jump to navigation

Christopher Buckley si Satira Casei Albe 22/07/2009

Posted by Theophyle in Carte Contemporana (sec. 20-21).
Tags: , , , ,
trackback

150-0Christo (cum ii spun prietenii, nascut in 24.12.1952) este un scriitor satiric si politic american, autorul multor carti de succes: Nu te porti asa cu prima doamna Fumatul strict permis, Dumnezeu mi-e broker, Florence a Arabiei, Deranj la Casa Alba, Boomsday, Omuletii verzi, si cea mai recenta Pierzand pe mama si pe tata.  Dupa o educatie clasica de colegiu, Buckley, ca si tatal sau (figura proeminenta a Partidului Republican, bun prieten cu presedintii Reagan si Bush sr. si cu Kissinger) a terminat Universitatea Yale in 1975, ca membru al Fratiei Skull and Bones (ca si baietii familiei Bush). A devenit editor la Esquire Magazine si apoi a lucrat 2 ani ca seful echipei de cuvantari (speech) a VP George H.W.Bush. Aceasta experienta l-a inspirat in scrierea romanului Deranj la Casa Alba, o satira a politicilor de birou din Casa Alba si a memoriilor scrise de cei care au lucrat acolo. Titlul se refera la camera de dineuri a Casei Albe, cunoscuta sub numele de ‘mess’ (deranj), deoarece Fortele navale au in caz de urgente au sediul operativ acolo.

Thank you for smoking (Fumatul strict permis – tradus in Ro, ed. Humanitas) este o alta satira, al carui protagonist este un lobbist pentru industria tutunului, Nick Naylor, care trebuie sa-si plateasca ratele la casa si pensia alimentara pentru copil. Cartea a fost ecranizata in 2006 (vazuta si in Ro.)

150-1

A urmat mai mult umor despre Washington in cartea Little Green Men (Omuletii verzi), care analizeaza investigatia unei agentii guvernamentale asupra OZN-urilor. Florence of Arabia vorbeste despre activitatea Departamentului de stat in Orientul Mijlociu (cu seicii, camilele ce sar in aer, valurile femeilor si drepturile acestora).

Singura carte ne-satirica este Wet Work (Mort de beat) despre razbunarea unui miliardar afacerist dupa moartea nepoatei sale din cauza drogurilor.  Buckley  este editor la Forbes Magazine si a scris si scrie la The New York Times, The Wall Street Journal, The Washington Post, Time, The Atlantic Monthly, Smithonian, Vanity Fair, Vogue,  precum si multe eseuri umoristice in The New Yorker.

Pentru scurt timp a scris in 2008 editorialul din National Review, magazinul conservator, infiintat de tatal sau. Dar, si-a dat demisia, cand l-a sprijinit pe candidatul Partidului Democrat Barack Obama in octombrie 2008. Articolul din The Daily Beast s-a numit “Scuze, Tata, votez pentru Obama”.

150-2

Dintre toate cartile, va prezint doua:

God Is My Broker : A Monk-Tycoon Reveals the 7 1/2 Laws of Spiritual and Financial GrowthDumnezeu mi-e broker – Ro. (1998) (co-autor John Tierney) aceasta este o poveste incredibila. Autorul, un broker falit si alcoolic de pe Wall Street, s-a retras la manastire. Manastire care mai are putin si se prabuseste, tavanul are gauri, iar calugarii mananca pe bonuri de masa sau din conserve gasite pe sosea .  Ordinul lor vechi este pe cale de disparitie, cand, intr-o zi, fratele Ty hotaraste sa-l aleaga pe Dumnezeu ca broker pentru manastire. – si nu numai ca salveaza manastirea, dar descopera cele 7 Legi si jumatate de bunastare spirituala si financiara. Succesul remarcabil al Fratelui Ty a fost studiat la universitatile de business si analizate de cele mai mari inteligente de pe Wall Street, dar secretul miracolului nu se gaseste in analiza de management. Acum, pentru prima data, Fratele Ty da la iveala secretele gasite – complete cu citate din capitole si versete – si povesteste cum poate Dumnezeu sa va fie Dvs. Broker. Dar, mai importanta este pacea interioara la care veti ajunge, decat banii castigati.

No Way to Treat a First Lady (2002, Nu te porti asa cu prima doamna) Elizabeth Tyler MacMann are mari necazuri. Dupa o cearta cu sotul, dimineata acesta este gasit mort, iar ea acuzata de ucidere din culpa.  Dar, acesta nu este un caz obisnuit. Sotul sau era Kemble MacMann, un afemeiat notoriu, dar, in acelasi timp veteran decorat al Razboiului din Vietnam si Presedinte al SUA.  Se pare ca Prima Doamna l-a asasinat pe Presedinte aruncandu-i in cap cu o scuipatoare ( obiect istoric de altfel), dupa ce acesta avusese in noaptea precedenta o “intalnire de lucru” cu actrita-cantareata Babette Van Anka in dormitorul Lincoln. Beth MacMann are nevoie de cel mai bun avocat in ceea ce media numeste “Procesul Mileniului”. Boyce “Shameless” (Nerusinatul) Baylor, cel mai bun, cu un onorariu de $1,000 pe ora, – cel mai scump avocat -,  primeste cazul.  Boyce si Beth se cunosc din studentie, cand au fost colegi la Facultatea de drept din Georgetown. Logoditi, ea il paraseste pentru un alt student, plin de medalii de razboi – Ken Mac Mann. Reuniti dupa 25 de ani, el accepta sa preia cazul. 

Aceasta acceptare este buna sau rea pentru Prima Doamna….Daca este gasita vinovata de asasinarea Presedintelui, va fi condamnata la moarte. Dar, “Nerusinatul” Baylor doreste sa se razbune pentru ceea ce a patit in tinerete.

Referinte
1. Christopher Buckley”. Tv.com. http://www.tv.com/christopher-buckley/person/339930/summary.html/. Retrieved on 2008-09-16.
2.  Greater Talent Network online biography
3.  Chris Matthews, Christopher Buckley. (2008-10-14) (Javascript )
4.  Beach, Patrick (October 14, 2008). „A little scoop on Christopher Buckley”. The Reader.
5.  „Christopher Buckley”. The Daily Beast. http://www.thedailybeast.com/author/christopher-buckley/.

Postat de @demeter 🙂

Reclame

Comentarii

1. noradamian - 22/07/2009

Salut all!

Excelent acest Christopher Buckley! Umor special, rafinat cu jocuri de cuvinte… 🙂

2. bibliophyle - 22/07/2009

@nora, servus. Absolut adevarat. Umor politic de prima clasa 🙂

3. tibi - 22/07/2009

servus
All

In timp ce eu imi pierd vremea mizgalind, zeci de carti bune astepta binecuvintarea ochilor mei 😆 !

4. bibliophyle - 22/07/2009

@tibi, salut nu exista nici o legatura intre scrisul si cititul, ambele se pot face in paralel, ai 19 ore pe zi pentru asta 🙂

5. tibi - 22/07/2009

Teofil

La mine exista o legatura foarte clara : ca sa redactez 150 de kb, am avut nevoie de intreaga zi, iar acum numa’ de citit nu prea mai imi arde. Precis n-as intelege nimik. 🙂

6. bibliophyle - 22/07/2009

@tibi, las’ ca te obisnuiesti 😆

7. tibi - 22/07/2009

Da Teofil

Am sa ma obisnuiesc. 🙂

Deocamdata, va spun cuviincios,
noapte buna
TUTUROR

Ne mai citim si miine! NU ?

8. bibliophyle - 22/07/2009

@tibi, noapte buna., si DA, ne mai citim 🙂

9. noradamian - 22/07/2009

bibliophyle, tibi,

cu toate stirile proaste si atmosfera politica infecta, azi a fost o zi mai vesela.

🙂

10. noradamian - 22/07/2009

tibi!!

Ceea ce au scris altii poate fi extraordinar, dar daca tu ai povestit ceva atragator si plin de farmec, chiar daca te-ai obosit e mai important! Fiindca ai fost PRODUCATOR, nu numai CONSUMATOR…

🙂

11. noradamian - 22/07/2009

Noapte buna!
🙂
Somn usor!
🙂
Vise placute!
🙂

ps. Pana si zâmbilicii si-au revenit 😆


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat asta: