jump to navigation

I.Velikovsky – 4/4 Ideile esentiale 15/07/2009

Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21).
Tags: , , , ,
trackback

In prefata cartii sale,  Velikovsky a rezumat argumentele sale:

Worlds in Collision este o carte despre razboaie purtate in sfera celesta, care au avut loc in timpuri stravechi. In aceste razboaie, planeta Pamant a participat de asemenea… Povestea istorico-cosmologica a acestei carti este bazata pe evidenta textelor istorice ale multor popoare de pe acest glob, pe literatura clasica, pe legendele raselor nordice, pe cartile sacre ale popoarelor din Orient si Occident, pe traditiile si folclorul oamenilor primitivi, pe inscriptii si harti astronomice vechi, pe descoperiri arheologice si pe materiale geologice si paleontologice.”

Cartea spune ca in jurul secolului 15 BCE, o cometa sau un obiect asemanator unei comete (acum numita planeta Venus) , fiind ejectata de Jupiter, a trecut pe langa Pamant (nu este mentionata o coliziune). Obiectul a schimbat orbita si axa Pamantului, ducand la nenumarate catastrofe, care au fost mentionate in mitologiile si religiile stravechi, pe tot globul. Dupa 52 de ani, a trecut din nou pe aproape, oprind rotatia Pamantului pentru o perioada si ducand la alte catastrofe.  Apoi, in secolele 8 si 7 BCE, Marte (ea insasi deplasata de Venus) s-a apropiat de Pamant, acest incident ducand la o noua runda de dezastre. Dupa aceste evenimente, „ordinea celesta” curenta a fost stabilita. Cursurile planetelor s-au stabilizat in secole si Venus a devenit cu timpul o planeta „normala”.

14

Aceste evenimente (dupa Velikovsky) au dus la cateva enunturi ale sale:

  1. Venus este foarte fierbinte, deoarece planetele tinere radiaza caldura.
  2. Venus este foarte bogata in gaze petrolifere si hidrocarburi.
  3. Venus are o orbita anormala, consecinta a dezastrelor neobisnuite prin care a trecut.

Velikovsky a sugerat cateva idei in plus, care, a afirmat el, deriva din faptele enuntate mai sus:

  1. Jupiter emite unde radio.
  2. Magnetosfera Pamantului se extinde cel putin pana la Luna. 3.Soarele are un potential electric de aprox. 1019 volti.
  3. Rotatia Pamantului poate fi afectata de campuri electromagnetice.

Velikovsky a ajuns la aceste enunturi folosind o metodologie care astazi ar fi numita mitologie comparata. – a cautat potrivirile intre mituri si istoria scrisa a diverselor culturi, peste tot in lume, urmand mai degraba o idee literara. In aceasta carte, el aduce argumente pe baza miturilor cosmice stravechi din locuri ca India, China, Grecia, Roma, Asiria si Sumer.

moses-red-40
De exemplu, mitologia greaca afirma ca zeita Atena s-a nascut din capul lui Zeus. Velikovsky il identifica pe  Zeus (similarul roman fiind zeul Jupiter) cu planeta Jupiter. Velikovsky o identifica pe Athena ( Minerva romana) cu planeta Venus, cu toate ca similara greaca a lui Venus romana era Afrodita si nu Athena.  Acest mit este folosit, impreuna cu altele, din Egiptul antic, Israel, Mexic, pentru a sustine ideea ca  „Venus a fost ejectata ca o cometa si apoi s-a transformat in planeta, dupa contactele cu un numar de membri din sistemul nostru solar. ” (Velikovsky 1972:182).

Reactia critica la ideile esentiale ale lui Velikovsky

Validitatea aparenta a teoriei a fost respinsa de comunitatea fizicii, deoarece lantul de evenimente cosmice propus de Velikovsky se opunea legilor de baza ale fizicii.

Critica fundamentala impotriva cartii din partea comunitatii astronomice a fost ca mecanica celesta din carte era in opozitie cu mecanica lui Newton si cu legile conservarii energiei si conservarii momentum-ului angular (Bauer 1984:70). Velikovsky a fost de acord ca planetele nu se comporta in cartea sa conform cu legile miscarii si gravitatiei universale ale lui Newton . El a sugerat ca fortele electromagnetice ar putea fi cauza miscarii planetelor, cu toate ca astfel de forte intre corpurile astronomice sunt zero. (Friedlander 1995:11-12).

volcano

Carl Sagan a scris ca temperatura ridicata a suprafetei planetei Venus era cunoscuta inainte de cartea lui Velikovsky si ca Velikovsky a inteles gresit mecanismul motivational al incalzirii planetei Venus. Velikovsky afirma ca Venus s-a incalzit din intalnirea cu Pamantul si cu Marte. El nu a inteles, de asemenea, efectul de sera de pe Venus, care fusese elucidat mai inainte de astronomul Rupert Wildt.  De fapt, Venus este fierbinte datorita apropierii de soare, iar orice caldura produsa de miscarile celeste ar fi disparut de mult.

Sagan trage concluziile:   „(1)  temperatura respectiva nu a fost specificata in cartea lui Velikovsky;  (2) mecanismul propus pentru provocarea acestei temperaturi nu este adecvat;  (3) suprafata planetei nu se raceste in timp; si (4)  ideea unei temperaturi ridicate la suprafata lui Venus a fost publicata in jurnalele astronomice inainte cu zece ani si cu argumentari corecte.

Carl Sagan a argumentat de asemenea ca „Ideea lui Velikovsky ca norii de pe Venus sunt compusi din hidrocarburi sau carbohidrati nu este nici originala, nici corecta.” Sagan noteaza ca prezenta gazelor hidrocarbonice (cum sunt gazele petrolifere) de pe Venus a fost sugerata mai devreme si abandonata de  Rupert Wildt, ale carui lucrari nu au fost luate in seama de Velikovsky. De asemenea, in 1962, sonda spatiala Mariner 2 a raportat gresit ca a descoperit hidrocarburi pe Venus, iar presa a popularizat greseala. Aceste erori au fost corectate, iar Sagan a concluzionat ca: „nici Mariner 2 si nici alte investigatii urmatoare ale atmosferei lui Venus nu au gasit dovezi pentru existenta hidrocarburilor sau carbohidratilor. „(p. 113).

Tim Callahan, editorul de la Skeptic, afirma ca atmosfera lui Venus este in contradictie totala cu cartea Worlds in Collision. „…De fapt, atmosfera lui Venus este formata mai ales din dioxid de carbon – carbon, in forma sa oxidata -, impreuna cu nori de acid sulfuric. De aceea, nu putea sa poarte o astfel de atmosfera cu ea pana la Jupiter si nu poate fi sursa hidrocarburilor care reactioneaza cu oxigenul in atmosfera noastra, (pamanteana) pentru a produce carbohidrati. Ipoteza lui Velikovsky este falsa prin existenta dioxidului de carbon in atmosfera de pe Venus.”
Conform cu astronomul Philip Plait, ipoteza lui Velikovsky este falsa, deoarece Luna are  orbita sa aproape circulara, si pentru care durata unei luni nu s-a schimbat sensibil in 5.800 de ani de cand evreii folosesc calendarul lunar: „Daca Venus s-ar fi apropiat de Pamant atat de mult incat sa schimbe continutul atmosferic (adica mai aproape de 1.000 km, sau 600 de mile de suprafata Pamantului), asa cum a afirmat Velikovsky,…Luna ar fi fost aruncata la propriu in spatiul interplanetar. …Cel putin, orbita sa ar fi fost profund schimbata, facuta mai mult eliptica. Daca Venus ar fi facut ceva din ceea ce afirma Velikovsky, orbita Lunii ar fi fost schimbata.”

Privind emisiunile (zgomotele) radio ale lui Jupiter, Sagan a aratat ca  „toate obiectele emit semnale radio, daca sunt la o temperatura deasupra lui zero absolut”. Caracteristicile esentiale ale semnalelor radio de pe Jupiter – care sunt nontermale, polarizate, radiatii intermitente, conectate cu  centurile de particule ce il inconjoara pe Jupiter, prinse in puternicul sau camp magnetic – nu sunt prezise nicaieri de Velikovsky. Mai mult, ‚predictia’ sa nu este legata esential de tezele fundamentale ale lui Velikovsky. Ghicind ceva bine nu demonstreaza neaparat o cunoastere sau o teorie corecta. Sagan a concluzionat ca  „nu exista nici un caz in care ideile lui Velikovsky sunt in acelasi timp originale si consistente cu teoriile fizicii …”.

Postat de @demeter 🙂

Reclame

Comentarii

1. maya - 15/07/2009

Buna seara si buna sa va fie inima!
🙂

2. maya - 15/07/2009

Nimic NU este intimplator pe lumea aceasta si pornind de la aceasta premiza,nici „teoria” lui I.Velikovsky nu este intimplatoare.

Fie si numai pentru a ne pune intrebari,fie si pentru a ne „testa” daca sintem capabili sa acceptam idei ce ar rasturna intreg sistemul de valori al omenirii. Istoria este „presarata” de intimplari/teorii larg contestate la vremea lor. Cei care le-au creat au fost/sint ante-mergatorii civilizatiilor;acest lucru a fost/este valabil la toate nivelele si in toate domeniile.

3. maya - 15/07/2009

Theo-Phyl
🙂
Sanatate,ca-i mai buna decit toate!

4. maya - 15/07/2009

Mie,repet mi-a placut cartea! Tare,tare mult!
I.Velikovsky – pentru taria cu care si-a aparat teoria,toata stima!

5. maya - 15/07/2009

Noapte buna,vise placute si colorate!
Ingerasii sa va aiba in paza! 🙂

6. maya - 15/07/2009

tibi
🙂
ma bucur pentru tine;sa aduci un strop de soare grecesc intr-o sticla pentru noi!
”ochii care nu se vad se uita”

numai “unii”, uita ochii care nu se vad,ori noi nu sintem unii! 🙂
Vacanta placuta in continuare si bucurii pina “la cer”

7. bibliophyle - 16/07/2009

multzumesc maya 🙂 ne auzim astazi


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat asta: