jump to navigation

Magdalena – Intalnirea cu Farid si cu un Kabalist 10/03/2009

Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21).
Tags: , , , , ,
trackback

Am ajuns la Magdala pe la unu, era deja cald, Padre Stefano a inceput sa-mi explice situl arheologic, mi-a aratat turnul dezgropat (3-4 metri) construit din bolovani negri de bazalt (probabil), ulita pietruita cobora spre o sinagoga (alti arheologi contesta aceasta identificarea). Ulita spre sinagoga ori ce ar putea fi coboara un sant pietruit care era plin cu apa dintr-un izvor apropiat. Am culcat binisor o sticla de vin rosu de Latrun in acest santulet, lasand-ul sa se racoreasca de arsita zilei, urmand sa  ne racoreasca pe noi mai tarziu. Am inceput sa discutam despre Evanghelia lui Ioan in care este amintita o Marie pe care toti o considerau ca sora lui Lazar si eu o consider drept Magdalena care la uns pe Iisus, cu uleiurile scumpe. El bineinteles mi-a replicat doctrinar si eu  am sustinut-o cu inima. Am trecut intr-un tarziu, dupa o tacere stanjenitoare la planul meu de a doua zi, i-am povestit ca doresc sa urc spre Bethsaida si sa-l vizitez pe Petru, cel de l-au chemat Simon si l-au poreclit Chefa, ca era dur ca o piatra si Iisus si-a constrit Biserica cu aceasta piatra. Am incercat sa-l inteleg Padre Stefano, barbat destept, vesel si luminat cum de nu poate gandi putin mai departe de dogmele bisericii lui. Pana la urma cred ca l-am inteles, nu oare ne inchidem toti cu gardurile care ne apara de nesiguranta incertitudini. Oare ce o fi afara,   multi dintre noi nu vor cunoaste niciodata, alti vor cunoaste si vor gresi si alti vor cunoaste si vor recunoaste, marturisind. Am baut vinul am botit o paine cu o branza sarata si am mancat o ceapa muscata ca un mar, si a fost bine si ne-am despartit imbratisandu-ne, barbati pe cai diferite.

Am luat taxiul spre Tveria (Tiberias) sa-l vizitez pe prietenul meu Farid si sa inoptez la mica lui pensiune de pe malul lacului. Farid este un prieten pe care l-am cunoscut in calatoriile mele anterioare. Ne uneste o mare dragoste pentru muzica lui Farid el-Atrash. Farid si-a capatat numele-porecla in armata, cand isi “capia” colegi de unitate care nu puteau intelege muzica “arabeasca”. Muzica orientala, departe de porcariile maneliste de prin Romania de astazi, are multe in comun cu muzica simfonica, in special  necesitatea existentei unei urechi exersate. Nici un om nu se naste iubind Bach, poti sa-l iubesti Mozart fara sa-ti exersezi iubirea, pe Gustav Mahler nu ai insa cum sa-l iubesti fara o ureche exersata. Lirica muzici arabe, poezia si frumusetea ei este greu de descris unor oameni care nu traiesc acest univers, in sfarsit islamofobia le pune impreuna pe toate, asa ca eu ma refugiez la Farid ca sa-l ascultm in tihana pe Farid el-Atrash cel mare.  Farid (pe numele lui adevarat Yovel Mizrahi)  ma primeste ca deobicei ca o mama grijulie “ai mancat ceva ?”, “da”, “ce?”, “ei si tu, acuma”. Pune repede pe masa niste “humus, facut in casa cu niste booabe de ful incalzite usor” inecate intr-o amestecatura de ulei de masline cu otet de vin, trei pite calde. Maaaama ce bun a fost, un paharel de arak bun zahlaui (tuica facuta dupa un recept de Zahle, oras in Siria), ca sa ne inveseleasca.  Tot ce am insirat aici se poate manca si in Bucuresti la restaurantul Libanez din Mallul Timisoara (ultimul etaj), asta numai cand nu se omoara interlopi intre ei, pe acolo.

bethsaida

Dupa ce am mancat vine Farid cu doua nargile racoritoare, mustiucate din lemn de trandafir. Ma uit pe mustiuc, si-mi   vad numele. Fiecare client de-al casei are musticul lui, pastrat de Farid, el zice ca daca ai mustiuc de nargila pe uneva, musai sa te intorci. Daca moare cumva cineva care are mustiuc la Farid, si el aude, Farid ingroapa musticul si aprinde o lumanare. Mustiucul de narghila e un lucru sfant, el este o poarta spre suflet tinut pe buzele placeri, asa zice Farid. Stam pe prispa la o narghila si-l auzim pe Farid el Atrash, cantand  dorul de duca, ia habibi, ia ayuni. Mai incolo cand ne-am odihnit si muzica a incetat, intreaba Farid “pe cine cauti acum?”, “pe  Miriam Ha-Migadalit” raspund, “si ai gasit-o” intreaba Farid. “Nu cred, nu simt ca am gasit-o” , raspund. Lasa ca maine poate o sa ai noroc, te iau la Rabi Sasson, mare kabalist (in eb. Mekubal), el o cunoaste. Nu i-am raspuns lui Farid, stie el ce spune.   

tel_biet_zaida1

A doua zi pe la 9 hardughia (un Ford Cortina din 74)  lui Farid, ne duce la dealul spre Poria. Ajungem la casa lui Sasson, Farid este invatacelul lui, s-au rugat “Shaharit” astazi (rugaciune evreasca care se spune in zorii zilei) asa ca rabi Sasson stia ca venim. Inaintre de intra la rabi mergem la mikve  (un fel de bazin cu apa curgatoare)  sa ne purificam, asta este ritualul. Nu imbracam aceleasi haine cu care mergem pe strada, Farid aduce o Galabie alba, cam mica pentru mine, ajunge numai pana la genunchi, dar merge. Intram la rabi, o camera goala cu cateva saltele pe podeaua plina de covoare. Farid ii saruta mana, rabinul nu se scoala, pune cartea pe care o citea deoparte si ma invita sa iau loc. Rabinul il intreaba pe Farid in Araba pe ce limba doresc sa vorbesc. Rabinul nu vorbeste niciodata Ebraica, nu-i voie sa vorbesti limba sfanta in conversatii  fara sfintenie. I-am spus ca Araba este in regula, atunci rabinul ma uimeste intrebandu-ma in Aramaica  “tu vorbesti si Asiriana (Aramaica) nu?”, “Da rabi vorbesc, de unde stiti?” ,”daca nu stiai sa-i vorbesti nu ai cauta-o pe Miriam”. “Ce treaba ai matale cu Miriam”, intreaba rabinul.  Conversatia este absolut surealista, rabinul vorbeste de Magdalena de parca ea locuieste vreo cateva minute departare de el, traieste se simte bine si ne astepta la o cafea.   “Vreau sa scriu o carte despre ea, raspund, putin infiorat”, “ce fel de carte, de invatatura ?” intreaba rabinul. “Da rabi, o carte de invatatura”, “sa scri frumos ca mare tzadika a fost (dreapta-sfanta), si mare putere a avut si numai bine a facut la toata lume, si rau i-au rasplatit straini”. Rabi Sasson este din familia Ben Naftali , familia lui niciodata nu au parsit Sionul, sunt in Tveria de la inceputul inceputurilor. Nimeni nu-i stie varsta, el este acolo dintodeauna, batrani orasului il tin minte din vechime. Rabinul nu mananca carne ci numai fructe,  numai de Sabat Farid ii aduce peste. Nu e voie sa mananci carne zice el, de cand nu mai este templu  in Ierusalim nu mai sunt ofrande lui Dumnezeu, si cum sa mananci tu carne cand Dumnezeu nu are. “Primul lucru care trebuie sa-l faci este sa te duci la casa ei si sa te plimbi sa-ti imbibi sufletul cu prezenta ei”, “Da nu la casa  pe care totii cred ca a fost, dute musai la locul ei”, In vechime, zice rabinul “au fost doua orase Magdala, unul de ai fost tu cu Italianul ieri, se numea pe limba Asirienilor (Aramaica) Magdala Nunayya pe care-l sapa Italieni si tu ai fost acolo, si al doilea Magdala Gadar, care este cel adevarat. Miriam a fost vecina lui Shimon (Petru) Chepa, care traia in Bethsaida, Magdala Gadar este locu in care a trait Miriam, dute si ai sa te convingi. Acolo a cunoscut-o si Ieoshua Ha-Notzri (numele Aramaic si Ebraic a lui Iisus)”  Maine o poveste despre Magdala Gadar

magdal_map-2

Comentarii

1. noradamian - 10/03/2009

bibliophyle,

eu la restaurantul libanez din Bucureşti nu mă duc, dar aici mi-a căzut tare bine tot ce am vazut, ce am auzit şi am băut 🙂

2. bibliophyle - 10/03/2009

@nora salut
De ce nu ?

3. noradamian - 10/03/2009

De ce nu mă duc la restaurantul libanez? Pentru ca n-am drum acolo.
Nici macar la Bucuresti 🙂

4. bibliophyle - 10/03/2009

bravo tie, nora 😆
ca nu traiesti in Sodoma & Gomora 🙂

dar vrei trimit reteta de humus-ful 😆

5. noradamian - 10/03/2009

bibliopyle,

totusi celor care traiesc in bucuresti, le place. Chiar daca-l critica. Am doi frati acolo. Pe unul ma straduiesc sa-l convertesc sa revina pe aici.
La celalat, mai mic, nici o nadejde.
🙂

Am mancat asa ceva, e bun. Presupun ca se gasesc materiile prime la market si atunci daca-mi dai reteta o sa fac. E si foarte sanatos.
🙂

6. bibliophyle - 10/03/2009

@nora e super sanatos si gustos, si coboara colesterolul dramatic si poate fi multi-rol, adica din aceleasi materiale faci si humus si falafel 🙂

7. tibi - 10/03/2009

seara buna
🙂

tot am incercat sa intru pe net si netul tot zice NIET 😆

sper ca acum sa ma tzina .

8. bibliophyle - 10/03/2009

@tibi, salut 😆

9. tibi - 10/03/2009

Eu merg la libanezu’ din Plaza Mall si imi place ce pap acolo 🙂 .

10. bibliophyle - 10/03/2009

@tibi,
super mancare. trebuie combinate. de exmplu Daca iei humus, e bine sa-l combini cu thina si cu cube 🙂

11. tibi - 10/03/2009

am citit postarea si mailu. Vreau si eu in Israel. 🙂
.

Stitzi cum se spune :

-Iar vreau sa merg la Ierusalim !

-Ai mai fost ?

-Nu, dar AM MAI VRUT ! 😀 😛 🙂

12. bibliophyle - 10/03/2009

@tibi,
dac ajungi te trimit la Farid, mare expert in mancare, muzica, bautura si nu mai continu… cunoaste zona super si e super onest 🙂

13. tibi - 10/03/2009

Teofil

nu mai stiu cum se numesc, dar mai intii eu iau niste pateuri mititele cu brinza care topesc in gura, p’orma peste in tzipla si p’orma imi iau o papi d;’aia cu sos si cu citeva milioane de arome. Asta a fost ultima oara, cu fro doua saptamini in urma.
Cind mai pot, imi iau si o brinza d’aia la gratar.

Eu comand ceva, tiberiusa comanda cu totul altceva, si p’orma impartzim tot tot tot 🙂 . Pileala iau vin romanesc, si la urma un cognac.

Si meniul il schimbam de fiecare data cind ajungem acolo.

🙂

14. bibliophyle - 10/03/2009

@tibi,
daca-ti place, e ok. ai citit postarea, ce parere ai ?

15. tibi - 10/03/2009

Teofil

eu nu calatoresc pe cont propriu, inca. Sint inca la faza de turist incepator (trei ani) si pina nu ma dumiresc bine ce si cum, merg in grup organizat cu autocarul.

Am vizitat in felul acesta Austria , Franta, Italia, evident Ungaria.
Anul acesta mi-am propus Spania , iar cu ajutorul lui Dumnezeu, anul viitor Israel. 🙂

Pe cont propriu am fost in Viena si la Budapesta.
Am planificate Paris Venetia si Florenta, pe care le-am vazut deja.

16. tibi - 10/03/2009

Sigur ca am citit postarea, dar mai devreme nu acum.

Ferice de cei care pot calatori unde si cind au chef ! 🙂

17. bibliophyle - 10/03/2009

@tibi, esti ce ce se numeste turistul clasic. E bine asa incet si sigur 🙂

18. tibi - 10/03/2009

Este super, am reusit sa urmaresc cu ochii mintzii traseul, cred ca fro doua pahare din vinul ala au atertizat in burtica la mine, si sa nu te miri daca o sa-mi schimb nick-ul in Tveria 😆 😆 😆 ~!!!~

19. bibliophyle - 10/03/2009

@tibi
vinul care l-am baut cu Padre Stefano, este facut la o manastire pe drumul spre Ierusalim se numeste Latrun, au un vin rosu de exceptie. Calugari din Manastire se ocupa de vie din timpul Cruciatilor asa ca au experienta. 🙂

20. tibi - 10/03/2009

Teofil

Anul trecut am facut un circuit fabulos de 13 zile, respectiv

Buc-Budapesta, Salzburg-Stasbourg Reims-Paris(trei zile)Versailles-Valea Loarei-Clermond ferand- Lyon- Avignon- Marsilia-Cannes-Nice-Monaco-Milano-Veron a-Padova-Venetia-Budapesta-
Buc. S U P E R B !!!

21. bibliophyle - 10/03/2009

din tot ce ai spus mie i-mi place cel mai mult „Valea Loarei”

22. tibi - 10/03/2009

Acum doi ani am fost in Italia, am vazut Venetia, Padova, Assisi, Florenta, Pisa, Roma cu Vaticanul, si incaq citeva localitati mai mici, amintesc una superba, Montecasini Terme, nu am pus localitatile in ordinea vizitata, a fost o alta nebunie de nebuni mortzi dupa drumetzie. 🙂

23. tibi - 10/03/2009

Si Coasta de Azur nu ??? 🙄

24. bibliophyle - 10/03/2009

Toscana (Florenta) este superaba in orice anotimp, personal o iubesc ce mai mult in Septembrie 🙂

25. tibi - 10/03/2009

Teofil

Eu in Florenta am cautat San Pietro in Vicole pentru „Moise” , Capela Medici pentru cele patru alegorii, Galeriile Ufizi pentru „David” + plus dom + + + + . Dar in special, eu am cautat lucrarile lui Buonarrotti.

La Vatican era sa nu mai plec pur si simplu 😆 de uluiala.

Biserica San Pietro m-a lasat cu gura cascata, la Assisi cele trei biserici suprapuse m-au lasat fara grai, etcetera.

26. bibliophyle - 10/03/2009

@tibi,
nu sunt amator de vestul meditarenei, prefer Estul. Malul mari la Beirut sau Tel aviv este de 100 de ori mai misto, si cel mai mult prefer marea Rosie. Este cea mai frumoasa mare din lume, in special coasta egipteana spe sharem el Sheh, dar si Eilatul si Aqaba sunt super 🙂

27. bibliophyle - 10/03/2009

mda, frumoasa tara pacat ca este locuita de Italieni 😆

28. tibi - 10/03/2009

Teofil

Eu am ales acest gen de excursie in special pentru incarcatura culturala, fara sa ma intereseze prea mult peisajul, de altfel superb si el.

De „peisaje” si de „peisani” 😛 sint satul din Roamnia pe care am strabatut-o de-a fir a par, cu de-amanuktul si exact PESTE TOT. Nu cred ca mi-a ramas bucatzica necercetata.

29. bibliophyle - 10/03/2009

Las ca si Romania este o tara super, din nefericire, greu de ajuns, scump si neospitaler 🙂

30. tibi - 10/03/2009

Teofil

Am vizitat Romania pentru ca nici nu prea avem incotro.

Pe vremea impuscatului nici vorba de pasaport, eu cu rude afara, dupa rev. a inchis granita coana ioropa, imediat ce s-a dat drumu’ la drumetzie, am si intins-o !

Totusi, as fi putut sa plec si mai inainte decit am facut-o, dar aminam asa, nu prea stiu de ce.

Numai ca acum, am luat microbul „de afara ” si salut coana Romania !

Sa te mai vada si altzii ca eu te stiu pe de rost … 🙂

31. bibliophyle - 10/03/2009

tibi, e adevarat, noi astia de am lipsit trebuie sa recuperam, voi vreti afara 🙂

32. tibi - 10/03/2009

Teofil

Cind am ajuns la Viena prima data si am vazut maretzia catedralei SF Stefan nu mi-a venit sa cred ! Mi-a taiat rasuflarea ! Nu credeam ca astfel de proportzii pot fi construibile. In Italia am fost in „transa”.

Acum sint vaccinat dar prima data a fost un shok teribil !

33. tibi - 10/03/2009

Am o intrebare :

care sint constringerile legale impuse la casatorie pentru evrei ?

34. bibliophyle - 10/03/2009

Tibi te inteleg, si este intradevar epocal. Pana la urma te obisnuiesti si te intorci la „Casa Poporului” 😆

35. bibliophyle - 10/03/2009

@tibi, la ce te referi. la cele religioase sau ce ?

36. tibi - 10/03/2009

orice

37. bibliophyle - 10/03/2009

@tibi,
nu cunosc legislatia Israeliana. Pot sa-ti spun numai din punct religios.
1. barbatul trebuie sa-i asigure casa, masa si sa o intretina din toate punctele de vedere.
2. religia Evreiasca era poligama pana la Diaspora. Si aincetat din cauza „vecinilor crestini”. Aceasta s-a facut printr-o lege pe 1000 de ani, care de fapt au trecut, asa ca astazi, evreii pot redeveni poligami.
3 barbatul poate divorta, si femeia dar este mai greu.
4 in caz ca barbatu moare, toata averea trece la femeie 50% si copii din castorie 50%.
5. in caz ca nu sunt bani de intretzinere, familia defunctului trebuie sa o intretzina
6. daca femeia vrea sa se recasatoreasca, trebuie sa primeasca permisia fratelui defunctului, sau in caz ca nu are, barbatului cel mai „senior din familie „

38. tibi - 10/03/2009

La „Casa Poporului” sa se duca cine n-a mai fost ! 😆

Eu am vazut-o deja de vreo patru/cinci ori, ca mai am ceva nepotzi de plimbat prin Bucuresti din cind in cind 😆

Plus ca mi-a trimis fii-miu pe vremea cind mai era student, colegi de-ai sai din Germanica sa ii cazez si sa-i plimb prin orasul lui Bucur 🙂 , lucru pe care l-am facut de altfel cu placere… 🙂

39. bibliophyle - 10/03/2009

7.din punct de vedere religios, nationalitate = religia copiilor trece prin mama (Pater Incertus)
8. Casatoriile mixte sunt acceptate numai daca partea ne evreiasca renunta la religie.

40. tibi - 10/03/2009

OK

multzumesc pentru deslusirile despre casatorie.

Am inceput o carte intitulata „Cartea Cunoasterilor” , este de fapt o cvulegere de interviuri cu celebritatzi printre care Regis Debray, Samuel Huntington, Claude Levi-Strauss, menuhin, Amos Oz.

Primul interviu este realizat in compania lui Ali Ahmed Sad’d Esber, mare poet arab, cunoscut in Europa cdrept
Adonis (Adunis) si care aminteste despre constringerile de care vorbeam, dar fara sa le aminteasca. Vroiam sa ma lamuresc.

41. bibliophyle - 10/03/2009

mare poet Adunis, mare cu adevarat 😆

42. tibi - 10/03/2009

erata : aminteste de … fara sa le PRECIZEZE

43. tibi - 10/03/2009

Eu nu stiam mare lucru despre el.
Dar am inteles ca este unul dintre arabii cu adevarat demn de toata stima !

44. bibliophyle - 10/03/2009

tibi,
crede-ma ca sunt multi, poate majoritatea, dar sunt terorizati de o minoritate barbara si din nefericireei apar asa cum apar. Din nefericire noi Romani stim cel mai bine cum un popor poate fi terorizat si ingenunchiat. La noi a fost vorba de o doctrina politica la ei de una religioasa.

45. tibi - 10/03/2009

Sigur ca asta cred si eu, ca marea majoritate sint oameni de treaba, eu voiam sa spun ca am ramas realmente fascinat de gindirea acestui om, fie el arab sau nu. Si asta numai dintr-un amarit de interviu.
E sclipitor omul !!!

M-am exprimat gresit. Cred ca sint obosit, desi NU am pilit decit o singura bere amarita 😆

46. bibliophyle - 10/03/2009

Tibi, probabil ai un program incarcat (asa cum de fapt mi-ai si spus), mai incet baiete ca nu intra toate zilele in sac 🙂

47. tibi - 10/03/2009

@Teofil

Stii cum spunea Noica :

„nu lasa neculeasa TOATA mierea fiecarei zile” … 🙂

48. bibliophyle - 10/03/2009

@tibi,
nu am cunoscut zicala, totusi este rationala 🙂

49. tibi - 10/03/2009

@Teofil

Sint un om norocos; imi alcatuiesc programul asa cum vreau; am mijloace de subzistentza suficiente ca sa pot duce un trai decent fara sa am un job; am totusi un job, daca se poate numi asa : il ajut pe un prieten; numai ca toata viatza mea am avut un ritm alert in care somnul a reprezentat mai putzin de sase ore/noapte.

Cred ca este timpul sa trec la sapte ore/noapte 😆 ! ! !

50. bibliophyle - 10/03/2009

@tibi,
fiecare din noi are un metabolism diferit. De la o anumita varsta, sa zicem 50. Omul are nevoie de 2 cicluri de somn de 3 ore pe noapte. Adica 6 ore. Eu mai fur intodeauna 30′-1h dupa amiaza si-mi este suficient 😆

51. bibliophyle - 10/03/2009

jumatate de ora pna intr-o ora dupa masa de pranz este f. importanata 🙂

52. tibi - 10/03/2009

Prietenul meu, are o mica firmulitza cu vreo 15 angajatzi si eu il ajut sa o dezvolte. Am avut si eu o afacere care a avut un succes URIAS intre anii 92-97. Cind mi-am facut ‘plinul’ am vindut si traiesc relativ linistit. Astept inca vreo trei/ patru ani sa iasa tiberiusa la pensie si p’orma Canada ma cheama. 🙂 .

Ea ar putea sa se retraga chiar si acum dar nu vrea. Ii respect decizia.
De ce sa o contrazic ? In 33 de ani nu ne-am certat decit o singura data.

53. tibi - 11/03/2009

Teofil

metabolismul meu, este beton ! Am ceea ce se cheama ‘greutate naturala’ , pot sa maninc orice, oricit, oricind si din 73 pina in prezent, am exact aceeasi greutate, si aceleasi proportzii. 😀 .

Norocos, am zis eu !

54. bibliophyle - 11/03/2009

@tibi,
o relatie de 33 de ani nu este putin, si fa intodeauna ce te roga nevasta, este in todeuna mai bine, inca cativa ani nu este moarte de om. Canada s-ar putea sa te plictiseasca, dar in orice caz e mai bine decat aici 🙂

55. tibi - 11/03/2009

@Teofil

m-am saturat de imensa tristetze mafiota care a devenit Romania, pina peste cap. Daca nu o sa-mi placa in Canada, pot sa plec oriunde. Sau aproape oriunde.

Dar, GATA cu planurile mele, pentru ca omul spune iar Dumnezeu DISPUNE ! 🙂 . CE O FI, OM MAI VEDEA, N’ASHA ??? 🙂

56. bibliophyle - 11/03/2009

@tibi,
cred ca fiecare om trebuie sa-si paraseasca tara natala prentru o perioada, in special pentru a capata o dimensiune mai larga despre viata. Din experienta, pot sa-ti spun cu mana pe inima, iubesc Romania cu toate cacaturile in care traim. Cum se spune am o sotie legala, este America. Amanta iubita o sa fie intodeuna Romania. Eu chiar iubesc tara asta 🙂

57. tibi - 11/03/2009

Bon!

Astea fiind spuse, multzumesc fromos pentru discutzie si spun cuviincios
NOAPTE BUNA ! Mai vb. Bine ? 🙂 ?

58. bibliophyle - 11/03/2009

@tibi, sigur noapte buna si fa-ti cele 7 ore. Sigur ca vorbim 😆

59. tibi - 11/03/2009

Teofil

Nu se pot compara destine diferite.

Tu ai trait poate „prea mult” departe de Ro, eu am trait „poate prea mult” in Ro .

E firesc sa avem optziuni in apareantza contrare.

60. bibliophyle - 11/03/2009

@tibi, cred ca ai formulat-o super. Cum a spus rabinul din Buhusi, si tu ai dreptate si eu am dreptate si noi avem dreptate 🙂

61. tibi - 11/03/2009

Adica , toata lumea are dreptate, numai ca noi sintem INFAILIBILI ! 😆

62. bibliophyle - 11/03/2009

@tibi,
bine gandit, bine formulat – INFAILIBILI ! 😆


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat: