jump to navigation

Pauza : “Cum sa Devin Autor” 03/03/2009

Posted by Theophyle in 1, Pauza.
Tags: , ,
trackback

Nu prea le am cu statisticile si curiozitatea legata de vizitatori blogurilor mele. Cine vine este bine primit si cine mai si doreste sa-mi spuna ceva este si mai bine primit. Ma intereseaza  insa ce cauta sa gaseasca acesti vizitatori. Deoarece o mare parte din vizitatori ajung la blog in cautarea unui subiect anume, nu am putut sa nu vad ieri o cautare lansata de tagul “autor” . cautarea era “cum sa devin autor” (intre ghilimele), adica exact asta dorea sa gaseasca vizitatorul unic  (la propriu si la figurat).

Amicule, nu am habar “cum sa devi matale autor” , stiu ca eu ma caznesc de multi ani si chiar inca nu stiu daca am devenit. Daca tot ai venit cu o intrebare de felul asta am sa incerc (cu seriozitate) sa-ti dau cateva sfaturi (scrise in gluma cu seriozitate). In primul rand, pentru a deveni autor trebuie sa scri ceva (este esential). In al doilea rand trebuie ca cineva sa te publice, si in sfarsit trebuie ca niste oameni sa te citeasca, preferabil cumparandu-ti cartea.  Simplu nu?; NU!. Nu stiu cum merge treaba in Romania, pentru ca nu am scris mai nimic in limba Romana. Nici despre Europa nu stiu prea multe, stiu insa cum se face treaba in America. Lucrurile stau acolo cam asa. Cartile in America trebuie neaparat  sa fie vandabile, cel putin la modul potential. Exista in America cateva mii de edituri (mai mult sau mai putin serioase), majoritatea sunt supermarketuri, adica publica totul, o alta parte sunt specializate, adica publica numai un anumit fel de carti. Nici un autor de carte (din cate stiu eu ) nu a reusit sa-si vanda prima carte pe care a scris-o direct lucrand cu o editura. Asta ne aduce la al doilea subiect, ca sa devi autor acolo ai musai nevoie de un agent literar (important sa fie bun, eu nu am avut parte de unul ca asta). Agentul literar, este omul care incearca sa te vinda pe la edituri, intr-un cuvant samsar. Daca accepta sa lucreze pentru tine, lucru problematic pentru un autor incepator, i-ti va scoate pielea la mezat, adica la prima carte pe care tu o vei tipari, nu-ti acorda nici o sansa sa vezi vre-un cent. Prima carte se vinde (mai intodeuna) la un procent 60-el, 40-tu. Numai ca cei 40% ai tai se vor evapora inainte de a ajunge la tine (in Romania se numeste aceasta evaporare “Protocol”). Important este cum gasesti un agent literar care sa-ti scoata piele la mezat, si tu totusi sa ai o sansa de supravietuire. Simplu, pregatestete sa-l “fentezi” tu inainte de a o face el.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa pregatesti doua lucruri scrise. Primul , este un rezumat al carti – 1000 de cuvinte, nu mai mult. Nimeni nu are rabdare sa citeasca mai mult de 1000 de cuvinte scrise de un necunoscut sacaitor. Scrie intodeauna la 11p, 1.5 line-space, si absolut necesar cu caractere courier (asta trebuie sa arate ca esti profesionist, ha,ha). Cum trebuie sa arate un rezumat, depinde de carte, poate am sa postez niste exemple intr-un viitor. Al doilea lucru  esential este o biografie. Daca ai sa-ti scri biografia in felul in care-si scriu biografia politicieni romani pe saitul guvernului, nici macar Sf. Petru nu va putea sa-ti vinda cartea.  Sunt doua feluri de carti (indiferent de subiect) cartile pe care numele autorului le poate vinde sau alternativ subiectul carti este vandabil. Pe scurt autorul vinde carte sau carte vinde autorul. Deoarece la inceputurile tale tu nu esti inca autor, numele nu-ti poate vinde cartea. Despre subiect, aici avem o mare problema, problema se numeste moda. Da, si cartile ca orice produs de consum (dea Domnul de larg consum) sunt supuse  la nebuniile “modei”. Exemplu’, astazi in America se vand foarte bine cartile despre un negru-alb, intelectual trait in Indonezia, fumat “grass”, absolvent Harvard, devenit presedinte.

Biografia despre care am vorbit este cruciala si este mai importanta decat rezumatul, Biografia trebuie sa aiba doua elemente esentiale  sa fie bazate pe adevaruri controlabile (daca reusesti cu cartea, colegi care nu au reusit vor incerca sa te denigreze) si romantata. Daca nu sti sa-ti faci o asemenea biografie nu vei deveni niciodata autor de carte. De exmplu, sa zicem ca te-ai nascut pe Popa Nan. Poti sa scri ca cartierul in care te-ai nascut este legendar s-au scris si cantece despre el (adevarat), si ca pe timpul tau era considerat un cartier rau famat (discutabil) si ca in cartier era cel mai vestit bordel din Bucuresti (Crucea de Piatra – 2km, aproape adevarat), ca in cartierul tau au locuit multi evrei care au fost victimele unui progrom in timpul fascistilor (Dudesti, aproaope adevarat) merge bine in New York, mai putin bine in LA, in Texas nu are importanta, asa ca trebuie schimabat. Pentru LA, in loc de evrei, vorbesti de tigani (considerati, nu stiu dece un fel de hispanici). In Texas inlocuiesti evreii/tiganii cu de cai. Care cai, pai caii vecinilor tigani care mureau de foame si tu furai paine de acasa ca sa-i hranesti (caii). Ai invatat la seral luptand cu soarta vitrega, ai fost dizident (merge f. bine) insa nu prea dizident (enervezi “progresivi”). Esti extrem de progresiv, dar ai si niste principii conservatoare, si cel mai important esti anti-comunist convins, dar consideri comunismul un sistem bun aplicat prost. Vrei sa te afirmi in America pentru esti adept al  “American way of life” (foarte importanta sintagama).

OK ai rezumat si biografie. Acum dute si citeste vre-un metru cub sau doi de carti, altfel nu ai sansa in meseria asta. Totul incepe cu cititul. Ai inteles amice coleg. Citeste frate inainte sa scri. Succes.

Reclame

Comentarii

1. maya - 03/03/2009

Bună ziua şi bună să vă fie inima!
😆

2. noradamian - 03/03/2009

buna maya,

te stiu de pe alte bloguri, de mult, imi placea si-mi place ce scrii!
(atunci am purtat si eu un nick, acuma semnez cu numele meu)

😀

3. maya - 03/03/2009

Nu am putut să postez de tema de la I Read About aşa că am să scriu aici!
Mi-a plăcut tema despre esenieni şi am citit-o cu foarte mare plăcere!

Îmi place „despre ei” 🙂 şi îi consider „deosebiţi”; au existat,au scris (NU puţin),
aşa că noi putem astăzi să citim despre ei (şi avem ce). 🙂

Au reuşit să „combine” activitatea lor politică cu cea spirituală în diferite momente a existenţei lor,fiecare dintre ele fiind la un moment dat predominantă.
(zic şi eu)

4. maya - 03/03/2009

noradamian
😆
Servus şi numai primăvară-n suflet! 🙂

5. noradamian - 03/03/2009

Servus maya,

sa fie! 🙂
Si la fel si pentru tine! 🙂
Si pentru bibliophyle! 🙂

6. noradamian - 03/03/2009

Si mie mi se pare interesanta tema si gasesc foarte importanta atat viata, spiritualitatea lor, regulile lor si tot ce a decurs de aici pentru istoria ulterioara religioasa si politica.
Dar si faptul ca a a ajuns sa fie descoperită, cercetata si descifrata comoara acelor suluri, atata vreme ascunsa-n pamant…

7. maya - 03/03/2009

Irod se considera cu mult mai mare decît ţara pe care venise să o conducă (Iudeea) şi a cărei singură bogăţie era religia. Mulţi evrei trăiau înafara ţării/ Diaspora , la care (Magienii/Terapeuţii din Egipt)exista o mare nevoie spirituală.

Irod a promis reconstruirea Templului,idee la care au aderat şi esenienii;
a fost (se pare) periaoda în care a fost scris Manuscrisul Templui.

Irod a pus „la punct” şi un plan de „iniţiere” într-o formă nouă de iudaism,mai ales pentru evreii răspîndiţi în întreaga lume. Aceştia au început să contribuie cu o „coţizaţie” interpretată ca şi răscumpărare a sufletului, plătită la ceremonia
„iniţierii”. Cotizaţia plătită ţinea şi locul mielului sacrificat cerut de legea lui Moise.

Însă Irod renunţă la planul de reconstruire a Templului,ceea ce a făcut ca esenienii să se despartă de Irod şi să înceapă o reală luptă împotriva acestuia.

8. maya - 03/03/2009

noradamian

sigur că şi pentru Theo-Phyl 🙂 prin a cărui amabilitate şi muncă (nu puţină) avem posibilitatea să cunoaştem atîtea lucruri interesanta şi utile.

9. maya - 03/03/2009

Primavara anotimp al Înfloririi Divine, să vă umple Sufletul cu miresmele ei ameţitoare şi să vă ofere şansa Marii Treziri pe care fiecare Fiinţă o aşteaptă! 🙂

10. bibliophyle - 03/03/2009

@maya
Salut 😆
Ca deobicei esti mult prea generoasa pentru cpabilitatile mele. Si tu, acum si Nora, poate ma salvati putin din mediocritatea mea 😆

11. bibliophyle - 03/03/2009

Maya & Nora
Am pregatit pentru 8 martie un „omagial” cu toate femeile care m-au influentat in munca mea intelectuala. O sa va placa. 🙂

12. maya - 03/03/2009

Aceasta Primavară este unică! Ea nu a mai fost niciodată pe Pămînt ! Poate că seamănă cu toate Primăverile ce „au colindat” Planeta noastra albastră.

Toate „au îmbătat-o” cu o feerie de culori si miresme, cu adieri de vînt ca şi o mîngîiere şi cu surîs dulce de Soare.

Dar ca şi orice Floare ce înfloreşte şi care nu este aceeaşi floare ce a înflorit anul trecut, ea este cu adevarat unica şi paşii ei calcă pe acest Pămînt pentru prima oara! 🙂

Să-i urăm, „Bine ai venit,Primăvară”! 🙂

13. maya - 03/03/2009

Theo-Phyl
😆
Servus!
Am stabilit odată,că ce E drept E şi sfînt şi trebuie recunoscut! 🙂

14. bibliophyle - 03/03/2009

maya
😆

15. maya - 03/03/2009

Să privim Primăvara cu intensitatea sufletului,a inimii şi a spiritului. Să o sorbim cu toţi porii fiinţei noastre, ca pe o cupă de ambrozie.

Fiecare ghiocel, fiecare mugur ce porneşte spre viaţă, fiecare tril de pasăre ce cîntă pe gama cerului,fiecare foşnet de frunză ce apare să fie pentru noi omagiul adus Creaţiei!

Să o onorăm ca pe un Sol al Frumuseţii pe care îl vedeţi prima oara !
Iar noi să fim mai noi,mai buni,mai frumoşi şi mai curaţi!

16. bibliophyle - 03/03/2009

maya
unde te-ai plimbat de vineri, ai primit ziarul ? 🙂

17. maya - 03/03/2009

Theo-Phyl

am citit Ziarul de Duminică Nr.5 din scoarţă-n scoarţă! Informaţii utile,interesante!
Umor (negru) combinat cu „crUDA” realitate!

Mi-au plăcut şi articolele prietenilor/colaboratorilor tăi! Le urez:”Bine aţi venit!
🙂

18. bibliophyle - 03/03/2009

@ maya
stai sa vezi 6 – osa fie bomba, exact de 8 martie

19. maya - 03/03/2009

Theo-Phyl

Apropo de 6 şi 8! O să scriu mintenaş ce am citit despre asta,dar să nu mă cerţi
😆 dacă dau iarăşi cu bota! 😆

20. bibliophyle - 03/03/2009

@maya
nu-mi amintesc ca te-am certa vreo data. Si cu bata poti sa dai cat vrei, chiar si in mine 🙂

21. maya - 03/03/2009

Numerologic (după Cabala) Jesus = 9

cifra 9 = desprinderea din materie şi reîntoarcerea în spirit
cifra 6 = opusul lui 9
suprapuse 6 şi 9 formează simbolic cifra 8
cifra 8 = ordinea,armonia,echilibrul

NU este vorba de o „luptă”,ci de o colaborare,o trăire conştientă (spirituală) în cadrul materiei.

Ieşirea din materie (6) şi pătrunderea în spirit (9) devine posibilă prin „intervenţia” conştientă a unei „forţe” ce „trăieşte” în fiecare dintre noi.

Această „forţă” se numeşte „conştientizare!

22. bibliophyle - 03/03/2009

@maya,
chiar daca ma bati cu o bata mare nu cred in numerologie, de nici un fel. Si daca totusi vorbim de numerologie, vorbim de cea antica care nu se foloseste de numere ci de literale 🙂

23. maya - 03/03/2009

Theo-Phyl
😆

24. maya - 03/03/2009

Theo-Phyl

în altă ordine de idei, ai fost să-l votezi pe Cristian Pătrăşconiu la cel mai bun blog politic?

Eu am fost şi am votat! 🙂
Indicaţii pe blogul lui!

25. bibliophyle - 03/03/2009

@maya
Nu ai vazut postarea mea, i-am dat „Garantat Theo-Phyl” 🙂

26. maya - 03/03/2009

Theo-Phyl

Nu-i nici un necaz că NU crezi în numerologie! 😆
(Pitagora? Muzica sferelor?)

Atîta bai să fie în lumea aceasta,că atunci musai toată lumea ar fii dacă nu fericită,măcar bucuroasă! 🙂

Şti cînd va începe criza financiară?
Atunci cînd chinezii vor începe să mănînce cu lingura! 😆

27. bibliophyle - 03/03/2009

de ce?, cred ca betisoarele sunt mai ieftine 🙂

28. maya - 03/03/2009

Theo-Phyl
😆
de ce?, cred ca betisoarele sunt mai ieftine 😆

Cu beţişoarele se mănîncă mai puţin/cu lingura se mănîncă mai mult!
😆 😆 😆
Şi la cîţi sînt…………………………………….. 😆

29. bibliophyle - 03/03/2009

maya,
saraci de Chinezi. In alt ordini de idei, Tibi chiar a disparut – sper ca totul este OK cu el

30. maya - 03/03/2009

Theo-Phyl

chiar că am vrut să te întreb şi eu iarăşi de tibi;sper şi eu că totul este în ordine cu el!

31. bibliophyle - 03/03/2009

Nu stiu nu vrea sa devin inoportun, si sa-i trimit un mail. mai astept pana la sfarsitul saptamaini, sper doar ca este ocupat si o sa apara, Doamne ajuta 🙂

32. maya - 03/03/2009

Theo-Phyl

La „Cum să Devin Autor” sînt de acord că „Totul începe cu cititul!”
Şi NU cu puţin!
Dar nici măcar asta NU este neaparat o regulă;există oameni care citesc mult,mult, mult dar NU sînt în stare să scrie o carte!

Cred că pentru a deveni „Autor” = citit (N+1) cărţi + muncă multă + transpiraţie + inspiraţie + conştientizare + NEVOIE INTERIOARĂ

Nevoia interioară este cauza celorlalte „cerinţe”!

Zic şi eu,NU dau cu parul! 🙂

33. maya - 03/03/2009

Doamne ajuta 🙂

Aşa să fie!

34. bibliophyle - 03/03/2009

maya nici nu sti ce mare dreptate ai, totul incepe si se termina cu cea ce ai descris ti atat de bine „Nevoia interioară”. devi scriitor dintr-o nevoie, si nicdecum alte lucruri. 🙂

35. maya - 03/03/2009

Theo-Phyl

Prin această „nevoie interioară” cred că un scriitor încearcă să-şi pună pe hîrtie gîndurile/trăirile/emoţiile/problematicile/crezul pe care încearcă să şi le „explice” în primul rînd lui, prin intermediul cuvintelor.

Nevoia interioară este „lupta” pe care o duce cu el însuşi în aşezarea trăirilor în cuvînt/pe hîrtie.

Nevoia interioară arde şi mistuie,construieşte şi defineşte;defineşte omul faţă în faţă cu pana ce l-a determinat să devină scriitor.

Un scriitor scrie în primul rînd pentru sine,pentru a se defini pe sine şi de abia apoi scrie pentru alţii.

Bucuria „reuşitei” în lupta cu sine este apoi împărtăşită de scriitor cu ceilalţi.

36. bibliophyle - 03/03/2009

Adrevarat maya. Un scriitor scrie in primul rand din nevoia de a se intelege pe sine 🙂

37. maya - 03/03/2009

Theo-Phyl
🙂
Doamne ajută,aşa să fie!

Mare lucru şi lung drum;dar merită! 🙂

Cînd te gîndeşti cîţi oameni se străduiesc să „înţeleagă” pe alţii şi NU înceracă să se înţeleagă pe sine.

Dacă fiecare ar încerca să se înţeleagă pe sine (fără a deveni neaparat scriitor
🙂 ) dacă fiecare ar încerca să se schimbe în bine pe sine şi NU ar fii „atent” la cei din jur,cred că lumea ar fii mai bună!

Viaţa fiecăruia este o carte ce merită înţeleasă şi apoi „scrisă”; unii o scriu cu pana! Şi de aceea există scriitori şi poeţi.

38. bibliophyle - 03/03/2009

Maya ” Viaţa fiecăruia este o carte ce merită înţeleasă şi apoi “scrisă”; unii o scriu cu pana! Şi de aceea există scriitori şi poeţi.” adevarat, nici nu sti cat de asemantor suntem toti, numai decorul difera din cand in cand 😆

39. maya - 03/03/2009

Theo-Phyl
🙂
Atît de asemănători şi totuşi unici! Şi acesta este misterul şi frumuseţea Vieţii!
Unici în Unic!

Fiecare o Picătură de apă (totuşi unică) în oceanul vieţii!

40. bibliophyle - 03/03/2009

maya esti o romantica fara de leac 😆

41. maya - 03/03/2009

Theo-Phyl
🙂
Noapte bună şi îngeraşii să te aibă în pază! 🙂

42. tibi - 03/03/2009

seara buna

TUTUROR

43. bibliophyle - 03/03/2009

Maya si tie. Noapte buna si vise …roz 😆

44. maya - 03/03/2009

Theo-Phyl
🙂
Asta sînt şi alta mama nu face! 🙂
Să ai o zi bună mîine!

45. tibi - 03/03/2009

Exista o carte foarte buna scrisa de Mario Vargas Llosa care se numeste

„Scrisori catre un tinar romancier” / Humanitas /

care trateaza subiectul propus 🙂 !

46. tibi - 03/03/2009

tibi spune: Comentariul tău aşteaptă să fie aprobat

47. bibliophyle - 03/03/2009

mercy, noapte buna 😆

48. bibliophyle - 03/03/2009

@ tibi salut omule. mi-ai scos inima omule. nici macar platforma nu te-a recunoscut 😆

49. tibi - 03/03/2009

salut voios 🙂

de vreo saptamina n-am pus nici macar un singur ochi pe vreun comp.

50. tibi - 03/03/2009

o sa citesc miine ziarul si mai pe seara trimit un mail. Bine ?

51. bibliophyle - 03/03/2009

tibi
trimite si tu un mail cel putin sa stim si noi ca esti bine, dupa aia intoarecete la hibernare dac vrei 😆

52. bibliophyle - 03/03/2009

tibi, bine. Important este ca tu esti bine 😆

53. tibi - 03/03/2009

Am spus ca nu o sa mai scriu o vreme, dar nu stiam cit va dura.

Acum mi-am mai rezolvat preoblemele stresante si seara voi mai intra pe bloage. 🙂

54. tibi - 03/03/2009

sint bine omule, ce, n-ai invatzat ca lipsa vestilor inseamna vesti bune ? 😆

55. bibliophyle - 03/03/2009

@tibi
ai uitat. tu esti optimistul, eu sunt pesimistul. 🙂

56. tibi - 03/03/2009

N-am uitaT.

Da’ proverbul este adevarat cu o singura exceptzie : lipsa vestilor inseamna vesti bune cu exceptzia perioadei in care asteeeeeeeptzi vesti bune cu sufletul al gura 😆 !

57. bibliophyle - 03/03/2009

hai ca acum sunt linistit 🙂

58. tibi - 03/03/2009

bon

va urez
NOAPTE BUNA !
ca sint cam malaietz si ma cam trage gindu’ la somnica. 🙂

Mai vb. miine mai spre seara !

59. bibliophyle - 03/03/2009

noapte buna tibi, chiar mi-ai facut o mare bucurie 😆
Somn usor 🙂

60. noradamian - 03/03/2009

Noapte buna va spun si eu!
🙂

61. bibliophyle - 03/03/2009

nora
noapte buna si vise placute 🙂

62. nicole - 04/03/2009

hai, bonjour!

tare postare, nene! am ras de m-am sufocat. ce mai umor realist-„progresit” ai mai, @Theo-Phyl!

😆

63. bibliophyle - 04/03/2009

@nicole,
Salut draga, ce sa facem, in zilele noastre putin umor nu strica 🙂

64. nicole - 04/03/2009

@Theo-Phyl,

felicitatiuni pentru noul look al blogurilor tale. Au un aer mult mai optimist si modern.

de asemenea, am remarcat cu adanca emotie aparitia „Theophyl’s English Blog”. Nice to see that, really nice! Strong contain! 🙂
Keep this way!

65. bibliophyle - 04/03/2009

@nicole
ce ma fac eu fara voi 😆
Fetelor toate postarile sunt dedeicate „omagial” voua, meritati 🙂

66. nicole - 04/03/2009

multumesc, @Theo-Phyl!
Esti foaaarte generos cu noi! 😆

67. bibliophyle - 04/03/2009

Nicole si voi cu mine. Blogurile astea sunt in primul reand ale voastre si pentru voi. Eu sunt numai povestitorul. Pe blogul englez am postat un citat latin care spune cam cam, „cartile sunt scrise de cititori” 🙂


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat asta: