Viata in Pustiu – 3 / Latrun – 1 17/08/2009
Posted by Theophyle in 1, In Desert.Tags: Crestinism, Istorie, Latrun, Monasticism, Religie, Spiritualitate
trackback
Aici titlul nu prea merge, pentru ca manastirea din Latrun nu are nici o legatura cu pustiul. Manastirea din Latrun este localizata intr-o regiune din cele mai frumoase din Tara Sfanta. La capatul vestic al campiei Ayalonului, manastirea din Latrun “pazeste” defileul care traseaza drumul antic de pe coastele Marii Mediterane spre Muntii Ierusalimului, aceasta campie insotind poporul lui Israel in toata istoria lui. De la razboiul lui Iosua, urmasul lui Moise cu Amoraiti, cand triburilor israelite intrau in Canan si pana la razboiul de independenta al Israelului in 1948, unde alta capetenie de felul lui Iosua a fost ranit (Aric Sharon), aceasta campie a vazut multe razboaie si mult sange a fost varsat pe acele pamanturi. Egipteni, evrei, filistini, amoriti, moabiti, asirieni, persani, greci, romani, arabi, cruciati europeni, bizantini, turci otomani, inca odata arabi si inca o data evrei, toti au ingrasat cu sangele lor aceasta campie.
Coborand dinspre Ierusalim se intinde in fata ta la iesirea din defileu niste dealuri care ingradesc o campie intinsa pana la malurile Marii Mediterane, pe care intr-o zi senina o poti vedea de pe aceste dealuri. In partea vestica a acestei campii doua mari cladiri, prima o fosta citadela construita de Britanici in aceasta strategica pozitie (astazi muzeu militar si monument comemorativ al trupelor blindate israeliene) si a doua cladire, mai impunatoare ca prima, este cladirea manastirii trapiste Latrun. Pe dealurile nord-estice ale campiei Ayalon se intinde Modiinul, pamantul natal al Macabeilor biblici. Ce istorie au aceste locuri, ce istorie.
Numele de Latrun este disputat, sunt unii care-l considera ca numele “talharului cel bun”, crucificat impreuna cu Iisus amintit in Evanghelia dupa Luca 23:40-43 (bonu Latronis – bunului talhar). Sunt altii care stiu ca adevarata etimologie provine de la fortareata Tempilera, Le toron des chevaliers (castelul cavalerilor) , prin coruperea lui in limba bastinasilor.
Latrunul se afla la 30-35 de Km vest de Ierusalim. Manastirea a fost costruita in 1890 de calugari francezi cisterciani trapisti din ordinul Sf. Benedict ( au jurat tacerea in viata lor zilnica). Ei nu au voie sa primeasca nici daruri, donatii sau pomeni. Acest ordin trebuie sa-si gaseasca existenta prin lucrarea pamantului. Trebuie sa subliniez ca acesti calugari isi castiga existenta cu onoare deosebita. Viile lor intinse dau unul din cele mai bune si mai rare vinuri existente, la fel ca plantatiile de maslini din care extrag un excelent ulei de masline. In timpul primului razboi mondial, turcii-otomani au alungat calugarii si au ras manastirea. Manastirea a fost refacuta in forma actuala in 1927.
Pentru a intelege diferentele dintre Ortodoxie si Catolicism, trebuie vizitate doua manastiri, una ortodoxa si imediat dupa aceea una catolica, si atunci ar fi clara diferenta si pentru un neinitiat. Diferenta este enorma, nu prin felul de viata al calugarilor, ci felul de a gandi credinta. Voi incerca sa deslusesc in vitoarele doua postari aceasta diferenta sper voi reusi fara sa enervez pe nimeni. Parerile nu sunt pentru sau contra ci pentru o mai buna intelegere a societatilor din care fac parte aceste sublime institutii monahale.
Daca intr-o manastire Ortodoxa suprafetele comunale si cel monahale nu difera prea mult, intr-o manastire Catolica, diferentele sunt enorme. Comunalul catolic este sublim, elegant si impunator, spatiul privat al calugarului este sarac si penitent aproape spartan, mult mai auster decat cel al ortodocsilor. Curatenia este absoluta si fara fir de praf, la Mar Saba nu cred ca aceleasi superlative ar fi potrivite. Doua lumi Vest si Est, se reflecta pana si in existenta cea mai pura posibila.
Dupa o saptamana de foame ma asteapta o saptamana de tacere, interesant itinerariu mi-a aranjat Monseniorul.
Comentarii
Sorry comments are closed for this entry
Salut Theophyl!
Arhitectura araba si-a lasat ampreta pe aspectul cladiri manastirii Latrun. Pare un loc ideal pentru studiu.
Pentru ca se face trecerea spre vestul crestin, astazi voi posta partea I-a din Psalmul 42 de Felix Mendelssohn-Bartholdy.O pagina muzicala minunata.Socotesc ca muzica se potriveste interiorului si atmosferei din bazilica Latrun. Sau poate s-ar fi potrivit o postare cu cantec gregorian? Legea tacerii din manastirea Latrun implica si interzicerea cantarilor?
@fini buna seara, multzumesc 🙂
Buna seara si buna sa va fie inima!
😆
@maya, servus 🙂
Theo-Phyl
😆
Servus!
Imi place muzica gregoriana 🙂
Theo-Phyl
🙂
uitindu-ma la foltografiile de la Latrun -superb loc- incercam sa imi inchipui cum te-ai simtit acolo si parca te-am „vazut” trecind sau stind la masa de studiu!
Theo-Phyl
si mie/aduce atita liniste si confort interior 🙂
@maya, maine postez despre saptamana petrecuta la Latrun, chiar m-am simtit extraordinar de bine acolo 🙂
Theo-Phyl
astept cu mare placere povestea saptaminii tale petrecuta acolo!
Cred ca saptamina de tacere dupa o saptamina de foame,NU a fost aleasa la intimplare! Exista o explicatie!
@maya, exista 🙂
Theo-Phyl
saptamina de tacere dupa saptamina de foame,oprea posibilitatea de ati exprima in vorbe eventualele „frustrari” gastronomice?
(daca am spus o prostioara?)
@maya, nu tinta a fost sa-mi arate intr-un ca toate drumurile spre credinta, desi diferite implica un fel de taxa 🙂
Theo-Phyl
sau „foamea ” trupului, tacerea cuvintelor a lasat „loc” pentru incercarea spiritului?
@Theo-Phyl
un fel de penitenta absolut necesara
@maya, pentru pregatirea lui spre desert la Sf, Caterina intr-un adevarat pustiu intr-o chilie de piatra 🙂
@Theo-Phyl
care a fost primul lucru pe care „l-ai auzit”,pentru ca sigur ca ai „auzit” ceva
si linistea are „un sunet”,dar cred ca pina acolo mai intii ai auzit altceva ……..
maya, maine vei cunoaste toata povestea ar fi pacat sa o fac asa ne-sciitoriceste 🙂
@Theo-Phyl
🙂
Bine,nici o problema!
Theo-Phyl
😆
Noapte buna,vise placute si colorate! 🙂
Ingerasii sa te aiba in paza! 🙂
Theo-Phyl
😆
mare grija la eforul „intelectual” – cu cel „fizic” te descurci! 😆 😆 😆
@maya, noapte buna – te astept maine cu o poveste ffff.frumoasa 🙂