jump to navigation

Carti Inepuizabile: Asimov fara Asimov 22/02/2009

Posted by Theophyle in Carte Contemporana (sec. 20-21).
Tags: , , , ,
trackback

asimov-post-all

Nu cred ca aceasta postare poate sa intereseze pe cineva care nu iubeste SF, si/sau nu la citit pe Asimov.  Trebuie sa marturisesc ca am o minte zburdalnica si sunt un “fan” SF inrait. Nu cred ca exista SF care merita pe care nu l-am citit, si recitit s.a. Bineinteles, pentru mine regele a fost si este Isaac Asimov.  Ieri am terminat a treia carte scrisa de niste oameni exceptionali care nu au dorit ca “Fundatia” lui Asimov sa se termine. Toti trei sunt scriitori SF, dintre cei mai buni in viata, doi dintre ei sunt oameni de stiinta cu Doctorate la prestigoase universitati in America. Ce au hotarat acest domni: (1) vor  readuce în actualitate Universul Fundaţiei lui Asimov. (2)  vor scrie, fiecare dintre ei o carte in legatura cu acest univers. Ce s-a intamplat?, ei au facut-o! Domnii sunt Gregory Benford, Greg Bear, David Brin. Toti trei scriitori de SF consacrati cu carti de mare succes.

Pentru cei care nu au citit “Fundatia” lui Asimov, un aricol de exceptie despre Asimov si Fundatia  pe Wiki-Ro (folositi-va de ambele linkuri, face – cine le-a scris, stie Asimov). Ok, acum  sa ne intoarcem la domnii respectivi.

Gregory Benford, nascut in 41, Doctor in fizica si astronomie,  membru al  facultati de fizica la  University of California, Irvine. Benford a scris Foundation’s Fear (Teama Fundaţiei), pe care a publicat-o in 1997. Personajul principal al carti este vestitul Hari Seldon, tatal psihoistoriei, mai avem si o retea comuterizata asemanatoare  Internetului care domina lumea planetara, simulatii personficate, roboti, eterna lacomie si lupta pentru putere. Carte buna. Nu stiu daca a fost tradusa in romaneste, daca a fost, cititi-o, daca puteti citit-o in Engleza.

Gregory Dale Bear nascut in 51, nu este savant dar este un autor consacrat de SF. Bear a scris a doua carte despre Fundatia conceputa de Asimov. Carte se numeste Foundation and Chaos (Fundaţie şi Haos). Si cartea aceasta se invarte imprejurul lui Hari Seldon si a psihoistoriei insa eroul principal este super-robotul Daneel Olivaw. Aici trebuie rezolvata o problema cu o secta de roboti care nu respecta legea 0 a robotici (robotul nu are dreptul de a pune in pericol un om ). Carte dezvolta idea unor telepati, numiti “mentallics” (mentalici) care pot influenta actiunile altor persoane. Carte discuta si formarea unei a doua Fundatii de catre Wanda Seldon si Stettin Palver body guard-ul lui Hari Seldon. Carte buna, mai putin buna decat prima, este totusi de citit. Nu stiu daca a fost tradusa in romaneste, daca a fost, cititi-o, daca puteti citit-o in Engleza.

David Brin nascut in 50, Doctor in Fizica aplicata si stiinte spatiale, autorul unor carti SF consacrate si ecranizate (The Postman-Postasul) si autorul ultimei carti in trilogia “prietenilor lui Asimov” pe numele Foundation’s Triumph (Victoria Fundatiei), parerea mea ca cea mai buna dintre cel trei “ Asimov – sequels”. Carte este aproape filozofica – Hari Seldon i-si trece in revista viata cu sentimentul ca si-a indeplinit menirea ca om si ca savant. Carte urmareste trei povesti paralele. In prima Seldon cunoaste un functionar al Fundatiei care emite parerea ca exita o interdependenta intre Psihoistoria si pamantul (glie-soil) unor plantete, o speranta pentru Hari Seldon de reinoire a muncii de savant. In povestea paralela intalnim un robot  pe numele de Lodovic Trema, caruia cele trei legi ale robotice au fost sterse (În 1940, scriitorul Isaac Asimov introduce în literatură termenul de „robotică” şi defineşte trei legi: Robotul nu poate face rău unei fiinţe umane şi nici nu-i poate permite omului să se rănească singur; Robotul trebuie să se supună ordinelor primite de la oameni, excepţie făcând ordinele care pot intra în conflict cuprima lege; Robotul trebuie să-şi protejeze propria existenţă atâta vreme cât acest lucru nu contravine primei legi).Povestea a treia reuneste fractiunile combatante pe tera intr-o misiune care trebuie sa asigure pacea si siguranta celei de a “Doua Fundatii”, acesta poveste (plot-intriga) este scrisa intr-un  mod grafic inedit. Povestea se ocupa si de viitorul Enciclopediei Galactice. Cartea cea mai buna din trilogie,  este de citit. Nu stiu daca a fost tradusa in romaneste, daca a fost, cititi-o, daca puteti citit-o in Engleza.

Cateva intrebari ( retorice !?) credeti ca sunt carti care trebuie continuate chiar daca autorul original a decedat. Daca sunteti fan SF/Asimov credeti intr-o posibilitate a unei discipline asemanatoare Psihoistoriei ?

Noua postare pe Theo-Phyl  Esoterica-Angelica: Despre Ingeri

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: