jump to navigation

Pauza: Humus 11/03/2009

Posted by Theophyle in Pauza.
Tags: ,
trackback

Dupa postare de ieri in care am discutat de superba si  gustoasa masa pe care am luat-o cu Farid la Tveria, si avand in vedere ca cel putin 3 colegi postatori au gasit de cuviinta sa ma instinteze ca ar dori sa manance din acest produs culinar sublim (daca este bine preparat) am hotarat in acaesta mica pauza “publicitara” sa dau curs unor dorinte exprimate de “clienti nostri, stapani nostri”.

In primul rand tin sa va aduc la cunostinta ca Humusul este de fapt Nautul clasic (sau Nahut in varianta slavizata), care este si mancare de post, actual in zilele noastre de post al pastelui. Doua variante la discretia domniilor voastre, “varianata compusa” sau “varianta libera”.

Varianta compusa, este varinata mai simpla si se baseaza pe cumpararea unei paste de humus gata preparate si upgradarea ei in ceva mai gustos. Pasta de humus puteti gasi la fiecare supemarket sau hipermarket in localiatate de resedinta. Personal eu prefer pasta de humus “Vico” vine in ambalj 250 de garme, suficient pentru doua sau trei persoane.  Prelucrarea se face in felul urmator: (1) se goleste cutia intr-un recipient cel putin dublu fata de ambalajul original; (2) se marunteste (ca pentru mujdei) 2 catei de usturoi; (3) se stoarc doua linguri de suc de lamaie (musai din lamai proaspat taiate, nu din uscaturi de prin frigider); (4) trei linguri de ulei de masline (daca nu aveti-nu puneti nimic); (5) doua linguri de ceai verde rece.; amestecati bine bine, cateva minute. Se portioneaza in 2 sau 3 farfuri inainte de masa in felul in care este aratat in fotografia alaturata. Se pune putin praf de boia iute, si cateva frunze de patrunjel proaspat maruntite si inca o lingurita de ulei de masline (optional)  se poate manca langa un ou fiert sarat si piperat. Se mananca direct din farfurie “stergand” farfuria cu o pita (lipie), muraturi in saramura (nu otet) sunt binevenite in special gogosari.

Varianta libera. Varianta libera inseamna prelucrarea Humusului (nautului). Humus-Naut se poate cumpara din urmatoarele piete in Bucuresti; 1-Tineretului, de la cetateanul arab care vinde si cafea; 2- Moghioros in drumul Taberei, vizvi de magazinul cu ceasuri. Oriunde gasiti, AVETI GRIJA sa nu fie prajit ca daca-l luati prajit mancati-l pe post de seminte. Dintr-o cantitate de jumatate de Kg. se pot pregati   6-8 portii.  Se inmoaie humusul/nautul cel putin 6-7 ore in apa sarata (preferabil caldicica cel putin la inceput). Si dupa acea, trecem la procedura “fasole batuta”, fiert la oala cu presiune 30-35 minute, sau 3 ore obisnuit. Se obtine pasta prin mijloace specifice (fiecare cu ideile lui) Toate procedurile descrise mai sus de la nivelul de pasta in cantitatile urmatoare: o capatana de  usturoi minim (5-6 catei), 3-4 linguri de lamaie stoarsa; aici este musai ulei de masline-nu aveti, nu faceti 3-4 linguri. Ceai verde racit 4 linguri. Portionarea la fel ca si in versiunea compusa.

Maine vom discuta despre falafel si ful. Bautura preferata este ark, merge si cu rachiu turcesc, sau pastis sau absint frantzuzesc sau sambuca italienesc. Important este gustul si aroma de anis. Doamnele pot sa-l bea cu mare placere amestecat cu suc de portocale. 

hummus-all3P.S  O exceptionala adaugare pot fi semintele de pin prajite in sare, din nefericire greu de gasit, in Romania se pot adauga, seminte de floarea soarelui DECORTICATE si prajite in sare. Alternativa este se pastrati cateve boabe de humus nepisate si sa le adaguati. Cantitatea de ulei de MASLINE care este pusa in farfuri, nu surade romanilor din nefericire, si este extrem de gustoasa si sanatoasa. Daca nu sunt muraturi se poate zdrobi o ceapa rosie tzuguiata

Comentarii

1. noradamian - 11/03/2009

Salut bibliophyle,
🙂
Suna apetisant, arată bine. Sper sa se gaseasca „vico” si la Sibiu.
Astept falafel si ful.

(La nevoie, poti sa dai si lectii de gastronomie! 🙂
Eu ma-nscriu de acuma…) 🙂

2. bibliophyle - 11/03/2009

@nora,
sarut mana, barbatii adevarati trebuie sa stie de toate 🙂
maine falafel, acum postez Magdalena, in cateva minute 😆


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat asta: