jump to navigation

Fantasticul Literar: Idei – “Psihoistoria” 06/08/2009

Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21).
Tags: , , , ,
trackback

166-0Psihoistoria, se foloseste de legile acţiunii maselor si poate prezice viitorul, însă numai la scară largă; la o scară redusă este predispusă erorilor. Psihoistoria funcţionează bazându-se pe principiul conform căruia comportamentul unei mase de oameni poate fi previzibil dacă masa respectivă este foarte mare ca  numar (cum ar fi populaţia galaxiei, care este de aproximativ un cvadrilion de oameni). Cu cât masa este mai mare ca  număr, cu atât viitorul acesteia este mai previzibil.

Aceasta pseudoştiinta, inventata de Asimov, care trebuie sa recunosc m-a preocupat intens (au trecut zeci de ani de atunci) si mi-a creat un “indemn” special in cautarea surselor  devenise la timpul respectiv o preocupare extrem de interesanta. Astazi pot sa afirm ca am gasit sursele si ca de obicei la Asimov sunt bazate pe o corelatie intre o sursa filozofica si una stiintifca. Dupa parerea mea, sursa filozofica ar fi Kant cu teoria lui, care sustinea posibilitatea unei preziceri istorice bazata pe unele tipare de comportament social [1]  . Sursa stiintifica este fara indoiala “Teoria Cinetica a gazelor” (Kinetic-Molecular Theory of Gases sau Kinetic-Molecular Theory); aceasta teorie sustine (in mare),   ca este imposibil de a calcula traiectoria unei singure particule de gaz, dar exista o posibilitate de a calcula traiectoria unei largi cantitati de particule de gaz. [2]

Asadar Hari Saldon, a.k.a Isaac Asimov formuleaza doua axiome interesante: (1)  se poate calcula un tipar de comportament social daca populatia este suficient de mare, adica N de ordinul trilioanelor (10^18 +); (2) daca populatia nu are cunostinta de posibilele rezultate ale experimentului si ale procedurii de analiza a itinerariului. O alta axioma premergatoare ar fi fost, (3) Specia umana este singura specie sensibila (in sensul, sentimental/ moral / etic) din univers.

166-1

Asimov se foloseste de un super-computer (daca il putem numi defini in acest fel) numit “Prime Radiant” si construit de Yugo Amary, cu care expertii psihoistorici puteau sa “dialogheze”. Interactivitatea intre “Prime Radiant” si psihoistorici dadea posibilitatea rectificarii a unor date din ecuatiile originale ale lui Seldon (Seldon-Black).  De la un anumit timp, in istoria viitoare ( si prezisa) a Imperiului Galactic, o “clasa” de experti psihoistorici numiti “vorbitori” puteau “dialoga” si rectifica unele deviatii minore, aceste activitati ale  vorbitorilor (speakers-red) nu puteau insa remedia deviatii mai mari de 1.5 % din deviatia standard prevazuta. In  cazul unor deviatii, proiectul intra in ceea ce Seldon/Asimov a numit “Deviatie Albastra (Deviation Blue), o deviatie majora  ale carei rezolvari necesita o perioada mai mare de timp (zeci sau sute de ani).

166-2

Pana aici pseudoştiinta inventata de Asimov. Sunt cunoscute proiecte stiintifice reale care au incercat (sau poate mai incearca) folosirea acestei idei, probabil imposibila cu mijlocele expuse de Seldon/Asimov dar poate posibila cu altele. Cel mai cunoscut proiect de acest gen a fost “Proiectul Camelot”; deoarece Camelot a fost un proiect militar stim foarte putin despre el.  Pentru amatori doua linkuri (ambele in limba engleza – primul  si al doilea ).

Maine vom discuta un ultim element din superba lucrare, “Enciclopedia Galactica” si modelul pastrarii cunostintelor umanitatii pe care aceasta idee il cuprinde.

Bibliografie si note :

[1] Dupre, Louis, Kant’s Theory of History and Progress The Review of Metaphysics, Vol. 51, 1998
[2] Mahon, Basil , The Man Who Changed Everything – the Life of James Clerk Maxwell, Hoboken, NJ: Wiley, 2003

Comentarii

1. demeter - 06/08/2009

Buna seara la toata lumea, cu un gand bun pentru cei pe care i-a prins ploaia.


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat: