jump to navigation

Amalfi 26/08/2009

Posted by Theophyle in Locuri.
Tags: ,
trackback

Frumusetea Coastei Amalfi te lasa fara suflare. Un drum de 50 km., serpuind la sud de Neapole, taiat in stanca, deasupra marii , care duce de la Colli di San Pietro de pe Sorrento Peninsula la Vietri sur Mare , langa Salerno.

In ultimele doua secole, cultura Coastei Amalfitane a fost influentata de aportul artistilor, scriitorilor si compozitorilor din Europa si SUA, care au trait si compus aici.

Regiunea a devenit vestita pentru ca a atras un anumit gen de turisti bogati sau excentrici, capete incoronate, printi si duci, balerini…Lista de celebritati a inclus revolutionari rusi – Maxim Gorky si Lenin, Jackie & Aristotle Onassis, Maria Callas, Sophia Loren (care a filmat It Started in Naples cu Clark Gable in anii ‘60), Brigitte Bardot (care a jucat  in filmul lui Jean-Luc Godard Contempt), Liz Taylor.

184-1

Coasta Amalfi a atras numeroase personalitati ca Henrik Ibsen, Goethe,si compozitorul Richard Wagner ( Parsifal a fost compusa aici, Wagner declarand “am gasit raiul”).  La Ravello, scriitorul american Gore Vidal a lucrat. Ravello a fost de asemenea scena de lucru pentru filmul clasic Beta the Devil (1953) cu Humphrey Bogart. Positano a fost teatrul de lucru pentru un alt film, mai recent The Talented Mr. Ripley.

Populata din timpuri stravechi, in anul 840 d.Hr. Amalfi a devenit prima dintre cele patru republici maritime ale peninsulei italiene si prima care a codificat legea maritima. In secolul 11, negutatorii din Amalfi erau cunoscuti in Marea Mediterana. Republica a intrat in declin la inceputul secolului 13, pierzand intaietatea in comertul maritim si cazand prada piratilor, iar in anul 1643 a pierdut o treime din populatie din cauza ciumei.

Coasta Amalfi este o combinatie unica intre natura si comfort uman, vechi si nou, cu o doza marita de viata autentica italiana. Poti calatori in Muntii Lattari, printre flori si vii, lamai, portocali si maslini. Strazile nu prea s-au schimbat in ultimul mileniu, iar limoncello este la fel de bun ca in Capri, ca si gelato (inghetata).

Piateta portului Amalfi este numita dupa Flavio Gioia, un capitan de nava din sec. 14, creditat de unii cu inventarea compasului magnetic.

184-2

Revenind la vizitatorii vestiti – Greta Garbo, Paul Newman (acum puteti sa-i intalniti pe Brad Pitt si Angelina Jolie) , artisti – Klee, Picasso, Cocteau (cu Jean Marais), dansatori – Rudolf Nureyev cu dame Margot Fonteyn si scriitori –  John Steinbeck, André Gide, E.M. Forster, D.H. Lawrence .

Daca aveti nervii tari puteti conduce autoturismul propriu….Daca nu, luati un autocar, inchiriati o salupa….posibilitati sunt si nu prea scumpe. Oricum, este o minune, comparabila numai cu fiordurile nordice. Acolo va intalniti numai cu natura….aici imbinati marea, muntele, vestigiile cu caldura oamenilor (si a pisicilor si cainilor care, desi apartin in teorie stapanilor, vin sa le mangaiati oricand).

Postat de @demeter 🙂

%d blogeri au apreciat: