jump to navigation

Gerald Durrell: Pasari, lighioane si rubedenii (2) 22/10/2009

Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21), Memorii si Jurnale.
Tags: ,
trackback

Expeditiile in salbaticie ale lui Durrell au inceput in  1947 cu excursia din British Cameroons la varsta de 21 de ani.  Animalele pe care le-a adus in tara au fost vandute catre London Zoo, Chester Zoo, Paignton Zoo, Bristol Zoo si Belle Vue Zoo (Manchester). A continuat cu asemenea expeditii  multe decenii, timp in care a devenit faimos pentru conservarea naturii si a animalelor salbatice.

Datorita dedicatiei sale, Durrell a adapostit si a hranit animalele captive, niciodata nu a prins animale in plus, nu a prins animale pentru valoarea de trofeu pentru care ar fi putut sa le vanda colectionarilor. Din aceste cauze Durrell era falimentar la sfarsitul celei de-a treia expeditii.

La 26 februarie 1951,  dupa o curte asidua,  Durrell s-a casatorit cu  Jacqueline (‘Jacquie’) Sonia Wolfenden — in ciuda opozitiei tatalui acesteia. Jacquie l-a insotit pe  Durrell in cele mai multe dintre expeditiile sale si l-a ajutat sa infiinteze si sa administreze Gradina Zoologica Jersey. Ea a fost autoarea a doua carti de memorii umoristice si foarte bine primite despre viata cu Durrell, folosind banii castigati pentru conservarea animalelor.

 Infiintarea Gradinii Zoologice Jersey

Publicarea cartii My Family and Other Animals  (Familia mea si alte animale) in 1956 au facut din Durrell un autor de success si i-au adus recunoastere publica ca naturalist. Castigul rezultat din vanzarea acesteia, care a fost bestseller in UK l-au ajutat pe Durrell sa-si finanteze urmatoarea expeditie.

Deziluziile lui Durrell privind modul de administrare al gradinilor zoologice si credinta sa ca acestea ar trebui in principiu sa fie rezerve si generatoare de specii in primejdie, l-au facut sa se gandeasca la infiintarea unei gradini zoologice proprii. Excursia sa din 1957 in Camerun pentru a treia si ultima data a fost pentru a colectiona animale care vor forma nucleul pentru propria gradina zoologica. Expeditia a fost filmata si a fost primul experiment al lui Durrell de a inregistra pe pelicula munca sa cu animalele. Succesul filmului To Bafut with Beagles, impreuna cu programul radio propriu, popular si autobiographic Encounters with Animals, au facut din Durrell un oaspete obisnuit la BBC Natural History .

Durrell a fondat  Jersey Zoological Park in 1958 pentru a adaposti colectia in crestere de animale. Locatia a fost o casa din sec. 16   Les Augres Manor.  Gradina zoologica s-a deschis pentru public in 1959 de Paste.  De atunci, Durrell a deschis numeroase proiecte pentru a salva animale salbatice din alte parti ale lumii, asa cum a fost  Jersey Wildlife Preservation Trust.

In anii ’70  Jersey Wildlife Preservation Trust a devenit o gradina zoologica exemplu pentru cresterea animalelor captive si  pastrarea speciilor in pericol ca Lowland Gorilla, si fauna diversa din Mauritania. Aceste eforturi au dus la infiintarea  Mauritian Wildlife Foundation in 1984.

Zoo 2 July 59

In 1978 Durrell a infiintat un centru de conferinte si seminarii la zoo sau o ‘mini-universitate’, dupa cum a denumit-o el. Din  2005, peste o mie de biologi, naturalisti, veterinari zoo si arhitecti zoo din 104 tari au participat la lucrari in cadrul International Training Centre.
Durrell a fondat Wildlife Preservation Trust Canada, acum denumita Wildlife Preservation Canada, in 1985.

Durrell a ales  Dodo, pasarea ne-zburatoare din Mauritius vanata pana la disparitie ca logo pentru Jersey Zoo si pentru Fundatie. Pentru copii exista in Fundatie.   Dodo Club.  Dupa moartea sa,  Jersey Wildlife Preservation Trust a fost redenumita  Durrell Wildlife Conservation Trust la a 40-a aniversare a Zoo, la 26 martie 1999.

222-2

Cateva din ideile proprii de politica pentru gradini zoologice (zoo):

  • Primul scop al unui zoo trebuie sa fie actionarea ca rezerva pentru speciile in pericol, care au nevoie de inmultire in captivitate pentru a supravietui.
  • Pot sa serveasca in al doilea rand pentru educarea oamenilor despre natura salbatica si istoria naturala si pentru educarea biologilor despre obiceiurile animalelor. 
  • Gradinile zoologice nu vor fi administrate numai pentru amuzament, iar speciile care nu sunt amenintate trebuie re-introduse in mediile lor naturale.
  • Un animal trebuie sa fie intr-un zoo numai in ultima instanta, cand toate eforturile de a-l salva in salbaticie au esuat.

222-3

Durrell a primit numeroase ordine si decoratii de la regi, regine si sefi de stat si numeroase specii de animale si pasari au primit numele sau.: Gerald, Gerry sau Durrell.

%d blogeri au apreciat: