jump to navigation

O Lectie de istorie cu Fernand Braudel 30/08/2009

Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21).
Tags: ,
trackback

188-1Scoala Analelor de Istorie (Annales d’histoire économique et sociale) este probabil unul din cele mai importante curente ale istoriografiei moderne Europene. Fernand Braudel este moştenitorul lui Lucien Febvre unul din intemeietorii Scolii Analelor.  Braudel a ştiut cel mai bine să fructifice patrimoniul intelectual şi instituţional al Annales, dându-le o dimensiune internaţională. Fiul unui învăţător din Lorena, celebrul istoric de mai târziu invoca de câte ori avea posibilitatea anii de formare în satul său natal, unde învăţătorii săi povesteau “istoria Franţei ca şi când ar celebra o slujbă religioasă”. Perioada sa de formare intelectuală a fost tumultoasă: renunţă la studiile de medicină, reuşeşte să îşi dea licenţa în istorie la vârsta de 20 de ani, în bună parte datorită unei memorii excelente, este profesor în Algeria 8 ani, timp în care îşi gândeşte teza de doctorat ca o lucrare-eveniment despre politica mediteraneană a lui Filip al II-lea.

Teza despre Mediterana şi lumea ei, în vremea lui Filip al II-lea, va fi susţinută în 1947. În acelaşi an devine co-director alături de Febvre la revista Annales, în 1949 profesor la cea mai prestigioasă instituţie a Franţei, Collège de France, între 1956-1972 director la Ecole Pratique des Hautes Etudes, director la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales şi în 1984 membru al Academiei franceze. Fernand Braudel a creat un “imperiu” prin temperamentul său, prin spiritul de organizare, prin gustul pentru putere.

Astăzi Scoala Analelor funcţionează în întreaga lume cu centre de cercetare ce îi poartă numele ca omagiu adus strălucitului istoric şi metodelor de lucru propuse la şcoala pe care a reprezentat-o. Fernand Braudel devine prin lucrarea sa “Civilisation matérielle, économie et capitalisme (XV-XVIII siècles)” probabil unul din cei mai importanti istorici ai societatii europene si proceselor care au dus la formarea fortelor antagoniste ce ne guverneaza contemporaneitatea.  In aceast lucrare monumentala, autorul abordează problema progresului civilizaţiilor, descriind la scară europeană şi apoi mondială lenta ascensiune a capitalismului, începând cu “structurile cotidianului”, apoi cu  “jocurile schimbului” şi în fine cu “timpul lumii”.

188-2

In octombrie 1985, unele dintre cele mai mari nume ale intelectualităţii mondiale se reuneau la Châteauvallon, în Franţa, pentru a-i aduce un omagiu lui Fernand Braudel. Cu acest prilej, „patriarhul” istoriografiei secolului al XX-lea extrăgea, din ansamblul operei sale, o veritabilă lecţie de istorie. Cartea pe care  v-o prezint astazi este o sinteza a acestui colocvium.

Facand parte din acel tip de literatura numit “dialogurile intelectuale” cartea este chiar  o sarabatoare a intelectului. Veti intalni in dialogurile cartii intelectuali proeminenti ai Europei care discuta despre problemele lor care sunt si ale noastre. Problematica  ipotetica a expansiunii, ca o intalnire dintre Mahomed ci Carol cel Mare;  Este Moscova un nou Bizant?; Poate fi capitalismul un joc trucat? si inca ceva interesant foarte interesant, previziuni despre viitor, facute in 1985 si care se infaptuesc in zilele noastre. 

Cartea a fost tiparita de editura Corint; traducerea in limba romana  de Maria Pavel, pierde o parte din aroma originalului. Cartea este asemanatoare unui festin pentru elevii istoriei. De citit si rascitit.

Comentarii

1. noradamian - 31/08/2009

Bibliphyle,

incitanta prezentare pentru cei interesati de istorie si nu numai.
Capitalismul a demonstrat din plin prin actuala criza ca din cand in cand poate fi un joc trucat. Cu toate astea fără capitalism nu merge… 🙂

2. noradamian - 31/08/2009

Salut Bibliophyle!

🙂

3. Theophyle - 31/08/2009

@nora servus,
Merge nora, merge cand legile si regulamentele sunt respectate!

4. maya - 31/08/2009

Buna seara si buna sa va fie inima!
😆

5. maya - 31/08/2009

Theo-Phyl
🙂

merge cand legile si regulamentele sunt respectate

Definitia legii la romani:legea este facuta ca sa fie incalcata!

6. Theophyle - 31/08/2009

@maya, dialogul respectiv nu afost pentru romanii care gandesc in felul asta 🙂

7. maya - 31/08/2009

Theo-Phyl
🙂
M-am gindit eu!(la asta) 🙄

8. Theophyle - 31/08/2009

😆


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat: