jump to navigation

Bogdan Murgescu: România şi Europa 20/05/2010

Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21).
Tags: , ,
trackback

Bogdan Murgescu este profesor doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti. Distins cu Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române pentru lucrarea Circulaţia monetară în Ţările Române în secolul al XVI-lea (1996). Alte lucrări publicate: Istorie românească – istorie universală (600-1800) (1994), A fi istoric în anul 2000 (2000), Istoria României în texte (coordonator, 2001), Revoluţia română din decembrie 1989. Istorie şi memorie (coordonator, Polirom, 2007).

Apărută recent în colecţia „Historia” a Editurii Polirom, ”România şi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)”, semnată de istoricul Bogdan Murgescu, este o carte de economie şi de istorie în acelaşi timp, în care autorul atingesi alte subiecte  cum ar fi integrarea europeană şi criza mondială, influenţele pe care le au acestea asupra României şi cum am putea depăşi aceste dificultăţi.

Cartea se ocupa de cateva intrebari esentiale si incearca sa produca un raspuns perinent: 

  • Cum s-a ajuns la decalajele de dezvoltare existente în Europa de astăzi?
  • Cînd s-au acumulat deosebirile de nivel economic dintre România şi celelalte ţări europene?
  • Au existat momente cînd a fost posibilă depăşirea stării de subdezvoltare? De ce au eşuat aceste încercări?
  • Au avut loc încercări comparabile în alte ţări europene? Au reuşit ele? De ce? Cum?
  • În ce fel poate experienţa istorică să ajute la elaborarea unor politici eficiente
  • în ziua de astăzi?

Declara autorul:

Mulţi dintre noi ne-am întrebat adesea: De ce – economic – suntem unde suntem? Răspunsurile pe care le auzim sunt diverse, fie fataliste („aşa ne-a fost sortit”), fie axate pe blamarea unora sau altora dintre guvernanţii de azi sau de ieri. Departe de mine intenţia de a-i exonera pe politicieni. Au răspunderile lor, şi vor fi judecaţi, fie şi numai de „tribunalul istoriei”. Totuşi, explicaţia nu se reduce doar la acest nivel. Este o constatare de bun-simţ că România a fost de destul de multă vreme sensibil mai puţin prosperă decât majoritatea celorlalte ţări europene. De aceea, pornind de la ideea că înţelegerea corectă a situaţiei noastre de azi trebuie să aibă adîncime istorică şi o dimensiune comparatistă, am reconstituit felul în care decalajele economice s-au acumulat în diversele perioade istorice scurse de la 1500 încoace, şi am analizat cum s-au dezvoltat un grup de 3 ţări care acum 5 secole erau cam la fel de puţin dezvoltate ca şi teritoriile româneşti: Danemarca, Irlanda şi Serbia. Aceste experienţe istorice ne arată atît greşelile pe care ar fi bine să le evităm, cât şi unele dintre căile prin care o ţară poate să depăşească subdezvoltarea şi să intre în clubul select al ţărilor prospere.

Am terminat de citit cartea ieri si o pot recomanda cu placere. In totalitatea ei este o carte valoroasa. De citit.

Articolul de mai sus a fost compilat  cu mici schimbari dintr-un  articol publicat in Romania Libera.

%d blogeri au apreciat: