Fukuyama: Sfarsitul istoriei si ultimul om 31/12/2010
Posted by Theophyle in 1, Carte Moderna (sec 19-20), Carte Politica.Tags: Carte Politica, Fukuyama
trackback
Nota: Francis Fukuyama (n. 1952, Chicago) este politolog american. A obţinut doctoratul în ştiinţe politice la Universitatea Harvard, cu o teză despre politica externă a URSS în Orientul Mijlociu (1981). În anii 1979-1980, 1983-1989 şi 1995-1996 a fost colaborator al Departamentului de Ştiinţe Politice al Corporaţiei RAND, iar în anii 1981-1982 şi 1989 a lucrat la Departamentul de Stat al SUA. Sfârşitul istoriei şi ultimul om (1991) este cartea care i-a adus notorietate internaţională.
Intr-un eseu memorabil din 1989 al lui Fukuyama,” numit “The End of History?” aici (“Sfârşitul istoriei”) si preluat ca tematica in 1991 intr-o carte care a devenit un best seller sub titlul“The End of History and the Last Man” (“Sfârşitul istoriei şi ultimul om”) incearca acest stimabil si celebru cercetator sa ne convinga ca razboiul rece s-a terminat si ca democratiile liberale au triumfat. Am ras atunci, acum trebuie sa mentionez sunt amuzat mult mai putin.
Francis Fukuyama este influentat de interpretarea pe care Alexandre Kojeve o practica asupra unor scrieri hegeliene despre istorie. Atat hermeneutica lui Kojeve, cat si argumentele lui Fukuyama converg inspre legitimarea democratiei liberale si a pietii libere, ca expresii complete si definitive ale reprezentarii politice
Puteti citi si comenta articolul integral pe Politeia World
Comentarii
Sorry comments are closed for this entry
[…] pe blogul de carte – Fukuyama: Sfarsitul istoriei si ultimul om; […]
[…] pe blogul de carte – Fukuyama: Sfarsitul istoriei si ultimul om; […]
Super!
La multi ani!!!
Citit,placut.
(Ultimul om din titlul cartii este Ion Iliescu.)
Elena salut si la Muuuulti Ani!
sanatate si bunastare tie si lui Dumitru!
Salu Victor, la multi ani!
Am citit-o si vreau sa spun ca Fukuyama mi se pare unul din marii ganditori politici ai ultimelor decenii. Poate a vazut prea linear evolutia asta spre liberalizare, capitalism si democratie, dar cred ca a avut dreptate, in esenta.
Carbonarule, „baiatul” nu e rau, dar este oportunist de mama focului. Parca ar fi roman. Am lucrat niste ani (3) in aceasi hardughie 🙂