jump to navigation

Bill Bryson – Special 01/03/2009

Posted by Theophyle in 1, Carte Contemporana (sec. 20-21).
trackback

chancellor_bill_brysonNu cred ca in Romania multa lume a auzit de Bill Bryson, in orice caz, eu sunt sigur daca cineva va descoperi peste 2000 de ani carte lui cu titlul in traducerea romaneasca  “De toate. pe scurt” tradus din originalul “A Short History of Nearly Everything”, va avea posibilitatea sa inteleaga cine am fost, cam ce am stiut inclusiv ce am stiut gresit.

Bill Bryson este un American de 58 de ani care traieste in Anglia, cateodata se mai intoarce si in America pentru cativa ani, se plictiseste de ea repede si se intoarce in Anglia. Cum spunea Eliade, sufera de fenmoenul “reintoarceri eterne”. Bryson este un scriitor cu un tupeu fantastic, scrie dictionare fara sa fie lingvist sau filolog (Bryson’s Dictionary of Troublesome Words ; Bryson’s Dictionary for Writers and Editors), scrie despre stiinta fara sa aiba nici un fel de educatie in acest sens, scrie ghiduri de calatorie umoristice, cartii  despre  locuri si oameni ‘Notes from a Small Island” (Însemnări de pe o mica insula), scrie scenari si face seriale de televiziune, preda literatura la vreo doua universitati din Anglia, este numit Cancelar (Chancellor -un fel de Presedinte) al universitati din of Durham, face multa caritate, primeste titlul de “Sir” (OBE) de la regina.

‘Notes from a Small Island” (Însemnări de pe o Insuliţa) – O carte fantastica a lui Bill Bryson, umor amestecat cu nostalgie, oameni buni locuri frumoase, lucruri de bine si de mai putin bine. O viata luminoasa a unui om implinit. După douăzeci şi doi de ani în care a locuit în Britania, si-a întemeiat o familie, şi-a construit carieră de succes, Bill Bryson decide împreună cu soţia sa să se mute în Statele Unite ale Americii. Înainte de a pleca pentru mulţi ani din ţara sa adoptivă, Bill Bryson a decis să facă un ultim tur prin Marea Britanie, iar în această carte ne oferă impresiile sale de călătorie. Călătoria îl conduce pe autor în lungul şi în latul Britaniei, de la Dover la Londra, apoi în Cornwall, după aceea prin Oxford şi în Ţara Galilor, prin nordul Angliei şi mai departe, în Scoţia, după care înapoi acasă. Şi, peste tot pe unde ajunge, Bill Bryson priveşte nu numai peisajul sau clădirile, ci în primul rînd oamenii – cu mult umor, simpatie si cu o caldura umana greu intalnit intr-o literatura cinica pe care o citim in zilele noastre. Fara grija,  Bryson se intoarce in Anglia si va scrie urmatoare carte (vezi mai jos). Cartea a fost ecranizata intr-un serial pe care l-am cumparat si vizionat de multe ori pe DVD. V-o recomand cu caldura.

brisom-all1

Notes from a Big Country (Insemnari dintr-o Mare Tara) – Bill Bryson este un Mark Twain modern, cinic cu umor rezervat si totusi plin de tupeu, iubeste America dar poate trai numai in Anglia. Bryson este un American “frumos” care traieste in concubinaj cu tara sa America intretinandu-si mariajul sau cu Anglia (la propriu si la figurat) cu dragoste si cu respect. America este alta chestie, o critica (la sange) nu din ura ci din dragoste. Este exasperat de birocratie, junk food si comoditatea americanilor, Bryson vorbeste si despre numeroasele parti frumoase ale vietii in America. De la prima pagina pana la ultima razi si te amuzi cu placera unui om satisfacut de reusita unei excurisii facute de altcineva. Trebuie citita.

“De toate. pe scurt” tradus din originalul “A Short History of Nearly Everything” o traducere cu un titlu nu prea apefisant, care-l face probabil pe potentialul cumparator sa treaca mai departe de lang raftul respectiv crezand din greseala  este vorba de inca oenciclopedie stupida. “De toate. pe scurt” este o carte superba, interesant si necesara pentru noi toti cei ce nu prea intelegem care-i chestia cu “Big-Bangul”. Din nefericire cartea este mult prea scumpa pentru buzunarul romanului de rand. Un milion de lei pe timp de criza. De ce?. Buna carte, las la atitudinea voastra (din cauza pretului), altfel este de citit.

Reclame

Comentarii

1. noradamian - 02/03/2009

Salut, bibliophyle,

Ce personaj e scriitorul, insuşi! Cred ca n-o sa rezist sa nu cumpar cartea:
Doar s-o gasesc.
…La Humanitas, probabil?
🙂

2. bibliophyle - 02/03/2009

Editura este Crai de Curte veche, (probabil), omul scrie superb, are o „verva in condei”, rar intalnita. O placere . Citesti Engleza ?

3. noradamian - 02/03/2009

Citesc, mai apelez si la dictionar… 🙂

4. bibliophyle - 02/03/2009

pot sa ti-o trimit, o am in engleza, scanata. Deoarece nu pot sa-mi car toata biblioteca din America si inapoi, scanez toate cartile, si car cu mine numai Memory-Sticks. Si dac tot citesti Engleza arunca o privire (daca ai timp) pe http://theophyle.wordpress.com/

5. noradamian - 02/03/2009

bibliophyle,

multumesc tare mult! O sa-ti transmit adresa prin e-mail.
Apreciez oferta ta, sper sa o pot rasplati.

🙂


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat asta: