jump to navigation

Manuscrise – O Terminologie 20/03/2009

Posted by Theophyle in 1.
Tags: , , , , ,
trackback

Manuscrisele sunt de doua feluri sul (scroll) sau carte (codex). Bineinteles un manuscris este un document scris manual, adica fara nici o  tehnica care poate fi considerata mecanica. MS este prescurtarea (terminologica) a unui manuscris, MSS este pluralul. Pergamentul (Parchment ) este materialul pe care se scria un manuscris antic si era produs din prelucrarea pieilor de vita, capra sau oaie. Pergamentul antic avea o  parte “paroasa”, care se poate distinge prin observarea foliculelor si o a doua parte denumita partea “carnoasa”. Termenul pergament deriva de la numele orasului Pergamum situat aproape de malul marii pe coasta de sud est Anatoliana  a Turciei, astazi numele orasului este Bergama. Probabil primele pergamente au fost produse in acest oras. Cele mai scumpe perganente erau scrise pe un pegament numit vellum fabricate din pieii de viţel, miel sau ied. Hartia a fost introdusa de Arabi in peninsula Iberica numai in secolul al X-lea si a inceput sa fie uzuala curent pe teritoriul Europei numai din secolul al XIV.

sevilia-scroll-small

Folio este o suprafata mare de pergament sau de hartie care a  fost deja impaturita si care formeaza doua  foi (leaves) si patru pagini. Prescurtarile la folio sunt insemnate cu f. (pluralul cu ff.) . Fiecare foaie are bineinteles doua faţete denumite,  “recto”, pagina dreapta si “verso” pagina stanga a foii, si sunt deobicei insemnate cu r. si v. in unele locuri posibila si inscriptionarea cu a. si b. Aceste insemanari sunt cruciale pentru a gasi un anumit continut intr-un manuscris. Spre exemplu: Ieremia si Baruh fiul lui Neria localizat la ff. 20r-26v (sau 20a. – 26b) in Ms, Cartea lui Iermia Codex Latinus A.x     

parchment_from_goatskin

Iluminarile (Illumination) sunt acele ilustratii intr-un manuscris cu picturi sau ornamente manuale de toate felurile. Picturile intr-un manuscris sunt numite “miniaturi” (nici o legatura cu marimea) Miniatura in sensul picturi deriva din  verbul latin “miniare” – a colora cu plumb rosu. 

illuminations

Rubrica este antetul fiecarei sectii, capitol sau parti din manuscris (Ms.) aau carte. Acest antet era subliniat cu o linie colorata (deobicei rosie, de aici si derivatia de rubrica, latinul –  “ruber”). Olgraful (holograph) este un manuscris scris de autorul lui ne copiat de alti scribi.

rubrica1

Pcolofonaleografia (paleography) este studiul scrisului antic, extrem de necesara istoricului sau teologului profesionist. Colofonul (colophon) este inscriptia scribului care a copiat sau a scris din dictare  manuscrisul, deobicei la sfarsitul lui. Inculabula (incunabulum) este o carte imprimata inainte de 1501 adica in perioada primara intre 1450 cand prima presa a lui Johannes Gutenberg si-a inceput  activitatea si pana la inceputul secolului al XVI-lea.

Palimpsest – este un pergament razuit si scris din nou. Aceasta metoda a fost folosita in special in antichitatea tarzie si evul mediu. Din cauza costurilor enorme cauzate de “uitarea” unor tehnici de productie mai ieftine, manastirile s-au folosit de pergamente antice pe care le-au reciclat cu barbarie.  Putem identifica astazi comentariu psalmic al Sfintului Augustin pe un manuscris  al lui Cicero “De republica”  sau un dublu palimpsest al Sfantului Ioan Chrisostom, in Siriaca pe o gramatica Latina bisericeasca scrisa si ea pe un tratat original istoric a lui Granius Licinianus. Razuirea si refolosirea pergamentelor scrise a produs pagube de neinchipuit culturi, istoriei si civilizatiei umane.

codex_ephremi

Pentru mai multe date si explicatii, vezi:  http://paleografia.wordpress.com/

Reclame

Comentarii

1. fini - 20/03/2009

M-a impresionat relatarea despre „răzuirea şi refolosirea documentelor scrise”.
Călugării erau oameni ai cărţii, este de neconceput să distrugi valori culturale.
Mă gândesc că poate fi asemănat cu incendierea,la scară posibil mai mare, a bibliotecii din Alexandria.

2. fini - 20/03/2009

Miniatura de carte europeană medievală înfloreşte în secolul al VII-lea în Irlanda, de unde se răspândeşte în Anglia şi în Europa continentală în secolele următoare. Ea influenţează pictura şi grafica din anii următori.
Este o artă de sine stătătoare.
Îmi sunt mai cunoscute miniatura în Anglia, în Franţa şi în Germania.

3. bibliophyle - 20/03/2009

@fini
Perceptia ca toti clerici sunt oameni ai carti este gresita, referitor la toate religiile. Si astazi vedem cate probleme putem avea de la clerici neresponsabili. De la Imami Musulmani care scot fatwa (decizi religioase) care justifica asasinarea nevinovatilor, la Rabini Evrei care socotesc Biblia drept carte de cadastru si nedreptatesc o populatie amarata si pana la nebuni de la noi care infricoseaza oamenii cu bazconi de 666 si alte porcari.

la subiect majoritatea calugarilor in evul mediu erau fii taranilor amarati, care buchiseau cateva slove in latina. „Nobilimea” clericala provenea din fii mai mici ai nobililor care nu aveau ce mosteni acasa si erau trimisi la „cariere” religioase. Majoritatea calugarilor medievali erau analfabeti (ma rog semi). Legenda scolastica este intretinuta artificial de necunoscatori.

Au existat varfuri religioase care au reusit sa pastreze ceeace ceilalti nu au reusit sa distruga

4. bibliophyle - 20/03/2009

@fini
Alexandia a fost incendiata de vreo 4 ori, ultima data (si finala) au facut-o mameluci. Si crestini au avut rolul lor, fara grija. Si dac tot trebuie sa fim ecumenici evreii au incendiat-o in timpul rascoalei de la inceputul secolului 1 d.Hr. in timpul domniei lui Caligula si inceputul celei a lui Claudius.

5. bibliophyle - 20/03/2009

@fini
daca tot vorbim, miniatura de carte europeană medievala înfloreste de prin secolul 6-8 in Bizant. Bizantul pana la cruciada criminala din Sec. al-XII-lea,( in care Crestini au omorat cu mult mai multi crestini decat necredinciosi) a fost mai inaintat cu 300-400 de ani, fata de occidental 😆

6. fini - 20/03/2009

Bibliophyle,

ai dreptate în ce priveşte clericii. Dar eu m-am referit strict la cei care scriau, caligrafiau manuscrise. Mă surprinde că un om care-şi petrece o viaţă între cărţi şi le îndrăgeşte, poate mutila sau distruge valori scrise.

Nu ştiam de incendierea repetată a Alexandriei. Eu am făcut referire la biblioteca din Alexandria, care adăpostea mari valori scrise ale antichităţii.

In ce priveşte miniatura este posibil ca sursa mea să nu fie cea corectă. Voi căuta şi alte surse.

7. bibliophyle - 20/03/2009

@fini,
Si eu ma refeream la biblioteca din Alexandria. Cat despre clerici medievali, doamne fereste. Noi auzim numai de o foarte mica minoritate. Lucrurile stau asa cum a descris Umberto Eco in Numele Trandafirului, daca ai citit sau ai vazut filmul.

Maine incep seria despre Musica Sacra 🙂

8. fini - 20/03/2009

Da am citit cartea lui Ecco şi m-a impresionat. Acolo este vorba deja despre demenţă, nu de dragoste pen tru cărţi.

Când am citit „Mâine încep seria despre „Musica Sacră” am făcut o mutră exact ca emoticonul tău!
Uite, că-ţi merg emoticoanele!
Aştept, aştept!

Bibliophyle, dar mai o serie de postări interesante pe care trebuie să le citesc. Tempo-ul este foarte alert!

9. fini - 20/03/2009

Stai puţin Bibliophyle. Trebuie să înţeleg că biblioteca din Alexandria a fost incendiată de mai multe ori?
Eu am crezut că a fost incendiată o singură dată, dar bine. 😥

10. bibliophyle - 20/03/2009

@fini
Biblioteca a fost incendiata, si reconstruita de doua ori, pana au terminat-o mameluci, intr-un final

11. fini - 21/03/2009

Bibliophyle,

prinde foarte bine că postezi „Terminologia”. Unii termeni i-am întâlnit, dar dicţionarele sunt de multe ori prea succinte, sau uneori sunt chiar evazive.
Expunerea este foarte clară şi prin faptul că adaugi şi imagini, o faci şi atractivă.

12. bibliophyle - 21/03/2009

@fini,
buna dimineata – Vezi postarea „muzicala” pe celalat blog 🙂

13. fini - 21/03/2009

Mulţumesc mult!
Fug.

14. bibliophyle - 21/03/2009

fini, pa:)


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat asta: