ajutorul de preot Billy Pilgrim este un soldat american dezorientat, fatalist şi neinstruit. Lui Billy nu-i plac războaiele,  este capturat de germani în timpul bătăliei de la Bulge şi intr-un lagăr din Dresda. Germanii îl pun pe Billy şi pe ceilalţi prizonieri într-un abator scos din uz. Clădirea este cunoscută sub numele de ” Abatorul numărul cinci „. Gardienii germani şi prizonierii de război se ascund împreună într-o pivniţă adâncă, deoarece aici erau cel mai în siguranţă în timpul bombardamentului şi devin singurii supravieţuitori din Dresda în al doilea război mondial.

Billy este blocat în timp şi trece prin evenimente din trecut şi din viitor în mod repetat dar neliniar. El este răpit de extratereştrii de pe planeta Tralfamadore. Este expus într-o grădină zoologică cu o actriţă dintr-un film porno, Montana Wildhack. Locuitorii planetei Tralfamadore pot vedea în patru dimensiuni, astfel încât ei au văzut deja fiecare clipă a vieţii lor. Ei cred în predestinare şi spun că nu pot alege să schimbe nimic din destinele lor, dar pot alege să se concentreze pe orice moment din viaţa lor.  Un roman fantastic, trist dar esential zilelor noastre. De ctit!

“Abatorul cinci” a aparut in anul 2003 la editura Polirom. Traducere si postfata de Rodica Mihaila.

Comentarii

1. tiberiu orasanu - 16/05/2011

Salut Teofil! 🙂
Comandat cartea, chiar azi.


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat: