jump to navigation

Immanuel Velikovsky – 1 / Date Biografice 11/07/2009

Posted by Theophyle in Carte Contemporana (sec. 20-21).
Tags: , , , ,
trackback

Motto: Dr. Carl Sagan: “De ce aceasta carte este cea mai combatuta si cenzurata din toate timpurile?” Simplu, cartea poate fi adevarata!

141-0Immanuel Velikovsky (nascut la Vitebsk, Rusia, acum Belarus, 1895-1979)   a fost un eminent om de stiinta, emigrat in SUA, bine cunoscut pentru un numar de carti controversate, care au reinterpretat evenimentele din istoria veche, mai ales bestseller-ul Worlds in Collision, publicat in 1950.  Inainte de a fi scriitor, a fost unul din fondatori  Universitatii din Ierusalim, Israel si un respectat doctor psihiatru si psihanalist. Immanuel Velikovsky a invatat in copilarie mai multe limbi straine si a urmat gimnaziul in Moscova, pe care l-a absolvit cu medalie de aur in 1913, specializari in matematica si limba rusa. Velikovsky a calatorit in Europa si Palestina inainte de a urma medicina la Montpellier, Franta, dupa cursuri pre-medicale la Universitatea din Edinburgh.  S-a intors in Rusia inainte de inceperea Primului Razboi Mondial absolvind si aici Universitatea din Moscova – medicina in 1921.

Dupa terminarea studiilor Velikovsky a plecat din Rusia la Berlin. Acolo, cu sprijinul financiar al tatalui sau, a editat si publicat o serie de lucrari stiintifice, traduse si in ebraica, sub titlul Scripta Universitatis Atque Bibliothecae Hierosolymitanarum („Scrieri al Universitatii si Bibliotecii din Ierusalim„). L-a convins si pe cunoscutul sau Albert Einstein sa pregateasca volumul de matematica si fizica. Pe baza acestor scrieri stiintifice ale celor doi s-a pus piatra de temelie a Universitatii Ebraice din Ierusalim; apoi, universitatea a donat copii dupa Scripta catre bibliotecile altor institutii academice, in schimbul publicatiilor acestora, ajutand in felul acesta crearea unei biblioteci proprii.  In 1923, Velikovsky s-a casatorit cu o tanara violonista  Elisheva Kramer.

141-1

Psihiatru

Intre 1924 si 1939 Velikovsky a trait in ceea ce se numea Protectoratul Britanic al Palestinei, practicand  medicina (generala, si ca psihiatru si psihanalist – a studiat cu elevul lui Sigmund Freud, Wilhelm Stekel, in Viena). In timpul acestor ani a scris peste o duzina de lucrari de specialitate, publicate in jurnale medicale si de psihanaliza, inclusiv una din 1930, prin care sugereaza (prima data in istoria medicinei) ca epilepsia este caracterizata printr-o encefalograma anormala – ceea ce acum a devenit o procedura de diagnosticare de rutina, si de asemenea o lucrare inedita despre interpretarea viselor lui Freud – Imago.

Emigrarea in SUA si cariera ca scriitor

In 1939, in preajma unui noi razboi mondial, Velikovsky si-a luat un an sabatic si a plecat la New York cu familia, intentionand sa-si petreaca acel an facand cercetari pentru noua sa carte Oedipus and Akhnaton (care, inspirata de cartea lui Freud  Moses and Monotheism (Moses si Monoteismul), explora posibilitatea ca Faraonul Akhenaton sa fie legendarul Oedipus.  Freud a argumentat ca Akhenaton, faraonul monotheist egiptean, era sursa principiilor religioase pe care Moses le-a predat poporului lui Israel in desert.  Pretentia lui Freud (si a altora inaintea lui) era bazata in parte pe asemanarea Psalmului 104 din Bible cu un imn egiptean, descoperit pe peretele mormantului generalului Ai, al faraonului, in orasul  Akhetaten. Pentru a argumenta falsitatea afirmatiei lui Freud, si ca sa dovedeasca ca Exodul a existat, Velikovsky a cautat probe ale Exodului in documente egiptene. Unul din aceste documente a fost  Ipuwer Papyrus, care, a considerat el, ca a consemnat evenimente similare cu Plagile Biblice din Egiptul antic. Deoarece Egiptologia conventionala a datat Ipuwer Papyrus mult mai devreme decat orice date consemnate in Biblie pentru Exod (ca. 1500—1450 BCE) sau data Exodului acceptata de multi care acceptasera cronologia conventionala a Egiptului  (ca. 1250 BCE) Velikovsky trebuia sa revizuiasca sau sa corecteze cronologia conventionala.

In cateva saptamani dupa sosirea in SUA, a inceput al doilea Razboi Mondial.  Tangential cu proiectul sau initial, Velikovsky a inceput sa dezvolte teoria radicala a cosmologiei catastrofice si alte teorii prin care revizuia cronologia acceptata, pentru care a devenit notoriu.

Tot restul razboiului, acum rezident in New York, a continuat cercetarile si a scris despre ideile sale, cautand modalitati de a le face cunoscute in mediul academic si publicului. In particular a publicat doua pamflete scurte Scripta Academica rezumand teoriile sale, in 1945 Theses for the Reconstruction of Ancient History (Teze pentru reconstructia istoriei antice) si Cosmos Without Gravitation (Cosmos fara gravitatie). A trimis o copie a celei de-a doua astronomului  Harlow Shapley in 1947, ceea ce va avea numeroase repercursiuni.

In 1950, dupa ce 8 edituri i-au respins manuscrisul Worlds in Collision (Ciocnirea lumilor), editura Macmillan, care avea o prezenta masiva in mediul academic, i-a acceptat-o. Chiar inainte de aparitie, cartea a fost invaluita intr-o controversa vehementa, cand  Harper’s Magazine a publicat un editorial laudativ despre ea, ca si Reader’s Digest. Articolele au intrat in atentia lui Shapley, care se opusese publicarii cartii, fiind familiar cu ideile lui Velikovsky prin pamfletul primit, Cosmos Without Gravitation (Cosmos fara gravitatie). Shapley a amenintat ca organizeaza un boicot al editurii Macmillan pentru publicarea acestei carti si de aceea, cartea a fost transferata dupa doua luni la editura Doubleday. Volumul a fost un bestseller in SUA. In 1952, Doubleday a publicat urmatoarele carti ale lui Velikovsky, Ages in Chaos (Ere in haos) , urmata de  Earth in Upheaval (Pamantul in turbulenta – un volum geologic –n.mea upheaval insemna procesul de formare al muntilor) in 1955. In Noiembrie 1952, Velikovsky s-a mutat din Manhattan la Princeton, New Jersey.

In anii 1950-1960, Velikovsky a fost persona non grata in colegii si universitati. Dupa aceasta perioada a primit multe cereri de a da lecturi si seminarii. A conferentiat, de obicei unor multimi in numar record, la universitati din SUA. In 1972, profilul public al lui Velikovsky s-a ridicat si mai mult cand   Canadian Broadcasting Corporation i-a dedicat un documentar de o ora la TV si acesta a fost urmat de un documentar de o jumatate de ora la BBC in 1973.

In restul anilor ‘70 Velikovsky si-a dedicat o mare parte din timp si energie ca sa demonstreze falsitatea criticilor sai din mediul academic si a continuat sa tina conferinte in SUA, Canada si Europa.   
In ultimii doi ani din viata sa a reusit sa publice inca doua volume din seria Ages in Chaos series: Peoples of the Sea (Oamenii marii -(1977) si Rameses II and his Time (1978).

In anii 1990 o mare parte din manuscrisele nepublicate ale lui   Velikovsky, impreuna cu esee si corespondenta au puse pe website-ul   Velikovsky Archive . In 2005, fiica lui Velikovsky Ruth Sharon a donat intreaga sa arhiva Bibliotecii Universitatii Princeton.

Zilele urmatoare “Ciocnirea Lumilor” (Aparuta in Ro. la Editura Lucman) si ideile controversate ale lui Velikovsky

Postat de @demeter 🙂

Reclame

Comentarii

1. maya - 11/07/2009

Buna seara si buna sa va fie inima!
🙂

2. bibliophyle - 11/07/2009

@maya, Servus draga 🙂

3. maya - 11/07/2009

Am cartea „Ciocnirea lumilor” – trebuie sa recunosc cu mina pe inima ca cel putin pe mine m-a fascinat aceasta teorie dezvoltata de catre Immanuel Velikovsky.

Nu spun nici ca teoria este adevarata,dar nici nu spun faptul ca nu ar fi fost posibila. Exista o posibilitate,chiar daca infima.

Nu ar fii prima teorie din lume contestata,nici primul autor contestat sau controversat,sa nu amintesc numai de Galilei.

Oricum apreciez cerbicia cu care autorul si-a „aparat” la teoria.

4. maya - 11/07/2009

Theo-Phyl
🙂
Servus!

5. maya - 11/07/2009

La National tv – filmul „Ultimul imparat” (al Chinei) – super film!

6. bibliophyle - 11/07/2009

@maya, si pe mine personal cartea m-a impresionat. Este clar ca Velikovsky nu a fost un „neica nimeni”, omul si-a sacrificat cariera pentru o ideie, si asta zice mult despre om 🙂

7. bibliophyle - 11/07/2009

@maya, l-am vazut de cateva ori, da este un film bun 🙂

8. maya - 11/07/2009

Indiferent daca teoria dezvoltata de autor in cartea „Cicnirea lumilor” este adevarata sau nu,ceea ce este sigur este faptul ca a fost un erudit.

9. noradamian - 11/07/2009

bibliophyle, maya,

servus!

🙂

10. maya - 11/07/2009

Theo-Phyl

am citit cartea de citeva ori si parca cu fiecare recitire cartea cu a ei teorie imi devenea tot mai draga;am remarcat de asemenea multitudinea de cunostinte din diverse specialitati pe care autorul le avea.

Faptul ca si-a aparat teoria = cartea cu cerbicie toata viata este un gest de „jos palaria”/toata stima si mindria.

Cred si sint chiar mai mult decit convinsa de faptul ca pentru un autor/scriitor o carte este „sufletul” lui pus nu pe note,ci in litere si cuvinte. Este ca si propriul lui copil.

Tu care ai carti scrise, poti sa imi confirmi asta?

11. bibliophyle - 11/07/2009

@nora, servus 🙂

12. maya - 11/07/2009

nora
🙂
Servus!

13. bibliophyle - 11/07/2009

@maya, chiar daca teoria lui este gresita, cartea merita citita 🙂

14. maya - 11/07/2009

In ceea ce priveste „identitatea” lui Moise – exista mai multe variante.
Pentru mine personal nu conteaza neaparat ce „natie” a fost Moise;
conteaza ceea ce a facut el.

Moise este unul din personajele mele preferate.

15. bibliophyle - 11/07/2009

@maya, Moise a fost un eponim. Adica cateva personaje „adunate” intr-un singur personaj 🙂

16. noradamian - 11/07/2009

Felicitari lui Demeter pentru prezentare!

N-am citit nimic de Velikovsky până acum,de aceea nu-ndraznesc sa-mi dau cu parerea!

Înainte de a afla ce spune cartile sale,insa, destinul lui mi se pare fabulos 🙂

17. maya - 11/07/2009

Si fiecare autor care scrie despre el prezinta „o fateta” a acestui personaj???

18. noradamian - 11/07/2009

ce spun cartile, scuze 😆

19. maya - 11/07/2009

nora

I.Velikovsky a avut un destin de exceptie si a scris o carte de exceptie;teoria lui despre „ciocnirea lumilor” a fost contestata atit in cursul vietii lui cit si dupa moartea sa.

20. bibliophyle - 11/07/2009

@nora, Velikovsky a fost un savant de elita. A speculat intens despre lucruri care au fost (dintre putinele) acceptate unanim in colectivitatea academica. Toti, dar absolut toti au fost impotriva lui. Singurii care au fost de partea lui au fost cititorii care l-au acceptat si au cumparat cartile dand posibilitatea de a studia mai intens teoriile pe care le-a formulat. Personal nici eu nu cred in teoriile lui, asta nu inseamna ca nu-l admir profund 🙂

21. maya - 11/07/2009

nora
In esenta este vorba despre „ciocnirea” planetei Venus cu Pamintul si impactul pe care acest fenomen l-a avut asupra vietii pe planeta albastra,atit asupra fenomenelor naturale,cit si asupra fenomenelor sociale,dar mai ales religioase.

22. bibliophyle - 11/07/2009

maine @demeter o sa povesteasca pe indelete povestea cartii 🙂

23. maya - 11/07/2009

Autorul considera ca din momentul „ciocnirii” planetei Venus de Pamint, planeta a fost „zeificata”
ASTAR/Istar/Isis/Venus guverna fertilitatea,sexualitatea,razboiul
Simbolul ei:calul,leul,sfinxul,porumbelul si o stea incadrata de un cerc
Planeta VENUS era manifestarea vizibila a acestei zeitati astrale

VENUS se afla in interiorul orbitei parcurse de Pamint in jurul Soarelui,fiind a doua ca distanta fata de Soare,dupa planeta Mercur

de pa Pamint este cel mai stralucitoar astru de pe cer dupa Soare si Luna

este numit Luceafarul de dimineta/Luceafarul de seara

Traseul planetei Venus
la fiecare ciclu de 8 ani revine in acelasi punct de pe cer (stelele care apar astazi linga ea astazi sint altele) = s-a deplasat 1/5 in zodiac (astronomic)

dupa fiecare 40 de ani ( 8x 5) face “un salt” complect prin zodiac revenind la punctual din care a pornit

aceasta miscare are o exactitate extraordinara si astfel a putut fi folosit drept ceas si calendar

in traiectoria ei pe cer planeta pare sa descrie
o stea cu 5 colturi in jurul Soarelui – acest traseu sta la baza pentagramei – (imagine mistica)

steaua in 5 colturi este/era si simbolul astrologic al Ierusalimului (????)

24. noradamian - 11/07/2009

maya,
bibliophyle,

am inteles din filmulet ca e vorba de ciocnirea cu Venus si efectele care au urmat… Ceva inedit! Mi s-a parut ca e foarte convins de ceea ce spunea.

Asteptam postarea lui Demeter sa ne lamureaca mai mult.

Oricum, deduc ca a avut o contributie remarcabila la evolutia cunoasterii si un curaj extraordinar! 🙂

25. noradamian - 11/07/2009

bibliophyle,
maya,

Acuma ma retrag, nu inainte sa va spun

Noapte buna si linistita!

Somnul sa va fie dulce!

🙂

26. bibliophyle - 11/07/2009

@nora, asta este adevarata poveste – CURAJUL unui autor impotriva „consacratilor” impotriva „autoritatilor absolute” – sa-ti pui „viata” profesionala (si personala) pentru o ideie – mai rar 🙂

27. bibliophyle - 11/07/2009

@nora, noapte buna si vise plcute 🙂

28. maya - 11/07/2009

De cite ori „intilnesc” un om deosebit,un autor deosebit imi aduc aminte de o emisiune de pe vremuri de la radio;se numea
O viata pentru o idee

Immanuel Velikovsky a trait „o viata pentru o idee”

29. maya - 11/07/2009

nora
🙂
Noapte buna si ingerasii sa te aiba in paza!

30. maya - 11/07/2009

Theo-Phyl
🙂
Noapte buna,vise placute si colorate!
Ingerasii sa te aiba in paza!

31. bibliophyle - 11/07/2009

@maya, multumesc si tie noapte buna citeste maine daca ai timp postarea pe Paleografia (noua – postata astazi) 🙂

32. maya - 11/07/2009

Theo-Phyl
🙂
Sigur ca am sa citesc;cu multa atentie si placere!

33. bibliophyle - 11/07/2009

@maya, hai la culcushala 🙂


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat asta: