jump to navigation

Islamica: primul volum – religia 13/02/2011

Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21), Cartile mele.
Tags: ,
trackback

Asa cum am mentionat in articolul anterior, primul volum se ocupa de religia islamica (The Religion of ISLAM), istoria ei si bazele ei teologice: revelatia mahomedica, Quranul, radacinile avraamice in iudaism si crestinism, traditiile scrise si orale, interpretarile si schismele istorice.

Islamul, la fel ca iudaismul si crestinismul, ambele religii anterioare lui, este o religie fundamentata printr-o revelatie divina. Necesitatea acestei noi revelatii se datoreaza faptului ca omenirea isi bazeaza credinta pe revelatii anterioare, incomplete din cauza coruperii surselor originale. Musulmanii considera ca Vechiul si Noul Testament au fost corupte si revelatiile divine transmise prin Avraam (Ibrāhīm), Noe (Nūh), Iona (Yūnus), Moise (Mūsā) şi Iisus Hristos (Isā al-Masīh), considerat de musulmani doar ultimul dintre profetii divinitatii inainte lui Muhammad, au fost corupte sau neintelese.

Adoptarea religiei islamice se bazeaza pe insusirea celor doua principii majore ale acestei religii si repectarea celor cinci,  sase sau sapte articole de credinta. Aici exista divergente religioase extrem de dure. Cele doua principii (marturii – shahādatān) sunt: (1) “Nu există dumnezeu în afară de Dumnezeu”    (lā ilāhā illā-llāhu) si (2) “Muhammad este trimisul lui Dumnezeu” (Muhamma dur-rasūlu-llāhi). Ambele sunt incluse in primul articol al credintei musulmane. Cele 5, 6, sau 7 articolele de credinta sunt dependente de apartenenta in curentul religios islamic. De aici si diferitele divergente religioase pan-islamice (sunna – shi’ia).

Volumul discutat da posibilitate cititorului sa inteleaga diferitele interpretari religioase, originea lor teologica si istorica, fara insa a lua pozitie critica fata de un crez sau altul. Biografia religioasa si istorica a lui Muhammad este redata cu lux de detalii, incluzand ultimele date si pareri ale savantilor musulmani si nemusulmani. Quranul, cartea sfanta a islamului, este prezentat la randul lui din perspectiva religioasa si istorica prin opiniile diverse ale cercetatorilor de origine musulmana sau nu. Crezul islamic este analizat in acest volum din cele trei perspective documentare existente. (1) Revelatia scrisa Quranul; (2) traditia interpretativa orala si scrisa ale celor doua elemente principale –  hadith (narativul religios)  si figh plus usul al-fiqh studiul originilor,  validarea lor si creerea jurisprudentei islmice pana la contextul legal continut in Sharia, codexul legal islamic; (3) Interpretarile mistice si escatologice ale islamului.

In carte veti putea gasi si detalii despre diversele diviziuni ale islamului, sursele istorice si religioase legate de aceste diviziuni. In sfarsit, o descriere a legislatiei religioase a islamului (Sharia) cu partile ei bune si mai putin bune. Volumul se incheie cu detalii despre calendarul islamic, sarbatorile religioase si structura functiilor clericale si politice in islamul antic si modern.

Cartea este scrisa la nivelul cititorului intelectual si poate ajuta in cunoastere si la nivel academic, avand in vedere bibliografia moderna si extinsa.   Cartea contine anexe istorice si geografice si include un lexicon explicativ al terminologiei amintite in carte, la nivelul fiecarui capitol.

Intr-un fel sau altul sper ca o cunostere a faptelor si a punctelor de convergenta va contribui la o intelegere mai buna intre oameni. Toti traim sub acelasi Dumnezeu, indiferent ca il cunoastem si il intelegem diferit.

%d blogeri au apreciat: