jump to navigation

Jurnalism Nemuritor: Bob Woodward 10/05/2009

Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21), Jurnalism.
Tags: , ,
trackback

101-1Robert U. Woodward s-a nascut in Geneva, Illinois, in 1943. Tatal sau a fost un avocat de success si a sperat ca fiul sa-i urmeze exemplul.   A urmat cursurile Universitatii Yale in istorie si literatura engleza. S-a inrolat in Marina SUA pentru 4 ani cand escaladarea razboiului din Vietnam de-abia incepuse.  La sfarsitul carierei militare, in 1970, Woodward a fost acceptat la Harvard Law School, dar a ales sa urmeze o cariera in journalism, angajandu-se pentru o perioada de proba neplatita de 2 saptamani la Washington Post. Nici unul din cele 17 reportaje scrise in acea perioada nu a fost publicat, editorii considerandu-l nepregatit pentru un ziar de oras metropolitan si l-au angajat la un saptamanal suburban The Montgomery County Sentinel.

101-2Obosind repede de rutina zilnica a inceput sa vaneze stiri pe cont propriu, devenind in scurt timp reporterul principal al ziarului, astfel ca Post l-a reangajat pentru a urmari cazurile din politie de la ora 19 la 7 dimineata. Peste zi circula prin oficiile guvernamentale si culegea orice informatie care s-ar fi putut dovedi folositoare. Intr-o sambata dimineata, in 17 iunie 1972, editorul ziarului Post l-a informat pe Woodward ca cinci barbati cu camere si echipamente de urmarire electronice au fost arestati pe cand intrau prin efractie in cartierul general al Comitetului National Democratic din cadrul complexului de birouri Watergate. Woodward a fost desemnat sa scrie stirea impreuna cu alt reporter mai tanar, dar cu mai multa experienta, Carl Berstein.

Cu toate ca cei doi reporteri au fost in stare sa lege  intrarea prin efractie de la sediul Partidului Democratic cu  agentii operativi din interiorul Casei Albe si de campania de realegere a lui Richard Nixon, nu au putut dovedi implicarea directa a presedintelui sau a personalului superior. Alte stiri au aparut, afacerea s-a musamalizat, iar Nixon a fost reales cu o larga majoritate de voturi.

Cand ziarul Post a perseverat in investigatii, Presedintele Nixon a cerut anularea licentelor de televiziune pentru Post media. Cu ajutorul editorului Ben Bradlee, Woodward si Bernstein au continuat sa urmareasca povestea si incet au descoperit o imensa obstructionare a justitei si abuz de putere. Woodward a obtinut informatii de valoare de la o persoana numita “Deep Throat” Criticii lui Woodward au pretins ca acest informator era o inventive proprie. Pentru 30 de ani identitatea informatorului a fost cunoscuta numai de Woodward, Bernstein si Bradlee.

101-3

In august 1974, Presedintele Nixon, a demisionat din functie si a acceptat o iertare in alb asupra oricaror actiuni pe care le-a comis ca presedinte. Cartea lui Woodward and Bernstein, All The President’s Men, (Toti oamenii presedintelui)  a devenit un  best-seller national si transformata intr-un film de success. O a doua carte a lui Woodward and Bernstein asupra colapsului administratiei Nixon The Final Days (Zilele finale), a fost de asemenea un mare success.

Deep Throat, sursa secreta si vitala in scandalul Watergate a fost numarul doi in FBI, W. Mark Felt,  Post confirmand dupa 30 de ani acest lucru, la varsta de 91 de ani, in 2005.  In calitate de oficial  numarul 2 si 3, intr-o perioada cand FBI se batea pentru independenta fata de administratia Presedintelui Richard Nixon, Felt avea mijloacele si motivatia de a ajuta la dezvaluirea supravegherii secrete, trucurilor murdare si coruptiei, care au dus la demisia Presedintelui Nixon si la sentinte la inchisoare pentru unii din personalul Casei Albe.

Identitatea lui Felt a fost dezvaluita de avocatii sai, imputerniciti de familia sa,  intr-un articol din Vanity Fair.

Cu o regularitate extraordinara, Woodward a continuat sa scrie sis a publice carti best-seller inspirate din aspectele ascunse ale vietii din America.
Acestea includ ”The Brethren: Inside the Supreme Court (Ordinul religios masculin: Inauntrul Curtii supreme;) The Man Who Would Be President: Dan Quayle (Omul care putea fi presedinte:Dan Quayle); Wired: The Short Life and Fast Times of John Belushi (Electrificat: Scurta si rapida viata a lui John Belushi) ; Veil: The Secret Ways of the CIA (Valul: Modalitatile secrete ale CIA); The Commanders (Comandamentele), o privire dinauntru asupra proceselor decizionale privind Razboiul din Golful Persic. The Agenda: Inside the Clinton White House (Agenda:Inauntrul Casei Albe a lui Clinton); The Choice (Alegerea), despre campania prezidentiala din 1996 si Maestro, despre Presedintele de lunga durata al Rezervei Federale  Alan Greenspan. Din 2003, a scris 4 carti despre Presedintele George W. Bush si razboaiele din Afghanistan si Iraq: Bush at War (Bush la razboi), Plan of Attack (Plan de atac), State of Denial (Stare de negare) si The War Within: A secret White House Story 2006-2008 (Razboiul din interior: O istorie secreta a Casei Albe).

1014Woodward l-a intervievat pe Presedintele George W. Bush de 6 ori, intr-un total de 11 ore, incluzand raspunsul la atacurile din 11 septembrie si razboaiele din Afganistan si Iraq.

Woodward continua sa scrie carti si sa faca reportaje pentruThe Washington Post, si este editor asociat. El se focalizeaza asupra presedentiei, si institutiilor din Washington: Curtea Suprema, Pentagonul, Rezerva Federala. Telefonul sau este public “pentru a fi oricand apelat daca cineva doreste sa-mi dea informatii”.

Postat de @demeter

Reclame

Comentarii

1. noradamian - 10/05/2009

Poate o sa se faca si la noi vreun film cu ziaristi celebri, dar cu alt soi de „jurnalisti ” si altfel de „film”. Eventual o comedie absurda cu „oamenii realitatii” si „ai antenelor”. Cu CTP in rolul pricipal.

2. bibliophyle - 10/05/2009

@nora,
Nici macar nu cred ca cineva ar fi interesat sa-i priveasaca sau citeasca, bineinteles in afara de romani. Ei nu trec nici un fel de standard, nicaieri 🙂

3. noradamian - 10/05/2009

bibliophyle, doar ca personaje de comedie: gaunoase, pline de importanta si cu excese verbale demne de atentia unui Eugen Ionescu… 😀

4. demeter - 10/05/2009

Nora, buna seara
cred ca sunt demne mai degraba de Caragiale…dar si el a plecat din tara dezgustat

5. noradamian - 10/05/2009

demeter,
salut!

Asa este, dar parca au depasit ridicolul personajelor lui Caragiale( alea uneori erau simpatice, in felul lor), de aceea m-am gandit la Eugen Ionescu

6. demeter - 10/05/2009

Nora,
Cel mai mult ma amuzau prezentatoarele de tv de la posturile principale, care isi spun probabil „ancore”, dupa CNN sau BBC. Cred ca daca dau din maini si din cap si tipa tare le stiu pe toate.

7. noradamian - 10/05/2009

demeter,
maimutareala care tine loc de profesionalism. 😀

Mai sunt cativa, sa fim cinstiti, care pot fi considerati meseriasi. Dar nu prea li se aude vocea, sau sunt sunt marginalizati si asta intr-o tara in care presa e libera de doua decenii! 😦

8. demeter - 10/05/2009

Nora,
De fapt balanta se regaseste intre cel care scrie editorialul unui ziar/jurnal si interesele proprietarului acelui ziar. Nu uita ca toti trebuie sa manince…

9. bibliophyle - 10/05/2009

@dem, despre ce vorbesti? Tu chiar crezi ca exista un propietar de ziar in SUA care ar indrazni sa-i spuna subiectului postari ce sa scrie, nu pe bune 🙂

10. noradamian - 10/05/2009

bibliophyle,

balanta de la noi cantareste altfel ( Acuma mi-am adus aminte de celebrul film al lui Lucian Pintilie cu Maia Morgenstern :))

O zi insorita va doresc.

😀

11. demeter - 10/05/2009

Nora,
la fel si tie…din afara se vede altfel ( eu mi-am primit papara)

12. bibliophyle - 10/05/2009

@o noapte buna Nora 🙂

13. maya - 11/05/2009

Buna ziua si buna sa va fie inima!
😆

14. maya - 11/05/2009

Stiu ca Informatzia nu este Cunoastere,dar totushi ceea ce eu ashtept de la un jurnalist este Informatzia curata,adevarata, indiferent de incarcatura „mesajului” pe care il transmite.

15. maya - 11/05/2009

demeter
😆
Felicitari pentru material!

Nu am stiut nimic despre Bob Woodward! 😦

16. maya - 11/05/2009

Theo-Phyl
😆
Absolut superb al doilea numar din BIBLIOPHIL!
Multzumesc si felicitari! 🙂

17. bibliophyle - 11/05/2009

@salut maya, multzumesc si buna ziua 🙂

18. bibliophyle - 11/05/2009

@ALL Buna Ziua si Postare Noua 😆


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat asta: