jump to navigation

Cristian Pătrăşconiu: Repere Intelectuale şi Ilustraţiile lui Grebu 13/03/2011

Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21), Carte Politica, Texte, Ziarul de Duminica.
Tags: , , ,
trackback

Asa cum am promis acum doua saptamani, revin la cartea lui Cristian Pătrăşconiu putin diferit de ceea ce mi-am propus, poate insa cu mai multa culoare, care sunt sigur ca va face placere. Deci vom avea mai multe postari pentru ca mi-am rezervat privilegiul de a discuta despre continutul unor pareri subliniate in interviurile lui Cristian Pătrăşconiu. Postarea de astazi o voi dedica unui participant activ la, sper eu, reusita acestui demers intelectual. Este vorba de Maestrul Devis Grebu, care a ilustrat cartea lui Pătrăşconiu.

Devis Grebu inainte de a reveni in tara, si-a construit o impresionanta cariera de artist plastic international. Născut la Constanţa în 1933, absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, artistul a părăsit România în 1964, din motive ideologice.


Devis Grebu şi-a câştigat notorietatea încă din anii ’70, când a primit cetăţenia franceză. Devis Grebu a locuit succesiv în mai multe ţări din Europa Occidentală, Asia sau în SUA.  Pictor, grafician, artistul s-a afirmat şi în ilustraţia de presă sau de carte, în design, în scenografie şi ca pedagog. Operele lui au fost expuse în Franţa, Germania, Spania, SUA, Elveţia, China, Japonia, Italia, Israel, Belgia, Bulgaria, Serbia, Polonia, Iran. Publicul din România a putut vedea mai multe expoziţii ale sale, începând din 1995.


Arta realizată de el poartă, într-adevăr, semnele acestei existenţe zbuciumate, care a cunoscut exilul, dar şi lumea largă, dezamăgirile, dar şi succesul, care a decantat esenţele şi le-a prezentat cu neliniştea de sorginte expresionistă, cu un umor mai mult sau mai puţin negru, cu o ironie în care amărăciunea se împleteşte cu bonomia. (Adevarul – Victoria Anghelescu;  Miercuri 2 sep 2009)

Desi i-am cunoscut multe din lucrarile lui, de cel putin douazeci de ani l-am vazut la propriu prima data cu ocazia  lansarii cartii lui Cristian Pătrăşconiu ”Repere Intelectuale ale Dreptei Româneşti”. Cu aceasta ocazie i-am ascultat amuzat discursul plin de umor si voie buna. Discurs pe care il redau integral, insotit de ilustratile cartii lui Cristian Pătrăşconiu.

Doamnelor , Domnilor ,

Ma aflu – oarecum intimidat- si – evident- parinteste  tolerat , in mijlocul unei ( citez ) noi generatii – cum bine caracterizeaza fenomenul  domnul stoica – alaturi de tineri ( citez din nou ) ” mai tineri , foarte tineri , timizi ( si ei ca si mine ) de felul lor , dar , ale caror voci rasuna din ce in ce mai tare , desi – in ” formula ” utilizata – se anunta o noua scoala de …gandire… a dreptei ( final de citat ) .

Si , iata-ma plonjat in miezul subiectului si – concomitent – in domeniul „meu” , al simbolurilor :    nevoia de repere – „prioritate la dreapta”…”prima la dreapta” – reperele pot fi alese – individual –  sau ” sugerate / indicate / chiar impuse de mai marii epocii sau mai invatatii epocii , formatorii de opinie .

Marturisesc  ca – initial – am avut intentia sa va vorbesc liber , dar … atunci  cand  o fac…devin cam agresiv si – mai ales – logoreic , asa ca-i mai cuminte  sa fiu „strunit” de o cantitate de idei scrise , limitata de suprafata unei coli – a 4 – si citita – pe sarite – datorita miopiei firesti varstei .

Caci – de fapt – sunt un dreptaci , care se exprima din cauza emotiei , cu …stangacie …

Iata cum arata o „fosta” supapa a lui vantu , supapa pentru a carei mentinere in stare functionala , vecinul patrasconiu a primit – pare-se – multe prafturi sanatoase – tovarasesti .

Iar , intre atatea somitati in  ale   ” subiectului ”   ( atat la tribuna cat si in publicul numeros ) , ” predicatul ” unui novice , mi se pare mai curand sortit …” pustiului „…

Eu , cred ca am fost chemat – ca scenograf – pentru a servi de ” decor „.   In consecinta , ma voi produce – in direct – prin intermediul cuvintelor fara profunzime – dar decorative – ( gen rapirea din serai ) .


De altfel , in marea majoritate a promovarilor  acestui  eveniment – sau chiar  a anunturilor seci -gen stire/breaking/news – nu numai ca nu am fost mentionat ca graitor , dar am fost extirpat si din caldutul culcus de „ilustrator”- ramanandu-mi rolul unui fel de ” entertainer” sau ” amuseur publique” , la piedestalul  acestui monument .

Un fel de „divertisment” , naufragiat – titanic – intr-un ocean al profunzimii .

Si , cu ajutorul  de  nepretuit al „dex”-ului  ,  completat de auzu-mi fin la „zicerile” intelepciunii  populare  ( care s-a evaporat intre timp , helas !…) , am gasit cateva ” repere ” ( de care aminteam mai adineaori ) pe care -ma grabesc – sa vi  le transmit ( ca proprii gaselnite ) dumneavoastra .

Pornind  de la simpla definitie : linia dreapta = drumul cel mai scurt intre doua puncte , voi aprecia  privirea dreapta = fara ascunzisuri , ca si atitudinea dreapta , care sugereaza verticalitate , curaj …Nu pot trece ( intr-o tara a tzepelor si a coruptiei ) peste imparteala dreapta – dreapta ca si judecata ( tot de aici , n’est ce pas…? ).  apoi , lupta dreapta  si pentru ca veni vorba – o directa de dreapta ( daca se poate intr-o manusa de catifea ) , caci – sa nu stie stanga ce face dreapta…? precum intreaba – cu milostenie – matei , care nu sta la dreapta „tatalui” ( sau -mai recent- a conducatorului iubit ) , sau a soarelui , care rasare si mai la dreapta, care ar putea sa-mi fie „uitata” , daca te voi uita , o… tu…Ierusalime !…

In concluzie  ( si seceta ) de „repere” , voi pretinde ca … adevarul   nu-i niciodata la mijloc ( cum se pretinde , ipocrit/diplomatic  ),  el  se afla de o parte sau de cealalta  a confruntarii  dintre cei ce pretind a-l detine : la stanga  , sau… de aceasta data …la dreapta ( sa dea Dumnezeu ) .

Si , revenind la partea  distractiva, a  decorului  , voi preciza  celor care ma mai asculta  distrati ,  ca pentru a ilustra  simbolic  aceste deja ilustre si superbe interviuri , am folosit imaginea cartografiata a Romaniei  in zece ipostaze – pe cat de simbolice , pe atat de diferite – incercand – de unul singur – sa insumez ( rezumand cat mai clar ) , 10  opinii originale , destinate  a  strapunge -culmea –  « centrul » unicei/aceleiasi  tzinte .

Dupa  aceste laborioase  precizari, reiese cum nu se poate mai ” logic” ca – nu sunt normal !… cum , nu de putine  ori  a scris-o si a spus-o in public , domnul Patrasconiu . Dumneavoastra decideti – daca mai aveti rabdare – daca-i un compliment sau un diagnostic psihanalitic…

Oricum, sunt  penultimul obstacol ” colocvial” intru  atingerea  tzelului  numit  „bufet” cu delicatese . Pofta buna .

Sa ne traiesti maestre si sa ne veselesti in continuare existenta!

Puteti viziona mai multe despre Maestrul Devis Grebu

Comentarii

1. tiberiuorasanu - 13/03/2011

Servus Teofil! 🙂

Încă nu m-am învrednicit să caut şi să citesc această carte.
Pînă atunci, mulţumesc pentru relatări!

2. Repere. Devis Grebu. Theophyle | CRISTIAN PATRASCONIU - 13/03/2011

[…] din nou, multumesc, Theophyle: Asa cum am promis acum doua saptamani, revin la cartea lui Cristian Pătrăşconiu putin diferit de … […]

3. ela - 13/03/2011

Cat de spumos este discursul. Multumesc !

4. Theophyle - 14/03/2011

Salut @tibi 🙂
Merita!

5. Theophyle - 14/03/2011

Ela, salut 🙂
Cu placere!

6. polimedia.us/fain/ - 14/03/2011

Cristian Patrasconiu- Repere Intelectuale si Ilustratiile lui Grebu – Theophyle Books Blog…

Theophyle are si-un blog de carti….


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat: