jump to navigation

Kazuo Ishiguro: Sa nu ma parasesti 26/10/2009

Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21).
Tags: , ,
trackback

Kazuo Ishiguro, OBE, ( n. la 8 noiembrie 1954) este un scriitor britanic, nascut in Nagasaki, Japonia. Familia s-a mutat in UK in 1960, el absolvind cursuri la Universitatea din Kent si masterul la Universitatea East Anglia in 1980; a obtinut cetatenia engleza in 1982. 

In afara de literatura a scris versurile pentru albumele de muzica ale lui Stacey Kent  din 2003 “In love again”(Indragostit din nou)  si 2007 „Breakfast On the Morning Tram (Mic dejun in tramvaiul de dimineata)”.

218-1

Cea mai recenta carte (tradusa in Ro. – Ed. Polirom) este  Never Let Me Go, (Sa nu ma parasesti), care are trasaturi de SF si un ton futuristic.   The Unconsoled,  (Neconsolatii) are ca locatie Europa Centrala, iar  The Remains of the Day  (Ramasitele zilei) are ca subiect viata din casa unui lord englez, favorizand fascismul, in perioada dinainte si dupa razboiul mondial (Filmul a fost absolut superb – artistic, regizoral si interpretare.).

An Artist of the Floating World (Un artist pe lumea plutitoare) are locatia subiectului in orasul de nastere al scriitorului, Nagasaki, in perioada de reconstructie dupa detonarea bombei atomice in 1945. Naratorul este fortat sa se impace cu partea sa de vina din razboi si este blamat de tanara generatie, confruntandu-se cu idealurile timpurilor moderne reprezentate de nepotul sau. 

Cartile lui Ishiguro sunt scrise la persoana intai, iar naratorul prezinta adesea ratarile sale umane. Tehnica lui Ishiguro este de a permite personajelor de a revela intamplarile odata cu actiunea, ingaduind cititorului sa il simpatizeze. Cartile se termina fara o concluzie clara, personajele ramanand cu problemele nerezolvate din trecut iar nota generala este de melancolie resemnata.

A castigat de cateva ori Booker’ Prize, numeroase premii literare si a fost numit Cavaler al  Imperiului Britanic pentru servicii in literatura in 1995 si i-a fost acordat  Ordre des Arts et des Lettres de catre Ministrul Francez al Culturii in 1998.

218-2

Sa nu ma parasesti

Romanul descrie viata lui  Kathy H., o tanara femeie, concentrandu-se mai intai pe copilaria ei la o scoala internat si apoi descriind anii de adult. Povestea are loc intr-o Anglie de mizerie, in care fiintele umane sunt clonate pentru a asigura organe de transplant celor ‘alesi’. Kathy si colegii sai de clasa au fost creati pentru a fi donatori, iar Katy lucreaza momentan ca asistenta pentru cei care doneaza organe si apoi mor.

Titlul romanului provine dintr-un cantec fictional american Songs After Dark (Cantece dupa asfintit).

Nu va povestesc subiectul pentru ca trebuie sa cititi cartea (sau veti vedea filmul), magistral scrisa ca toate cartile lui Ishiguro.

Postat de @demeter

Comentarii

1. orangeskorpion - 26/10/2009

Tema cartii mi se pare sinistra, dar merita a fi citita, mai ales ca am realizat ca autorul este si cel care a scris cartea „Ramasitele zilei” – o carte excelenta; uitasem complet numele scriitorului.

deh, nume japoneze mai greu de retinut….ca si cel care a scris Padurea Norvegiana….
🙂

Haruki Murakami…inainte de a trimite comentariul mi-am adus aminte si de el
🙂

2. demeter - 27/10/2009

Buna dimineata!
Skorpy, cred ca viata bate filmul sau cartea, in acest caz. Tot ce a scris omul este extraordinar, am citit cam tot ce a scris (in engleza), dar m-am concentrat pe ultima aparuta in romana. Pentru ca autorul are un nume japonez oamenii nu se inghesuie sa citeasca si pierd. ‘Ramasitele zilei’ cu Anthony Hopkins (filmul) a fost vazut prin Buc. cu casa inchisa. Dar cine isi mai aminteste de autorul cartii ecranizate?


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat: