jump to navigation

Neagu Djuvara: “Thocomerius – Negru Voda” 15/09/2009

Posted by Theophyle in 1, Antologii, Carte Contemporana (sec. 20-21), Memorii si Jurnale.
Tags: , , ,
trackback

 

Intrerup putin postarile legate de Eco si cartea lui „Apocaliptici si integrati” pentru a posta cateva articole, intr-un fel legate de articolele pe care le-am postat pe Theophyl Istoria. In ultimele zile au fost cateva referiri la unele carti pe care le-a scris profesorul Neagu Djuvara; asa ca am hotarat sa-l celebram impreuna pe acest ultim vlastar al intelectualitatii interbelice Romanesti. Atentionez cititorul la recenzia pe care am facut-o in trecut, Djuvara-Magnus Opus: Civilizatii si tipare istorice (aici) Frumusetea Inteligentei – Neagu Djuvara (aici).Voi recenza in zilele urmatoare cateva lucrari esentiale pentru cunoasterea acestui mare intelectual al romanilor. Voi incepe cu “Thocomerius – Negru Voda. Un voivod cuman la începuturile Ţării Româneşti” si voi continua cu “O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri”, “Între Orient şi Occident. Ţările române la începutul epocii moderne” si voi termina cu “Amintiri din pribegie.”

197-1

Thocomerius – Negru Voda. Un voivod cuman la începuturile Ţării Româneşti” este o carticica de istorie, carticica pentru ca are mai putin de 200 de pagini care de fapt ar fi putut fi tiparite intr-o suta. Cartea este dechisa de Djuvara printr-o introducere in care autorul isi  face cunoscute si ideile si parerile referitoare la istoriografia romaneasca a secolelor XIX si XX. Djuvara nu este deloc virulent sau acustic, el este numai modest si puncteaza cu exactitate toate bolile de care a suferit aceasta istoriografie, grandomania protocronista. Justificabila (poate) in perioada lui Iorga, care a incercat un demers pentru stabilirea unei constiinte nationale si pana la caricaturile istorice si plastografia pe timpul comunismului ceausist, care a incercat sa rescrie o istorie  corespunzatoare viselor unui cizmar din Scornicesti.

Cartea lui Djuvara este pana la urma o carte de popularizare, cu o bibliografie stramta si nu prea convingatoare, nu ca ar fi existat o alta, desi puteau fi cautate si alte texte de care eu, mult mai putin expert, in aceasta perioada am cunostinta.  Cartea ne informeaza exact si constiincios despre cine suntem noi romanii din punct de vedere al formatiei sociale si statale. Cartea ajunge la concluzii extrem de apropiate de constiinta si inima mea. Noi romanii suntem suma genetica a tuturor popoarelor care ne-au calcat pragul si au trait cu noi, ramanand sau plecand mai departe. Noi romanii suntem un popor european la fel ca toti ceilalti care traiesc intre oceanul Atlantic pana la muntii Urali. Vorbim o limba indo-europeana, am crescut intr-un amestec cultural greco-latin, am adoptat o credinta intr-un Dumnezeu iudeo-crestin si etnic vorbind suntem rezultatul impreunarilor multiple intre sedentarii care au locuit in aceasta regiune cu migratorii care au calcat-o din secolul al XVIII-lea i.Hr. si pana in zilele noastre.

197-2

Djuvara ne povesteste cateodata cu putin umor cinic si aristocratic ca de fapt istoria nu este faptuita de mase ci de putinii alesi ai soartei, acei haraziti sa devina agentii unei schimbari si ca de fapt nici Thomerius-Negru voda si Carol I-ul cel Mare nu au trebuit sa fie romani din nastere pentru a construi de doua ori, fiecare la randul lui  Romania statala in care noi traim astazi. Djuvara ne mai povesteste inca multe lucruri interesante: de exemplu din cauza caru-i fapt absolut intamplator suntem crestini-ortodocsi si nu crestin-catolici. Cartea este o lectura luminoasa scrisa de o intelegenta stralucitare. Djuvara isi iubeste cititorul si-l alinta cu desavarsirea unui scriitor de beletristica, informand-ul despre cine este el si cum am ajuns aici. Cartea este o poveste de dragoste intre autor si poporul lui. Sunteti invita sa participati.

P.S Daca tot ati ajuns aici, va rog sa cititi si articolul din linkul acesta, pentru a intelege contrastele in care traim si cat de mare poate fi insolenta unora fata de oamenii si locurile in care traim cu totii. Inca odata linkul.

Reclame

Comentarii

1. orangeskorpion - 15/09/2009

In Romania zilelor noastre, dl. Neagu Djuvara se afla pe primul loc in sufletul meu!
L-am ascultat anul trecut cu mare placere cind s-a lansat cartea lui Pippidi (despre Bucuresti). A fost un deliciu sa-l asculti pe vesnic tinarul N.Djuvara de doar 92 de ani……pentru mine acest OM este un fenomen!
Si nu a dus-o nici el bine la viata lui….

2. orangeskorpion - 15/09/2009

am recitit pe diagonala articolul gretos al bezmeticului de severin;
ce m-a frapat acum este anul publicarii: 2005…
credeam ca este mai incoace…
oare ce avea cu basescu inca de pe atunci????
intrebare, desigur, retorica!

3. Theophyle - 15/09/2009

Skorpi, demersul meu a fost simplu – am vrut sa arat doi romani, doi oameni, doua vieti, doua personaje, cetateni ai acelasi popor!

4. maya - 20/09/2009

Buna ziua si buna sa va fie inima!
😆

5. maya - 20/09/2009

Neagu Djuvara – un lord,un aristocrat!

6. maya - 20/09/2009

Adrian Severin -taman opusul!

„Atunci cand vor puterea, alogenii stiu sa inteleaga si sa manipuleze perfect suferintele popoarelor in mijlocul carora traiesc. Este cazul corsicanului Bonaparte pentru francezi, al austriacului Hitler pentru germani, al gruzinului Giugasvili (Stalin) pentru rusi sau al tatarului Basescu pentru romani. Cu totii au reusit sa duca popoarele respective la cote de entuziasm inexplicabile, sa le trezeasca o irationala admiratie si loialitate fata de lider, sa le insufle un spirit de sacrificiu suicidar. Primii trei si-au lasat tarile in ruina.
Cel de al patrulea trebuie oprit inainte de a o face.

Nu stiu cum de nu-i crapa obrazul de rusine!

7. Theophyle - 20/09/2009

maya ultimul hal de xenofobie din parte unui europarlamentar, cap de lista a socialistilor. O magarie de nedescris 😦


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat asta: