jump to navigation

Nerea Riesco: Ars Magica 11/12/2009

Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21).
Tags: , , , ,
trackback

Nerea Riesco este o tanara scriitoare spaniola, care a reusit sa-mi capteze atentia cu o prima carte intitulata “Sangele Inocentilor”, care nu stiu daca a fost tradusa in limba romana. A doua carte “Ars Magica” a fost publicata in limba romana  de  Editura Rao acum cateva saptamani. Eroul principal al acestei carti este un personaj istoric adevarat, poate primul anchetator legist din istoria omenirii. Alonso de Salazar y Frías a fost un inchizitor care a trait cu adevarat in Spania la inceputul secolului al XVII-lea si este primul anchetator care a folosit tehnici medico-legale bazate pe cunostintele acumulate de savantii renasterii, inclusiv tehnici si descrieri anatomice ale lui Leonardo da Vinci.  Alonso de Salazar  este fratele imaginar al lui William din Baskerville, inchizitorul cult si savant din “Numele trandafirului” a lui Umberto Eco. Se vede in cartea Nerei Riesco influenta profunda a lui Eco. La fel ca in “Pendulul lui Foucault”, unde Eco foloseste numele celor 10 sefirot cabalistice, Riesco numeste fiecare capitol dupa numele unei  vraji sau formule magice, conceputa pentru a rezolva o problemă diferita.

Cartea trateaza o temă pasionantă, care  readuce forţa tradiţiei magice a culturii spaniole, în care este implicată chiar şi elita puterii politice şi religioase din secolul de aur al Spaniei, şi care se bazează pe un episod din istoria Spaniei, ce a rămas documentat şi uitat, în mod misterios, în subsolurile Sfântului Oficiu al Inchizitiei timp de aproape trei secole. Dosarul care rezultă din investigaţiile moderne  a avut mai mult de 5000 de coli de hârtie, toate fiind legate în opt volume, care nu au fost publicate  niciodată. Documentaţia a fost descoperita  de către  istoricul american  Henry Charles Lea. El a menţionat atunci această documentaţie intr-o lucrare despre Inchiziţia spaniolă din 1906. Salazar a devenit celebru in lumea anglo-saxona în 1941 cand autorul englez Charles Williams i-a dedicat cartea sa “Witchraft of Salazar” (Frías în memoria inmortal de Alonso de Salazar y Frías).

Cartea incepe in 1610, în Logrono, unde unsprezece persoane acuzate de vrăjitorie au fost condamnate la moarte prin ardere pe rug (auto de fé de las brujas). Superstitiile populare din regiunea  Biscaya şi Navarra acuza prezenta  demonului şi a adepţilor săi. Pentru a linişti populaţia, Sfântul Oficiu îl trimite pe Alonso de Salazar y Frías, un inchizitor sceptic, care-şi formuleaza  credinţa în Dumnezeu diferit de canoanele epocii şi care nu crede nici în diavol şi nici în vrăjitoare. Povestea sa se intersectează, în mod iremediabil, cu cea a tinerei Mayo, care bate drumurile vânzând vrăji şi descântece. De-a lungul călătoriei lor, amândoi vor fi nevoiţi să se înfrunte cu puteri perverse, care le vor presăra în cale obstacole, dar şi cu moartea persoanelor pe care le iubesc cel mai mult pe lume.

Cartea este si un dictionar interesant de vraji si vrajitorie, contemporane intamplarilor descrise. Este o carte citibila, scrisa ingrijit si un fel de Umberto Eco pentru cititorii mai putin pretentiosi. Cartea are 480 pagini si este recomandata numai adultilor. Extrem de utila in zilele acestea de nervi, un fel de calmant daca doriti. Eu chiar o recomand pentru iubitorii de magie, istorie si detectivi.

Comentarii

1. orangeskorpion2009 - 11/12/2009

buna seara,

de ce aceasta carte este recomandata doar adultilor??
🙂

2. Theophyle - 11/12/2009

Skorpi, da. Minorii ar putea avea ideii 🙂

3. Carol - 11/12/2009

@Theophyle

Pot sa-ti destainuiesc ca am stat , cel putin de 3 ori la masa cu Umberto Eco. Desigur, nu intr-un cadru privat, tête-à-tête. S-au spus bancuri, ne-am distrat (mai mult ei, cu glumele lor porcoase italienesti) dar a fost ok. Mi s-a adresat de cateva ori si mi-a lasat impresia ca chiar a inteles ce-am zis 🙂

4. Theophyle - 11/12/2009

Carol, chiar te invidiez, l-am cunoscut acum 5 ani, mi-a semnat o carte si cam atat :)i 🙂

5. Theophyle - 11/12/2009

@Carol, intre noi doi, pe Nerea Riesco, chiar as dori sa o cunosc 😆

6. Carol - 11/12/2009

E hâtru.
Ii place sa-i pomenesti de eseurile sale, nicidecum de Baskerville sau de Abulafia si Belpo.

7. Carol - 11/12/2009

Ma rog, daca e sa ne luam dupa aspect, trebuie sa fii cel putin nebun sau orb ca sa-l preferi pe Eco in locul Nerei:)

8. Theophyle - 11/12/2009

@carol, scrie si bine. Eu sunt destul de pretentios, cartea este buna si traducerea f. buna. Seara dupa nebunia politica daca nu citesc o ora as inebuni.


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat: