jump to navigation

Romanul Istoric: Taina Inchizitorului Eymerich 28/05/2009

Posted by Theophyle in Carte Contemporana (sec. 20-21).
Tags: , ,
trackback

Valerio Evangelisti (nascut la 20.06.1952, in Bologna, unde traieste si astazi) este unul dintre cei mai populari scriitori italieni de proza fantastica, SF si horor. Este cunoscut mai ales pentru seria sa de romane avandu-l ca personaj principal pe inchizitorul Nicolas Eymerich si pentru trilogia Nostradamus (traduse si in lb. romana). Cateva din cartile sale sunt vazute ca parte din curentul literar “Noul Epic Italian”.   Evangelisti a terminat stiintele politice in 1976 cu o teza istorico-politica.

Pana in 1990 cariera sa a fost mai ales academica si a lucrat si pentru Ministerul Italian de Finante (departamentul Trezorerie). Primele sale lucrari au fost eseuri istorice, incluzand 5 carti si 40 de articole. In 1993 romanul sau  “Nicolas Eymerich, inquisitor” a castigat Premiul Urania, infiintat pentru a promova noi talente.  Au urmat alte romane, avandu-l pe Eymerich personaj principal: „Eymerich’s Chains„, 1995 (Lanturile lui Eymerich), „Eymerich’s Body and Blood„, 1996 (Corpul si sangele lui Erymerich), „Eymerich’s Mystery„, 1996 (Misterul lui Eymerich), Cherudek (1997), („Picatrix, the Stairway to Hell”, 1998 (Picatrix, scara spre infern),”Eymerich’s Castle„, 2001 (Castelul lui Eymerich), Mater terribilis (2002).

116-1

Nicolas Eymerich este un personaj istoric real, membru al ordinului Dominicanilor si Mare inchizitor in Spania. S-a nascut  in 1320 in Gerona, Catalonia si a murit in 1399. Interpretarea data de Evangelisti personajului este cruda, acesta actionand fara mila in interesul Bisericii Catolice impotriva amenintarilor naturale sau supernaturale. In acelasi timp este inzestrat cu o inteligenta iesita din comun si o cultura fenomenala.  In romanele seriei el investigheaza fenomenele misterioase ale Europei Medievale si biografia lui Eymerich, care  influenteaza multe din evenimentele istorice ale epocii; de multe ori, solutia ghicitorilor vine din povestirile narate alaturi de tema principala, care se deruleaza si in prezent si in viitor.

Taina inchizitorului Eymerich” a fost tradusa in lb. romana si a aparut in 2005, la editura ALLFA, fiind considerata ca “Una dintre cele mai originale creatii literare ale ultimelor decenii’. Evangelisti, pentru a da viata personajelor, a amestecat diverse pasiuni: politica, SF, istorie (studiata aprofundat), psihiatrie, ezoterism, horror, rezultand o literatura de reconstructive istorica.si poate mai mult decat atat.

116-2

Un alt succes a fost in 1999, (tradus in lb.romana si in numeroase alte limbi straine) – trilogia “Magus”, o biografie romantata a faimosului autor de profetii  Nostradamus. Cele trei carti sunt: „The Omen” (Profetia ), „The Deceit („Deceptia)  si „The Abyss” (Abisul), cu mare succes peste tot. S-a adaugat a patra carte “Magus: Il Romanzo di Nostradamus” (Magul: Romanta lui Nostradamus), publicata in 2000.

Romanele lui Evangelisti sunt extrem de apreciate in Franta (unde au castigat numeroase premii), Spania, Germania si Portugalia. In prezent este directorul magazinului Carmilla. In ultimii ani a scris cateva lucrari care demonstreaza atractia sa catre muzica heavy metal si anume, colectia de nuvele scurte  Metallo urlante (Metalul urlator), Black Flag (Steagul negru),  Antracite (Antracit). Unul dintre ultimele sale romane “ Noi saremo tutto” (Noi vom fi totul)” parcurge mai multe decenii din secolul trecut, explorand viata lui Eddie Florio, un gangster, pe fundalul istoric al sindicatelor si ale bataliilor muncitorilor pentru drepturi civile.

Mexico este fundalul pentru urmatoarele doua nuvele: “ Il collare di fuoco” (Gulerul de foc), publicat in noiembrie 2005 si “ Il collare spezzato” (Gulerul spart) publicat in octombrie 2006.   In 2007 “La luce di Orione” (Stralucirea lui Orion) a fost publicata, a 9-a din seria Eymerich.  Ultimul sau roman este “Tortuga”, un roman despre piratii din Caraibe, publicat in 2008. 

Cateva din gandurile sale:

“Intotdeauna am lucrat singur, intre 12 noaptea si 6 dimineata, in biroul meu, cu berea si tigarile alaturi. Sunt orele  cand sunt lasat in pace de toata lumea.. Astazi lucrez la mai multe proiecte, iar suma cercetarilor este enorma, avand in vedere natura istorica a scrierilor mele.

In cartea,” Taina inchizitorului Eymeric” . Eymerich are o confruntare cu  Wilhelm Reich, din care pare ca iese invingator. In realitate, ceva s-a schimbat in sufletul sau. In romanele care urmeaza el va avea confruntari cu adevaratul sau dusman, partea feminina. O parte feminina abstracta in Cherudek, mai concreta in  Picatrix, pana la ultimul meu roman. Oricine poate gasi aici o paralela marcanta cu una din temele romanelor despre Nostradamus, text care furnizeaza cheia si pentru intelegerea ciclului Eymerich.

Pot sa adaug ca intotdeauna caut teorii stiintifice capabile sa se apropie de magie si sa dea explicatii unor credinte strabune. Pe de alta parte, cred ca stiinta tinde adesea sa cada in pacatul pozitivist de a crede ca rezultatele sale sunt imbatabile, tratand de eretic pe oricine pune intrebari, chiar daca acesta se inspira din metode stiintifice. Cateodata, acesti eretici au cate ceva de spus.  De exemplu, consider timpul ca pe un factor subiectiv. Adevarul timpului ne scapa. Prezentul, ca si trecutul sunt filtrate in cartile mele atunci cand este vorba despre Eymerich.   In cateva din cartile mele recente imi doresc ca cititorul sa se intrebe daca aventura are loc cu-adevarat sau daca personajul principal l-a visat. Oameni ca Eymerich suprevietuiesc in epoca lor si reapar in timpurile noastre cu tot cortegiul de monstrii si halucinatii.

Spiritualismul care se regaseste in cartile mele …(multi compara cartile mele cu cele ale lui Umberto Eco…il admir enorm, dar nu avem nimic in comun)…am luat in considerare un univers in care realitatea materiala poate fi modelata in parte de gandire.  In gandirea mea am fost inspirat de Plotin, Hermès Trismegiste, dar si de Jung si Heisenberg. Cu toate acestea, nu cred cu adevarat in aceasta conceptie: nu cred orbeste in nimic. Este pur si simplu o ipoteza intelectuala care imi place. Poate ca ea raspunde unor intrebari pe care mi le pun fara sa vreau. 

 Am descoperit acum multi ani ca multe dintre arhetipuri corespund unor anumite valori. Cred ca batalia ancestrala care se poarta si astazi este intre simbolurile  masculin si feminin, soarele si luna, cultura si natura, castigate pana in prezent de primul dintre antagonisti. Dar scopul nu ar trebui sa fie victoria unuia, ci mai degraba un acord. Trebuie sa adaug ca fac apel la un mare numar de simboluri pentru a ajunge la subconstientul  cititorilor mei. Din cauza aceasta, pentru o perioada din viata mea, am fost colaborator si prieten cu un psihiatru terapeut italian, de mare reputatie. 

Nu sunt interest de ocultism, ci de ezoterism, ca filozofie si de conceptia universului dominat de ratiune.  Intre ocultisti si ezoteristi exista un conflict istoric. In seria despre Nostradamus, el este subiectul principal si nu profetiile sau pasiunea sa pentru magia neagra. Nu ma intereseaza fantomele, mesele care se misca sau previziunile despre viitor.”

postat de @demeter

Comentarii

1. Elena Agachi - 28/05/2009

Frumos! A propos de „soarele si luna”, niste cruci pozate de Dumitru intr-un sat de langa Iasi:
http://dumitruagachi.wordpress.com/2009/05/27/pietre-in-iarba-26-05-09/

2. bibliophyle - 28/05/2009

@Elena salut, Crucea a doua sub „Crucea Malteza”, are o inscriptionare, FOARTE interesanta, poate Dumitru sa-mi trimita un JPG mai clar, adica cu o rezolutie mai mare? Asi fi recunoscator. Multzumesc 🙂

3. Elena Agachi - 28/05/2009

Teofil, buna seara! O sa-i transmit! Si mie mi se pare superba!

4. Elena Agachi - 28/05/2009

Oricum, inedita pe aici…

5. noradamian - 28/05/2009

demeter, elena, bibliophyle,

salut!

🙂

Demeter, ai un sac mare din care scoti mereu carti si autori surprimzători!
Pe langa roman, mi se par deosebit de interesante si gândurile lui. Diferenta intre ocultism si ezoterism, relatia intre arhetipuri, foarte interesant.

6. bibliophyle - 28/05/2009

@nora, salut. Sper ca esti bine.

Valerio Evangelisti, tip interesant, candideaza la parlamentul europen din partea comunistilor italieni 🙂 Eu ma crezut intodeauna ca este fascist 😆 Numai de centru nu ete, chiar interesat tipul si scrie bine!

7. Elena Agachi - 28/05/2009

Nora, va sarut!

8. tibi - 28/05/2009

servus
TUTUROR

Am trecut numai sa va salut :).

demeter & Teofil

In curind o sa incep sa cred ca tot ce am citit eu pina acum, a fost numai ‘apa de ploaie’ 🙂

9. tibi - 28/05/2009

Azi nu pot zabovi; asta seara petrec in famile.

Ne mai citim si miine ! Bine ? 🙂

O seara placuta in continuare
TUTUROR

10. bibliophyle - 28/05/2009

@tibi, salut. O seara placuta 😆 Ai tot timpul, esti tanar, iti aduci aminte 😆

11. noradamian - 28/05/2009

demeter,bibliophyle,

o zi placuta!

🙂

12. noradamian - 28/05/2009

elena, tibi;

noapte buna!

🙂

13. tibi - 30/05/2009

servus
TUTUROR

🙂

Nu mai e mult si va fi

http://www.bookfest.ro/

14. tibi - 30/05/2009

O sa caut la Bookfest cite ceva din luuuunga lista pe care o tot completez 🙂 !

Dupa care o sa vad eu cum si cind o sa le mai si citesc pe dumnealor carticelele.

15. bibliophyle - 30/05/2009

@tibi, salut.
Pana atunci ajung si eu in RO 🙂

16. bibliophyle - 30/05/2009

@postare noua 😆


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat asta: