jump to navigation

Impresionism… pe Broadway cu Jeremy Irons 06/05/2009

Posted by Theophyle in 1, Teatru.
trackback

021701Celebs20ARUna din marile probleme ale teatrului este ireversibilitatea unei performante bune sau proaste. Nu exista second-chance in teatru. Daca ai prins o zi buna a unui actor te poti considera fericit, daca nu, ai fost martorul unui fiasco. “Impresionism“ de  Michael Jacobs joaca pe Broadway cu doi mari actori in rolurile principale, Jeremy Irons si Joan Allen. Piesa este de fapt un “musichall” (vodevil) cu o muzica destul de buna scrisa de Bob James jazist cu o buna reputatie in state. Din nefericire nici muzica de calitate si  nici performanta lui Jeremy Irons (care canta super)  nu au putut salva aceasta piesa, grav plictisitoare. O ora si jumatate de o performanta actoriceasca superba intr-un text teribil.  Intriga piesei se petrece intr-o galerie din Chelsea intre proprietara galeriei Katharine Keenan (Joan Allen) si preferatul ei subaltern Thomas Buckle (Jeremy Irons). Proprietara galeriei nu prea dorste sa-si vanda marfa din cauza legaturilor sentimentale pe care le are cu tablourile si Buckle-Jeramy Irons, fotograf la National Geografic nu mai poate sa lucreze din cauza unor traume petrecute in Tanzania. El hotaraste ca nu va mai fotografia pana nu-si va recapata “placerea  adevarata” („true joy”). Majoritatea distributiei este cunoscuta din multe seriale de televiziune care au rulat si pe la noi. Actori buni care sunt coplesiti de un text plictisitor. Piesa este construita din “impresii” adica flashbacks in trecutul caracterelor. Este o piesa despre doi esuati sentimental care cauta o reţeta de a unifica esuarile personale intr-una comuna. De loc credibila nici macar pe Broadway. Chiar texte searbede pot deveni atractive si umoristice intr-o performanta actoriceasca  de mare calitate pe care o ofera Jeremy Irons.

98-1

Teatrul in care s-a jucat piesa este Gerald Schoenfeld Theatre (236 West / 45th ) inca un monument de inceput de secol construit pe Broadway (1918) numit dupa Gerald Schoenfeld, decedat anul trecut, fost presedinte al celui mai important grup de teatral din NY (Shubert Organization). Bineinteles ca sala este de o mare calitate acustica rar intanita in lumea electonica din zilele noastre. Ultimul “musichall” superb care s-a jucat pe scena acestui teatru (2007)  a fost vestitul Chorus Line”  (apasa pe link, muzica fff. buna)

98-231

In sfarsit piesa a fost nasoala, muzica bunicica, Joan Allen a fost buna (putin cam isterica), Jeremy Irons a fost superb. Pana la sfarsit face banul, si numai pentru Irons! (108 USD x 2)

98-21

Comentarii

1. nora damian - 07/05/2009

Salut bibliophyle!

Ce bine face la suflet atat frumusete!
O piesa despre Monet in care joaca Jeremy Irons, nu?

Pe maine!

😀

2. nora damian - 07/05/2009

Bibliophyle,
ai retras videoclipul pus aseara, probabil din motive”tehnice” legate de platforma.
Fiind mult „Monet” acolo, intre alte capodopere impresioniste,am pus comentariul gandindu-ma la ceva putin diferit.
Cum vad acuma e vorba de un musical discutabil.
Totusi Jeremy Irons e un actor-magnet oriunde apare 😀

3. bibliophyle - 07/05/2009

@nora,
mare maestru omul asta. Este cu zece clase peste text, stie sa-si faca treaba in orice conditii, de fapt duce piesa „single-handed”. Surpriza a fost sa-l aud cantand, aduce putin la Moustaki (in pure english) 🙂

4. Elena Agachi - 07/05/2009

TEOFIL, de unde ati stiut ca e si actorul meu preferat… ? Zeul fiind Pacino, desigur…

5. bibliophyle - 07/05/2009

@elena,
ambi superbi. clase diferite. Irons este actor de teatru de la „mama lui”, extrem de cerebral, joaca foarte minor (ceece englezi numesc understatement, extrem de expresiv – urla talentul si profesionalismul. Pacino este actor de film, si asta este altceva. Nu cred ca a jucat teatru, cel putin eu nu am auzit.


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat: