jump to navigation

Umberto Eco: Memoria Vegetala 24/04/2009

Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21).
Tags: , ,
trackback

Cartea, cu numele ei original “La Memoria Vegetale” si publicata in limba romana ca “Memoria Vegetala si alte Scrieri de Bibliofilie”, nu este o carte ci o colectie de eseuri si conferinte pe care le-a dat Eco in ultimii 10 ani. Eseul central “Memoria Vegetala” a fost de fapt un discurs pe care umberto_ecoUmberto Eco  l-a tinut cu ocazia inaugurarii noii Biblioteci din Alexandria in anul 2003. In ultimii 10-15 ani, Eco a scris doua eseuri istorice, primul numit  “Ur-Fascism” (publicat in The New York Review of Books, 22 June 1995) si al doilea “Memoria Vegetala, (publicat in El Aharam, 20 – 26 November 2003). Cartea de fata, aparuta in Editura romaneasca  RAO in 2008,  este traducerea unei colectii cu acelasi nume, publicata in 2006 in Italia. Cartea contine inca  trei grupari eseistice: (1) “HISTORICA”, in care vorbeste despre carti celebre, putin cunoscute publicului larg si editii “fantoma”, eseurile din acest capitol sunt insotite de o bibliografie care numai pentru ea facea sa cumperi cartea; (2) NEBUNI INTR-ALE LITERATURII (SI INTR-ALE STIINTEI), in care se ocupa de cateva curiozitati literare, capodopere fara autor cunoscut si explica semiotice textuale impuse de secolul 21 si existente dintodeauna (paratext, epitext si periext); (3) HETEROTOPII SI FALSIFICARI , o culegere de mici eseuri pseudo-SF, spre exemplu “Ciuma Zdrentii”, o bacterie, care face ravagii in lumea cartii in anul 2080, sau  “monologul interior al unui E-book”si inca cateva eseuri scurte care pur si simplu te lasa cu gura cascata.  

85-2

Primul eseu MEMORIA VEGETALA, este de departe cel mai important din aceasta carte si poate unul din cele mai importante din toate din cate a scris. Memoria Vegetala pentru Eco sunt cartiile, care scrise pe un material vegetal (papirus, hartie) sunt urmasele Memoriei Minerale fabricata din lutul tablitelor cuneiforme sau din bazoreliefurile sau inscriptiile pe stancile orientului. Azi, sustine el ,omenirea a terminat intr-un fel un ciclu istoric intorcandu-se prin siliconul calculatoarelor la Memoria Minerala.  Continuand acest eseu cu REFLECTII ASUPRA BIBLIOFILIEI, Eco povesteste intr-un fel putin din felul lui de a privi cartiile, devenite pentru el “batranii tribului” din perioadele orale ale omenirii, vorbeste despre biblioteci, bibliofili, bibliomaniaci si biblionoclasti. Un ultim eseu al aceste prime parti sunt OBSEVATIILE UNUI COLECTIONAR, care se termina cu un discurs celebru (in lumea bibliofilior) tinut in 1345 de Richard de Bury (Richard Aungerville) – primul bibliofil,   numit in cartea lui intitulata Philobiblion. Discurs, care eu il voi transforma (probabil) in “about”-ul acestui blog.

Ce pot sa spun, cartea nu este adresata “maselor” si nici masele nu vor avea vreo placere consultand-o. Cartea este adresata iubitorilor de carte si de literatura. Eco scrie despre lucruri pe care le cunoastem si despre lucruri pe care le auzim pentru prima data, dar intr-un fel sau altul toti le-am gandit intuindu-le. Daca as fi dascal de literatura as lua primul eseu si l-as transforma in cateva lectii pentru clasele superioare de liceu. Din nefericire editura a “economisit” cateva pagini la sfarsitul cartii, si nu ne-a dat un “index al cuvintelor,” atat de necesar la cititul lui Eco.  Propun o citire langa un dictionar enciclopedic, sau langa un calculator conectat la internet.  Nu este o carte pe care eu pot sa-mi permit sa o recomand la toata lumea, pentru ca nu este pentru toata lumea. Pentru cititorii lui Eco este indispensabila. In viitoarele doua numere ale “Ziarului de Duminica” voi reproduce integral cele doua eseuri in limba engleza (The Vegetal Memory si Ur-Fascism), din nefericire nu pot fi publicate in limba romana din cauza copyright-ului in limba romana, care apartine unor edituri.

Comentarii

1. Elena Agachi - 24/04/2009

Teofil, va multumesc.. . o sa pot sa public recenzia in revista mea , Sarmis??

2. bibliophyle - 24/04/2009

@Elena,
salut, bineinteles 😆

3. maya - 25/04/2009

Bună ziua şi bună să vă fie inima!
😆
Deocamdată vă invit la o cafeluţă! 😆
😆
http://www.trilulilu.ro/pisi30/fd6b339cb949ce

4. maya - 25/04/2009

Şi un cappuccino este fooooooooooorrrrrrrrrrrrrrrtttttttttttttttteeeeeeeeeeeeee
buuuuuuuuuuuuuuuuuuunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!
😆
http://ro.dada.net/video/9513079/188_cappuccino_art/
Poftă bună! 🙂 🙂 🙂

5. bibliophyle - 25/04/2009

@maya, Buna ziua 🙂 si buna ziua la toata lumea 😆

6. maya - 25/04/2009

Theo-Phyl
😆
Servus şi toate cele bune!
Este foarte „de dimineaţă” la tine,aşa că bună dimineaţa!
😆

Kutia Shakira 😆

7. bibliophyle - 25/04/2009

@maya, inca o data salut 🙂
cum e spatele. Eu lucrez la ziar deja de 2 ore 😆

8. maya - 25/04/2009

Theo-Phyl
🙂
Eşti foarte,foarte hărnicuţ! 😆

Ceva,ceva mai bine dar nu în totalitate! Continui tratamentul!
Mintenaş merg la un pic de odihnă de coloană! 😆
Şi eu m-am trezit cu „capul în noapte”!

9. maya - 25/04/2009

Nu am citit cartea lui Umberto Eco-Memoria Vegetală,dar îmi propun „să încerc” să o citesc!

De Umberto Eco am citit numai „În Numele Trandafirului”!

PS:Cristian Pătrăşconiu este la Cluj-Napoca la congresul UDMR!

10. bibliophyle - 25/04/2009

@maya, foarte bine, ne auzim pe seara 🙂

11. maya - 25/04/2009

Theo-Phyl
😆
O zi bună şi frumoasă!

12. bibliophyle - 25/04/2009

@maya, 😆

13. dumitruagachi - 25/04/2009

Hristos a inviat! Va urez o zi frumoasa si rodnica! Am reusit sa pun ilustratia la postul despre Cosula, si invit, daca aveti timp, sa o parcurgeti!… http://dumitruagachi.wordpress.com/2009/04/23/cosula-lui-mateias-si-iorga-230409/

14. tibi - 25/04/2009

Seara buna
TUTUROR
🙂

15. bibliophyle - 25/04/2009

@dumitru, salut –

Am vazut, este si interesant si foarte estetic. Tocmai am terminat paginatia la articolul tau „Sonoritatea imnică a frescelor din Bucovina” sunt sigur ca multi oameni o sa fie multumiti. Maine o sa tiparim cateva copii sa vedem cum iese la imprimat. Poate o data pe luna o sa facem un fel de „Digest” imprimat cu lucrurile interesante ale luni. Sa fim sanatosi si sa ne ajute Dumnezeu 😆

16. bibliophyle - 25/04/2009

@tibi, salut 😆

17. tibi - 25/04/2009

Adevarat a inviat! dumitruagachi !

Splendida postarea ta !

Si cum nu se poate mai necesara in conditziile astea actuale in care sarbatorile pascale au fost grosolan deturnate … Recursul la istoria asezamintelor bisericesti este cum nu se poate mai benefica !

Si eu, am de gind sa spun ca si #maya , un simplu MULTZUMESC !

18. tibi - 25/04/2009

salut

Teofil

😆

19. bibliophyle - 25/04/2009

@tibi, Memoria Vegetala este o carte care o sa-ti faca multa placere, este de citit 🙂

20. tibi - 25/04/2009

Teofil

E deja pe lista mea ! 🙂

Am vizitat inclusiv site-ul editurii Rao si e clar ca incet, incet, reusesti sa-mi deturnezi sensul de orientare al lecturilor mele … 🙂 !

Bine-intzeles ca pentru chestia aceasta, itzi multzumesc … 🙂

21. bibliophyle - 25/04/2009

@tibi, eu scriu numai despre carti care au valoare, asa ca sper sa nu-ti para rau 🙂

22. tibi - 25/04/2009

Teofil
Am citit cred eu destul de atent postarea, dar cred ca nu sint tocmai sigur ca nostalgia lui Eco dupa ‘memoria vegetala’ este indreptatzita.
Poate ca n-am intzeles eu bine dar, progresul este inexorabil…
Nici eu nu ma simt confortabil in fatza unei cartzi electronice, prefer cartea ca ‘dar al copacilor’ , etcetera … 🙂

ps. hai ca nu-mi vine sa cred … scrii tu numai despre cartzi de valoare ???? 🙂

23. bibliophyle - 25/04/2009

@tibi, eco nu exprima nostalgie. El face numai paralele culturale si crede ca in acest proces de transformare din carte spre E-book vor muri capodopere. Pentru ca „digitalul” nu este instare de a reda alte „talente” umane care isi au locul intr-o carte scrisa si/sau tiparita 🙂

24. tibi - 25/04/2009

Teofil

Probabil ca IAR imi dau cu parerea inainte de a citi cartea 🙂 si IAR SE SUPARA ‘cititor’ pe mine … 😦 !

Nu cred ca ‘digitalul’ va ‘ucide’ capodopere.
Momentan, din cite intzeleg eu, digitalul reuseste sa popularizeze cultura la un nivel incredibil , pur si simplu …
Nu ma refer la cartzile CITITE pe digital ci, ma refer la informatzia despre aceste cartzi fundamentale, informatzie care practic nu mai are oprelisti !

Si nici nu cred ca in viitorul apropiat vor disparea iubitorii de carte in format ‘clasic’ …

25. bibliophyle - 25/04/2009

@tibi, nu numai, placerea colectionari sau a biblioteci… si multe alte placeri pe cre ni le da carte in formatul existent, nici o editie digitala nu ne poate reda senzatia cititului in forma actuala. Cu zice Eco, dupa 12 ore de stat langa un calculator el se odihneste citind un ziar sau o poezie 🙂

26. bibliophyle - 25/04/2009

@tibi, Eco vorbeste si de avantaje ale cartii digitale, de exemplu posibilitatea de a scrie ce fel de sfarsit vrei tu intr-o carte de Tolstoi spre exemplu, vrei un alt sfarsit la Razboi si Pace scrie-l sau imagineaza si scrie-l 🙂

27. dumitru agachi - 25/04/2009

Va multumesc pentru efortul dumneavoastra, Teofil si pentru cuvintele calde. Ma bucur ca postarea mea place si ca va placut si dumneavoastra Tibi!

28. tibi - 25/04/2009

Teofil

N-am ce face si pina citesc SI aceasta carte, te cred si te creditez 🙂 !

Chestia cu ‘sfirsitul’ sau ‘continuarea’ unui roman sau al unei epopei dupa placul ‘consumatorilor, e deja palpabila in serialele televizate in care producatorii, tzin cont de ‘maria sa’ publicul si ii dau ceea ce vroieste ,..

Nu se potriveste cu felul meu de a fi. Nu cred ca voi incerca vreodata sa ‘trag’ in propriul meu ‘pat al lui Procust’ vreun product literar, vreodata …

29. bibliophyle - 25/04/2009

@Dumitru, placerea este a noastra, crede-ma. De ce nu scri ceva mai „masiv” despre manastirile Bucovinei 🙂

30. bibliophyle - 25/04/2009

@tibi, sa fi sigur ca aceasta carte o sa-ti placa (si cred eu, mult) 🙂

31. tibi - 25/04/2009

Teofil

In acest moment, in Romania s-a iscat o isterie nejustificata bineintzeles, pentru ca fost un mic cutremur de pamint de intensitate 5,4 pe scara Mercalli. 🙂

32. bibliophyle - 25/04/2009

@tibi, oahu 😦 sunt pagube, raniti 😦

33. tibi - 25/04/2009

uuups

am gresit ! a fost de 5,4 pe scara Richter 🙂 Fleac !

34. tibi - 25/04/2009

Teofil

NU sint pagube, NU sint ranitzi, este numai isteria provocata de MEDIA ! Punct !

35. bibliophyle - 25/04/2009

@tibi, bine ca au despre ce sa vorbeasca. 🙂

36. tibi - 25/04/2009

Teofil

Probabil ca media din Romania ar face un capat de afis si din falsa problema a ‘cresterii omizilor pe frunze de mesteacan’ ! 🙂

Ca PROBLEMA omidelor care cresc pe tematica frunzelor de DUDa e deja jenanta … 😛

37. bibliophyle - 25/04/2009

@tibi, ai ce citi in ziarul de maine, crede-ma.

38. maya - 25/04/2009

Buna seara si buna sa va fie inima!
😆

39. bibliophyle - 25/04/2009

@maya, salut 😆

40. tibi - 25/04/2009

servus draga maya 😆

41. maya - 25/04/2009

tibi
😆
Daca esti pe blog,atunci este OK! 🙂
La noi nu s-a simtit nimicutza,nimicutza!Din fericire!

42. maya - 25/04/2009

tibi
😆

43. maya - 25/04/2009

Theo-Phyl
😆

44. maya - 25/04/2009

dumitru
😆

45. tibi - 25/04/2009

maya

E nevoie de ceva mai mult decit fleacul acesta ca sa ma sperie ceva pe mine …. 🙂

Sigur ca e OK !

46. bibliophyle - 25/04/2009

@All, exact timpul sa inchizi televizorul si sa citesti o carte buna 🙂

47. maya - 25/04/2009

tibi
🙂
Deci nu esti „sperios”!

48. maya - 25/04/2009

Domnilor, plec sa-mi odihnesc „lombo-flombo”! 😆
Ma bucur ca sinteti bine! 🙂
Sa aveti grija de voi! 🙂

Toate cele bune,iar cele rele sa se spele!
Pe miine!

Doamne indura-Te spre noi!

49. maya - 25/04/2009

Theo-Phyl
😆
O zi buna in continuare!

Kutia Shakira 😆

50. bibliophyle - 25/04/2009

@maya, noapte buna si ai grija de tine 🙂

51. maya - 25/04/2009

tibi
😆
Naopte buna,vise frumoase si colorate!

52. maya - 25/04/2009

Theo-Phyl
🙂
tibi
🙂
dumitru
🙂
@all

Ingerasii sa va aiba si sa ne aiba in paza!

53. bibliophyle - 25/04/2009

maya 😆

54. tibi - 25/04/2009

maya

In fatza unor ‘evenimete’ deosebite, oamenii se comporta indeobste in doua moduri diferite : se sperie, sau, NU ! 🙂

Cei care se sperie , sint fie oameni perfect lucizi care stiu EXACT ce se intimpla si care stiu deci de ce ar trebui sa se sperie, fie oameni care habar nu au de nimic si care s-au nascut DEJA speriatzi 🙂 . Adica, ignorantzii care se sperie in orice soi de conditzii….

Cei care NU se sperie, sint cam la fel : fie sint oameni PERFECT lucizi care intzeleg ca nu au de ce sa se sperie, fie sint atit de paraleli cu imediatetzea inconjuratoare, incit nici macar nu intzeleg de ce ar trebui sa se sperie … 🙂

Deci, EU NU sint ‘sperios’ . 🙂

55. tibi - 25/04/2009

noapte buna !
draga maya

🙂

56. dumitruagachi - 25/04/2009

Efectul nevoii de a sti despre cum se simt cei din Bucuresti in urma cutremurului a fost blocarea telefoniei mobile si fixe… Cutremurul a fost lung, la amplitudinea maximă a durat vreo 3 min, iar durata totala a fost de 4 min si 28 sec. Dar, cum spun si cei de la Institutul de Fizica Pamintului, cutremurul e la adincimea obisnuita pentru Vrancea, 120 Km, si o alta caracteristica (benefica) este ca astfel de sisme mai reduse consuma din energia focarului. Seismele vrincene pina la 6… 6,8 nu produc distrugeri. Marmureanu: „asteptam un astfel de seism de 5,2 chiar 6”; „Vrancea cind se rupe se rupe”, iar replicile daca sunt sunt mult mai reduse….

57. bibliophyle - 25/04/2009

@dumitru, multzumesc pentru date. Daca toata lume este OK si internetul merge, atunci speram numai la bine 🙂

58. dumitruagachi - 25/04/2009

Marmureanu (I.F.P.) a precizat ca s-au refacut calcule si datele exacte sunt: 5,1 grade pe scara Richter si s-a produs la o adicime de 100 km, la fel ca cel din 26 oct. 2004

59. bibliophyle - 25/04/2009

@dumitru multzumesc 🙂

60. noradamian - 26/04/2009

Va salut cu voiosie!
Pentru ca discutiile despre cutremur revin in actualitate, va transmit ce am primit eu prin e-mail din State zilele trecute:

„CUTREMUR
Va rugam cititi si transmiteti mai departe – v-ar putea salva viata voua si celor dragi!!!
Extras din articolul lui Doug Copp despre „Triunghiul vietii”, editat de LarryLinn.

Numele meu este Doug Copp. Sunt seful Salvarii si Managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internationale de Salvare (ARTI), cea mai experimentata echipa de salvare.

Informatiile din acest articol vor salva vieti in caz de cutremur.
M-am tarat in interiorul a 875 de cladiri prabusite, am lucrat cu echipe de salvare din 60 de tari, am fondat echipe de salvare in mai multe tari si sunt membru a mai multe echipe de salvare din diferite tari.

Am fos Expertul Natiunilor Unite in Micsorarea Dezastrelor (UNX051-UNIENET) timp de doi ani.
Am lucrat la fiecare dezastru major din lume din 1985, exceptand ezastrele simultane..

In 1996 am facut un film care a demonstrat metodologia mea de supravietuire ca fiind corecta. Guvernul Federal Turc, orasul Istambul, „Universitatea din Istambul”, Case Productions si ARTI, au cooperat pentru a filma acest test stiintific.

Am prabusit o scoala si o casa cu 20 de manechini inauntru. Zece manechini s-au „aplecat si acoperit” si 10 manechini i-am folosit in metoda de supravietuire „triunghiul vietii”. Dupa ce cutremurul simulat a avut loc, am intrat printre daramaturi si am intrat in cladire pentru a filma si a documenta rezultatele. Filmul, in care am practicat tehnicile mele de supravietuire sub conditii direct observabile si stiintifice, relevante pentru prabusirea de cladiri, au aratat ca ar fi fost 0% supravietuitori pentru metodele cu „aplecat si ascuns”. Ar fi fost mai probabil 100% supravietuire pentru oamenii care ar fi folosit metoda mea, „triunghiul vietii”. Acest film a fost vazut de milioane de telespectatori la televiziunea din Turcia si restul Europei si a fost vazut in USA, Canada si America Latina, pe programul RealTV.

Prima cladire in care am intrat, a fost o scoala in Mexico City, in timpul cutremurului din 1985. Toti copii erau sub bancile lor. Fiecare copil a fost zdrobit pana la grosimea oaselor lor. Ar fi putut supravietui daca s-ar fi intins jos, langa bancile lor, pe culoarele dintre banci. M-am intrebat de ce copiii nu erau pe culoarele dintre
banci.. Nu am stiut atunci ca acelor copiii l-i s-a spus sa se ascunda sub ceva stabilit dinainte, cand cladirile s-au prabusit, greutatea tavanelor care au cazut pe obiectele de mobilier, le-au zdrobit pe acestea din urma, lasand un spatiu sau vid langa ele. Acest spatiu este ceea ce eu numesc „triunghiul vietii”. Cu cat obiectul e mai mare, cu atat e mai puternic si se va compacta mai putin. Cu cat obiectul se va compacta mai putin, cu atat va fi mai mare vidul (golul) si cu atat mai mare probabilitatea ca persoana care foloseste acest gol pentru siguranta nu va fi ranita.

Data viitoare cand priviti cladiri prabusite, numarati „triunghiurile” pe care le vedeti formate.. Sunt peste tot. Este cea mai comuna forma pe care o vei vedea intr-o cladire prabusita.. Sunt peste tot. Am antrenat Departamentul de Pompieri din Trujillo (populatia de 750.000) cum sa supravietuiasca, sa aiba grija de familiile lor si sa-i salveze pe altii in caz de cutremur..

Seful salvarii din Dpartamentul de Popieri din Trujillo este profesor la Universitatea Trujillo. M-a insotit peste tot. Si-a dat declaratia personala: „Numele meu este Roberto Rosales. Sunt seful salvarii din Trujillo. Cand aveam 11 ani, am fost prins inauntrul unei cladiri prabusite. Aceasta situatie a aparut in timpul cutremurului din 1972, care a omorat 70.000 de oameni. Am supravietuit in „triunghiul vietii”, care a existat langa motocicleta fratelui meu. Prietenii mei, care au nimerit sub pat si sub mese, au fost zdrobiti si omorati. (da mai multe detalii, nume, adrese, etc.). Sunt exemplul viu al „tiunghiului vietii”. Prietenii mei sunt exemplul „aplecat si acoperit”.

DOUGG COPP sfatuieste:

1) Oricine care pur si simplu „se apleaca si se acopera” cand cladirile se prabusesc, este zdrobit si ucis. De fiecare data, fara exceptie. Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau masini, sunt intotdeauna zdrobiti.

2) Cainii, pisicile si copii mici sunt uneori in mod natural ghemuiti in pozitia fetala. Si tu ar trebui sa faci la fel in caz de cutremur. Este un instinct de supravietuire natural. Poti supravietui intr-un mic gol. Du-te langa un obiect, langa o canapea, langa un obiect mare si voluminos, care se va comprima intr-o oarecare masura, dar care va lasa un gol langa el.

3) Cladirile din lemn sunt cele mai sigure cladiri in timpul unui cutremur. Motivul este simplu: lemnul este flexibil si se misca cu forta cutremurului. Daca acea cladire din lemn se prabuseste, sunt create mari goluri de supravietuire. De asemenea, cladirile din lemn au mai putina greutate concentrata car se poate prabusi. Cladirile din caramizi se vor sparge in caramizi individuale. Caramizile vor cauza multe rani, dar mai putine trupuri zdrobite decat lespezile din beton.

4) Daca esti in pat, pe timp de noapte si apare un cutremur, pur si simplu rostogoleste-te jos din pat. Un vid de siguranta va exista in jurul patului. Hotelurile pot obtine o rata mai mare de supravietuire in cutremure, daca pun un semn pe spatele usii fiecarei camere, spunandu-le ocupantilor sa se intinda pe podea, langa baza patului, in timpul unui cutremur.

5) Daca apare un cutremur in timp ce te uiti la televizor si nu poti scapa usor iesind pe geam sau pe usa, atunci intinde-te jos si ghemuieste-te in pozitie fetala, langa canapea sau un obiect mare.

6) Toti care se aseaza sub usa de la o intrare cand cladirea se darama sunt omorati. Daca stai sub usa de la o intrare si tocul usii cade inainte sau inapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Daca tocul cade in parti, vei fi taiat in doua de intrarea usii. I oricare din cazuri vei fi omorat.

7) Niciodata sa nu mergi la scari. Scarile au un moment de frecventa diferit (se leagana separat de partea principala a cladirii). Scarile si restul cladirii se lovesc reciproc in continuu, pana cand are loc prabusirea scarilor. Oamenii care se duc pe scari inainte sa se prabuseasca, sunt ciopartiti de treptele scarii. Sunt mutilati oribil. Chiar daca imobilul se prabuseste, nu mergeti pe scari. Scarile sunt cea mai de asteptat parte a cladirii de a fi avariate. Chiar daca scarile nu sunt prabusite de cutremur, s-ar putea prabusi mai tarziu, cand ar putea fi aglomerate cu oameni. Ar trebui intotdeauna sa fie verificate chiar daca restul cladirii nu este avariat.

8) Mergeti langa zidul exterior al cladirilor sau in afara lor daca este posibil – este mult mai bine sa fi langa exteriorul unei cladiri decat in interior. Cu cat esti mai in interior fata de perimetrul exterior al cladirii, cu atat este mai mare probabilitatea ca drumul tau de scapare sa fie blocat.

9) Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiti cand soseaua de deasupra cade intr-un cutremur si le zdrobeste vehiculele; ceea ce s-a intamplat cu lespezile dintre puntile de trecere ale Autostrazii Nimitz. Victimele cutremurului din San Francisco au stat in interiorul vehiculelor. Au fost toti omorati. Ar fi putut cu usurinta sa supravietuiasca iesind afara si intinzandu-se langa vehiculele lor, spune autorul. Toate masinile zdrobite au avut goluri de aproximativ 1,5 m langa ele, cu exceptia masinilor care au avut coloane cazute direct peste ele.

10) Am descoperit, in timp ce ma taram inauntrul unei institutii ziaristice si al altor institutii cu multa hartie, ca hartia nu se taseaza. Se gasesc goluri mari in jurul teancurilor de hartie”

61. bibliophyle - 26/04/2009

@nora salut,

interesant material sper sa nu fie nevoie de aceste instructiuni 😆

62. Pauza: Inainte de a uita « Bibliophyle’s Blog - 10/08/2009

[…] era inca in forma “vegetala,”  (vezi postarea despre Memoria Vegetala a lui Umberto Eco, aici). Intorcandu-ne la stadiul primar (evoluat, insa) de memorie “minerala” (siliconul […]


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat: