jump to navigation

Gerald Messadié: 40 de secole de ezoterism 28/08/2009

Posted by Theophyle in Carte Contemporana (sec. 20-21).
Tags: , , ,
trackback

Gerald Messadie s-a nascut in Egipt in 1931 si este jurnalist, eseist si romancier francez. Opera sa, ce numara peste saizeci de titluri, cuprinde eseuri despre credintele, culturile si religiile lumii, romane istorice, biografii, si chiar romane science-fiction.

186-1
Messadie este un scriitor prolific plin de verva si cu interpretari strict personale despre subiectele pe care le abordeaza. Gerald Messadie  nu este nici pe departe un istoric profesionist si in multe din cartile sale speculeaza mult si departe de istoria adevarata, sau daca doriti cea formala. Din toate cartile sale mi-au plcut doua. Prima   a fost “Istoria generala a Diavolului” (Histoire générale du diable) aparuta in limba romana la editura Humanitas si o a doua  “40 de secole de ezoterism” (Quarante siècles d’ésotérisme) care este de fapt o colectie de eseuri destul de reusita despre ezoterism in general, aspectele lui diferite si despre personalitati esoterice.

186-2

Cartea cuprinde o serie de personalitati de tote natiile si religiile de la Pitagoras, Popol Vuh-ul mayas,  Albertus Magnus, Jakob Boeheme. Se ocupa de Cabala crestina si de aspecte ezoterice destul de amuzante ale psiho analizei. Nu lipsesc si sarlatanii estoterici ai secolului XX Papus si Helena Blavatsky. Pentru cineva care doreste o informatie de suprafata, almanahica carte este excelenta.

De la aceasta carte un elev al ezotericului poate iesi spre carti mai bune si mai putin superficiale, pentru o prima carte in acest subiect este extrem de potrivita. De toti si pentru toti. Scrisa usurel cu putine inexactitati din cauza nivelului generalist este de fapt o carte folositoare celor care, asa cum am spus, vor sa cunoasca fara sa adanceasca prea mult.

Editura Nemira (Poarta Magica) intr-o traducere a Claudiei Dumitru un almanah de 375 de pagini, bine scris si destul de citibil. Dedicat tuturor cititorilor mei care cauta tot felul de subiecte ezoterice pe blogul meu (traiasca google). Inca odata un almanah dragut pentru cititorii de “almanahe” (poate si Vanghelie sa-l citeasca, nu sunt convins ca-l va intelege)  🙂

%d blogeri au apreciat: