jump to navigation

Edgar Allan Poe: Prăbuşirea casei Usher 19/08/2009

Posted by Theophyle in 1.
Tags: , , , ,
trackback

Edgar Allan Poe (1809 – 1849) scriitor si poet american, creator al genului de scurte povestiri şi precursor al literaturii moderne de ficţiune ştiinţifico-fantastică. A dus o viaţă de boem şi a sfârşit tragic în mizerie şi alcoolism; din acest infern al existenţei sale s-au născut multe dintre creaţiile ce aveau să impună literaturii universale norme extraordinare. În cei patruzeci de ani ai unei vieţi bizare, scriitorul a izbutit să publice multe volume de versuri, de proză, estetică şi teorie literară, făcând dovada unei forţe de creaţie extraordinară. Născut la Boston dintr-o familie de actori, Edgar Poe rămâne orfan de ambii părinţi la vârsta de 3 ani şi este adoptat de familia John Allan, un negustor înstărit din Richmond/Virginia, primind numele de Edgar Allan Poe. După studii secundare în Liverpool (Anglia) şi în Richmond, se înscrie în 1825 la Universitatea din Virginia, pe care este nevoit să o părăsească după un an, lipsit de mijloace materiale şi înglodat în datorii, în urma unei vieţi extravagante, ceea ce a dus la un conflict cu tatăl său adoptiv. Poe încearcă să facă o carieră militară, dar este exclus din academia militară din West Point pentru acte deliberate de indisciplină. În această perioadă publică fără prea mult succes primele sale poezii.

178-2

În 1839 apare în două volume un ciclu de nuvele „Povestiri ale Grotescului şi Arabescului” (Tales of the Grotesque and Arabesque), apreciate de public dar fără succes material. În ianuarie 1845 publică în revista Evening Mirror celebrul său poem „Corbul” (The Raven), care a provocat o adevărată senzaţie.

In Romania secolului al XIX-lea se bucura de un succes extraordinar; mişcarea literară Junimea condusă de Titu Maiorescu îi descoperă prozele, este tradus din limba franceză, în care fusese tradus de poetul Charles Baudelaire, de Veronica Micle, Mihai Eminescu sau Ion Luca Caragiale şi această descoperire are un impact deosebit asupra apariţiei literaturii noastre fantastice.

Din din proza lui Poe am ales  “Prăbuşirea casei Usher” (The Fall of the House of Usher), in primul rand pentru ca a fost tradus in limba romana  in al doilea rand mi-a placut mult si in al treilea rand pentru ca (dupa parerea mea) este pentru prima data in istoria literaturii moderne in care sunt tratate literar si stiintific problemele psihicului, ca parte din comportamentul uman. Hyperesthesia (sensibilitatatea excesiva) sau ipohondria, anxietate (emotivitate excesiva) sunt parte din comportamentul personajelor in aceasta nuvela. Nu este de mirare ca Eminescu a fost atat de atasat de Poe si de aceasta carte, el fiind dupa parerea mea o personalitate extrem de sensibila. Cartea este descrierea unui narator, prietenul personajului principal, Roderick Usher. Usher este probabil intruchiparea lui Poe, evenimentele descrise in carte sunt la granita oroarei si descriu problematica unei familii pe un drum fara intoarcere. In carte,  naratorul incearca sa-l linisteasca pe Usher citindu-i o carte de legende numita “The Mad Trist”,  cu un cavaler, Ethelred care doreste sa evadeze din lumea lui. Asadar o naratiune dezvoltata dintr-o alta naratiune.

Cartea este o capodopera a unui scriitor absolut nebun. Pentru iubitorii  de Heavy metal,  merge bine cu Led Zeppelin sau Deep Purple, daca cineva isi mai aminteste de ei. Personal mi-a placut nespus. De citit numai daca aveti gustul anilor ’70 sau sunteti amatori de o literatura mai aparte. Exceptional pentru avangarzi sau pentru cei ce doresc sa inteleaga mai bine (sau diferit) “Bietul Dionis” alui Eminescu.

Comentarii

1. Elena - 19/08/2009

Teofil, intru totul de acord! Poe este reprezentativ pentru ceea ce se numeste ”fantasticul straniu”. Merge bine cu o minte ascutita, cu un pic de Nightwish

…cu un whiskey cu 2 cuburi de gheatza si cu multă pasiune pentru lectura!

2. Theophyle - 19/08/2009

@elena ai dreptate 100% – am vrut sa analizez influenta lui Poe asupra lui Eminescu. Corbul Vs. Luceafarul si Usher vs. Dionis. Crezi ca ar interesa generatiile ne-eminesciene? Sfat didactic 🙂

3. Theophyle - 19/08/2009

4. Elena - 19/08/2009

Da, sigur! Din pacate, tot invartind programele, astia de la Minister au facut ce au facut si nu se mai studiaza autorii monografic, ci cateva opere, la alegerea profului. Si cum, de multe ori, proful e un suficient si profa e, in genere o GOSPODINA, vor alege ce e mai usor. Eu am un cult pentru ”Sarmanul Dionis”…am scris despre el, in fine… Pe Poe il recomand tinerilor mei prieteni sa-l citeasca nu numai cu Usher, ci si ceea ce eu cred ca e o bijuterie: ”Masca mortii rosii”… Apoi discutam, facem colocvii… Evident, asa-zisa ”reforma” din invatzamant ma si ajuta: fac, la orele mele CE MA TAIE PE MINE CAPUL! HI!

5. Theophyle - 19/08/2009

@elena, am sa incerc o postare „didactica” in acest sens, multzumesc pentru sfat. 🙂


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat: