jump to navigation

Cristian Pătrăşconiu: Repere Intelectuale ale Dreptei Româneşti 26/02/2011

Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21), Carte Politica, Jurnalism.
Tags: ,
trackback

Prefer sa scriu despre o carte dupa ce am citit-o de cel putin doua ori. Cred ca sunt unele carti care merita rasfoite mai mult decat atat. A scrie despre cartea inaugurala a lui Cristian mi-a produs o mica dificultate. Cristian este un amic la care tin si pe care l-am cunoscut virtual inainte de a-l cunoaste la propriu. La fel ca multi bloggeri si comentatori am facut parte din cititorii blogului lui inainte de a-mi face un blog propriu. Deci cand am inceput sa citesc cartea imi faceam griji, daca totusi cartea nu-mi va place? Ce ma fac? Ei bine, grijile nu au durat prea mult pentru ca “Repere Intelectuale ale Dreptei Româneşti” este o carte buna, poate una dintre cele mai bune carti de interviuri care s-au scris in limba romana.

Cartea lui Cristian Pătrăşconiu are un autor si mai multi „colaboratori”. In primul rand, Cristian – care a reusit sa o conceapa, sa o formuleze si sa o echilibreze in fata talentelor exceptionale ale celor cu care a discutat. Fiecare din intervievatii lui sunt autori de exceptie si fiecare dintre ei un intelectual serios. De la prefata lui Stoica si pana la imaginatia debordanta si talentul preferatului meu Denis Grebu, cartea este plina de talc, intelepciune si transpira un profund patriotism si dragoste de tara. Andrei Pleşu, Al. George, Virgil Nemoianu, Neagu Djuvara, Vladimir Tismăneanu, Nicolae Manolescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Cornea, Horia-Roman Patapievici, Lucian Boia si prefata lui Valeriu Stoica au reusit sa dea o perspectiva de mozaic multicolor al opiniilor de centru si centru-dreapta existente in Romania intelectuala.

Personal nu l-as pozitiona pe Lucian Boia exact in dreapta spectrului. Pentru mine Boia  este un bun reper obiectiv in centrul situatiei existente. Daca doriti un fel de centru netru, care indica exact unde se “poate separa apa de uscat”, asa cum insista Valeriu Stoica in prefata lui. Daca Virgil Nemoianu vorbeste de o depasire a momentului postdecembrist si formularea unui drum care sa poata fi de dreapta, independent de tarele trecutului, venerabilul boier Neagu Djuvara ne limiteaza sperantele si ne amana cu cele doua generatii in desert. Castigarea  democratiei in Romania este un obiectiv mult mai putin facil decat credem noi. Sunt compet de acord cu opinia venerabilului maestru.

La fel de complet sunt de acord cu parerea lui Tismaneanu, care vorbeste de “scheletele in dulapul stangii romanesti”, care perpetueaza si renasc vechile sentimente anti – anti-capitalism, anti-americanism, anti…etc,.

Horia-Roman Patapievici transforma interviul lui intr-o adevarata dizertatie filozofica de o calitate exceptionala. Pentru HRP, modernitatea este un mix al unor identitati – personale,  sociale, culturale,  care genereaza pana la urma opţiunea politică. Faptul ca stanga nu si-a asumat crimele secolului XX, fata de asumarea aproape totala a dreaptei le face fara indoiala complet diferite la nivelul moral.

Voi incerca inca doua postari mai detaliate ale acestei carti bune. Importanta nu numai cititorului de dreapta, ci si cititorului care doreste sa inteleaga  diferentele doctrinare (nu folosesc intentionat cuvantul ideologic care l-ar indispune pe dl. Plesu).

Cristian Pătrăşconiu a reusit sa produca o carte interesanta documentar printr-un demers jurnalistic. Cartea a fost pregatita cu un talent al detaliilor, aproape fortand destainuirea ideilor celor intervievati. In postarea de seara, pe blogul Politeia voi relua cateva din ideile cartii pentru a demonstra unele teze ale articolului de seara.

Cartea a iesit in Editura Humanitas, în Colecţia „Cultura libertăţii,” 318 pagini. Va invit sa o cititi pana la intalnirea noastra urmatoare in acest subiect – promit ca merita!

Comentarii

1. Generali fără armată şi armată fără generali « Politeía - 26/02/2011

[…] simpla – dreapta are generali fara armata, stanga are armata fara generali. Astazi am inceput recenazarea cartii lui Cristian Pătrăşconiu “Repere Intelectuale ale Dreptei Româneşti”; asta mi-a […]

2. Multumesc, Theophyle! | CRISTIAN PATRASCONIU - 27/02/2011

[…] Multumesc, Theophyle! Multumesc foarte mult! Prefer sa scriu despre o carte dupa ce am citit-o de cel putin doua ori. Cred ca sunt unele carti ca… […]

3. tiberiuorasanu - 28/02/2011

E limpede că această carte nu trebuie să lipsească din planul meu de lecturi.

TKS CP, mulţumesc Teofil.

4. Theophyle - 28/02/2011

Salut @tibi,
chiar nu! Si nu pentru ca este scrisa de Patrasconiu 🙂

5. tiberiuorasanu - 28/02/2011

În afară de faptul că autorul este de domnul Pătrăşconiu, simpla enumerare a numelor celor intervievaţi reprezintă un indiciu de mare valoare, ca să nu mai spun de frumoasa ta prezentare!

N-am regretat niciodată că ţi-am ascultat sfatul în materie de lecturi. 🙂


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat: