jump to navigation

Henry Miller: Primavara neagră 03/09/2010

Posted by Theophyle in Biografica, Carte Contemporana (sec. 20-21).
Tags: ,
trackback

Moto: “O, lume, amuţită şi năruită, unde sunt dinţii albi şi puternici? O, lume, care te scufunzi cu mingile argintii, cu plute şi centuri de salvare, unde sunt ţestele trandafirii? O, lume, spînă şi băloasă, din care n-a mai rămas decît un capăt tocit, sub ce lună moartă zaci rece şi luminoasă?” Henry Miller – Primavara neagră

Henry Miller (1891 – 1980) a fost un mare scriitor american și talentat  pictor. Miler este recunoscut in literatura universala pentru deconstructia genurilor literare, scriind un amalgom literar care poate fi considerat un amestec între nuvela, autobiografie, critică socială, gandire filozofică, suprarealism și misticism. Acest amalgam este de fapt viața reală a lui Henry Miller. Cele mai importante creatii literare a acestui gen alambicat sunt Tropicul Cancerului, Tropicul Capricornului și Primăvara Neagră. Henry Miller este si autrorul a multor jurnale de călătorie și esseuri de critică și analiză literară. Miller a fost portretizat de către Fred Ward în anul filmul din anul 1990 Henry & June și de Rip Torn în ecranizarea din anul anul 1970 a Tropicul Cancerului.

Primavara neagra, a fost un roman interzis in  Statele Unite si in spatiul anglofon in momentul aparitiei sale. Romanul  a fost publicat la Paris in 1936, la doi ani dupa Tropicul Cancerului si cu trei ani inainte de Tropicul Capricornului, ambele romane care au fost  puternic criticate in SUA si au adus multe neplaceri si procese autorului. Primavara neagra este o colectie compusa din zece episoade autonome, cu o vaga legatura legate intre ele, Primavara neagra se prezinta ca un colaj de schite, portrete, eseuri si poeme in proza, penduland in permanenta intre Brooklynul copilariei si tineretii lui Miller si Parisul anilor sai de maturitate. Primavara neagra este o calatorie imaginara in viata autorului si a generatiei lui, romanul cuprinde impresii, imagini si opinii. Stilistic  Primavara neagra este, o capodopera literara oglinda a realitatilor interbelice si viata unei generatii rupta intre socialism / comunism si fascismul contemporan ei. Primavara neagra este exponentul unui univers literar de o prodigioasa originalitate, a carui unica regula este aceea ca nu exista reguli.

Recomand aceasta carte dupa citirea cartii lui Eliade prezentata in recenzia anterioara,poate ca un fel de “antipod” in gandirea unei generatii care a suferit de bolile extremismului si lipsurile unor orizonturi clare. Profund actuala la fel ca si lucrarea lui Eliade prezentata in postarea anterioara, “Întoarcerea din rai”. Cartea a aparut intr-o ultima editie  la editura Polirom, seria de autor. De citit!

Comentarii

1. Un tanar de stanga - 04/09/2010

Scuze. Ma feresc sa fac comentarii pe celelalte bloguri ale lui Theophyle (la politica se pricepe toata lumea – ca si la arhitectura de altfel) pentru ca sunt doar un amator.
Ieri vineri am fost sa cumpar carti (o fac in fiecare vineri) Evident ca nu apuc sa le citesc dar prima datorie este sa le cumperi 🙂 Am mers chitit sa-l iau pe Miller. Am luat intii la sugestia de mai sus „Intoarcerea din rai”(pe care surprinzator nu o citisem) iar pe Miller l-am aminat pentru saptamina viitoare. Din doua motive: 1 Era intr-un prezervativ etans ori eu ca sa cumpar o carte trebuie sa o rasfoiesc intii. si 2. Am cumparat pentru wdek-endul asta: „Memoriile unui antisemit” de Gregor von Rezzori tradusa din germana excelent de Catrinel Plesu care trateaza aceiasi perioada de dupa primul razboi mondial , alti tineri in spatiul Cernauti, Bucuresti, Viena. E delicios !


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat: