jump to navigation

Romanul Fantastic sau Fantasticul Literar (3) 09/04/2009

Posted by Theophyle in 1, Antologii, Carte Medievala, Renastere.
Tags: , , ,
trackback

Dante Alighieri (1265 – 1321), este primul sommo poeta („poet în cel mai înalt grad”) de limbă italiană. Dante   a fost primul “creator de universuri” l-au urmat cu mai mult sau mai putin succes zeci de autori. Parte  din ei au ajuns celebri cu opere nemuritoare alti a fost uitati si de generatiile in care au trait.  73-1Ibn al-Nafis/sec 13  (Theologus Autodidactus – Risālat Fād il ibn Nātiq) contemporan cu Dante si-a schimbat un capitol dupa ce la citit pe Dante, cateva luni inainte de moartea sa, Thomas More/sec 16, se foloseste de intelocutorul fictiv pentru a introduce “dialogurile diferentiate”, asemanator lui  Dante prin Virgiliu si Beatrice (Utopia). Jonathan Swift / sec 17-18, conditia umana in lumi diferite, necesitate penitentei, raul absolut fata de binele absolut (Guliver),  Aldous Huxley o descriere monista ale lumilor lui Dante care au fost construite dintr-un material profund Catolic (The Doors of Perception/ Usile Perceptiei), J. R. R. Tolkien / sec 20, in acţiunea  Stăpânului Inelelor care se petrece într-o preistorie alternativă, toate ilustratiile si motivele structurale ale Pământului de Mijloc sunt de origine dantiana. Ţinuturile din Pământul de Mijloc sunt populate de stafiile purgatoriului lui Dante. (The Lord of the Rings – Stăpânului Inelelor, Hobbit si Quenta Silmarillion). Pentru a intzelege exact la ce ma refer propun o incursiune scurta in reprezentarile plastice ale „Comediei Divine” ale  lui Dante, urmati va rog acest link- Cu putina rabdare  rasfoiti prin imaginarul lui Dante vazut de marii pictori ai tuturor vremurilor, Sandro Botticelli, Salvador Dali, Gustave Doré, Alessandro Vellutello:

http://www.divinecomedy.org/divine_comedy.php3?gallery?contents

73-2

Dante, povesteste primul lui biograf Giovanni Boccaccio, (Trattatello in laude di Dante) spunea ca cel mai semnificativ eveniment al tinereţii, a fost întâlnirea în 1274 cu Beatrice (nobila florentină Bice di Folco Portinari), pe care o vede în numai trei ocazii, fără să fi avut oportunitatea de a-i vorbi vreodată. Îndrăgostit de ea până la adoraţie, Beatrice devine simbolul angelic al graţiei divine, pe care o va cânta exaltat în „Divina Commedia„. Se cunoaşte puţin despre educaţia primită de Dante, dar creaţiile sale scot în evidenţă o erudiţie deosebită pentru timpurile sale. A fost profund impresionat de filozofia şi retorica lui Brunetto Latini, care apare ca figură importantă în „Divina Comedie”. În Florenţa, audiază prelegerile de filozofie şi teologie la şcolile franciscane (pe lîngă biserica Santa Croce) şi dominicane (la biserica Santa Maria Novella), studiind mai ales pe Aristotel şi pe Toma d’Aquino . Se ştie că în 1285 Dante se afla în Bologna şi este foarte probabil să fi studiat la vestita Universitate din acest oraş. În 1292, doi ani după moartea Beatricei în urma unor complicaţii postnatale, Dante începe să scrie „La Vita Nuova”. În acelaşi timp se angajează în viaţa politică turbulentă din acel timp, imaginând în persoana împăratului „Sfântului Imperiu Roman” mitul unei posibile unităţi politice. Dante se înscrie în corporaţia medicilor şi farmaciştilor, şi în cea a bibliotecarilor, cu menţiunea de „poet”. Se afiliază fracţiunii „Guelfilor albi”, care se opuneau influenţei papei Bonifaciu al VIII-lea Caetani. În 1295 este trimis în San Gimignano cu o misiune diplomatică iar în 1300 este ales ca magistrat, unul din cei şase „Priori” – supraveghetori ai puterii executive care alcătuia „Signoria”. La îndemnul lui Dante, liderii grupurilor antagoniste – „albii” şi „negrii” – din rândul Guelfilor, au fost exilaţi pentru a se menţine liniştea în oraş. În timp ce Dante se găsea la Roma, chemat de papa Bonifaciu VIII, fracţiunea „negrilor” preia puterea politică în Florenţa, lui Dante i se interzice prezenţa în oraş şi este condamnat la o amendă drastică. Neavând suma necesară, este condamnat la moarte dacă se va întoarce vreodată în Florenţa. Convins că a fost înşelat, Dante va rezerva un loc special papei Bonifaciu VIII într-unul din cercurile „Infernului” din „Divina Comedie”.

73-3

 In anul 1304 începe pentru Dante un lung exil, el nu se va mai întoarce niciodată la Florenţa. Petrece cea mai mare parte a exilului la Verona, în anii 1307-1309 la Paris, iar mai târziu la Ravenna. În 1316, conducerea oraşului Florenţa îl invită să se întoarcă din exil, dar condiţiile umilitoare erau aceleaşi ca pentru un infractor iertat.  În 1319 Dante este invitat la Ravenna de către Guido Novello da Polenta, conducătorul oraşului. Doi ani mai târziu, este trimis ca ambasador la Veneţia. În timpul călătoriei de întoacere, suferă un atac de malarie şi moare în noaptea de 23/24 septembrie 1321 la Ravenna. Dante este ultimul mare exponent al culturii medievale, si primul care face trecerea spre umanismul renaşterii, tranzitie care va fi completata de Petrarca şi Boccaccio în generaţia imediat următoare.

Capodopera lui Dante, „Comedia„, (adjectivul „divina„, folosit de Boccaccio în lucrarea Trattatello in laude di Dante, apare pentru prima dată într-o ediţie din 1555), a fost începută probabil în 1306 şi terminată cu puţin timp înainte de a muri. Împărţită în trei secţiuni („Inferno”, „Purgatorio”, „Paradiso„), în operă este descrisă o călătorie imaginară în cele trei compartimente ale lumii de după moarte, în care poetul se întâlneşte cu personaje mitologice, istorice sau comtemporane lui. Fiecare personaj este reprezentantul unei virtuţi sau al unui viciu, situarea în una din cele trei lumi fiind simbolică, ca răsplată sau pedeapsă, adesea şi după criterii subiective (poetul îi întâlneşte în Infern pe adversarii lui). Dante este călăuzit prin Infern şi Purgatoriu de către poetul Virgiliu, simbol al înţelepciunii. Beatrice – fiinţa pe care a adorat-o – fiind instrumentul voinţei divine îl ajută să găsească drumul spre Paradis – acolo unde înţelege că iubirea mişcă sori şi stele (l’amor che muove il sole e l’altre stelle). Fiecare secţiune cuprinde 33 de cântece, cu excepţia primei, care are un cântec în plus servind ca introducere.  Opera oferă o sinteză a opiniilor filozofice, ştiinţifice şi politice ale artistului, interpretate literar, fantastic, alegoric, moral şi mistic. Dincolo de sensurile sale profund fantastice, „Comedia” este dramatizarea teologiei creştine medievale si reprezentarea ei intr-o fantezie de culori si sensuri profund interpretabile de cititor. „Divina Commedia” este alegoria purificării sufletului şi dobândirii liniştei interioare prin înţelepciune şi dragoste, si este fara de indoiala constructia unui univers intern in care sufletul independent de fizic i-si traieste profundele bucurii si dezamagiri ale unei existente mai mult sau mai putin implinite.  Fantasticul lui Dante este absolut personal, iubirile si uriile lui capata chip si forma asa cum si ale noastre capata in majoritatea cazurilor. Motivul religios este un pretext cultural (singurul cunoscut lui) pentru a metamorfoza sentimentele  din abstract in figurativ.  Am citit “Divina Commedie” in timp de treizeci de ani, de doua ori nu am reusit sa o termin, a treia oara am reusit. Probabil fiecare din noi traieste o Comedie Divina, avem nevoie insa sa o realizam. Un alt interesant link (daca aveti putin timp uitati-va si la celelalte linkuri in dreapta celui prezentat)

  http://www.youtube.com/watch?v=Ryx8X4JaW9Y

In postarea urmatoare vom analiza „Divina Commedia” in intregime.

Note Bibliografice:
Dante Alighieri, Divina Comedie. Infernul, text bilingv, cu versiune romanească, note, comentarii, posfaţă şi repere bibliografice de Răzvan Codrescu, Editura Christiana, Bucureşti, 2006.
Dante Vivo – Laszlo Alexandru – Ovidiu Pecican, Dialoguri despre Dante (IV-V-VI), în E-Leonardo, nr. 12-13-14/2007,08,o9).

P.S. Multe multzumiri Doamnei Elena Agachi pentru un reper bibliografic aminitit intr-un comentariu precedent.

Comentarii

1. noradamian - 09/04/2009

Salut bibliophyle,

interesanta tema, deschizatoare de multe alte orizonturi interesante prin modul de prezentare.
Superbe picturile lui Dali inspirate de Divina Comedie.
Inspirata muzica din linkul pe care l-ai pus
(mai impresionanata mi s-a parut cea de la „Infernul”)

😀

2. tibi - 09/04/2009

servus

ne citim mai pe seara … 🙂

3. bibliophyle - 09/04/2009

@salut la toata lume, sper ca sunteti bine 🙂

4. bibliophyle - 09/04/2009

@all
Un paste fericit si vizitatorilor nostri de origine Evreiasca, astazi a inceput pastele lor 🙂

Hag Sameah 😆

5. bibliophyle - 09/04/2009

salut @nora, salut @tibi, sper ca @huniad a fost OK 😆

6. maya - 09/04/2009

Bună seara şi bună să vă fie inima!
😆

7. maya - 09/04/2009

Theo-Phyl
😆
Servus!
Mă bucur că ai trecut cu bine peste „balta” Atlanticului!

Kutia Shakira – la fel! 😆

8. bibliophyle - 09/04/2009

@maya salut 😆 cum te simti? dupa cate intzeleg nu prea stai bine cu virusii 😆

Kutia este OK, doarme de rupe, eu sunt bine si inca nu m-am adaptat la orar 😆

9. maya - 09/04/2009

Theo-Phyl
🙂
Huniad a fost o gazdă foarte drăguţă şi foarte atentă cu noi! 🙂 🙂
În plus este şi ardelean,ceea ce îl face şi mai simpatic! 🙂 🙂 🙂

10. bibliophyle - 09/04/2009

baiat fain, si este jumatate de al tau 🙂

11. noradamian - 09/04/2009

Servus maya, tibi, bibliophyle,
😀

12. maya - 09/04/2009

Theo-Phyl
🙂
Azi sînt mult mai bine,pur şi simplu cohorta de viruşori m-au atacat fără milă,dar pînă la urmă i-am biruit! 🙂

Vorba „cîntecului” – dacă nu trece boala,trece bolnavul!
Din fericire a trecut boala! 😆

Febră,frisoane,tuse,etc,etc;am băut atîta ceai,încît nu mai vreau să-l văd 10 ani!

Draga de kutia Shakira cred că visează acum la plimbările din Cişmigiu! 😆

13. noradamian - 09/04/2009

bibliophyle,

e soare la NY ?

14. tibi - 09/04/2009

servus

TUTUROR

😆

15. maya - 09/04/2009

Hag Sameah!
😆 😆 😆

16. tibi - 09/04/2009

Cum am mai spus, revin mai pe seara. Acum am program de familist 🙂 !

17. bibliophyle - 09/04/2009

@salut nora
tot drumul in avion am notat materialul pt. tine in zilele urmatoare il bag la calculator si ti-l trimit 🙂

18. maya - 09/04/2009

Lui Huniad
😆
Îi transmit un servus din „măi Ardeal,Ardeal”! 😆 😆 😆

19. maya - 09/04/2009

nora
😆
Servus!

20. bibliophyle - 09/04/2009

salut @tibi 🙂 sa traiasca familia ta!! 😆

21. maya - 09/04/2009

tibi
😆
Servus!

22. noradamian - 09/04/2009

bibliophyle,

ma bucur tare! 🙂

23. noradamian - 09/04/2009

maya,

bine-ai revenit sanatoasa, sper!

🙂

24. bibliophyle - 09/04/2009

😆

25. noradamian - 09/04/2009

Hag Sameah!

Cand eram copil mancam pasca! Era tare buna 🙂

26. maya - 09/04/2009

nora
🙂
Şi eu mă bucur să te „văd”!

27. bibliophyle - 09/04/2009

@nora, aiurea este ca si cum ai manca placaj, am incercat si nu merge 🙂

28. noradamian - 09/04/2009

bibliophyle,

eram copil! Era ceva deosebit! 😆

29. maya - 09/04/2009

Theo-Phyl

Mă bucur că ai scris urarea de Paştele evreiesc;am un fost coleg care trăieşte în Israel şi am să-i trimit chiar acum o felicitare! 🙂

Hah Sameah!

Cred că un viitor subiect interesant – dacă permiţi – ar fii calendarul în istorie şi modul cum se calculează în fiecare an Paştele în marile religii monoteiste.

Ştiu că diferenţa este dată de prima Lună plină de după echinocţiul de primăvară!

30. bibliophyle - 09/04/2009

@maya
nici o problema, avem rubrica „raspunde la intrebarile vizitatorilor”

31. Elena Agachi - 09/04/2009

Bun venit , Teofil, si buna ziua tuturor! E foarte frumoasa tratarea la Dante. Va ofer un cadou, un link spre modul in care Chirnoaga a ilustrat Dante…

http://www.stdb.ro/~vasile/emuzeuc.htm

Cu drag, tuturor!

32. bibliophyle - 09/04/2009

@ Elena
salut, de fapt am vrut o tratare mai superficiala, dar tu mi-ai amintit de R. Caillois, care este un mare admirator a lui Dante, asa ca in parte esti „nasa” 🙂

33. Elena Agachi - 09/04/2009

Trăire estetică ce exprimă limita posibilului , raportată la „raţionalitate”, trăirea fantastică înnobilează şi transfigurează: „Le véritable conte fantastique intrigue, charme ou bouleverse en créant le sentiment d`une présence insolite, d`un mystère redoutable, d`un pouvoir surnaturel, qui se manifeste comme un avertissement d`au – delà, en nous et autour de nous… „ (Castex, 1951 : 70) ; concept, idee, interpretat, « modulat » necontenit de către opera literară, fantasticul este o ameninţare continuă pentru lumea dominată de raţionalitate :
„Le fantastique est…l`idée que notre monde…peut à tout moment être derangé, transgresé, bouleversé…être perçu autrement que par la raison raisonnante, devenir un champ d`inconstance…une chimère, le mouvement même de l`imaginaire.” (Baronian, 1978 : 23).
Ca şi mitul în integralitatea sa, fantasticul este discurs definit astfel în sensul „vocii” singulare, specifice, aproape suspecte. Este un „alt” discurs într-o ordine singulară: „Discours de l`imaginaire, discours de l`incertitude envisagée comme une conviction. […] Discours de contre – culture” (I. Bessière, 1974), „…sans statut, sans identité réelle…Discours tenu suspect étant donnée sa volonté d`agresser… les lois et les convictions de la réalité matérielle. En quelque sorte, et parfois jusqu`à un point extrême, litérature de l`interdit.” (Baronian, 1978 :304 – 305).
Discursul fantastic instituie o altă viziune asupra lumii, complementeră percepţiei imediate, o viziune neliniştită şi neliniştitoare, deopotrivă.

34. bibliophyle - 09/04/2009

@Elena, multzumesc, interesante ilustratii 🙂

35. Elena Agachi - 09/04/2009

Nasim cu drag!

36. Elena Agachi - 09/04/2009

Marcel Chirnoaga a fost obsedat de acest tip de fantastic pe care l-as numi patologic… La e tot ce misca arata ca la Dante!

37. maya - 09/04/2009

„Iubirea care mişcă soarele şi celelalte stele”
🙂
versurile cu care încheie Dante Divina Comedie – poate că sînt cea mai frumoasă şi adevărată „definiţie” a Iubirii şi care face (poate) indirect trimitere la Legea de bază a Creaţiei,Legea Iubirii,Legea cea Nouă adusă nouă de Iisus.

38. bibliophyle - 09/04/2009

@elena, absolut adevarat

„Discursul fantastic instituie o altă viziune asupra lumii, complementeră percepţiei imediate, o viziune neliniştită şi neliniştitoare, deopotrivă.”

dar, in alta ordine de idei este si un fel de supapa prin care „ies” toate ideile sub-ratzionalul nostru si se transforama intr-un fel de argou al sufletului. Vezi la Dante, el si-a implinit visul amoros cu Beatrice

39. maya - 09/04/2009

Elena Agaghi
🙂

Am „vizitat” expoziţia! Talent,mare talent,dar trebuie să recunosc că m-au cam trecut fiorii!

40. bibliophyle - 09/04/2009

@maya, literatura iti da posibilitatea uneori sa ajungi la niste impliniri la care nu poti ajunge in realul zilnic 🙂

41. maya - 09/04/2009

Theo-Phyl

ca să poţi să aşterni pe hirtie nişte stări/sentimente trebuie mai întîi să treci prin ele/să le „guşti”,să le deguşti!

Diferenţa o face talentul/geniul! Unii numai „trec”, alţii „trec” după care pun pe hîrtie/note/culori stările/sentimentele prin care au trecut!

42. bibliophyle - 09/04/2009

@maya,
eu am o teorie care spune: „Orice om care citeste stie si sa scrie”. O parte din noi ajung sa o implineasca de facto, alti din ‘nshpe motive nu o fac. 🙂

43. maya - 09/04/2009

Omul clădeşte şi seamănă pînă în ceasul morţii.

Purgatoriul, „admis” de religia catolică este lumea în care spiritul desprins de lumea materială „pătrunde” însoţit de Lumea „ascunsă” a Dorinţelor cu care a trăit într-o puternică simbioză.

Dorinţe,pofte,pasiuni,sentimente manifeste acolo prin forme a căror durată de existenţă este proporţională cu intensitatea sentimentului întrupat de ele.
Două mari forţe domină aceste facultăţi ale sufletului -Atracţia şi Repulsia.

Lumea Dorinţei,lume de lumină şi întuneric,amestec de culori rezultat de penelul „folosit”:penelul Atracţiei sau „penelul” Repulsiei.

44. maya - 09/04/2009

Theo-Phyl

„că nu e om să nu fi scris o poezie,măcar o dat,măcar o dat în viaţa lui”
(versurile unui vechi cîntec românesc)

Ce oră este acum la NY? Dimineaţa?

45. bibliophyle - 09/04/2009

acum este pranz exact 7 ore intre noi / 1 si 24 de minute 🙂

46. maya - 09/04/2009

În purgatoriu „se zice” că spiritul este „condamnat” să rămînă în corpul dorinţei şi cum progresul cere o trecere în regiunile spirituale superioare,existenţa din Lumea Dorinţei trebuie să devină în mod obligatoriu „purgatorială.”
Ea trebuie să purifice de dorinţele care „înlănţuiesc.

47. maya - 09/04/2009

Theo-Phyl
😆
Ai luat masa de prînz?
Cîte zile durează „acomodarea”?

48. maya - 09/04/2009

Cred că nu există femeie pe lume care să nu dorească să fie iubită ca şi Beatrice!

49. bibliophyle - 09/04/2009

o noapte, doua. Intodeuna ajung (daca pot) la 7 dimineata la NY (14 in Ro), si castig toata ziua. 🙂

50. bibliophyle - 09/04/2009

@maya, da adevarat. Sa devi nemuritoare printr-un om care te-a vazut de 3 ori in viata si nu a vorbit cu tine niciodata, e ceva 🙂

51. maya - 09/04/2009

Theo-Phyl
😆
Iată că acest lucru dovedeşte fără tăgadă că iubirea adevărată este nemuritoare.

Dante a văzut în Beatrice întruchiparea pămîntească a Iubirii şi poate că împlinirea ei ar fii distros-o!

Dante s-a îndrăgostit de Iubire,iar Beatrice a fost „materializarea” ei!

52. bibliophyle - 09/04/2009

@maya, se mai intampla cate odata ca oameni sa fie indragostitzi de dragoste 😆

53. maya - 09/04/2009

Theo-Phyl
😆
Şi ce frumos trebuie să fie!

Unde dragoste nu E nimic nu E! 🙂

54. bibliophyle - 09/04/2009

probabil 😆

55. maya - 09/04/2009

Purgatoriul este „locul” unde cele mai negre dorinţi,temeri iau forme tenebroase ce pot să mistuie la infinit,dar este şi „locul” unde sufletul în care mai scînteie o luminiţă de iubire se poate salva!

56. Elena Agachi - 09/04/2009

Eeeei! iata ca frumos aluneca discutia catre iubire… Am sa remarc, Teofil, la subiect, si frumoasa carte a lui Patapievici, Ochii Beatricei, sau cum arata cu adevarat lumea lui Dante, Bucureşti, ed. Humanitas, 2004.
Are ilustratii superbe, e un eseu despre Dante si pare scris dintr-o suflare…
Retin ideea domniei voastre, Fantasticul, ca argou al sufletului.
Maya, va sarut! Iubirea care misca soarele… Imi permit sa va reamintesc frumoasele spuse ale lui Ortega Y Gasset despre iubirea curteneasca> ” In această iubire curtenească esenţială e distanţa. E o iubire vizuală sau exprimată în nostalgie, distanţă ăn spaţiu şi în timp.” Ca formă a erotismului spiritualist, iubirea curtenească pare o paradigmă a perfecţiunii. Nimic nu o poate detrurna de la obiectul admiraţiei ei, de la femeia exemplară. Iubirea trubadurilor, iubirea la Dante, Iubirea eternă… inchei cu un mic citat tot din Gasset: „În iubire colaborează fantezia, entuziasmul, senzualitatea, duioşia şi multe alte substanţe simple ale chimiei intime. Doza în care intră fiecare şi rangul ocupat în perspectiva totală decid aspectul pe care-l va înfăţişa sentimentul amoros” (Ortega Y Gasset, Studii despre iubire, Humanitas, 2006, trad. Sorin Marculescu, pp.168-169)

57. bibliophyle - 09/04/2009

@ Fetelor,
ganditi-va ce ideie epocala. „Cu cine ai dorii sa vizitezi purgatoriu?”, si cine crezi ca ar trebui sa intalnesti acolo? 🙂

58. bibliophyle - 09/04/2009

„În iubire colaborează fantezia, entuziasmul, senzualitatea, duioşia şi multe alte substanţe simple ale chimiei intime. Doza în care intră fiecare şi rangul ocupat în perspectiva totală decid aspectul pe care-l va înfăţişa sentimentul amoros”

al naibi de frumos, pacat ca nu am scris-o eu 🙂

59. maya - 09/04/2009

Elena Agachi
😆

Foarte frumos!

Poate că Iubirii i s-ar potrivi un vers din psalmul lui David:
„cu puţin l-ai micşorat pe om faţă de înger”!

Există un predicat „viu”:fii fericit!
Simplu,dar totuşi aşa de complicat!

Iubeşte! Simplu,dar totuşi aşa de complicat!
Iubeşte = predicat viu!
Poate că „greşala”- iadul- purgatoriul apare acolo unde toată lumea vrea să fie subiect! 🙂

60. maya - 09/04/2009

Theo-Phyl
@ Fetelor,
ganditi-va ce ideie epocala. “Cu cine ai dorii sa vizitezi purgatoriu?”, si cine crezi ca ar trebui sa intalnesti acolo? 🙂

😆

O agenţie „turistică”!? 😆

61. bibliophyle - 09/04/2009

@maya,
nu ar fi interesant sa-ti alegi partenerii la o aventura de felul asta. Pe dante l-au insotit Beatrice si Virgiliu , dragostea si intzelepciunea 🙂

62. maya - 09/04/2009

Poate că “greşala”- iadul- purgatoriul apare acolo unde într-un cuplu amîndoi vor să fie subiect! 🙂

Deşi iubirea lui a fost neîmpărtăşită, cu riscul de a cunoaşte tenebrele purgatoriului,Dante a ales să fie „un predicat viu” în iubirea lui pentru Beatrice.Iar acest lucru l-a şi „salvat”!

63. maya - 09/04/2009

Theo-Phyl

Şi eu mi-aş alege aceiaşi parteneri:dragostea şi înţelepciunea! 🙂

Dragostea de înţelepciune şi înţelepciunea dragostei! 🙂

64. bibliophyle - 09/04/2009

@maya,
Beatrice ii arata lui Dante drumul spre paradis 🙂

apropo, pentru toti cei care nu au citit Divina Comedie si nu au timp, pofta, rabdare sa nu le plac versurile. Semalez o carte foarte buna , exceptional si pentru ce tineri:

Dante Alighieri, Divina Comedie, repovestită pentru cei tineri de Dumitru Trancă, Editura Atlasis, Bucureşti, 1992 (repovestire explicativă în proză).

65. maya - 09/04/2009

Theo-Phyl

Apropo de Înţelepciune!
Mi-am adus aminte de un citat din Talmud (sper să nu greşesc)

„Cînd moare un înţelept,toţi sînt rudele lui”!

66. bibliophyle - 09/04/2009

@maya, ai dreptate – dragoste, dragoste dar pana la urma mai trebuie sa vorbesti cu cineva 😆

67. bibliophyle - 09/04/2009

@maya,
si cand moare un om bogat la fel 😆 nu stiu daca scrie sau nu dar cred ca este la fel 🙂

68. maya - 09/04/2009

Theo-Phyl
😆

69. Elena Agachi - 09/04/2009

Predicatul viu…da, Maya… Lipsita de dimensiunea ei vie, Iubirea e doar subiect literar. De multe ori vorbim despre, rareori pricepem ce spunem… as dori sa vad Purgatoriul cu eul meu profund. Intotdeauna l-am minimalizat, l-am ascuns… Poate ca Acolo se va revela. Si demonii vor pieri.

70. bibliophyle - 09/04/2009

@elena
cu mana pe inima, tu crezi in iad si rai?

71. maya - 09/04/2009

Acum ceva ani am citit Divina Comedie după (n+1) încercări!
😆 🙄 😆
Pînă la urmă am reuşit!
Dar NU mă laud,a fost un test de voinţă! Dar cartea de mai sus am notat-o!

Apropo de Beatrice!
Crezi că s-ar încadra (acum) în categoria – ea nu îl iubeşte,……….îl stăpîneşte?

72. tibi - 09/04/2009

va re-salutez iara si din nou 😆

Nici eu nu am reusit sa pricep Divina Comedie cind eram mai tinerel , iar ulterior, pur si simplu nu am mai cautat-o. Sa vedem, poate ca acum… ma voi invrednici cu cartea semnalata de Teofil. 🙂

Da’ am citit in schimb macar cartea lui HR-P, semnalata de # Elena, despre care confirm si eu ca este exceptzionala !!!

73. Elena Agachi - 09/04/2009

Cred in El, in instanta suprema… Cat despre rai… uneori cred ca pot sa-l ating cu mana. La iad nu ma gandesc. Nu am vreme.
Despre Iubire, acum va semnalez primul meu post pe blog. A fost o reactie afectiva. E vorba despre un caine… Poate, cand veti avea timp…

http://elenaagachi.wordpress.com/2007/11/27/elenaagachi%E2%80%99s-weblog-%E2%80%BA-create-new-post-%E2%80%94-wordpress/

74. bibliophyle - 09/04/2009

@maya, asa cum am spus. Oameni au nevoie de o dragoste nerealizabila, cevea de neatins ceva pur teoretic. nu stiu ce se intampla cu dragostea lui Dante daca dragostea se realiza si ea sforaia nopatea, sau mai stiu eu ce. Numai din lucruri nerealizabile se poate face literatura romantica.

75. maya - 09/04/2009

Elena Agachi
🙂
Predicatul viu…da, Maya… Lipsita de dimensiunea ei vie, Iubirea e doar subiect literar. De multe ori vorbim despre, rareori pricepem ce spunem… as dori sa vad Purgatoriul cu eul meu profund. Intotdeauna l-am minimalizat, l-am ascuns… Poate ca Acolo se va revela. Si demonii vor pieri.

Absolut superb!

76. maya - 09/04/2009

tibi
😆
Re – Servus! 😆

77. bibliophyle - 09/04/2009

@elena,
Eu nu cred ca Dumneze poate penaliza. Ce-i cu salvarea ce-i cu gratia ce-i cu jertfa lui Iisus. ma duc sa vad, eu sunt mort dupa caini 😆

78. bibliophyle - 09/04/2009

@salut @tibi,

@huniad multzumeste Dlui. tibi pt. linkul cu fotbalul, a zis meciul a fost super 🙂

79. tibi - 09/04/2009

Teofil
cind te intorci te rog sa-mi spui si mie ce rasa de catel este shaki 🙂

80. tibi - 09/04/2009

Huniad a fost o gazda inatoritoare, politicoasa si atenta; mi-a facut placere sa ii arat linckul acela. 🙂

81. tibi - 09/04/2009

erata

gazda indatoritoare

82. bibliophyle - 09/04/2009

@elena superba postare, pur si simplu nu am cuvinte 🙂

83. bibliophyle - 09/04/2009

@tibi, dar ti-am spus si tu mi-ai povestit chestia cu creierul, etc. care dupa parerere prietenilor mei veterinari si „doctorul de familie” a lui shaki spune ca sunt legende 🙂

84. Elena Agachi - 09/04/2009

Exagerati…cainele meu a murit anul trecut…de asta am postat in „Viatza de caine”…Multumesc pt apreciere…!

85. maya - 09/04/2009

Elena Agachi

Frumoasă Balada pentru Marele Orb! 🙂

86. Elena Agachi - 09/04/2009

Multumesc…din pacate E CAT SE POATE DE REALA…

87. maya - 09/04/2009

Iadul sau raiul sînt în „interiorul” nostru!
Noi îl construim,noi îl dărîmăm.

88. bibliophyle - 09/04/2009

@elena, nu a fost perioada in viata mea fara sa am catzel. Eu pur si simplu am nevoie de el mai mult decat ei au nevoie de mine. Si sa nu credetzi ca este in loc de copii, sau mai stiu eu ce, am 3 odrasle si 3 nepotzi, asa ca nu este un simulacru, este pur si simplu o nevoie 🙂

Postare este ffff frumoasa 🙂

89. Elena Agachi - 09/04/2009

Poate ca am mai remediat un pic prima imagine pe care v-am creat-o…Prima imagine e inselatoare…

90. tibi - 09/04/2009

Teofil

asculta aici un banc bun :

– mai vecine tu vorbesti suedeza ?

-mai vecine, eu o vorbesc ,numa’ ca nu pricepe nimeni ce zic….. 😀

Asa si io’ : cred ca ai spus tu ce ‘marca’ este Shaki, da’ nu crez ca am fo’ io’ atent … 🙂

91. maya - 09/04/2009

Theo-Phyl
🙂

Să îţi trăiască cele 3 odrasle, cei 3 nepoţi şi bineînţeles nu pot să uit de Kutia Shakira! 🙂

92. maya - 09/04/2009

tibi
😆
Kutia Shakira este brunetă şi are codiţa tăiată!

93. tibi - 09/04/2009

dobermann 🙂 !

94. maya - 09/04/2009

tibi
😆
Ai ghicit,ai ghicit! Treci la loc eşti păcălit! 😆
Şti acest cîntecel?

95. bibliophyle - 09/04/2009

Cineva trebuie sa-mi explice ratzionalul oamenilor in general si al prietenilor+rude ale mele in particular. Locuieste omul in ultimele 4 luni in Ro. Se intoarce acasa la NY, ce fac oameni il invita la un resturant Romanesc, adica nu am avut de muuuult din astea 😆

96. tibi - 09/04/2009

da maya stiu cinticelu’ 🙂

97. maya - 09/04/2009

Theo-Phyl

Locuieste omul in ultimele 4 luni in Ro. Se intoarce acasa la NY, ce fac oameni il invita la un resturant Romanesc, adica nu am avut de muuuult din astea 😆

😆 😆 😆 😆 😆 :lol 😆

Asta ca să-ţi facă acomodarea mai uşoară!Este ca şi la „fiţele orare”. Acomodarea se face treptat! Vroiai la chinezesc? La rusesc?

Lasă că o să-ţi fie ţie dor de Românica! 🙂

98. bibliophyle - 09/04/2009

@maya, nu are importantza unde. Ce nu sunt eu lamurit este cum lucreaza rationamentul 🙂

99. tibi - 09/04/2009

Teofil

Aerul ‘romanesc’ pe care il aduceai tu cu tine in mijlocul lor, le reamintea ca si ei respirasera acest soi de ‘atmosfera’ si unde se poate consuma o bucatzica de ‘romanitate’ autentica decit intr-un loc impregnat de ‘romanism’ ?

Urmarea o stiii … 🙂

100. bibliophyle - 09/04/2009

@tibi, chestia cu aerul romanesc este departe. Adevarul este ca Samy este cel mai bun restaurant Ro din tot NY-ul (poate Acasa, concureaza), problema este ca au muzica Romaneasc cantata de un „latino” care nu stie Romaneste si vine cu scripca la ureche si nu pleaca fara 10 $, mai si canta prost si se crede cel mai tare violonist roman din caraibe 🙂

101. maya - 09/04/2009

Theo-Phyl
🙂
am scris mai sus -acomodarea la NY trebuie să treacă printr-o despărţire mai lentă de România!

Nu şti că dragostea trece prin stomac? Este un omagiu adus ţie şi României!
Frumos! Foarte frumos!

102. tibi - 09/04/2009

Teofil

Deci spui acelasi lucru cu ce am spus eu, dar cu alte cuvinte : nevoia de a te sarbatori ‘romaneste’ ! Spui : cel mai bun restaurant ROMANESC din NY, au muzica ROMANEASCA, etcetera … 🙂

103. maya - 09/04/2009

Vă ofer o sticlă de vin bun! 🙂

George Boulanger – Tokay

104. bibliophyle - 09/04/2009

@maya, eu nu ma despart de nimeni, poate am noroc si reusesc sa bag cursul la vara si ma intorc in 2 saptamani, daca nu la 5 iulie punct sunt acasa in Bucuresti 🙂

105. maya - 09/04/2009

Theo-Phyl
😆
Eşti total! 😆 😆 😆

106. bibliophyle - 09/04/2009

las ca va povestesc eu main la o postare de Pauza cum a fost la Samy 🙂

107. tibi - 09/04/2009

Teofil

Si uite asa, ne tzii de vorba, eu fac 99, tu 100 maya 101 🙂 Bineeeeeee !

108. maya - 09/04/2009

Theo-Phyl
😆

Mare minune totuşi internetul ăsta! Mai ieri „vorbeam” cu tine la Bucureşti,iar acum din NY! 😆 Şi ai luat masa la Samy!
La „un şoricel” distanţă! 😆

109. maya - 09/04/2009

tibi
😆

110. bibliophyle - 09/04/2009

@maya ca sa sti samy este intr-un cartier numit Little Italia, pe Delancey, paralel cu Broadway, locul este destul de bun, mancare este buna – muzica ma omoara 🙂

111. maya - 09/04/2009

Moş Ene vineeeeeeeeeeee pe la gene!

Aşa că eu mi-s mic
Şi mă tot duc la somnic! 🙂
Viruşii sînt tot pe-aproape
Şi se bat ca să mă pape! 😦

Noapte bună,vise plăcute şi îngeraşii să vă aibă în pază! 🙂

112. maya - 09/04/2009

Theo-Phyl
😆
Ţie o acomodare cît mai uşoară la „fiţele” orare şi o zi bună în continuare!
Să ai grijă de tine!

113. bibliophyle - 09/04/2009

@noapte buna (pt tine) la mine mai este 🙂

114. maya - 09/04/2009

Salutări lui Huniad!
😆

115. maya - 09/04/2009

Kutia Shakira
😆

116. tibi - 09/04/2009

noapte buna maya

😆

117. maya - 09/04/2009

😆
tibi

118. maya - 09/04/2009

Elena Agachi
😆

119. maya - 09/04/2009

Dacă ajungi să umpli minutul trecător………….
🙂

120. bibliophyle - 09/04/2009

OK lume vad ca va-ti dispersat, va pup pe toti ne auzim maine, O noapte placuta tuturor 🙂

121. tibi - 09/04/2009

OK Teofil

Toate cele bune !
\
Ne mai citim si miine 🙂 !

122. fini - 10/04/2009

Bibliophyle te salut!

Am intrat abia acum pe postarea ta de aici.
De data asta cred că te-ai întrecut pe tine. Întotdeauna eşti la cote înalte, dar acum……..
Link-ul cu reproducerile din pictură este formidabil. Câte noutăţi ! Nu ştiam de schiţele lui Botticelli. O comoară. Dali !!!! Eu am o fascinaţie aproape bolnăvicioasă pentru temele preluate din „Divina comedie” de Hieronymus Bosch(van Aken).
Întâmplător sau……poate nu, am deschis link-ul tău cu „Lacrimosa”, a picat la ţanc. Astăzi este Vinerea Mare pentru catolici şi din respect pentru Mama, este şi pentru mine. Am ascultat pagina asta poate de sute de ori, dar în Vinerea Mare sună altfel, te trec fiori.
Pentru că vreau să fiu în topic şi pentru că mie îmi place „Orfeu şi Euridice” de Cristoph Willibald Gluck, postez şi eu link-ul de mai jos.

123. fini - 10/04/2009

Nora salut!

abia acum am început să vă citesc. Apropo de Pasca ta.
Eu am mâncat „matzes”. Ne aducea tanti Ioly cutii de matzes. Îmi place mult. Ultima dată am mâncat acum vreo 10 ani, când l-am rugat pe Amos-un coleg de-al Almei, să-mi aducă.

124. fini - 10/04/2009

Bibliophyle,

mie îmi place „placaj”, miam, miam!

125. fini - 10/04/2009

Bibliophyl,

tu dormi şi eu îţi scriu. Aşa păţesc şi cu feciorul meu.
Ne-ai pus o întrebare cam creaţă: „Cu cine ai dori să vizitezi purgatoriul?”. Este Postul Mare şi nu vreau să dau drumul imaginaţiei. 🙄
Ce frumos scrie Elena Agachi. Eu nu o cunosc. 😥

„Divina comedie”… săraca de mine! Aşteaptă cartea asta, în bibliotecă, din 1965 să o citesc în sfârşit. Am încercat în mai multe rânduri. Oare dacă aş încerca acum voi avea mai multă răbdare? O am în traducerea Etei Boieriu.

126. fini - 10/04/2009

Elena Agachi te salut!

127. bibliophyle - 10/04/2009

@all ‘mneatza, salut Fini 😆

128. bibliophyle - 10/04/2009

@fini
multzumesc, facem si noi ce, si cat se poate 😆
Adevarat, @Elena Agachi scrie de-ti merge la inima 🙂
Eti Bordeiu este (a fost – Dumnezeu sa o odihneasca) una din cele mai bune traducatore a lui Dante in general, si cea mai buna in limba Romana, parerea mea a fost si o poeta de exceptie, inca o data:

Buna Ziua Romania 🙂

129. Elena Agachi - 10/04/2009

Teofil, Fini, va salut din Romania!
Fini, iti multumesc pentru Gluck! E absolut superb…

130. Elena Agachi - 10/04/2009

De Pasti, de regula ne gandim la ai nostri morti… Mie, cel putin, asa mi se intampla, mai nou… Asa ca , adresandu-ma unui iubitor de animale, m-am gandit, Teofil, sa-ti impartasesc trauma mea si a familiei mele, la disparitia lui Jar… am facut selectia, merge bine cu Gluck…
Despre Jar si stingerea lui, aici:
http://elenaagachi.wordpress.com/2008/03/03/11/
apoi, aici:
http://elenaagachi.wordpress.com/2008/03/03/nimicul-si-totul-dimpreuna/
(e scris de Dumitru)
apoi, pe 4 martie muream de dorul lui, aici:
http://elenaagachi.wordpress.com/2008/03/04/all-over-again/

Va multumesc pentru gandurile bune…
Teofil, sunt putin derutata, poate noua, muritorilor de rand din tzarisoara ne spui cand putem sa aparem…

131. bibliophyle - 10/04/2009

@ Elena, Buna ziua,
Eu sunt in NY, Fini este cred aproape de tine in Ro 😆 sa sti chiar mi-a placut mult articolul tau, foarte frumos. Mai trimite niste linkuri daca poti la niste lucruri frumoase care scri, ca si alti sa se bucure pe citindu-le. Eu in orice caz te-am pus pe blogrollul meu, ca lume sa poata intra si de la mine sa te citeasca. 🙂

132. bibliophyle - 10/04/2009

Elena Agachi
tot timpul sunteti bine primiti, 24 din 24 😆

133. fini - 10/04/2009

Elena,

azi dimineaţă ţi-am trimis cu drag link-ul din două motive:

-mi-a plăcut cum scrii. Vă admir pe toţi cei care mânuiţi frumos condeiul, probabil pentru că mie-mi lipseşte această abilitate;
– pentru că la unul din link-urile care mă îndreptau spre blogul tău, cînd dădem clik, apărea sus în dreapta reproducerea după portretul „Tinerei fete” a lui Jan Vermeer(cel care apare şi la începutul clip-ului meu).
Acum văd că nu mai este.

134. noradamian - 10/04/2009

fini, elena, bibliophyle,tibi,
va salut, cu scuze pentru defazajul datorat nu fusului orar, ci altor cauze.

😀

135. noradamian - 10/04/2009

Mi-au placut comentariile voastre si on-topic si of-topic!
Nu am citit Divina Comedie, dar ma consolez descoperind ca mai am vreme din moment ce nu toata lumea de aici a citit-o sau nu toata lumea a lecturat-o din prima!…

🙂

136. noradamian - 10/04/2009

Plus link-urile muzicale, glumele si
vinul de Tokay(excelent, maya :))
😀

137. noradamian - 10/04/2009

Elena,

imi place blogul tau, l-am rasfoit putintel. Apreciez si ideea de venire( prin blog) in intampinarea unor cititori care nu mai au vreme de citit, de umblat prin biblioteci… E un gand pe care l-am gasit si la Bibliophyle si pe care-l am si eu. 😀

Revin.

138. bibliophyle - 10/04/2009

@nora, buna ziua-seara 🙂

139. tibi - 10/04/2009

seara buna

TUTUROR

🙂

140. bibliophyle - 10/04/2009

@Tibi, alerg peste tot ca sa te prind 🙂 Seara Buna

141. tibi - 10/04/2009

🙂

Nu pot fi gasit decit in doua locuri : aici si la nora; ceva mai rar, la domnul Patrasconiu.

De ce nu anuntzi : POSTARE NOUA ? 🙂

142. bibliophyle - 10/04/2009

@tibi, nu stiu am sa anunt data viitoare 😆

143. tibi - 10/04/2009

ok ! 🙂

Am citit comenturile si ma bucur de compania selecta !

144. bibliophyle - 10/04/2009

@tibi, 🙂

145. elenaagachi - 10/04/2009

Nora, Fini, Teofil, Tibi… buna seara tuturor! Pentru Fini,

http://elenaagachi.wordpress.com/2009/01/02/veermer-unicul/

Nora, da…am avut o revelatie… O carte la care ai muncit cativa ani o vor citi 10-20 prieteni, in cel mai fericit caz… Insa blogul are diverse stadii, diverse nivele, diverse posibilitati… E bun bun blogul si pentru initiati si pentru neofiti… De pilda, preocuparile domniilor voastre mi-ar fi fost mie, cel putin, inaccesibile prin carte…

146. bibliophyle - 10/04/2009

@Elena, fara sa simtim oamenirea a intrat intr-o nou faza a culturii universale, sper ca este benifica sau va fi benifica pentru toti 🙂

147. tibi - 10/04/2009

servus

elenaagachi 🙂

Frumos ‘condei’ ai ! Sincere felicitari !

148. tibi - 10/04/2009

Daca intzeleg eu bine, redactorilor cam pina aici le-a fost DOMNIA !

De-acum incolo, orice minuitor de condei se poate prezenta in fatza publicului, care va decide cine merita atentzie si cine, NU ! 🙂

Cred ca -si – la asta se refera Teofil.

149. bibliophyle - 10/04/2009

@Elena ai incercat sa-ti explici de ce simti asa in cazul fetei lui Veermer ?

150. bibliophyle - 10/04/2009

@Elene, ne intoarcem la Agora. Netul a devenit oa Agora universala, Dialectia cunoasteri a evoluat. Singul lucru care conteaza sunt alegerile particulare 🙂

151. Elena Agachi - 10/04/2009

Da, Teofil, am incercat… E prea complicat…
Agora are sens, de fapt doar asa se intrevede Sensul, ca suma a celorlalte, intru Agora… iar Cartea, facinatia suprema, bonusul… daca mi se permite.

152. fini - 10/04/2009

Salut pe toată lumea!

153. fini - 10/04/2009

Elena, DA. Acela este link-ul. Atâta l-am căutat, încât la un moment dat am crezut că-mi fileză lampa şi am fantezii. Ca să fiu în topic!

154. bibliophyle - 10/04/2009

@fini, salut suntem pe cealalta postare a lui Dante dac poti sa vi si tu ar fi placut 🙂

155. fini - 10/04/2009

Bine, bine!


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat: