jump to navigation

“Cea mai frumoasa istorie a lui Dumnezeu” 29/08/2009

Posted by Theophyle in Carte Biblica, Carte Contemporana (sec. 20-21).
Tags: , , , , , ,
trackback

 Personal, as numi aceasta reusita carte “Cea mai frumoasa poveste despre Dumnezeu”, deoarece nu am scris-o eu, nu pot sa-mi permit amendamentul. Cartea a aparut in Franta sub acelasi titlu (La plus belle histoire de Dieu, Le Seuil, in 1997), a fost tradusa in limba romana de Luminita Braileanu la Editura Art. Dupa cate inteleg eu, a fost considerata un Best Seller si are si de ce. Cartea este pur si simplu frumoasa. A fost scrisa de 3 oameni complet diferiti, cu o singura trasatura comuna, toti religiosi, intelectuali si francofoni.

Cel mai cunoscut dintre autori a fost raposatul Jean Bottéro  (1914-2007), catolic Domican renumit, istoric asirolog si un cunoscut expert in Orientul Mijlociu antic. Bottéro isi asuma partea istorica a Bibliei in primul capitol al cartii “Dumnezeul Bibliei”, un demers meritoriu in interpretarea istoriei Biblice. Suntem absolut diferiti in aceasta descriere istorica, asta nu inseamna ca ceea ce scrie el nu este adevarat , ci poate  concluziile lui sunt diferite de ale mele. Al doilea capitol se numeste “Dumnezeul Evreilor”  si a fost scris de Marc-Alain Ouaknin  (n.1957), profesor de literatura comparata la Universitatea Bar-Ilan din Israel. Nu stiu de ce a fost prezentat ca rabin, probabil ca este confundat cu tatal sau, Rabbi Jacques Ouaknin, unul dintre cei mai mari si mai intelepti oameni caruia am avut onoarea sa-i iau un scurt interviu cu zeci de ani in urma (9 minute pe ceas, dupa sase luni de asteptare). In orice caz, Marc-Alain si aici am cateva observatii de ordin personal, reuseste  sa dea o imagine realista a religiei iudaice de sorginte rabinica, nascuta din religia Isreaelita antica, impreuna cu crestinismul. Capitolul al treilea “ Dumnezeul Crestinilor” este exceptional. Scris de un teolog catolic iezuit Joseph Moingt (n.1915) nu prea cunoscut, este partea perfecta a cartii, crestinismul nu putea fi explicat mai bine decat l-a explicat acest batran invatat crestin. Nu cred ca cineva in lumea aceasta putea sa explice mai bine decat a facut-o el.

187-1
 Pentru a trece in revista subiectele cartii ma  voi folosi de prezentarea editurii:

“Într-o zi, acum circa 3 300 de ani, în Orientul Apropiat, lângă peninsula Sinai, a apărut ideea unui Dumnezeu unic. „Inventatorul” acestui dumnezeu se numea Moise. De ce Dumnezeul unic i „s-a arătat” lui Moise? De ce tocmai acolo? Cine este acest Dumnezeu în comparaţie cu numeroşii dumnezei care îl înconjoară? Cum se manifestă? De ce „se aliază” cu un popor? Care e sensul Decalogului pe care El l-a dat poporului „său”, Israel?

Cum îl văd evreii pe acest Dumnezeu şi ce spun despre El? Ce înseamnă pentru ei? De ce nu-i rostesc numele? Ce legături există între Biblie şi Talmud? Cine era Isus pentru primii creştini? Cum este înfăţişat în Evanghelii? De ce l-au numit Cristos sau Fiul lui Dumnezeu? De ce creştinii vorbesc despre un Dumnezeu „Trinitar”? Cum au ajuns la această idee? Nu cumva se întorc la o formă de politeism?

 Fără să apeleze la un jargon inaccesibil, fiecare cu ştiinţa şi convingerea sa, trei specialişti răspund unor întrebări pe care ni le punem cu toţii.”

Doamnelor si Domnilor aceasta carte este un exercitiu intelectual de marca facuta corect de trei intelectuali cu credinte diferite, care insa iubesc un singur Dumnezeu. Recomand cu caldura aceasta carte, desi in parte nu sunt de acord cu unele explicatii, dar cine naiba spune ca eu am dreptate 🙂  de citit repede.

Comentarii

1. filadel - 29/08/2009

În orice caz prezentarea e foarte incitantă. N-am auzit de ea, nici nu ne-am intersectat pe traseu, dar îmi va părea bine de cunoștință. 🙂

2. Theophyle - 29/08/2009

filadel salut, este o carte pe care un intelectual trebuie sa o citeasca 🙂

3. maya - 30/08/2009

Buna seara/noapte si buna sa va fie inima!
😆

4. maya - 30/08/2009

Theo-Phyl
🙂
„Cea mai frumoasa istorie a lui Dumnezeu”

Superba carte! Absolut superba! 🙂

5. maya - 30/08/2009

Theo-Phyl
😆

„Cea mai frumoasa istorie a lui Dumnezeu”

Frumoasa prezentare pentru o carte absolut minunata! 🙂

6. maya - 30/08/2009

Theo-Phyl
😆
Noapte buna,vise colorate si frumoase!
Ingerasii sa te aiba in paza! 🙂

7. maya - 30/08/2009

@all
😆
Noapte buna,vise colorate si frumoase!
Ingerasii sa va aiba in paza! 🙂

8. filadel - 30/08/2009

Off Maya 😀

noapte bună și te mai așteptăm! Pămîntul se mai învîrtește încă!

9. Theophyle - 30/08/2009

Salut pe toata lume. Din nefericire am avut o „pana de net” intre orele
22-02 azi dimineata, bine ca la voi netul a fost OK. 🙂

10. nora damian - 30/08/2009

maya, teophyle, filadel,

salut!

🙂

11. nora damian - 30/08/2009

Teophyle,

Frumoasa prezentare!

Stiam de cartea asta si de la tibi, n-am ajuns inca la ea.

Dar abia astept.

🙂

12. Theophyle - 30/08/2009

@nora, salut. Si eu am ajuns la carte aceast prin Tibi. El a recomandat-o in iarna cand ream in SUA, primul lucru care l-am facut cand m-am intors am cumparat-o si chiar mi-a placut. Dupa acea am gasit-o si in franceza si am recitit-o. Este chiar o carte de citit 🙂

13. tibi - 30/08/2009

Cu alte cuvinte, la fel ca si Basescu, am devenit ‘vinovatul’ de serviciu. 🙂

14. Theophyle - 30/08/2009

@tibi daca tu vezi in asta o vinovatie, atunci eu sunt dea dreptul „criminal in serie”, cand propun in fiecare zi o alta carte 🙂

15. tibi - 30/08/2009

Teofil

Corect ! Ai pus punctul pe I
! Esti ‘ un criminal odios ‘ al inculturii; singura problema e prietene, ca cel mai greu lucru pe lumea asta, este sa faci ‘binele’. 😦

16. Theophyle - 30/08/2009

Tibi, ai dreptate sa faci rau este mult mai usor!

17. tibi - 30/08/2009

Teofil

Incerc sa ma obisnuiesc; am dreptate; ei si ??

Bon, trecem la noua postare. 🙂

18. Theophyle - 30/08/2009

🙂


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat: