jump to navigation

Pauza: Astenie de Primavara 26/03/2009

Posted by Theophyle in Pauza.
Tags:
trackback

Deobicei postarile mele la rubrica “Pauza” sunt umoristice,  de aceasta data vreau sa vorbesc despre un lucru serios. Se numeste in limba romana “astenie nervoasa de primavara” sau “astenie de primavara”. Englezi o numesc “febra de primavara – Spring Fever” si nemti “oboseala primavaratica – Frühjahrsmüdigkeit.”  Majoritatea doctorilor de familie  habar nu au de existenta acestui sindrom, si daca mergeti la el cu o problema mai neclara esti trimis la analize sau iti administreaza antibiotica ca deobicei.

Viata unui om se invarte intre cele 5 secretii care ne fac ceeace suntem: seretonina, melatonina, endorfina, testosteron si astrogen. In timpul ierni seartonina (hormonul fericiri) care este produs in general in cantitati mai mari pe vreme luminoasa si zile caldute, scade pentru a da posibilitatea unor secretii sporite  de melatonina (hormonul somnului) care ne da posibilitatea unui somn mai indelungat. In prima perioada a primaveri 20/3- 15/4 corpul inca nu a reglat relatia seartonina – melatonina, desi atmosfera se incalzeste si zilele sunt mai lungi si mai luminoase. Aceasta dereglare produce stari de oboseala si nervozitate excesiva.

sandro_botticelli_038

Ce trebuie sa facem: (1) sa dormim mai putin dimineata, reduceti cu o ora somnul; (2) daca este vreme frumoasa o plimbare de cativa kilometri nu strica; (3) mancati mai usor cu cat mai putine grasimi si carbohidrati. Aveti nevoie de proteine si mai multe vitamine, incercati fructe in special portocale sau mandarine; (4) limitati alcolul concentrat (mai mult de 15% pe volum) si beti bere sau vin rosu; (5) folositi-va de anti-oxidanti naturali, personal beau ceai verde (neindulcit) rece. Cel mai important ascultati multa muzica melodica, incercati Motzart Vivaldi si Rahmaninov .

Aveti grija de voi, “caderile de primavara” pot fi dureroase. Statistic majoritatea necazurilor personale se petrec in lunile de toamna sau primavara, ganditi-va retrospectiv.   

Aveti Nigel Kennedy, Vivaldi – Spring I

http://www.youtube.com/watch?v=St9wYu_WeAM

 V. Shimkus plays Rahmaninov

http://www.youtube.com/watch?v=5iYgr8BGNw

Rachmaninov plays Rachmaninov Piano Concerto 3 (1939)

 http://www.youtube.com/watch?v=oA0kXDMKiLg&feature=related

Reclame

Comentarii

1. fini - 26/03/2009

Bună seara Bibliophyle,
bună idee ai avut cu postarea aceasta.
Uită-l şi pe Botticelli cu „Primăvara” lui . In centru este Venus-Genitrix flancată în stânga de dansul celor trei Graţii, alături este Mercur. In dreapta Zephir o spijină pe Chloris care suflă spre rochia Primăverii o ploaie de flori.
Totul este supravegheat de la înălţime de Amor.
Lucrurile se complică atunci cănd ne vorbeşti de melatonină şi serotonină. Se pare că trebuie să-ţi urmăm sfaturile pentru ca să ne bucurăm de Primăvară.
Nu se deschide cel de-al doilea link.
Îmi permit să postez şi eu un link. Este o muzică pozitivă. Ea reflectă ceea ce simte nordicul Grieg la sosirea Primăverii.

2. bibliophyle - 26/03/2009

@fini, vino pe Eliade, nora si tibi te cauta 😆

3. fini - 26/03/2009

Pentru tonusul nostru îmi permit o glumă

Chiar oameni buni, se poate asculta şi Ceaikovski primăvara asta.

Cum spune Topârceanu?

Primăvara asta, nu-i decât o copie!

4. bibliophyle - 26/03/2009

@fini, multzumes pt. linkuri 🙂


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat asta: