jump to navigation

Immanuel Velikovsky – 2/ Ideile Controversate 13/07/2009

Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21).
Tags: , , , , ,
trackback

142-0Cartile lui Immanuel Velikovsky  folosesc mitologia comparata si surse literare stravechi (inclusiv Biblia) pentru a argumenta ca Pamantul a suferit contacte catastrofice cu alte planete (in special Venus si Marte) in timpuri foarte vechi. Velikovsky se pozitioneaza printre catastrofisti, printre care se numara  Hans Bellamy, Ignatius Donnelly, si Johann Gottlieb Radlof, astronomii britanici Victor Clube si Bill Napier, care a spus „. . . Velikovsky nu este primul dintre noii catastrofisti….; el este ultimul dintr-o serie de catastrofisti traditionali, mergand pana in timpurile medievale si probabil si mai inainte.” Velikovsky a argumentat ca efectele electromagnetice joaca un rol important in mecanica celesta. El a propus de asemenea o cronologie revizuita pentru Egiptul antic, Grecia, Israel si alte culturi din Orientul Apropiat. Cronologia revizuita are ca scop explicarea asa-zisei “epoci intunecate” din Estul Mediteranei (ca. 1100 – 750 BCE) si reconcilierea istoriei biblice cu arheologia si cronologia egipteana.

In general, teoriile lui Velikovsky au fost respinse sau ignorate de catre comunitatea academica.   Cu toate acestea, cartile sale s-au vandut bine si au castigat un suport entuziast in cercuri largi, adesea stimulate de tratamentul nedrept al lui Velikovsky de catre lumea academica “ortodoxa”. Controversele din jurul cartilor sale si receptarea ideilor sunt numite adesea ca „the Velikovsky affair” (“afacerea Velikovsky”).

Ideile lui Velikovsky

Cu toate ca Velikovsky a publicat o duzina de lucrari stiintifice in jurnalele medicale si psihanalitice intre 1920 – 1930, cartile pentru care a devenit cunoscut au fost scrise in anii 1940, in timp ce traia la New York. El si-a rezumat ideile principale intr-un  affidavit in noiembrie 1942 si in doua pamflete Scripta Academica, intitulate Theses for the Reconstruction of Ancient History (1945, Teze pentru reconstructia Istoriei Antice) si Cosmos without Gravitation (1946, Cosmos fara gravitatie).

Pentru ca ideile sale sa nu fie respinse in totalitate, din cauza imperfectiunii uneia dintre ele, Velikovsky a ales sa le publice ca pe o serie de carti, destinate unei audiente largi, separand propunerile sale in privinta istoriei antice de ariile mai relevante din fizica. Structura principala a intregii sale opere poate fi rezumata in incercarea rezolvarii unei probleme: aceea ca Velikovsky a considerat insuficienta corelarea in scrierile sau dovezile arheologice intre istoria biblica si ceea ce este cunoscut ca istorie in Orientul Apropiat, in special privind Egiptul.

142-1

Velikovsky a cercetat si cautat mentionari comune ale evenimentelor in lucrari scrise si in Ipuwer papyrus in care credea ca a gasit inscrisuri egiptene despre Exodul israelitilor. Mai mult, a interpretat aceste inscrisuri ca descrieri ale unei mari catastrofe naturale. Velikovsky a incercat sa investigheze cauza fizica a evenimentului Exodului si a extrapolat istoria inainte si inapoi, din punctul sau de vedere, comparand inregistrarile scrise si miturile din culturile tuturor continentelor locuite, folosindu-le pentru a incerca sincronizarea inscrisurilor istorice, avand ca scop si prezicerea a – ceea ce el credea – catastrofelor naturale, periodice, viitoare care pot fi globale.

El a ajuns la anumite idei-concluzii inter-disciplinare, radicale, care ar putea fi rezumate astfel:

 • Planeta Pamant a suferit catastrofe naturale pe scara globala inainte si in timpul istoriei scrise a umanitatii.
 •  Exista inregistrari ale acestor catastrofe in analizele geologice si arheologice. Disparitia multor specii a avut loc din cauza catastrofelor si nu prin mijloacele explicate de Darwin.
 • Catastrofele care au avut loc in istoria omenirii si in memoria ei sunt inregistrate in mituri, legende si istoria scrisa din toate culturile si civilizatiile antice. Velikovsky a aratat concordantele dintre inscrisurile diferitelor culturi si a sugerat ca ele se refera la aceleasi evenimente reale. De exemplu, amintirea potopului este inregistrata in Biblia ebraica, in legenda greaca a Deucalion-ului si in legenda Indiana Manu. Velikovsky a inaintat ideea psihanalitica de “Amnezie culturala” ca un mecanism in care aceste inscrieri literare au fost privite mai degraba ca mituri si legende.
 • Cauza acestor catastrofe naturale consta in intalniri dintre Pamant si alte corpuri ceresti din sistemul solar – cu ceea ce numim acum planetele Saturn, Jupiter, Venus si Marte, acestea avand orbite diferite fata de memoria umana.
 • Pentru a explica mecanica celesta necesara si permisiva acestor schimbari din configuratia sistemului solar, Velikovsky s-a gandit ca fortele electromagnetice ar putea juca cumva un rol mai mare pentru a contracara gravitatia si mecanica orbitala.

142-2

Cateva dintre catastrofele specifice, postulate de Velikovsky includ:

 • O sugestie ca Pamantul a fost candva satelitul unui corp ceresc “pro-Saturn”, inainte de a atinge orbita solara curenta.
 • Potopul lui Noe a fost cauzat de proto-Saturn intrand intr-un stadiu de nova, astfel aruncand mult din masa proprie in spatiu.
 • O sugestie ca planeta Mercur a fost implicata in catastrofa Turnului lui Babel.
 •  Jupiter a fost de vina pentru catastrofa care a distrus “Cetatile Campiei” Sodoma si Gomora.
 • Contacte periodice apropiate cu o cometa apropiata de Venus, care a pornit de pe Jupiter si care au dus la evenimentele Exodului (c. 1500 BCE) si incidentul lui Joshua cu “soarele care a incremenit”.
 • Contacte periodice apropiate cu Marte, care au dus la tulburari de masa, violente, in secolele 8 si 7 BCE.

Asa cum am spus, Velikovsky a construit conceptual tot acest material la inceputul anilor ’40. Cu toate acestea, in timpul vietii, in timp ce continua sa faca cercetari si sa tina seminarii si conferinte despre ideile sale, el a publicat numai portiuni selectate din opera sa catre public :

 • Worlds in Collision (1950) discuta despre inscrisurile literare si mitice ale catastrofelor legate de Venus si Marte.
 • Portiuni din  Revised Chronology (Cronologia revizuita) au fost publicate ca Ages in Chaos (1952, Ere in haos)), Peoples of the Sea (1977, Oamenii marii) si Rameses II and His Time (1978, Ramses al II-lea si timpul sau)
 • Earth in Upheaval (1955, Pamantul in turbulenta) relata despre dovezile geologice pentru catastrofele naturale globale.

142-3

Ideile lui Velikovsky asupra evenimentelor cauzate de  Saturn / Mercury / Jupiter nu au fost niciodata publicate, iar manuscrisele arhivate sunt foarte putin dezvoltate.

Dintre toate ideile muncii sale, Velikovsky a publicat cel mai putin despre cele legate de rolul electromagnetismului in astronomie. Cu toate ca apare ca retractand ideile sale din monografia din 1946, Cosmos without Gravitation (Cosmos fara gravitatie), nici o retractare nu apare evidenta  in  Stargazers and Gravediggers (Astronomi si arheologi). Cosmos without Gravitation, pe care  Velikovsky a trimis-o in bibliotecile universitatilor si catre oamenii de stiinta, a fost probabil un catalizator la reactia negativa si agresiva a astronomilor si fizicienilor la prima ei prezentare. Cu toate acestea, exista entuziasti fata de ideile lui Velikovsky, cum sunt:  Ralph Juergens , Earl Milton, Wal Thornhill, si Donald E. Scott care au imbratisat si dezvoltat aceste teme si au propus un scenariu in care stelele sunt formate nu din fuziune nucleara interna, ci din curenti galactici electrici.

Asemenea idei nu gasesc insa suport in literatura academica conventionala.

Postat de @demeter 🙂

Reclame

Comentarii

1. demeter - 13/07/2009

Buna seara la toata lumea. Sper sa va placa….

2. maya - 13/07/2009

Buna seara si buna sa va fie inima!
🙂
Ne-a placut!Tare mult!

3. maya - 13/07/2009

Off topic!
Azi,13 iulie este aniversarea zilei de nastere a unui bun prieten de pe blog – Arizonianul! (poienitza lui CP)
La multi ani,multa,multa sanatate,bucurii,fericire si tot binele din lume! Prietenii sint prieteni,chiar daca sint virtuali!

pentru Arizonianul; sa auzim numai de bine!
Marcel Iures – Doamne,niciodata!
http://www.trilulilu.ro/kor3cvi/091c36cd316329

4. demeter - 13/07/2009

Buna seara Maya!
Ii dorim si noi toate cele bune si ne bucuram la fiecare postare a Domniei Sale.

5. demeter - 13/07/2009

Pentru toata lumea prezenta, o urare de bine si viata lunga,

6. maya - 13/07/2009

Buna seara Demeter!
🙂
Arizonianul este un prieten virtual pe care l-am „cunoscut” aproape de 2 ani in poienitza lui Cristian Patrasconiu; in ultima vreme a fost foarte,foarte bolnav si a suferit niste interventii pe cord.

Ma bucur acum sa ii urez „La multi,multi ani” din toata inima! 🙂

7. demeter - 13/07/2009

Maya,
Imi pare rau pentru prietenul tau. Se pare ca in ultimul timp o gramada de lume are ghinion, inclusiv seful.

8. maya - 13/07/2009

Motto: Dr. Carl Sagan: “De ce aceasta carte este cea mai combatuta si cenzurata din toate timpurile?” Simplu, cartea poate fi adevarata!

Asa este! Si din punctul meu de vedere,cartea/teoria poate fi adevarata!
Mie personal mi-a placut tare,tare mult si chiar daca „teoria” dezvoltata de catre autor poate parea „stiintifico-fantastica”,nu ar fii nici prima,nici ultima teorie care ulterior s-a dovedit a fi adevarata!

Vorba lui N.Bohr (parafrazez):numai ceea ce este absurd,pina la urma se adevereste a fi adevarat!

9. maya - 13/07/2009

demeter

S-a intimplat ceva cu seful? 😦

10. demeter - 13/07/2009

Maya,
Daca te uiti la toti scriitorii de SF (ceea ce cred ca nu este cazul la Velikovsky) de la Nautilius al lui Jules Verne la Asimov si ceilalti ,constatam ca aprope toate s-au adeverit. Mai ramane sa populam alte planete (sau sa te terraformam). Frumusetea sta in visare. Probabil ca noi nu o sa apucam si aceste lucruri, dar ceea ce am trait a fost frumos, ca „realizari” de SF.

11. demeter - 13/07/2009

Maya,
Seful a cazut de pe o scara (din pod, de la aprox. 4 m) pt. ca nu m-a asteptat. Bine ca este numai un ligament si un ghips, plus un doctor f.f. bun. -am facut rost de un cadru, asa ca se poate misca limitat si lucreaza peste zi cat se poate. Acum se odihneste, iar eu fug sa-i mai dau cate ceva.

12. maya - 13/07/2009

demeter

Imi pare tare,tare rau de cele intimplate lui Theo-Phyl 🙂
Vrind,nevrind imi vine sa spun – bine ca nu a fost mai rau!
Regret sincer cele intimplate!
Te rog sa ii transmiti toata compasiunea mea,dar in acelasi timp si toate urarile mele de bine si de sanatate!

Si un Katralion de „energii pozitive si de bine”!

13. maya - 13/07/2009

Theo-Phyl
🙂
Multa,multa sanatate si sa te faci grabnic sanatos!
Regret cele intimplate!

14. demeter - 13/07/2009

Maya.
Saru’ mana pt. urari. E voinic si se va face bine. Si vorba ta, bine ca nu a fost mai rau. Ii transmit de toate si se va bucura. Cum au iesit dulceturile?

15. maya - 13/07/2009

Foarte,foarte bune! Acum ma laud singura! 😆
Azi am ajuns mai tirziu acasa si nu am putut „sa intru” mai devreme pe blog;curios este faptul ca ieri am avut sentimentul ca s-a intimplat „ceva” cu Theo-Phyl! Imi pare sincer rau ca din pacate „sentimentul” s-a adeverit!
Dar,repet;bine ca nu a fost mai rau!

16. demeter - 13/07/2009

Maya,
Scumpa de tine. O gramada de prieteni m-au sunat ca ne-au visat si nu tocmai bine. Dar, e bine ca nu a fost mai rau. Mai urmeaza un RMN, un alt consult si sper sa aiba rabdare cu ghipsul. Ma bucur pt. tine. Si eu am facut, de capsuni si gem de caise. Bune…zice seful.

17. maya - 13/07/2009

Immanuel Velikovsy – om de exceptie,destin de exceptie!
Este sigur ca „teoria” lui nu este SF!

Mi s-a intimplat ca anumite carti pur si simplu „sa vina spre mine” – cartea lui este o astfel de carte! NU eu am ales-o,ea m-a „ales” pe mine!
Este o carte extraordinara,este o carte de exceptie! De cite ori o recitesc,o fac cu foarte,foarte mare placere!

18. maya - 13/07/2009

Sint convinsa de faptul ca si dulceata ta este ff buna! Felicitari!

Acum, pe linga mine Mos Ene „da tircoale”; mintenas cinta cucu’ si trebuie sa ma duc la lucru’

Se aude usor filfiit de aripi de ingeras!Am sa ma rog lui Doamne,Doamne sa il faca bine pe Theo-Phyl!
Noapte buna,ingerashii sa va aiba in paza!

19. demeter - 13/07/2009

Maya,
Nu stiu daca s-au publicat in lb. romana si alte volume ale lui. Urmeaza partea III si IV, extrem de interesante. Incerc sa sintetizez parerile pro si contra, plus ceea ce este insolit in munca sa. A avut parte de lovituri din partea academicilor cat cuprinde pentru ca si-a „bagat nasul” in alte specialitati (el fiind un excelent doctor, de altfel). A avut si numerosi sustinatori. Iar faptul ca aceasta carte s-a vandut foarte bine i-a adus si mai multe lovituri de la altii care au avut ghinion cu operele lor. El si-a lasat prin testament manuscrisele unei editoare, dar, familia ( in special fetele) a pus mana pana la urma pe acestea si nu prea au mai dorit sa le publice.

20. demeter - 13/07/2009

Maya si la toata lumea,
Noapte bunicica!

21. noradamian - 14/07/2009

demeter,

salut!

mai intai imi pare nespus de rau de necazul lui Teophyle!!
Acuma îi doresc din tot sufletul refacere grabnica!

22. bibliophyle - 14/07/2009

dragele mele salut.

Ruperea unui „ligament colateral” este intradevar un lucru dureros, dar imi da posibilitatea de a scrie 3 saptamani, pentru ca aceasta este singura activitate posibila. In alta ordine de idei, un om cu incredere in Dumnezeu, intrevede si binele in acest rau. Putea fi mult mai rau.

Ne auzim in postarile de astazi si inca o data multzumesc pentru grija si bunele cuvinte 🙂

23. noradamian - 14/07/2009

Demeter
Ceea ce am aflat din lucrarile stiintifice ale lui Velikovski sunt lucruri noi, nu numai prin substanta lor dar si prin valoarea data de cercetarile savantului I.V. si de interesul starnit in epoca si dupa aceea.
Altfel spus SF -ul intra in acest fel, legitim, in realitate, desigur doar partial…
Si ducand lucrurile mai departe, starneste alte intrebari despre mistere nedezlegate care asteapta un savant de talia lui Immanuel Velikovski…

24. noradamian - 14/07/2009

bibliophyle,

ma incanta optimismul tau, felul in care vezi lucrurile!…

Multa sanatate!!

O zi frumoasa si linistita!

25. bibliophyle - 14/07/2009

@nora, multzumesc din suflet – nu suntem noi Esenieni – fii luminii? 😆

26. noradamian - 14/07/2009

asa e, bibliophyle! 😆


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat asta: