jump to navigation

Despre Kitsch 13/09/2009

Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21).
Tags: ,
trackback

196-2Maine vreau sa postez o analiza a unuia din eseurile principale ale lui Eco in interesanta lui lucrare “Apocaliptici si integrati” – “Structura prostului gust”. De obicei, cuvantul  kitsch  caracterizeaza  obiecte pseudo-artistice de prost gust, faţă de stiluri cu adevarată valoare artistică şi estetica sofisticată. Etimologia termenului kitsch nu este clară, dar se ştie că termenul a fost prima dată folosit pe piaţa de artă din München în jurul anilor 1860-1870 ca termen descriptiv pentru artă de calitate minoră, ieftină, populară. Termenul a fost folosit ca termen derogatoriu, care caracterizeaza obiecte care nu reflecta o opera artistica, ci o preocupare pur comerciala. Definirea termenului kitsch este foarte dificilă şi nu există o definiţie simplă acceptată. De asemenea, termenul este considerat intraductibil în cele mai multe limbi şi de aceea se foloseşte termenul original. Parerea mea personala este ca termenul este clar de origine germana si provine de la “kitschen”, care inseamna in dialect bavarez “de mantuiala”.

196-1

Deoarece majoritatea negustorilor in aceste piete erau evreii, cuvantul a intrat in dialectul german-evreiesc idiş,  a trecut oceanul in America si a fost consacrat universal. In zilele noastre, adica in cultura postmodernista, Kitschul s-a transformat in trash. Kitschul este deseori reprodus ca articole de masă. Kitschul propagă şi repetă stereotipuri şi clişee, avand la baza de obicei o interpretare a unui original cultural autentic. O productie Kitsch apelează la stridenţă si la pompă pentru a reţine atenţia si a epata. In fostele tari comuniste, cu marile miscari de mase de la sat la oras s-au produs tone de Kitsch, care au umplut sufrageriile noilor oraseni care nu au inteles  necesitatea obiectelor culturale valoroase si fiind dezradacinati de arta populara in care au crescut au hotarat ca asa trebuie sa se comporte un orasean.

Reclame

Comentarii

1. tibi - 13/09/2009

Salut

Am vorbit mai demult, cu un fost coleg de facultate de-al fiului meu, german din Bavaria, care tot asa mi-a spus : kitsch este cuvint care provine de la ei din regiune.

2. Theophyle - 13/09/2009

@tibi, vezi omul a spus adevarul 🙂

3. orangeskorpion - 13/09/2009

…….la 100 de ani de la aparitia termenului, am aflat si eu despre ce inseamna cuvintul kitsch, asta cam prin 1971-1972

🙂

dar sa nu uitam, ThPh, ca pe vremea lui ceasca,
unele familii aveau in vitrine ………..deodorante FA, sapunuri Lux, Fa etc….sticle de whisky …………erau obiecte de vitrina

:mrgreen:

nu glumesc!

(cred ca aici nu este vorba numai de gusturi kitschoase, ci si de raritatea acestor obiecte intr-o tara sechestrata de ceausisti)

4. Theophyle - 13/09/2009

skorpi, lucruri valoroase de mass-production – deodorante FA, sapunuri Lux, sticle de whisky chiar caracteristice 🙂

5. maya - 13/09/2009

„Nu-mi pot permite sa uit cine sint
Drumul spre mine il mai ratacesc
Da-mi Doamne putere sa ma regasesc”!

Si asta nu-i kisch! Zi eu! 😆

6. Theophyle - 13/09/2009

maya, din nefericire este un Kitsch reprezentiv. Adica un Kitsch total

7. tibi - 13/09/2009

De ce e asta Kitcsh ? Mie imi place cum cinta crisan !

8. maya - 13/09/2009

Theo-Phyl

NU este kitsh pentru mine atita timp cit EU ma recunosc si ma regasesc in versurile acestui cintec!

Stii cum este cu gusturile, nu se discuta! 😆

Asta NU inseamna ca pentru altii NU poate sa fie! Nici o suparare!

9. Theophyle - 13/09/2009

reprezentarea grafica este Kitsch de cel mai accentuat fel. Nimic din reprezentare grafica nu se leaga cu sensul cantecului. Nu poezia este Kitsch ci reprezentarea, filmuletzul este penibil 🙂

10. Theophyle - 13/09/2009

maya nu este chestie de gust sunt Kitsch care-mi plac si mie foarte mult, nimic rau in asta. Am o bricheta zippo care este mama tatalui Kitschului, eu o iubesc 🙂

11. maya - 13/09/2009

Formatia Anton Pann –

12. tibi - 13/09/2009

Teofil

Deci nu e kitcsh ce este kitsch, este kitsch, numai ce stabilesc eu ! Si aici chiar vorbesc serios ! Cine a reusit vreodata, sa traseze exact limitele unui estetism de MARE valoare ? Cine stabileste – si cum ? – ce este cu adevarat urit si ce este nmumai uritel ? etcetera …

Probabil ca o sa-mi spui, ca gradul de informatie culturala este important.

Ei si ? Mi-aduc am inte ca mai demult, maya l-a pus la punct pe un blogger, care spunea ca o melodie cintata la stradivarius dar ascultata la youtube, n-are nici-o valoare. Ba are! a zis pe drept cuvint maya ! Pentru ca pentru mine acea melodie, in acel moment, este mai valoroasa decit orice !

13. maya - 13/09/2009

Theo-Phyl

filmuletul este luat de pe youtube – deci este facut de „un amator” kitsch-os! 🙂

Pentru mine personal conteaza mesajul transmis de versurile melodiei si nu filmuletul ca atare! Asta e ideea! 🙂

14. neinfectat de comunism - 13/09/2009

kitchul nu a fost inventat de romani dar se pare ca ne place enorm de mult sa ne balaacarim in el…

te astept la mine pe blog unde discutam despre un Apel emotionant pt ajutorarea unui baietel PSD-ist, va rog sa cititi si sa ajutati.

15. Theophyle - 13/09/2009

@tibi kitsch este o forma de arta care este produs in productie de masa care si nu un original. kitsch nu este un lucru rau sau degradant, este insa unul ieftin. O opera de arta este un original. kitsch nu, este bombastic exact ca filmuletzul de mai sus el poate fi adaptat la zeci de poezi sau cantece. melodia este valoroasa, filmuletzul nu.

Si Chaikovsky nu este kitsch, interpretarea lui Cleiderman este 🙂

16. tibi - 13/09/2009

De acord, mai putin cu Cleiderman. 🙂 Mie imi place.

17. Theophyle - 13/09/2009

OK 🙂

18. razvan - 14/09/2009

Despre kitsch (doar in engleza):
– originea si etimologia termenului:
„The term was originally used in connection with sketchy tourist art that became popular in Germany in the latter half of the nineteenth century. Such sketches were cheap and produced in large quantity. (Indeed, the German verb verkitschen means “to make cheaply.”)

-carateristici:
„Kitsch always involves some kind of deficiency, but a variety of particular inadequacies are associated with it, and this adds to the difficulty of defining it. Among its alleged faults are insincerity, bad taste, tackiness, a formulaic and facile character, incongruous juxtaposition, vagueness, incompatibility between form and
function, overly simplistic presentation, and false representation of reality.”

– criterii de identificare:
„1 Kitsch involves the formulaic and makes use of stock elements.
2 Kitsch evokes emotion that is enjoyed in an effortless way.
3 Kitsch presents reality in an unrealistic way.”

– Milan Kundera despre kitsch:
„Milan Kundera, in his novel The Unbearable Lightness of Being, proposes that the emotions kitsch elicits are inherently reflective and involve our indulging the impression that the rest of the population shares our emotions with us.
„Kitsch causes two tears to flow in quick succession. The first tear says: How nice to see children running on the grass!
The second tear says: How nice to be moved, together with all mankind, by children running on the grass! It is the second tear that makes kitsch
kitsch.”

Sursa: Blackwell Companion to Aesthetics, 1405169222

-exemple de kitsch: arta socialista si fascista (este instrument prin excelenta al propagamdei), suvenirurile, arta comemorativa (in mare masura): tablouri si statui ale (pseudo)personalitatilor, ca exemplu arta oficiala din UK produsa pentru glorificarea reginei Victoria, arta religioasa contemporana (in mare parte), muzica usoara romaneasca -integral (stiu ca doare pt. unii), interpretari ale marilor maestri vulgarizate (Clayderman, cei cinci tenori etc).


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat asta: