jump to navigation

Capri si Graham Greene 25/08/2009

Posted by Theophyle in Locuri.
Tags: ,
trackback

183-0Daca spui Capri, ce iti vine in minte? Vederi spectaculoase, cumparaturi de lux si la dolce vita. Si daca spui Graham Greene? Viata agitata, spionaj, realism de neuitat, caractere dubioase in locuri sordide.  Greene, odata a spus despre Capri: “It isn’t really my kind of place.” (Nu este cu adevarat locul meu/unde ma simt bine).  A doua casa pentru imparatii romani, Capri este o destinatia turistica, dar Greene, unul dintre scriitorii care au calatorit foarte mult, era nepotrivit ca temperament turismului. Notiunea de a calatori pentru distractie nu i-ar fi dat prin cap. Cu toate acestea, a cumparat o casa in Capri in anul 1948 si a pastrat-o mai mult de 40 de ani, intorcandu-se pentru scurte vizite, mai ales primavara si toamna, pana cand a fost prea bolnav ca sa se miste. Casa – Il Rosaio – a fost o rara constanta in existenta tumultoasa a lui Greene.

183-1

In 1978, Greene a fost numit cetatean de onoare al orasului Anacapri, si intr-un scurt discurs cu aceasta ocazie, a dat explicatia vizitelor bianuale in insula, care nu erau chiar pe placul lui: “in four weeks I do the work of six months elsewhere.” (in patru saptamani fac o munca de sase luni in alta parte).

Cu toate ca a scris mult pe insula, un minim de 350 de cuvinte zilnic, niciodata nu a folosit Capri ca material in fictiunile sale. Dar, daca ai in memorie cartile sale, poti vedea ca Greeneland si Capri nu sunt atat de deosebite. Insula arata ca un paradis mediteranian, cu stanci abrupte si dealuri in panta, peste care stau case varuite in alb sau in culori pastel, veghind portul aglomerat cu iahturi ce pot traversa Atlanticul.

183-2

O plimbare la celalalt capat al insulei duce la impunatoarea Villa Jovis, construita de imparatul Tiberius. In departare, langa Positano, sunt micile insule de piatra Li Galli, care au apartinut balerinului si coreografului  Léonide Massine si dupa moartea lui au fost cumparate de  Rudolph Nureyev.

183-3

Sa nu uitam de Grotta Azzurra – frumusetea ei a fost descrisa de numerosi scriitori si a devenit emblema insulei Capri. Grota era cunoscuta de romani si s-au descoperit numeroase statui , ramasite ale unui palat si un tunel, care ducea pana in Anacapri (descrise si de Axel Munthe in Cartea de la San Michele si atribuite imparatului Tiberius).

Postat de @demeter 🙂

%d blogeri au apreciat: