jump to navigation

Har, Prorocire sau Viziune: H.G.Wells 25/02/2009

Posted by Theophyle in 1, Carte Moderna (sec 19-20).
Tags: , , ,
trackback

Propun o lectura Preliminara pe Theo-Phyl Harul, Gratia Divina, Prezicere si Profetie (linkul pe titlu)

 Herbert George Wells (1866 – 1946), cunoscut mai bine ca H. G. Wells, a fost un scriitor englez, personalitate politica si sociala, cunoscut mai ales pentru cărţi science fiction. A publicat între 1895 şi 1901: „Maşina timpului”, „Insula doctorului Moreau”, „Omul invizibil”, „Războiul lumilor” şi „Primii oameni pe Lună”. A fost un scriitor prolific producând opere în multe genuri, incluzând nuvele contemporane, istorie şi comentarii sociale. A fost un socialist şi pacifist, operele sale devenind foarte politice şi didactice. Doar primele sale nuvele science fiction sunt foarte citite astăzi. Câteodată Wells şi Jules Verne sunt numiţi „Părinţii Science Fiction”.

Trebuie sa recunosc ca activitatea sociala si politica al lui Wells nu-mi surade de loc si este departe de a fi “my cup of tea”. Un om care a scris in New Statesman despre Stalin “I have never met a man more fair, candid, and honest” (Nu am intalnit niciodata un om mai cinstit, candid si onest”) nu poate sa-mi inspire mare apreciere si incredere. Nici pozitiile lui in domeniul Eugenismului nu sunt de apreciat (in special, astazi cand avem deja uneltele stintifice si medicale). Bineineles unele din pozitiile lui legate de votul popular si democratia in general, sunt poate interesante  in timpurile si locurile noastre   (scrutinul electoral limitat) s.a. Sf-ul Wellsian sufera astazi de o erodare, si a devenit copilaresc fata de scriitori contemporani. Si totusi, HG Wells a fost un vizionar si proroc al timpurilor moderne. Nu atat prin majoritatea lui beletristica,  cat prin doua carti care nu au fost primite cu mare succes de public dar au influentat savanti si oameni de stiinta proeminenti. Cele trei carti, despre care vreau sa vorbesca sunt “The World Set Free” (tradusa in limba Romana “Lumea Eliberata”), Shape of Things to Come (“Conturul Istoriei”, nu stiu daca a fost tradusa in Romania) si cartea lui ultimativa, “The World Brain” (“Creierul Mondial”, nu stiu daca  a fost tradusa in Romana )

hg-wells

Lumea Eliberata” (The World Set Free) – este o nuvela publicata in 1914. Cartea este una din cele mai exacte profetii care au fost facute si indeplinite in ceace priveste utilizarile fuziuni nucleare si posibilele aplicatii militare si civile. Fizicianul  Leó Szilárd a citit cartea in 1932, a fost convins de posibilitate unei reactii atomice  descrise in carte, in 1933 a reusit sa formuleze teoria “reactiei in lant” si a patentat-o”  in 1934. Cartea este inspaimantator de profetica. De citit.

Conturul Istoriei” (Shape of Things to Come) – nuvela SF publicata in 1933 mai putin profetica decat prima carte, insa proroceste cel de al doile razboi mondial si felul in care se va petrece.  Wells, propune o interesanta istorie alternativa cu elemente care s-au implinit si altele nu. Interesanta carte din prizma analizei istorice. Daca aveti timp, cititi-o.

Creierul Mondial” (The World Brain) – 100% prorocire, si/sau har, viziune intuitie. Carte se ocupa de o forma universala de pastrare si depozitare a tuturor informatiilor existente despre tot ce cunoaste omenirea. Acest depozit de informatii, va putea fi distribuit intr-o forma populara tuturor utilizatorilor de pretutindeni, intr-o Lingua Franca, pe care el o propune si in cartea precedenta, un fel de Engleza simplificata. Carte este impresionanta prin abundenta de impliniri de  sfarsit de secol 20. Este absolut necesara pentru oameni care doresc sa-si priveasca viitorul prin prizma trecutului. Din nefericire cartea nu a fost tradusa in limba Romana, si este aproape imposibil de gasit si in limba Engleza. Personal am platit 230 USD la Amazon pentru o copie veche. De citit, daca aveti cum.

In postarile viitoare vom vorbi si de alti proroci, cum ar fi Newton, Einstein, Hawking…

Nota: Nu folosesc forma Prooroc, Proorocire ( personal, nu-l aud pe al doilea o)

Comentarii

1. maya - 25/02/2009

Bună seara şi bună să vă fie inima!
😆

2. maya - 25/02/2009

Zeul marin PROTEUS, fiul lui Neptun şi al Phenicei, avea ca şi ADN-ul şi cromozomii, „darul” de a conţine în el,( în sine) viitorul, adică posibilitatea de a călătorii în timp şi de a cunoaşte tot ceea ce există.

Proteus,(grecescul „protos” = primul) avea însuşirea de a se preface în piatră, copac sau animal. Puterile de metamorfozare şi prezicere ale zeului implică ptr. exercitarea lor, existenţa unui univers,altul decît al nostru.

Acest univers „paralel” cu al nostru este universul în care se află undele electromagnetice de legătură dintre Materie şi Viu, numite „mnemonice” fiind înrudite cu cromozomii – materie şi cu „arhivele universului”!(Cronica Akhasa)

3. bibliophyle - 25/02/2009

@maya salut 😆

4. bibliophyle - 25/02/2009

vezi ca esti mai informata, eu nu am citit Cronica Akhasa 🙂

5. maya - 25/02/2009

Theo -Phyl
nici eu 😆 dar prin intuiţie mai am citeodată „acces” la ea! 😆 😆 😆

6. bibliophyle - 25/02/2009

@maya
esti shmechera, chiar am vrut sa intreb ceva 😆

7. maya - 25/02/2009

„Vizionarii” nu au văzut viitorul;ei au „receptat în clipa în care au avut viziunea respectivă „o imagine” instantaneea a „Cronicii Akasha” – care este un fel de „memorie” a Pămîntului ce „conţine” lucrurile,evenimentele cauzate pînă atunci de către omenire.

Viitorul este efectul cauzelor pe care le-am produs pînă acum.

Cîmpul magnetic al Pămîntului,numit în partea asiatică a Pămîntului „cronica Akasha” a înregistrat toate gîndurile,toate sentimentele şi toate acţiunile fiinţelor care au trăit şi trăiesc pe Pămînt de-a lungul ultimelor milenii.Cronica poate fi comparată cu tastatura unui computer.

Cîmpul magnetic al Pămîntului se prăbuşeşte după anumite cicluri temporale,
urmează apoi deplasarea polilor,catastrofe naturale ce au dus la prăbuşirea cîmpului magnetic al Pămîntului, ca şi cum ar ieşi din funcţie computerul,lucru echivalent cu ştergerea memoriei.

Starea de pe Pămînt este un „produs” al gîndurilor oamenilor,care au existat întîi în mintea lor,apoi s-au transformat în cuvinte,au răsărit ca nişte acţiuni,
s-au dez. ca şi tabieturi,au devenit apoi caracterul nostru colectiv,iar acum soarta noastră.

8. maya - 25/02/2009

Theo-Phyl
😆

9. bibliophyle - 25/02/2009

Aha 😆 ce mai faci, cum a fost ziua ta 🙂

10. maya - 25/02/2009

Divinitatea „gîndeşte,vorbeşte” şi prin aceasta, gîndirea divină capătă corp în spaţiu. Puterea Creatoare este exprimată în mitul babilonian al lui „Enuma elis”:
„a distruge şi a crea,vorbeşte şi aşa va fi”

11. maya - 25/02/2009

Aşa şi aşa;nici prea prea, 😦 nici foarte foarte! 🙂
Tu ai fost la bătrînii de la azil! 😦

12. bibliophyle - 25/02/2009

aici chiar sunt la mine acasa, Mitul din Enuma Elis, are pati asemanatoare cu geneza noastra, probabil ca „autorul” a plagiat putin 😆

13. maya - 25/02/2009

Am citit zilele trecute tema despre prorocire sau viziune şi m-am „pregătit”!
😆 😆 😆
Adică „mi-am adunat” neuronul! 😆

14. bibliophyle - 25/02/2009

ma lupt cu medicul azilului, le prescrie medicatie proasta, important este sa fie ieftin si sa-i tina „linistiti”, cred ca in ultimul timp se cam teme de mine si a inceput sa se comporte ca medic si nu ca vraci 🙂

15. bibliophyle - 25/02/2009

@maya tu ai o..groza de neuromi………multi..multi 😆

16. maya - 25/02/2009

NU ştiu dacă a plagiat,eu aşa ştiu citatul; dar ştiu şi că informaţia NU este cunoaştere! 😦
Aşa că aştept o „discuţie” pe această temă!

17. bibliophyle - 25/02/2009

O sa o avem, incet incet 🙂

18. maya - 25/02/2009

Săracii bătrîni;sînt convinsă de faptul că se bucură atunci cînd mergi la ei.
Medicul se teme pentru că îi ceri să facă ce trebuie!

19. bibliophyle - 25/02/2009

sunt oameni atat de buni, pur si simplu parasiti de soarta. atat de trist, uni au copii care nu-i mai viziteaza de ani de zile. Eu chiar numai inteleg lumea asta 😦

20. maya - 25/02/2009

Totul este energie, materie şi mişcare. Nimic nu ar putea să existe fără să fie energie, deci fără să fie masă,oricît de mică ar fi ea. Lumina,intensitatea,
culoarea,viteza au greutate? Cuvîntul are masă? Un gînd are masă?

În fizica practică NU,dar poate DA în matematică/metafizică. În metafizică gîndul este o „acţiune” ce se propagă instantaneu şi trebuie să se supună legii universale a contracţiei timpului prin creşterea vitezei.

Dacă am conştientiza cît rău dar şi cît bine putem face cu gîndurile noastre;
dacă am conştintiza că un gînd rău „face” un rău în cealaltă parte a planetei! Dacă ne-am aminti mai des că NU trebuie să greşim nici cu gîndul,nici cu vorba,nici cu fapta. 😦 Sigur,NU sîntem sfinţi,dar trebuie să ne străduim să fim oameni.

21. maya - 25/02/2009

Divinitatea „gîndeşte,vorbeşte” şi prin aceasta, gîndirea divină capătă corp în spaţiu.Despre această Puterea creatoare vorbeşte mitul babilonian.

Un gînd cu o viteză incomensurabilă ar trebui să aibă şi o masă la fel.
„Intrînd” în timp ca şi un burghiu, gîndul ar trebui „să întinerească” pe drum şi să intre direct în timpul trecuT.

În viitor ar fi posibilă realizarea (ştiu că deja a fost posibilă) realizarea de materializări ale trecutului cu condiţia să ştim să măsurăm pătrunderea „cronozică” a gîndului spre evenimentul dorit.

22. maya - 25/02/2009

Materilaizarea gîndului trimis în trecut/viitor pare imposibil de realizat ştiinţific dar,
empiricii pretind că pot să călătorească în timp,fie în corp astral,fie prin clarviziune, radiestezie sau dedublare,dar NU pretind totuşi că pot să explice fenomenul.
(de aceea sînt empirici).

Totuşi fenomenele inexplicabile determină pe raţionalişti să creadă că Necunoscutul Misterios nu este o irealitate;el aduce certitudinea existenţei unor forţe şi lumi invizibile, prin manifestări aşa zise supranormale, care decurg din puterea misterioasă a „eu-lui” intim al omului,din gîndul sau cuvîntul său.

23. bibliophyle - 25/02/2009

nu stiu noi facem numai supoziti. Suntem inca niste furnici care i-si utilizeaza aprox. 4-5-6% din potentialul nostru genetic, si asta majoritar ca sa ne facem rau unul altuia, asa ca…probabil trebuie sa mai treaca timp, nu?

24. bibliophyle - 25/02/2009

sunt oameni dotati cu o intuitie extraordinara, sunt oameni care pot sa abstractizeze si sa intuiasca infinitul. Nu stiu cum se numeste asta, har providenta, intampare, chiar nu stiu. Stiu numai ca se intampla 🙂

25. maya - 25/02/2009

„Doamne, cu puţin l-ai micşorat pe om faţă de îngeri” (Psalmi)

26. bibliophyle - 25/02/2009

Nu cred, din punct de vedere teologic (chiar scrie in Biblie) ingeri sunt inferiori oamenilor. Ei sunt facuti sa slujeasca omul.

27. maya - 25/02/2009

„Nu stiu cum se numeste asta, har providenta, intampare, chiar nu stiu. Stiu numai ca se intampla 🙂

Este har,nimic NU este întîmplător! Aceşti oameni au existat,există şi vor exista pentru a ajuta umanitatea să meargă înainte şi să experimenteze pe acest pămînt Viaţa.Şi ce bine că s-a întîmplat/se întîmplă.

Materia,numită metafizic „a treia dimensiune” este „aventura omului” şi „jocul omului” de a ne împotrivi tentaţiilor materiei fără a o nega sau a deveni dependenţi de ea.

Examenul pe care trebuie să-l trecem fiecare:să faci totul şi chiar să ai totul,dar să nu te agăţi de nimic înafară de bogăţiilr interioare,ce reprezintă Calea către libertate.

Libertatea este o stare interioară;o ai sau nu o ai!

28. bibliophyle - 25/02/2009

Eheeeee.. maya pana i-ti dai seama de cea ce scri tu poate sa-ti treaca viata, majoritate nici macar nu se gandeste atat de „metafizic”. oameni traiesc (majoritatea lor) in voia sorti. Putin au carma si navigheaza cu adevarat, restul cum am spus, talazuiesc 🙂

29. maya - 25/02/2009

Să slujească omul prin „ajutorul” neprecupeţit/necondiţionat pe care îl dau!

Pînă la urmă orice maestu îşi „slujeşte” discipolii prin/cu înţelepciunea pe care le-o dăruieşte! 🙂

30. bibliophyle - 25/02/2009

ai dreptate, maya, „ora catzelului”, ma intorc intr-o jumate de ora sper ca ramai pe pozitii 😆

31. maya - 25/02/2009

Înţelepciunea este o „bogăţie” care trebuieşte dăruită;prin aceasta se face
„o slujire”!

Îngerii sînt înţelepţi şi de aceea „slujesc” omul! 🙂

32. bibliophyle - 25/02/2009

au fost creati sa fie intelepti.

Cartea lui Daniel 4:17 Hotărîrea aceasta a fost luată în sfatul străjerilor, şi pusă la cale înaintea sfinţilor, ca să ştie cei vii că Cel Prea Înalt stăpîneşte peste împărăţia oamenilor, că o dă cui îi place, şi înalţă pe ea pe cel mai de jos dintre oameni!
😆

33. maya - 25/02/2009

Theo-Phyl
😆
Aşa să fie!

34. maya - 25/02/2009

Theo-Phyl
🙂
Sper că ai avut o plimbare plăcută cu Shakira!
Eu îs mic, merg la somnic!

Noapte bună şi îngeraşii să te aibă în pază! 😆

35. bibliophyle - 25/02/2009

am ajuns cu bine, mai esti pe aici ? 😆

36. maya - 25/02/2009

😆

37. bibliophyle - 25/02/2009

Am inspectat cartierul, am vazut ca totul este in regula, am gonit toti motani nesimtiti care faceau galagie, si ne-am intors acasa 😆

38. maya - 25/02/2009

😆 😆 😆
Să vă fie de bine!

39. maya - 25/02/2009

Gata merg la somnic,că mintenaş cîntă cucu’ ! 😆
Naopte bună şi îngeraşii să te aibă în pază! 😆

40. bibliophyle - 25/02/2009

Shaki este o catelusha foarte cuminte. Ea stie ca taticul ei TREBUIE sa-i acorde 1/2 ora dimineata si 1/2 ora seara, si este vehementa in respectarea regulilor 😆

41. bibliophyle - 25/02/2009

noapte buna maya, somn usor si vise placute 😆

42. maya - 25/02/2009

Pentru Shaki 😆 😆 😆

43. bibliophyle - 25/02/2009

😆


Sorry comments are closed for this entry

%d blogeri au apreciat: