jump to navigation

David Yallop: In numele Domnului (1) 15/10/2009

Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21).
Tags: , ,
trackback

David Anthony Yallop (nascut la 27 ianuarie 1937, Londra) este un scriitor britanic care scrie numai despre crime nerezolvate. In anii ’70 a scris de asemenea scenarii de Tv pentru comedii la canalul BBC.

Prima carte a lui Yallop To Encourage the Others (Sa-i incurajam pe ceilalti) a facut ca Guvernul Marii Britanii sa redeschida dosaul cazului de crima Craig/ Bentley – dosar care fusese oficial inchis de 20 de ani. Cartea, care a provocat o dezbatere majora in Camera Lorzilor si un documentar-drama de Tv tot a lui Yallop, a convins pe multi, inclusiv pe fostul ministru de finante – lordul Gardiner, lorzii Arran si Goodman, autorul Arthur Koestler, ca a avut loc o judecata nedreapta a procesului.

214-1

A doua carte a lui Yallop, The Day the Laughter Stopped (Ziua cand s-a oprit rasul) a fost aclamata de ambele parti ale Atlanticului ca fiind o biografie corecta si o reabilitare postuma a starului de filme mute Roscoe (Fatty) Arbuckle si care de asemenea a rezolvat o crima  misterioasa ce avusese loc cu 50 de ani inainte.

A treia carte, Beyond Reasonable Doubt? (Mai presus de orice indoiala) a dus direct la eliberarea unui barbat condamnat pe viata pentru o dubla omucidere in Noua Zeelanda. Urmare publicarii cartii, lui Thomas i s-a acordat o amnistie regala si dupa o deliberare in Comisia Regala – un million de dolari compensatii.

A patra carte a lui Yallop, Deliver Us From Devil (Scapa-ne de Diavol) a fost scrisa ca urmare a dorintei unora dintre magistratii Marii Britanii de a inchide cu orice prêt un om considerat criminal (the Yorkshire Ripper), iar declaratiile sale catre un politist in iunie 1980 s-au dovedit adevarate. Astfel, David Yallop si-a stabilit o reputatie de ‘cautator/ fauritor de dreptate’. A primit si primeste numeroase scrisori din toata lumea in care i se cere sa investigheze o crima sau o judecata considerata nedreapta. Intr-una din aceste scrisori a fost rugat sa investigheze o moarte speciala. Cererea venea din interiorul Vaticanului (surse nenumite), iar moartea era a Papei John Paul I.  Yallop a inceput investigatiile pentru cartea In God’s Name (In numele Domnului – tradusa Ro., ed. ALL) care a fost tradusa in 40 de limbi straine si a castigat Crime Writers’ Gold Dagger Award – premiul pentru cea mai buna carte ne-fictiune a anului 1984.

Urmatoarea carte a lui Yallop, To the Ends of the Earth (Spre sfarsiturile lumii) relateaza urmarirea si prinderea Sacalului – considerat unul din cei mai important teroristi ai lumii – si care a fost condamnat si incarcerat in Franta.

214-2

In Numele Domnului a fost in topul listelor de bestseller peste tot in lume si contine revelatii explozive si dramatice despre afacerile interne ale Vaticanului. In timpul noptii dintre 28-29 septembrie 1978, Papa John Paul I, Albino Luciani, cunoscut ca ‚Papa zambitor’, a murit la 33 de zile dupa alegerea sa ca Papa. Yallop a concluzionat dupa trei ani de cercetari ca Papa a fost asasinat si prezinta dovezile sau ceea ce el numeste dovezi (circumstantiale) in cartea sa, aratand un lant de figuri centrale in cler, finante, banci, care aveau interesul ca acest Papa sa dispara. Pana in ziua de astazi principala intrebare din carte a ramas fara raspuns.

214-3

Cartea este extrem de interesanta si descalceste itele finantelor Vaticanului – o bogatie imensa, legaturile cu Banca Ambrosiano, loja P2 si multe altele. De citit.

Postat de @demeter 🙂

Comentarii

1. noradamian - 15/10/2009

Demeter, servus, citind postarea ma gandeam cate nedreptati or mai fi fost facute pe lume pentru care n-a existat un asemena om si scriitor uimitor!…
Un fel de inger, in felul lui… 😀


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat: